Vindecarea orbului din nastere


Vindecarea orbului din nastere

Iisus vindeca un orb

Si trecand Iisus, a vazut un om orb din nastere. Atunci ucenicii Lui L-au intrebat, zicand: "Invatatorule, cine a pacatuit: acesta sau parintii lui, de s-a nascut orb?"

Iisus a raspuns: "Nici el n-a pacatuit, nici parintii lui, ci ca sa se arate in el lucrarile lui Dumnezeu. Trebuie sa fac, pana este ziua, lucrarile Celui ce M-a trimis pe Mine; ca vine noaptea, cand nimeni nu poate sa lucreze. Atat cat sunt in lume, Eu sunt Lumina lumii".

Acestea zicand, a scuipat jos, a facut tina din scuipat, si a uns cu tina ochii orbului, si i-a zis: "Mergi de te spala in scaldatoarea Siloamului" (care se talcuieste: trimis). Iar el s-a dus si s-a spalat si a venit vazand.

Iudeii iscodesc pe orbul cel din nastere

Iar vecinii si cei care-l vazusera mai inainte ca era orb ziceau: "Nu este acesta care sedea si cersea?" Unii ziceau: "El este". Altii ziceau: "Nu este el, ci seamana cu el". Dar acela zicea: "Eu sunt".

Atunci ei l-au intrebat: "Cum ti s-au deschis ochii?" Acela a raspuns: "Omul care se numeste Iisus a facut tina si a uns ochii mei, si mi-a zis: Mergi la scaldatoarea Siloamului si te spala. Si, ducandu-ma deci si spalandu-ma, am vazut".

Si i-au mai zis: "Unde este Acela?" A zis el: "Nu stiu". Atunci l-au dus la farisei. Si era sambata in ziua in care Iisus a facut tina si i-a deschis ochii.

Deci iarasi l-au intrebat si fariseii cum a vazut. Iar el le-a zis: "Tina a pus pe ochii mei, si m-am spalat si vad". Iar unii dintre farisei ziceau: "Acest om nu este de la Dumnezeu, fiindca nu tine sambata". Iar altii ziceau: "Cum poate un om pacatos sa faca asemenea minuni?" Si era dezbinare intre ei.

Au zis deci orbului iarasi: "Dar tu ce zici despre El, ca ti-a deschis ochii?" Iar el a zis ca prooroc este.

Parintii orbului adeveresc spusele lui

Dar iudeii n-au crezut despre el ca era orb si a vazut, pana ce n-au chemat pe parintii celui care vedea, si i-au intrebat, zicand: "Acesta este fiul vostru, despre care ziceti ca s-a nascut orb? Deci cum vede el acum?"

Au raspuns parintii lui si au zis: "Stim ca acesta este fiul nostru si ca s-a nascut orb. Dar cum vede el acum, noi nu stim; sau cine i-a deschis ochii lui, noi nu stim. intrebati-l pe el; este in varsta; va vorbi singur despre sine".

Acestea le-au spus parintii lui, pentru ca se temeau de iudei. Caci iudeii pusesera acum la cale ca, daca cineva va marturisi ca El este Hristos, sa fie dat afara din sinagoga.

Cel ce se nascuse orb este din nou intrebat

Deci au chemat a doua oara pe omul care fusese orb si i-au zis: "Da slava lui Dumnezeu. Noi stim ca omul acesta e pacatos". A raspuns deci acela: "Daca este pacatos, nu stiu. Un lucru stiu: ca eram orb si acum vad".

Atunci fariseii i-au zis: "Ce ti-a facut? Cum ti-a deschis ochii?". Le-a raspuns: "V-am spus acum si n-ati auzit? De ce voiti sa auziti iarasi? Nu cumva voiti si voi sa va faceti ucenicii Lui?"

Si l-au ocarit si i-au zis: "Tu esti ucenic al Aceluia, iar noi suntem ucenici ai lui Moise. Noi stim ca Dumnezeu a vorbit lui Moise, iar pe Acesta nu-L stim de unde este".

A raspuns omul si le-a zis: "Tocmai in aceasta sta minunea ca voi nu stiti de unde este si El mi-a deschis ochii. Si noi stim ca Dumnezeu nu-i asculta pe pacatosi; iar de este cineva cinstitor de Dumnezeu si face voia Lui, pe acesta il asculta. Din veac nu s-a auzit sa fi deschis cineva ochii unui orb din nastere. De n-ar fi Acesta de la Dumnezeu, n-ar putea sa faca nimic".

Atunci fariseii au raspuns si i-au zis: "In pacate te-ai nascut tot, si tu ne inveti pe noi?" Si l-au dat afara.

Orbul vindecat crede in Iisus

Si a auzit Iisus ca l-au dat afara si, gasindu-l, i-a zis: "Crezi tu in Fiul lui Dumnezeu?" El a raspuns si a zis: "Dar cine este, Doamne, ca sa cred in El?" Si a zis Iisus: "L-ai si vazut! Chiar Cel care vorbeste cu tine Acela este". Iar el a zis: "Cred, Doamne". Si s-a inchinat Lui (In. 9, 1-38).

Eu sunt Lumina lumii (In. 8, 12).