Buna-cuviinta in Sfanta Scriptura


Buna-cuviinta in Sfanta Scriptura

Ai grija de nume, ca acesta-ti va ramane mai mult decat o mie de comori mari de aur! Viata cea buna are zilele numarate, iar numele cel bun in veci ramane." (Isus Sirah 41,15-16)

"Apropiati-va catre mine, cei neinvatati, si ramaneti in casa invataturii! Pentru ce intarziati la acestea, desi sufletele voastre inseteaza foarte? Am deschis gura mea si am grait: Agonisiti-va fara de argint! Supuneti cerbicea voastra sub jug si sa primeasca sufletul vostru invatatura; aproape este de cei care o cauta! Vedeti cu ochii vostri ca putin m-am ostenit si multa odihna mi-am aflat. Luati invatatura, ca mult argint si mult aur veti castiga cu ea! Sa se veseleasca sufletul vostru de mila Domnului si sa nu va rusinati de lauda Lui!" (Isus Sirah 51, 30-36)

"Asculta, fiul meu, invatatura tatalui tau si nu lepada indrumarile maicii tale! Caci ele sunt ca o cununa pe capul tau si ca o salba imprejurul gatului tau." (Pilde 1, 8-9)

"Asculta, fiul meu, si primeste cuvintele mele, si anii vietii tale se vor inmulti! Eu te voi invata calea intelepciunii si te voi purta pe caile dreptatii. Cand vei merge, pasii tai nu vor sovai si chiar de vei alerga, nu te vei poticni. Tine cu tarie invatatura si nu o parasi, pazeste-o, caci ea este viata ta! Nu apuca pe calea celor fara de lege si nu pasi pe drumul celor rai! Ocoleste-o si nu merge pe ea, treci pe alaturi si du-te mai departe; caci ei nu dorm pana nu faptuiesc rau si nu-i mai prinde somnul pana nu fac pe cineva sa cada. Caci ei se hranesc din paine agonisita prin faradelege si beau vin dobandit prin asuprire." (Pilde 4,10-17)

"Asculta, fiule, si primeste invatatura mea si nu lepada sfatul meu...! De-ti va placea sa asculti, vei invata, si de vei pleca urechea ta, intelept vei fi. Stai in tovarasia celor batrani si cu cel intelept te uneste! Tot graiul dumnezeiesc pofteste a-l auzi si pildele intelegerii sa nu treaca de la tine! De vei vedea intelept, intra la el si pragurile usilor lui sa le roada piciorul tau! Cugeta intru poruncile Domnului si intru legea Lui pururi sa gandesti! El va intari inima ta si pofta intelepciunii tale se va da tie." (Int. lui Isus Sirah 6,24,34-39)

"Asculta-ma, fiule, si baga de seama, si mai pe urma vei intelege cuvintele mele! In toate lucrurile tale fii cumpatat si nicio neputinta nu te va intampina!" (Isus Sirah 31, 25-26)

"Batjocura, sudalma este partea celor trufasi si pedeapsa ca leul va pandi asupra lor." (Isus Sirah 27, 29)

"Blestemat sa fie cel ce va nesocoti pe tatal sau si pe mama sa!" (Deut. 27,16)

"Calea celor drepti este ferirea de rau; numai acela care ia aminte la mersul lui isi pazeste sufletul sau." (Pilde 16,17)

"Calul neimblanzit ajunge naravas; asa si un copil lasat in voia lui ajunge rau-crescut. Daca esti dragastos cu fiul tau, te va infricosa; joaca-te cu el si te va intrista. Nu rade cu el, ca sa nu te doara impreuna cu el si mai pe urma sa ti se strepezeasca dintii! Nu-l lasa in voia lui la tinerete si nu trece cu vederea greselile lui! Pleaca grumazul lui la tinerete si bate-l pana este prunc, ca nu cumva, incapatanandu-se, sa nu te asculte! Cearta pe fiul tau si fa-1 sa lucreze, ca sa nu se poticneasca intru rusine!" (Isus Sirah 30, 8-13)

"Cand sezi la masa mare, sa nu deschizi spre ea gura ta si sa nu zici: "Multe sunt puse pe masa!". Adu-ti aminte ca rau lucru este ochiul viclean. Ce este mai rau intre lucrurile create decat ochiul viclean? Pentru aceea la toate cate vede lacrimeaza." (Isus Sirah 31,13-15)

"Cel care ia aminte la cuvant afla fericirea, iar cel ce se increde in Domnul este fericit." (Pilde 16, 20)

