In familie


In familie

"A intra buzna peste cineva fara a-l face atent prin usoare batai in usa, e o impolitete dintre cele mai grosolane. Omul bine crescut nu va comite niciodata aceasta impolitete, ci el va bate mai intai la usa, si numai daca i se va raspunde va intra." (Constantin Colonas)

"Cerem de la copil sa fie politicos, sa fie curat la masa, sa lucreze bine pentru scoala, sa se ocupe de fratii lui mai mici, sa o ajute pe mama lui." (Arhim. Simeon Kraiopoulos)

"Copiii nu trebuie sa faca prea mult zgomot atunci cand se joaca, deoarece pot sa ii deranjeze pe vecini." (Arhim. Simeon Kraiopoulos)

"Copiii nu trebuie sa se laude singuri, nici sa vorbeasca prea mult despre ei sau sa se amestece in discutiile celor mari, nici sa ii ia in ras sau sa intervina cu obraznicie, ci trebuie sa fie ascultatori si corecti." (Episcopul Irineu)

"Copiii, si cei mici si cei mari, si cei dragalasi si cei mai putin dragalasi, si cei bolnaviciosi si cei vioi trebuie sa se simta atat de firesc si de liberi in casa, in fata tatalui si a mamei, incat sa poata spune, fara rezerve, tot ceea ce vor sa spuna." (Arhim. Simeon Kraiopoulos)

"Copiii trebuie sa fie cuviinciosi, sa se distinga prin cumintenie si sa fie laudati de oameni si de Dumnezeu. Sa invete sa-si stapaneasca stomacul, sa stea departe de lux, sa fie economi si sa invete sa se conduca singuri." (Sf. Ioan Gura de Aur)

"Copiii trebuie sa fie modesti, astfel incat sa discearna lucrurile prin prisma modestiei si a intelepciunii." (G. Spiliotis)

"Copiii trebuie sa ii ajute pe cei mari la diverse treburi, dupa puterea fiecaruia - chiar daca sunt prea mici pentru a le fi realmente folositori si chiar daca lucrul e cate o data prea greu pentru a-l duce la bun sfarsit. In acest fel copiii vor dobandi simtul raspunderii si nu vor trai doar pentru ei insisi. Vor putea invata sa aprecieze munca plina de sacrificiu a parintilor pentru ei." (Maica Magdalena)

"Copiii trebuie sa invete sa fie multumiti cu ceea ce au: cu mancarea, cu imbracamintea lor, cu jocurile si cu tot ce ii inconjoara." (Episcopul Irineu)

"Copilul nu trebuie sa faca tot ceea ce vrea. Nu pentru ca va fi pedepsit sau amenintat, ci pentru ca nu le stie pe toate, pentru ca este posibil sa faca greseli. Trebuie sa stie ca exista cineva care are multa experienta, il iubeste, ii vrea binele, il ingrijeste, il indruma si il conduce acolo unde trebuie sa ajunga." (Arhim. Simeon Kraiopoulos)

"Copilul trebuie sa aiba sentimentul de rusine pentru cuvintele, faptele si sentimentele nepermise." (Gleb Kaleda)

"Copilul trebuie sa ia singur atitudine si sa nu astepte totdeauna ajutorul celorlalti." (Arhim. Simeon Kraiopoulos)

"Copilul trebuie sa invete sa fie smerit, sa se gandeasca si la celalalt, sa cedeze, sa se lipseasca, sa se jertfeasca." (Arhim. Simeon Kraiopoulos)

"Copilul trebuie sa retina ca primul lucru pe care trebuie sa-l faca atunci cand se trezeste este sa uneasca trei degete si sa se insemneze cu semnul crucii; primele cuvinte sa fie lauda adusa Creatorului; prima convorbire, rugaciunea, aducerea in masura puterilor a slavosloviilor si a cererilor Domnului; prima mancare, Sfanta impartasanie sau apa sfintita si painea sfintita." (N. E. Pestov)

"Copilul trebuie sa se obisnuiasca inca de mic sa-si puna singur frau, sa-si impuna restrictii, sa se supuna Legii lui Dumnezeu si cerintelor morale ale unei vieti crestinesti si sa urmeze neabatut poruncile Domnului, nu capriciile furtunoasei sale tinereti." (Episcopul Irineu)

