Despre carte si lectura


Despre carte si lectura


"Cartea aleasa de noi sa ne fie un tovaras, un prieten, un adversar; sa stam de vorba, sa judecam, sa discutam cu el: numai astfel ne poate folosi cititul!" (Diderot)

"Cartea este mica mobila a mintii noastre, motorul spiritului, unealta care vine in ajutorul lenei de-a gandi, a insuficientei noastre, cum si-a bucuriilor sufletului." (Emile Faguet)

"Ca sa castigam din citirea cartilor, trebuie sa punem in randuiala ceea ce culegem: sa facem cum fac albinele!" (Seneca)

"Cartile rele sunt o otrava morala, care raspandeste raul. Autorii rai, chiar dupa ce-au fost asezati in mormant, continua sa omoare inimile urmasilor, din generatie in generatie. Cartea buna este o comoara pentru viata, iar cea rea este un duh chinuitor." (S. Smiles)

"Citeste mult, nu multe!" (Pliniu cel Tanar)

"Cititi incet; recititi si mai incet!" (Fichte)

"De-as fi cel mai mare rege pe pamant, de-as avea palate si gradini, mese si vinuri, masini, haine scumpe si sute de servitori, dar cu conditia sa nu am niciodata carti de citit, n-as vrea sa fiu rege. Mai bine as vrea sa fiu sarac intr-o cocioaba, cu o gramada de carti alaturi, decat rege caruia sa nu-i placa sa citeasca." (Macaulay)

"Destinul multor oameni a atarnat de faptul daca in casa parintilor lor a fost sau nu o biblioteca." (Edmondo de Amicis)

"E mare lucru sa ai o biblioteca, dar si mai mare lucru e sa stii sa te folosesti de ea." (John Lubbock)

"Nu-si poate nimeni inchipui pustiirile ce poate pricinui in sufletele tinere o carte rea, o cuvantare patimasa, o vorba vicleana." (E. Grenier)

"O carte buna inlocuieste o prietenie, o prietenie nu poate inlocui o carte buna." (Vasile Conta)

"O casa ori o camera fara carti e ca un trup fara suflet." (Cicero)

Richard de Bury, episcop englez din secolul al XII-lea, vorbind despre carti zicea: "Iata profesorii care ne instruiesc fara verigi, nici catuse, fara cuvinte aspre, nici manioase, fara sa ceara daruri, nici parale! Daca te apropii de ei, nu dorm; daca-i intrebi, nu-ti ascund nimic; daca nu-i pretuiesti, nu se plang niciodata; daca esti ignorant, nu pot sa te ia in batjocura."

"Si printre carti sunt prieteni falsi; e bine sa stii sa-i deosebesti, ca sa te feresti de ei!" (Damiron)

Un batran, fiind intrebat cum petrece, a raspuns: "De n-as fi stiut sa citesc, muream de mult!"

"Voiesti ca cititul sa-ti lase impresii trainice? Margineste-te la un mic numar de autori, insufletiti de multa intelepciune, si hraneste-te din fiinta lor! Multimea cartilor imprastie puterile spiritului." (Seneca)

"Ziceti ca eu n-am prieteni? Am prieteni a caror societate e foarte placuta, prieteni din toate tarile si din toate timpurile. Ei totdeauna sunt imprejurul meu. Cand ii chem, vin; cand ii intreb, imi raspund. Unii din ei imi povestesc ce s-a intamplat in timpurile trecute; altii, ce se intampla in timpul de fata. Unii ma invata sa traiesc bine, altii sa mor bine. Altii, prin veselia lor, imi risipesc grijile si necazurile. Unii imi otelesc inima in suferinte, altii ma invata sa dispretuiesc dorintele inimii. Unii ma poarta de mana pe drumul stiintelor, altii ma povatuiesc pe cararea virtutilor. Ca rasplata pentru atatea binefaceri ei nu cer altceva decat o camera modesta, unde sa fie feriti de pulbere. Cand ies pe afara, ii iau cu mine pe cararile pe unde umblu. Linistea campurilor si umbra copacilor le place mult mai bine decat zgomotul oraselor, stiti voi cine sunt acesti prieteni? Sunt cartile cele citesc!" (Petrarca)

Ignatie Monahul