Despre parinti si copii


Despre parinti si copii

"Batranii nostri nu erau asa de isteti si de titrati ca nepotii lor de azi, dar in schimb aveau mai multa intelepciune de viata. Numele de "casa" era la batranii nostri un nume sfant, pe care il aparau cu ochi de vultur si mana de fier. In vremea batranilor nostri, "tata,, din casa era acela care diriguia toate, si fara voia si stirea sa nu se putea misca nimeni." (Pr. Iosif Trifa)

"Buna este grija parintilor. Bune sunt si mustrarea, si pedepsirea lor. Necesara-i cateodata si nuiaua. Dar cand l-ai adus pe copilasul tau cu adevarat la Mantuitorul Hristos si cand al tau copil L-a aflat cu adevarat pe Mantuitorul, atunci poti rupe varga, si de dojana te poti lipsi. Atunci poti dormi linistit si poti muri linistit, caci copilul tau are cea mai buna zestre si mostenire, care nu se va lua de la el, asezata fiind pe Temelia cea statornica si nebiruita." (Pr. Iosif Trifa)

"In casa ta, tu, tata, si tu, mama, trebuie sa fiti ceea ce este preotul in Biserica si invatatorul in scoala! Fara voi si fara ajutorul vostru nici duhovnicul si nici invatatorul nu pot face nimic din copii vostri. In casuta voastra este inceputul indreptarii tineretului, si cea dintai raspundere sufleteasca pentru aceasta lucrare pe voi apasa. Numai o tinerime noua va putea aduce o viata noua, o tara noua. Dar aceasta innoire se poate face numai prin Hristos si Evanghelia Sa." (Pr. Iosif Trifa)

"O, cum s-a stricat tinerimea zilelor noastre! Vezi tinerei abia iesiti de sub aripile parintilor, pe toate drumurile cu tigara si injuratura in gura. Eroii crasmelor si discotecilor sunt azi copii care n-ar trebui sa cunoasca acest drum al pieirii. Vina acestui rau o poarta in primul rand parintii." (Pr. Iosif Trifa)

"Parintilor, ca un ogor ce asteapta samanta este sufletul fiilor vostri! Veti raspunde inaintea lui Dumnezeu despre ce fel de samanta saditi in ogorul sufletesc al copiilor vostri! O ceara calda este sufletul odraslelor voastre. Voi sunteti raspunzatori despre ce fel de slove si ce fel de tipar imprimati in aceasta ceara!" (Pr. Iosif Trifa)

"Prin cresterea copiilor dupa voia lui Dumnezeu, parintii isi pregatesc si mantuirea lor, si a copiilor care ii vor urma. Aceasta este cea mai mare si cea mai sfanta indatorire lasata de Dumnezeu tuturor sotilor si parintilor." (Traian Dorz)

"Si parintii pot ajuta la invierea cea sufleteasca a copiilor lor... Pe tanarul din Nain, Domnul l-a inviat pentru lacrimile mamei sale. La invierea celor trei morti din Evanghelie, Domnul a tinut seama de lacrimile celor ce se rugau pentru ei... Mama Fericitului Augustin, Sfanta Monica, a fost aceea care, prin rugaciunile ei, a ajutat ca fiul ei sa se faca dintr-un pacatos un sfant... Mare lucru s mare dar sunt lacrimile si rugaciunile parintilor pentru copiii lor cazuti! Cati insa din parintii de azi se roaga cu lacrimi pentru copiii lor pierduti?" (Pr. Iosif Trifa)

Ignatie Monahul