"Cel care iubeste pe fiul sau il bate, ca mai pe urma sa se bucure de el. Cel care cearta pe fiul sau va avea multumire si intre cei cunoscuti se va lauda cu el. Cel care invata pe fiul sau intarata pe vrasmasi si inaintea prietenilor se va bucura pentru el." (Isus Sirah 30,1-3)

"Cel ce are o inima vicleana nu afla fericirea si cel ce are o limba sireata da peste necaz." (Pilde 17, 20)

"Cine iubeste certurile iubeste pacatul; cel ce ridica glasul isi iubeste ruina."(Pilde 17,19)

"Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau, ca sa ai zile multe si sa fii fericit in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau!" (Deut. 5,16)

"Copii, ascultati pe parintii vostri in Domnul, ca aceasta este cu dreptate. " Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta", care este porunca cea dintai, cu fagaduinta: "Ca sa-ti fie tie bine si sa traiesti ani multi pe pamant", si voi, parintilor, nu intaratati la manie pe copiii vostri, ci cresteti-i intru invatatura si certarea Domnului!" (Efes. 6,1-4)

"Copiilor, ascultati pe parintii vostri intru toate, caci aceasta este bineplacut Domnului! Parintilor, nu atatati la manie pe copiii vostri, ca sa nu se deznadajduiasca!" (Col. 3, 20-21)

"Copilul se da pe fata din lucrarile lui, daca purtarea lui este fara prihana si dreapta." (Pilde 20,11)

"Cununa batranilor sunt nepotii, iar marirea fiilor sunt parintii lor." (Pilde 17, 6)

"Daca vreo vaduva are copii sau nepoti, acestia sa se invete sa cinsteasca mai intai casa lor si sa dea rasplatire parintilor, pentru ca lucrul acesta este bun si primit inaintea lui Dumnezeu." (I Tim. 5, 4)

"Desarte nadejdi si mincinoase isi face omul cel neintelegator si visurile fac pe cei neintelepti sa-si iasa din fire. Ca si cel care se prinde de umbra si alearga dupa vant, asa este si cel care crede visurilor." (Isus Sirah 34,1-2)

"Din toata inima cinsteste pe tatal tau si nu uita niciodata durerile mamei tale! Adu-ti aminte ca ei ti-au dat viata; ce le vei da tu in schimb pentru ceea ce au facut ei pentru tine?" (Isus Sirah 7, 28-29)

"Dobandirea intelepciunii este mai buna decat aurul, iar castigarea priceperii este mai de pret decat argintul." (Pilde 16,16)

"Feciorul nebun este necaz pentru tatal lui si amaraciune pentru maica sa." (Pilde 17, 25)

"Fericiti toti cei ce se tem de Domnul, care umbla in caile Lui! Rodul muncii mainilor tale vei manca. Fericit esti; bine-ti va fi! Femeia ta ca o vie roditoare, in laturile casei tale; fiii tai ca niste vlastare tinere de maslin, imprejurul mesei tale. Iata, asa se va binecuvanta omul cel ce se teme de Domnul!" (Ps. 127,1-4)

"Fiilor, ascultati-ma pe mine, tatal, si va purtati asa, ca sa va mantuiti, ca Domnul a inaltat pe tata peste fii si a intarit judecata mamei peste copii! Cel care cinsteste pe tata se va curata de pacat, si ca acela care strange comori, asa este cel care cinsteste pe mama sa. Cel care cinsteste pe tata se va veseli de fii si in ziua rugaciunii sale va fi auzit. Cel care mareste pe tata va avea viata lunga, si cel care se teme de Domnul cinsteste pe mama sa. Cel care se teme de Domnul va cinsti pe tatal sau si ca stapanitor va sluji celor care l-au nascut. Cu fapta si cu cuvantul cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti vina binecuvantare de la ei! Ca binecuvantarea tatalui intareste casele fiilor, iar blestemul mamei le darama pana in temelie. Nu cauta marire intru necinstea tatalui tau, ca necinstea tatalui tau nu-ti este marire! Ca marirea omului este din cinstea tatalui sau si ocara este fiilor mama necinstita. Fiule, sprijina pe tatal tau la batranete si nu-l mahni in viata lui! si chiar de i s-ar imputina mintea lui, ai indurare si nu-l dispretui cand tu esti in putere, pentru ca milostenia aratata tatalui nu va fi uitata si, in pofida pacatelor, se va zidi casa ta! In ziua necazului tau isi va aduce aminte Domnul de tine si, ca gheata cand este senin, asa se vor topi pacatele tale. Ca un hulitor este cel care paraseste pe tata si blestemat de Domnul este cel care manie pe mama sa." (Int. lui Isus Sirah 3,1-16)

"Fiul intelept asculta de invatatura tatalui sau, iar cel batjocoritor nici de mustrare." (Pilde 13,1)