"Copilul trebuie sa stie ca exista lucruri pe care nu trebuie sa le faca, exista lucruri pe care nu trebuie sa le spuna, iar in cazul in care va proceda contrar va suporta o pedeapsa pe masura." (Arhim. Simeon Kraiopoulos)

"Daca cineva dintre fii sau fiice (mai cu seama intre credinciosi) s-ar indeparta si n-ar da cuvenitul respect parintilor sai, scuzandu-se cu cinstirea de Dumnezeu, anatema sa fie!" (Canoane, Gangra 16)

"Daca un copil doreste ceva din partea celor mai in varsta decat el, va trebui sa exprime aceasta prin rugaminte, nu sa dea ordine; si orice i s-ar da, sa-i fie de ajuns si sa multumeasca." (Episcopul Irineu)

"De cum incep sa rosteasca primele cuvinte, copiii trebuie sa invete sa foloseasca la orice ocazie trei cuvinte: "Iarta-ma!", "Multumesc!" si "Te rog!"" (N. E. Pestov)

"Fratele cel mai mare poate face glume cu cel mai mic, spre a-l bucura, insa cel mic nu trebuie sa dobandeasca indrazneala prin bucuria ce o simte din gluma celui mare." (Cuviosul Paisie Aghioritul)

"Increderea copiilor fata de parinti trebuie sa aiba asemenea dimensiuni incat copiii sa nu indrazneasca sa spuna minciuni parintilor." (Arhim. Simeon Kraiopoulos)

"In familie copiii trebuie sa aiba respect atat fata de parinti, cat si fata de cei mai mari. Sa simta respectul, supunerea si recunostinta fata de cel mai mare ca pe o necesitate. Atunci cand cel mai mic il respecta pe cel mai mare, iar cel mai mare il iubeste pe cel mai mic, se creeaza o frumoasa atmosfera familiala." (Paisie Aghioritul)

"In timpul conversatiei cu oamenii maturi, copiii trebuie sa stea in picioare si sa raspunda cumpatat la intrebari, fara sa se limiteze la raspunsuri monosilabice sau imperceptibile." (N. E. Pestov)

"Invatati sa zambiti cu rost! Sa nu hliziti!" (Pr. Constantin Necula)

"Nerecunostinta cea mai urata, dar cea mai obisnuita si mai veche este nerecunostinta copiilor fata de parinti." (Vanvenargnes)

"Nu fi lipsit de respect nici fata de tine insuti, nici fata de altii!" (John Locke)

"Nu rade de altii, uita-te la tine!" (proverb romanesc)

"Nu te amesteca, nepoftit, in vorba altuia!" (proverb romanesc)

"Nu vorbi neintrebat!" (proverb romanesc)

"Pe orice batran sa-l cinstesti ca pe un parinte, si pe orice tanar ca pe un copil al tau!" (Proverb romanesc)

"Poarta-te cu parintii tai precum ai dori sa se poarte si copiii tai cu tine!" (Isocrate)

"Respectul este un drept al tuturor si fiecare se considera indreptatit sa aspire a fi respectat de ceilalti." (Gheorghe Marin)

"Respectul si dragostea copiilor fata de parinti nu numai la varsta copilariei, ci si la maturitate, le asigura binecuvantarea lui Dumnezeu." (Cuviosul Paisie Aghioritul)

"Revolta impotriva tatalui si a mamei este un pacat pentru suflet si-o nenorocire pentru familie." (Platon)

"Se cade ca familiile noastre sa fie mici bisericute si casele noastre mici temple, unde sa se slujeasca lui Dumnezeu cu luare aminte si buna randuiala." (Pierre Dumoulin)

"Sa ascultam si sa cinstim pe parintii nostri!" (Proverb romanesc)

"Suntem datori a-i ingriji pe parintii nostri pana la ultima lor suflare!" (Sf. Ioan Gura de Aur)

"Trebuie sa intelegem ca parintii ne-au nascut pe noi, noi insa nu-i putem naste pe ei. Si daca nu putem face ceva tot atat de important pentru parintii nostri, macar sa le rasplatim acest dar nepretuit pe care ni l-au dat si sa-i cinstim asa cum se cuvine." (Sf. Ioan Gura de Aur)

"Virtutea de capatai a fiecarui copil este ascultarea." (Sf. Vladimir, Mitropolitul Kievului)

Ignatie Monahul