Zidirea Templului


Zidirea Templului

Invoiala cu regele Tirului

Solomon era domn peste toate tarile care se intind de la Eufrat pana la hotarele Egiptului. Iuda si Israel erau in liniste, traind fiecare sub vita sa de vie si sub smochinul sau. Atunci Solomon a trimis imputerniciti la Hiram, regele Tirului, ca sa-i spuna: "Domnul Dumnezeul meu mi-a daruit odihna din toate partile. Si iata eu ma gandesc sa zidesc o casa numelui Domnului Dumnezeului meu. Asadar porunceste sa taie pentru mine cedri si chiparosi din Liban".

Si Hiram i-a raspuns: "Iti indeplinesc toata dorinta, insa si tu sa plinesti dorinta mea: sa aduci paine pentru casa mea". Si au facut amandoi invoiala de a se inlesni unul pe altul astfel.

Solomon se apuca de lucru

Si a pus regele Solomon o corvoada peste tot Israelul si corvoada era de treizeci de mii de oameni. Si-i trimitea la Liban, cate zece mii pe luna, cu schimbul: o luna erau la Liban, iar doua luni la casa lor. Iar Adoniram era capetenie mai mare peste ei.

Si mai avea Solomon inca saptezeci de mii de muncitori si optzeci de mii de oameni taietori de piatra in munte, afara de cele trei mii si trei sute de capetenii, care erau puse de Solomon peste lucrari sa supravegheze poporul care facea lucrul.

Si a poruncit regele sa pregateasca pietre mari, pietre ciubucite pentru temelia templului si pietre cioplite. Si le-au lucrat lucratorii lui Solomon, lucratorii lui Hiram si lucratorii din Biblos. Si asa s-a pregatit lemnul si piatra pentru zidirea templului, timp de trei ani.

Solomon sfinteste Templul

Zidirea s-a facut in sapte ani. Atunci a adunat Solomon pe batranii lui Israel, pe capeteniile semintiilor si pe toti capii de familii ai fiilor lui Israel, la Solomon, in Ierusalim, ca sa aduca chivotul cu Legea Domnului din cetatea lui David, adica din Sion.

Si s-au adunat la regele Solomon toti israelitii in zilele sarbatorilor din luna Etanim, care este a saptea luna. Iar dupa ce au venit toti batranii lui Israel, au ridicat preotii chivotul. Si au dus chivotul Domnului si cortul adunarii si toate lucrurile sfinte, care au fost in cort; acestea le-au adus preotii si levitii.

Iar regele Solomon dimpreuna cu toata obstea fiilor lui Israel, care se adunasera la el, mergea inaintea chivotului, aducand jertfe: vite marunte si mari, care nu se puteau socoti.

Si au bagat preotii chivotul cu Legea Domnului la locul lui, in sfanta sfintelor din templu, sub aripile heruvimilor.

Cand preotii au iesit din locasul sfant, un nor a umplut casa Domnului. Atunci Solomon a ingenunchiat inaintea altarului pentru jertfe si a zis:

"Oare adevarat sa fie ca Domnul va locui cu oamenii pe pamant? Cerul si cerul cerurilor nu Te incap, cu atat mai putin aceasta casa pe care am zidit-o numelui Tau. Insa cauta la rugaciunea robului Tau si la cererea lui, Doamne Dumnezeul meu! Asculta strigarea si rugaciunea lui cu care se roaga astazi: "Sa-Ti fie ochii Tai deschisi ziua si noaptea la casa aceasta, la acest loc, pentru care Tu ai zis: "Numele Meu va fi acolo". Sa asculti strigarea si rugaciunea cu care robul Tau se va ruga in locul acesta".

"Orice rugaciune, orice cerere, care se va face de orice om din tot poporul lui Israel, cand ei isi simt nenorocirea in inima lor si isi vor intinde mainile lor la templul acesta, Tu sa asculti din cer, din locul sederii Tale, si sa miluiesti, sa faci si sa dai fiecaruia dupa caile sale, dupa cum Tu cunosti inima lui; caci Tu singur stii inima tuturor fiilor oamenilor; pentru ca sa se teama de Tine in toate zilele cat vor trai pe pamantul pe care l-ai dat parintilor nostri!

Chiar strainul, care nu-i din poporul Tau Israel, de va veni pentru numele Tau din pamant departat, caci ei au sa auda de numele Tau cel mare si de mana Ta cea puternica si de bratul Tau cel intins, si el va veni si se va ruga la templul acesta, sa asculti din cer, din locul sederii Tale si sa faci tot ceea ce strainul iti va cere Tie, pentru ca sa stie toate popoarele pamantului de numele Tau, sa se teama de Tine, cum se teme poporul Tau Israel, si sa stie ca numele Tau este chemat peste casa aceasta pe care eu am zidit-o!".

Si indata s-a pogorat foc din cer si a mistuit jertfele. Dupa aceea Domnul s-a aratat lui Solomon si i-a zis: "Am auzit rugaciunea ta si cererea ta cu care te-ai rugat catre Mine; si ti-am indeplinit toate dupa cererea ta; am sfintit templul pe care l-ai zidit ca sa petreaca numele Meu acolo in veci si vor fi ochii si inima Mea acolo in toate zilele".

Casa Mea casa de rugaciune se va chema (Is. 56, 7).

Cum era Templul lui Solomon

Templul lui Solomon a fost facut dupa planul cortului sfant, insa mult mai mare. Zidirea era lunga de 60 de coti, larga de 20 de coti si inalta de 30 de coti. In partea dinspre rasarit avea un pridvor larg de 10 coti si lung de 20 de coti; iar pe celelalte trei laturi se ridicau case inalte de 18 coti, cu trei randuri si impartite in camari pentru pastrarea lucrurilor templului.

Inauntru, templul era impartit in doua: sfanta si sfanta sfintelor. Sfanta avea in lungime 40 de coti; iar sfanta sfintelor, care cuprindea capatul dinspre asfintit al templului era lunga de 20 de coti, larga de 20 de coti si inalta tot de 20 de coti. Peretii si tavanul templului erau captusiti cu scanduri de cedru, toate imbracate cu aur, ba chiar si pardoseala de pe jos, o acoperi cu aur. Doua curti inconjurau templul jur imprejur: cea dinauntru pentru preoti si cea din afara pentru popor.

Lucrurile sfinte

In sfanta sfintelor se afla chivotul Legii. Doi heruvimi de lemn de maslin auriti si inalti de 10 coti se aflau la cele doua capete ale lui si aripile lor erau de cate 5 coti fiecare, in sfanta se vedeau, dincolo de altarul tamiierii, doua talere pentru painile punerii inainte si 10 sfesnice cu cate 7 brate, cate cinci de fiecare parte, toate de aur curat.

Altarul pentru jertfe se ridica in curtea preotilor. Se mai afla de asemenea o baie mare, pentru spalarea preotilor, care se numea marea de arama, asezata pe 12 boi de arama. Pe langa altar mai erau 10 spalatori pentru spalat carnea jertfelor (3 Regi 3-9).