"Fiul intelept bucura pe tatal sau, iar fiul nebun nu baga in seama pe maica lui." (Pilde 15, 20)

"Fiul meu, daca te-ai pus chezas pentru prietenul tau, daca ai dat mana pentru altul, atunci te-ai prins prin fagaduieli (promisiuni) iesite din gura ta si te-ai legat prin cuvintele gurii tale! Fa dar, fiul meu, aceasta: o, izbaveste-te! si fiindca ai cazut in mainile aproapelui tau, du-te si cazi la picioarele aproapelui tau si-l roaga. Nu da somn ochilor tai, nici dormitare genelor tale! si te izbaveste ca o caprioara din mana vanatorului si ca o pasare din mana pasararului!" (Pilde 6,1-5)

"Fiul meu, de voiesc pacatosii sa te ademeneasca, nu te invoi! Fiul meu, nu te intovarasi cu ei pe cale; abate piciorul tau din cararea lor! Caci picioarele lor alearga numai la rau." (Pilde 1,10,15-16)

"Fiul meu, nu dispretui certarea Domnului si nu simti scarba pentru mustrarile Lui, caci Domnul cearta pe cel pe care-1 iubeste si ca un parinte pedepseste pe feciorul care ii este drag!" (Pilde 3,11-12)

"Fiul meu, pazeste spusele mele si indrumarile mele ascunde-le la tine! Pastreaza sfaturile mele ca sa ramai in viata si oranduielile mele ca lumina ochilor tai! Leaga-le pe degetele tale, scrie-le pe tabla inimii tale! Spune intelepciunii: "Tu esti sora mea!" si numeste priceperea prietena ta!" (Pilde 7,1-4)

"Fiule; ai pacatuit? Sa nu mai adaugi inca; si pentru cele mai dinainte ale tale te roaga! Ca de fata sarpelui fugi de pacat, ca de te vei apropia de el te va musca. Dinti de leu sunt dintii lui, care omoara sufletele oamenilor. Ca sabia cea de amandoua partile ascutita este toata faradelegea; rana ei n-are vindecare." (Isus Sirah 21,1-4)

"Fiule! Cand vrei sa te apropii sa slujesti Domnului Dumnezeu, gateste-ti sufletul tau spre ispita. incordeaza inima ta si fii tare si sa nu te tulburi in timpul incercarii! Lipeste-te de Domnul si nu te departa, ca sa fii inaltat la sfarsitul vietii! Tot ce ti se va intampla primeste cu placere si in necazurile tale fii indelung rabdator, ca in foc se lamureste aurul, iar oamenii cei placuti Domnului, in cuptorul smereniei! Crede in El, si-ti va ajuta tie, indrepteaza caile tale si nadajduieste in El!" (Int. lui Isus Sirah 2,1-6)

"Fiule! Cat vei putea fa-ti bine tie si adu Domnului prinoase vrednice. Adu-ti aminte ca moartea nu zaboveste si hotararea mortii nu ti s-a aratat! Mai inainte de a muri fa bine prietenului si dupa cat poti intinde si da lui. Nu lasa nici o zi buna sa treaca fara folos si partea ta din bucuria cuviincioasa sa nu te treaca!" (Isus Sirah 14,11-14)

"Fiule! Din tineretile tale alege invatatura si pana la caruntetile tale vei afla intelepciune. Ca si cel ce ara si seamana apropie-te de ea si asteapta roadele ei cele bune; caci cu lucrarea ei putin te vei osteni si curand vei manca roadele ei. Cat de grea este celor neinvatati, si cel nepriceput nu va starui in ea! Caci ea este pentru el ca o piatra grea de incercare, de aceea el nu va zabovi s-o arunce. Ca intelepciunea indreptateste numele ei si nu la multi este aratata." (Int. lui Isus Sirah 6,18-23)

"Fiule, pazeste-ti intreaga floarea varstei tale si nu da altora taria ta!" (Isus Sirah 26, 21)

"Fiule! Viata cersetoare sa nu traiesti; mai bine sa mori decat sa ceri! Omul care cauta la masa straina, viata nu i se socoteste viata. Va pangari sufletul sau cu mancari straine, iar omul stiutor si invatat se va feri. In gura celui fara de rusine dulce va fi cersirea, iar in pantecele lui ca focul va arde." (Isus Sirah 40, 31-34)

"Hranit-am feciori si i-am crescut, dar ei s-au razvratit impotriva Mea." (Isaia 1, 2)

"Iar Copilul crestea si Se intarea cu duhul, umplandu-Se de intelepciune, si harul lui Dumnezeu era asupra Lui." (Luca 2, 40)

"Iata eu si pruncii pe care mi i-a dat Dumnezeu!" (Isaia 8,18)

"Inaintea prabusirii merge trufia si semetia inaintea caderii." (Pilde 16,18)

"In puterea limbii este viata si moartea si cei ce o iubesc mananca din rodul ei." (Pilde 18, 21)

"In zadar am batut pe copiii vostri, ca n-au primit invatatura...; sunt copii nepriceputi si n-au intelegere, sunt priceputi numai la rele, iar binele nu stiu sa-l faca." (Ier. 2, 30; 4, 22)

"Intoarceti-va, voi, copii cazuti de la credinta, zice Domnul, ca M-am unit cu voi...!" (Ier. 3,14).

