Despre crestinism


Despre crestinism

"Admirabil lucru este religia crestina care, desi pare sa aiba ca obiect fericirea in viata viitoare, ne aduce fericirea si aici, pe pamant! Religia crestina ne indeamna sa nu ne punem nadejdea noastra in viata pamanteasca, care e trecatoare si framantata de multe necazuri si nenorociri, ci in viata viitoare, "unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit"" (Montesquieu)

"Biserica crede in Dumnezeu mai mult ca oricine. Ea e cea mai curata, cea mai completa, cea mai stralucita manifestare a puterii divine si numai ea singura stie sa adore pe Dumnezeu." (Proudhon)

"Crestinismul a creat popoarele moderne si tot el le va sustine in veac." (Balzac)

"Crestinismul nu e un sistem in afara de noi, ci este o viata inlauntrul nostru." (Al. Vinet)

"Impotriva tuturor acelora care o combat sau o prigonesc, Biserica pastreaza de-a lungul veacurilor o biruinta si o razbunare sigura: razbunarea sa e de-a se ruga pentru ei, iar biruinta e de-a le supravietui totdeauna." (Montalambert)

"Numai crestinismul a adus in lume sfiala, blandetea, cinstea, buna credinta si dreptatea. Nici filosofia, nici cultura artistica si literara, niciun cod de legi, nicio administratie, niciun guvern nu e in stare sa inlocuiasca crestinismul." (H. Taine)

"Oriunde este viu crestinismul, moravurile sunt curate; acolo insa unde lancezeste, ele decad." (P. Bourget)

"Poate propasi societatea in toate directiile, dar peste inaltimea morala a crestinismului nu se va putea trece niciodata." (Goethe)

Ignatie Monahul