Indatoririle parintilor fata de copil


Indatoririle parintilor fata de copil

"Ce folos de unii copii ca asimileaza toata stiinta lumii, cunosc numeroase limbi straine, obtin elogii multe pentru inteligenta mintii lor, dar cu toate acestea au o inima stricata si vicleana si se rusineaza de indeplinirea indatoririlor crestinesti!" (anonim)

"Cei ce doresc sa aiba copii vrednici, sa se dovedeasca mai intai ei insisi vrednici ca parinti!" (Sf. Filaret al Moscovei)

"Cum ii veti creste pe copiii vostri in randuiala, cand voi insiva duceti o viata fara randuiala? Daca vrei sa educi pe altii, educa-te mai intai pe tine insuti in Duhul lui Dumnezeu!" (Sf. Vasile cel Mare)

"Daca ai tai copii traiesc rau, acest lucru trebuie sa te indurereze mai mult decat moartea lor!" (anonim)

"Fericit este parintele care-si vede copiii sai parguiti mai mult decat el in daruri si infrumusetati in virtuti!" (anonim)

"Fericiti sunt copiii ai caror parinti cerceteaza adesea Biserica lui Dumnezeu si propria lor locuinta o fac casa de rugaciune, dandu-le in felul acesta un exemplu de evlavie! (Daniel 6, 10) Dar cine poate sa planga indestul nenorocirea acelor copii ai caror parinti ii cresc dupa duhul lumii nelegiuite si prin aceasta parca ii aduc jertfa lui Moloh cel insetat de sange neprihanit? (Ier. 32, 35) Cine ii lipseste pe copii de Biserica, acela ii lipseste de Dumnezeu si, ca atare, de orice fericire." (Pr. Tolmacev)

"Lasa-i fiului tau nu bogatie, ci o buna amintire despre tine! Nu aurul, ci un nume cinstit! Nu argintul, ci stiinta duhovniceasca! Nu o casa luxoasa, ci iscusinta de a rabda! Nu prieteni vestiti, ci prieteni buni!" (Pr. Tolmacev)

"Nu exista nicio arta mai inalta decat arta educatiei copiilor nostri. Pictorul sau sculptorul face numai o figura fara viata, pe cand un educator intelept modeleaza un chip viu, de care Se bucura Dumnezeu si oamenii, uitandu-se la el." (Sf. Ioan Gura de Aur)

"Parintii vor fi pedepsiti nu numai pentru pacatele lor, ci si pentru ale copiilor lor, daca nu-i cresc in duhul evlaviei." (Sf. Ioan Gura de Aur)

"Ranile se spala cu vin si se tamaduiesc cu untdelemn. Asa e si in educatie: pogoramantul trebuie unit cu asprimea, adica in dosul nuielusei trebuie sa se afle un mar." (Sf. Ambrozie al Milanului)

"Vasul nu-si pierde mirosul sau rau sau bun cu care el s-a imbibat mai inainte. Asa e si cu educatia copiilor; de aceea e necesar sa-i deprindem cu binele din frageda copilarie." (Sf. Dimitrie al Rostovului)

Indatoririle copiilor fata de parinti

Adu-ti aminte cat au suferit parintii tai inainte de a te aduce pe lume; cu cata grija te-a purtat mama sub inima sa, cu cate dureri te-a nascut, cum te-a ingrijit, cum te-a hranit la pieptul ei, cum te-a primenit, cum a petrecut nopti intregi langa tine si cu cata munca neobosita s-a trudit tatal tau ca sa-ti castige hrana cea de toate zilele! Bucura-te daca poti sa-ti rasplatesti parintii pentru osteneala pe care au depus-o pentru tine!" (Sf. Filaret al Moscovei)

Ascultarea fata de parinti nu este numai o datorie, ci si de mult si nepretuit folos pentru noi. Noi prin ei am primit viata si, supunandu-ne lor, ne-o putem prelungi, caci ascultarea si cinstirea fata de parinti este prima porunca ce are o fagaduinta. (Efes. 6, 2)" (Sf. Filaret al Moscovei)

"Copii, pretuiti binecuvantarea parintilor de o mie de ori mai mult decat orice alta mostenire!" (Sf. Filaret al Moscovei)

"Cum te porti tu fata de parintii tai, tot asa se vor comporta si copiii tai fata de tine!" (anonim)

Ignatie Monahul