"Intoarceti-va, copii razvratiti, si Eu voi vindeca neascultarea voastra! Ziceti: Iata, venim la Tine, ca tu esti Domnul Dumnezeul nostru!" (Ier. 3, 22)

"Invatatura cu pace o paziti, fiilor! Intelepciunea ascunsa si comoara nestiuta, ce folos este de amandoua? Mai bun este omul care ascunde nebunia sa decat omul care ascunde intelepciunea sa." (Isus Sirah 41,17-18)

"Mananca cuviincios cele ce sunt puse inaintea ta si nu plescai, ca sa nu te faci nesuferit. Ispraveste cuviincios cel dintai si nu fi nesatios, ca sa nu smintesti, si cand sezi intre mai multi, sa nu intinzi mana ta mai inainte de ei. Omul bine crescut se indestuleaza cu putin si in asternutul sau nu va gafai de prea multa mancare. Cu somn sanatos se odihneste pantecele celui cumpatat; se scoala dimineata si sufletul lui e limpede. Truda nesomnului si a gretei si durerile imbuibarii sunt cu omul nesatios." (Isus Sirah 31,18-23)

"Mandria nu da prilej decat la cearta; intelepciunea se afla numai la cei ce primesc sfaturi." (Pilde 13,10)

"Nu cruta pe feciorul tau de pedeapsa; chiar daca il lovesti cu varga, nu moare. Tu il bati cu toiagul, dar scapi sufletul lui din imparatia mortii. Fiul meu, daca inima ta e plina de intelepciune, si inima mea se va bucura! Rarunchii mei vor tresari de bucurie cand buzele tale vor grai ceea ce este drept! Sa nu ravneasca inima ta la cei pacatosi, ci totdeauna sa ramana la frica de Domnul, caci daca o vei pazi pe ea, mai ai si tu un viitor si nadejdea ta nu se va pierde! Asculta, fiul meu, si te intelepteste si indreapta inima ta pe calea cea dreapta! Nu fi printre cei ce se imbata de vin si printre cei ce isi desfraneaza trupul lor, caci betivul si desfranatul saracesc, iar dormitul mereu te face sa porti zdrente! Asculta pe tatal tau care te-a nascut si nu dispretui pe mama ta cand ea a ajuns batrana! Aduna adevar si nu-l vinde, intelepciune si invatatura si buna chibzuiala! Tatal celui drept tresalta de bucurie si cel ce a dat nastere unui intelept se bucura de el. Sa se bucure tatal si mama ta si sa salte de veselie cea care te-a nascut! Da-mi, fiule, mie inima ta, si ochii tai sa simta placere pentru caile mele!" (Pilde 23,13-26)

"Ochiul care isi bate joc de parintele sau si nu ia in seama ascultarea (ce este dator) maicii sale, sa-l scoata corbii care salasluiesc langa un curs de apa, iar puii de vultur sa-l manance!" (Pilde 30,17)

"Pedepseste pe feciorul tau cat mai este nadejde (de indreptare), dar nu ajunge pana acolo ca sa-l omori!" (Pilde 19,18)

"Prietenul iubeste in orice vreme, iar in nenorocire el este ca un frate." (Pilde 17,17)

"Rusinati-va de desfranare inaintea tatalui si a mamei, si de minciuna inaintea conducatorului si a celui puternic!" (Isus Sirah 41, 20)

"Sunt prieteni aducatori de nenorocire; dar este si cate un prieten mai apropiat decat un frate." (Pilde 18,24)

"Vai de feciorii razvratiti, zice Domnul, vai de cei ce fac planuri fara Mine, care fac legaminte ce nu sunt in Duhul Meu, ca sa gramadeasca pacate peste pacate!"(ISAIA 30, 1)

"Varga si certarea aduc intelepciune, iar tanarul care este lasat (in voia apucaturilor lui) face rusine maicii sale. Mustra pe fiul tau si el iti va fi odihna si iti va face placere sufletului tau!" (Pilde 29,15,17)

Ignatie Monahul