Despre credinta si necredinta


Despre credinta si necredinta

"Adevarata credinta e ca un diamant, ca o picatura de lumina cereasca. Cu cat e mai curata, cu atat e mai pretioasa." (Fechner)

"Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica." (Ioan 3,16)

"Cel ce va crede si se va boteza se va mantui; iar cel ce nu va crede se va osandi." (Marcu 16,16)

"Cercetati istoria - in orice timp si loc va va placea s-o deschideti - si veti gasi pe om ingenuncheat inaintea lui Dumnezeu, cerandu-I toate lucrurile, chiar imposibilul!" (Lacordaire)

"Cine nu crede in nimic se indoieste de sine insusi. Credinta este ca pusculita in care se strang economiile casnice. Credinciosul isi incaseaza dobanda nestiut de nimeni. Toate epocile in care domneste credinta, sub orice forma, sunt stralucite, inaltatoare si rodnice atat pentru contemporani, cat si pentru urmasi. Am crezut si mai ales acum cred. Mearga-mi bine sau rau, eu raman in tagma credinciosilor!" (Shopenhauer)

"Corabia credintei este un fel de corabie a lui Columb: duce spre pamanturi noi." (Menzel)

"Credinta adevarata si care are de obiect adevarul este cea mai inalta si mai desavarsita treapta la care poate ajunge omul in viata pamanteasca. Ea sta la capatul dezvoltarii fiintei omenesti." (Guizot)

"Credinta e cea mai mare binefacere pentru suflete. Fara ea, viata e fara vlaga, daca nu trista, si farmecul ei se pierde. Indiferenta si plictiseala napadesc constiinta noastra. Incet, incet acestea pregatesc terenul favorabil, unde va creste nemultumirea. Viata ajunge nesuferita. Ne simtim nefericiti, cum s-ar simti un om condamnat sa traiasca in intuneric, si tocmai credinta e aceea care ne face sa triumfam asupra nenorocirilor, deznadejdii si slabiciunii noastre. Ea infrumuseteaza viata, dandu-i un ideal; ea o intareste, hotarandu-i un scop. O constiinta fara credinta e o locuinta umeda si intunecoasa. Credinta e izvor viu de fericire." (Jean Finot)

"Credinta e mai presus de stiinta. Vointa e mai presus de inteligenta." (B. R Hasdeu)

"Credinta e mare, credinta da viata. Istoria unei natiuni ajunge rodnica, inaltatoare de suflete, mare, indata ce natiunea incepe sa creada." (Th. Carlyle)

"Credinta e un frumos curcubeu care uneste cerul cu pamantul; o mangaiere pentru toti, dar care pare felurit fiecarui calator, dupa locul in care se afla." (Geibel)

"Credinta este increderea fiasca a omenirii in dragostea parinteasca a lui Dumnezeu." (Pestalozzi)

"Credinta este maduva vietii noastre." (Schlegel)

"Credinta este mana care atinge infinitul." (Ellen j White)

"Credinta este organul prin care respiram parfumul vesniciei chiar aici, pe pamant, in viata trecatoare a trupului, si prin care ne impartasim de gustarea bucuriei nesfarsite." (Schubert)

"Credinta nu este numai o virtute, este poarta sfintita prin care trec toate virtutile." (Helwald)

"Credinta stramoseasca si idealul moral trebuie sa le capete sau recapete poporul nostru, spre a deveni mare popor." (N. Iorga)

"Daca putina stiinta departeaza pe oameni de la credinta, adevarata stiinta ii readuce totdeauna la ea." (Bacon)

"Din credinta izvorasc toate virtutile sociale, caci dupa parerea unanima a inteleptilor - stalpul cel mai puternic al moralei si al vietii de Stat este credinta intr-un Dumnezeu Care rasplateste si pedepseste." (Chateaubriand)

"Dragostea vine de la Dumnezeu, credinta duce pe om la Dumnezeu." (Stirnn)

"Dupa cum respectarea cultului divin este prilej de marire a Statelor, tot asa dispretuirea acestuia pricinuieste decaderea lor. Necredinta este ceva intamplator, numai credinta religioasa constituie starea normala a omenirii." (Tocqueville)

"Eu ma rog mereu cat lucrez in laborator. Am invatat mult si cred tot asa ca un simplu taran breton," (Pasteur)

"Iar credinta este incredintarea celor nadajduite, dovedirea lucrurilor celor nevazute." (Evrei 11,1)

"Istoria, stiintele naturii, medicina si chiar legaturile dintre parinti si copii nu pot exista fara credinta." (H. Grotcus)

"Lipsa de credinta religioasa s-a dovedit totdeauna a fi o radacina putreda in viata popoarelor, caci ea nu satisface nevoile sufletesti ale oamenilor, si, de regula, biruinta este a acelora care stiu sa-si pastreze sentimentele religioase." (Helwald)

"Minunea e copilul cel mai drag al credintei." (Goethe)

"N-a existat niciodata un popor de atei!" (Bettex)

"Nicio nenorocire nu inseamna ceva si nimic nu e pierdut atata timp cat credinta ramane in picioare, cat timp capul se ridica din nou, cat timp sufletul nu abdica." J (Maeterlink)

"Noi ne-am pastrat toate sentimentele nationale curate si intregi numai prin credinta." (Burke, scriitor englez)

"Nu poti carmui o lume fara Dumnezeu. Poti numai s-o astamperi cu tunul." (Napoleon I)

"Omul are trebuinta de credinta pentru a-si hrani viata sa spirituala, dupa cum stomacul are nevoie de hrana pentru a sustine viata biologica." (Gustave le Bon)

"Omul, cu cat se mareste, cu atat trebuie sa creada mai mult." (V. Hugo)

"Oricine va marturisi pentru Mine inaintea oamenilor, marturisi-voi si Eu pentru el inaintea Tatalui Meu, Care este in ceruri. Iar de cel ce se va lepada de Mine inaintea oamenilor si Eu Ma voi lepada de el inaintea Tatalui Meu, Care este in ceruri." (Matei 10, 32-33)

"Pentru cine vrea sa creada, am o mie de motive; pentru cel ce nu vrea (sa creada), n-am niciunul." (Fer. Augustin)

"Ratiunea face pe om, credinta pe crestin. Ratiunea ne duce pana la marginea infinitului, credinta ne da pe Dumnezeu intreg." (Lacordaire)

"Sfarsitul filosofiei este sa stii ca trebuie sa crezi." (Geibel)

"Si Iisus i-a zis: Eu sunt invierea si viata; cel ce crede in Mine, chiar daca va muri, va trai!" (Ioan 11, 25)

"Si raspunzand, Iisus le-a zis: Aveti credinta in Dumnezeu. Adevarat zic voua ca oricine va zice acestui munte: "Ridica-te si te arunca in mare!" si nu se va indoi in inima lui, ci va crede ca ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice!" (Marcu 11, 22-23)

"Stiinta nu-i decat o jumatate; credinta este cealalta jumatate." (Novalis)

"Toate se clatina unde lipseste credinta." (Schiller)

"Un graunte de adevarata credinta valoreaza mai mult decat un cantar de stiinta istorica; si-o picatura de iubire mai mult decat o mare intreaga de stiinta a tuturor tainelor naturii." (A. Francke)

"Un om cu credinta este o putere sociala, egala cu nouazeci si noua de oameni care n-au decat interese." (Stuart Mill)

"Viata este o taina trista, a carei cheie o are credinta." (Lamennais)

Ignatie Monahul