Despre rusine
Despre rusine
"A nu fi cuprins de rusine atunci cand ai gresit e cea mai mare depravare." (Aristotel)
"Cel care nu roseste de cainta nu va fugi de fapte care dau mustrari de cuget." (Schiller)
"Exista o limita a rusinii pe care omul o resimte in fata nimicniciei si neputintei sale, dar o data depasita aceasta limita, el gaseste o placere imensa in chiar sentimentul rusinii." (Dostoevski)
"Frica, cinste si rusine aveau indeosebi oamenii altadata." (anonim)
"Inainte de comunism se ocupa Biserica de educatie. Nu se gandea sa reorganizeze monahismul. Problemele erau pentru toti crestinii. Tineretul care vine la manastire vine cu neputintele societatii de astazi, si atunci e cu mult mai greu sa faci din el un om duhovnicesc decat altadata, cand familia era crestina, era buna, oamenii isi invatau copiii, veneau cuviinciosi, crescuti altfel. Acum... dac-o apucat de-o invatat lucruri rele, sunt foarte greu de scos. Mai ales la tineret. La cei care sunt cu sufletul mai curat, raul, murdaria se prinde mai repede ca la altii." (PARINTELE PETRONIU TANASE - ATHOS)
"In anumite situatii, invingatorului ii este rusine de cel pe care l-a invins, tocmai fiindca si-a aratat superioritatea fata de el." (Dostoevski)
"Pazeste-te chiar cand esti singur sa rostesti sau sa faci lucruri josnice! Invata-te sa te rusinezi mai ales de tine decat de altul!" (Democrit)
Ignatie Monahul