La scoala


La scoala

A invata nicicand nu e tarziu." (Proverb romanesc)

"Analfabetul de maine nu va fi cel care nu stie sa citeasca, ci va fi cel care nu a invatat cum sa invete." (Herbert Geryouy)

"Asculta pe cel invatat si vei iesi mai invatat." (Proverb romanesc)

"Asadar, nimic sa nu se invete pentru scoala, ci pentru viata, ca astfel, odata ce a iesit cineva din scoala, sa nu-i zboare nimic din ceea ce a invatat!" (JAN Amos Comenius)

"Cand statul nu plateste profesorii, copiii sunt cei care vor plati." (Guy Bedos)

"Cel mai important lucru pe care l-am invatat in scoala a fost sa comunic." (Lee Iacocca)

"Cine nu invata de tanar, nu va sti nici la batranete." (Proverb francez)

"Cine vrea sa dobandeasca o memorie buna trebuie s-o cultive, s-o intareasca printr-un exercitiu zilnic." (Diderot)

"Copiii au datoria sa asculte de dascalul lor si sa-i dea cinstea cuvenita." (Sf. Ioan Gura de Aur)

"Copiii trebuie sa inteleaga ca pana la terminarea studiilor lor, pana atunci cand isi vor lua diploma si pana cand se vor maturiza si vor ajunge oameni in toata firea, au trebuinta de o oarecare ingradire." (Paisie Aghioritul)

"Copiii trebuie sa invete bine la scoala si sa se distinga ca fiind elevi foarte buni. O astfel de ambitie rationala si echilibrata face parte din caracterul fiecarui om. Aceasta ambitie nu trebuie sa depaseasca anumite limite, deoarece sfarseste prin a se transforma in slava desarta si mandrie." (Episcopul Irineu)

"Copile, in loc sa cutreieri de mic maidanele, sa injuri si sa azvarli vorbe grosolane si pline de noroi, tu sa citesti mai intai si mereu! Cu cat vei citi mai mult, cu atat vei sti mai mult si mai bine." (Petru Demetru Popescu)

"Copilul care a invatat sa citeasca trebuie sa se fereasca de lecturile desantate, caci setea de lectura nu face alegere." (Dr. Dimitri Avdeev)

"Dascalul, inainte de a cauta sa dea elevilor sai o educatie moral religioasa, trebuie deci sa caute a si-o da siesi. Altfel intreaga lui cariera e imposibila." (Onisifor Ghibu)

"Dascalul trebuie sa caute a destepta in scoala, cu orice ocazie, sentimente morale, sa le lamureasca, pentru ca aceasta sa indemne la actiuni morale si, dupa aceasta, sa-i faca pe elevi sa simta ce mobil puternic pentru suflet este convingerea morala. Ea e mai presus de orice arma materiala si il face pe om mai fericit decat oricare alta rasplata. Cand elevul va ajunge sa gaseasca rasplata pentru vreo fapta si in convingerea pe care i-o da fapta insasi, educatia si-a atins scopul, dascalul si-a indeplinit datoria." (Onisifor Ghibu)

"Dupa ani grei de scoala mi-am castigat dreptul de a nu face nimic." (Valeriu Butulescu)

"E de cea mai mare insemnatate ca toti copiii sa invete de mici sa munceasca." (Kant)

Educatia activa prin iubire face din copii si tineri adevarate "statui de aur", dupa cuvantul Sfantului Ioan Gura de Aur. Studiile universitare conduse cu dragoste imbogatesc si cizeleaza "statuile de aur", transformandu-le in adevarate comori si monumente ale sperantelor omenesti. Dragostea de studiu unita cu seriozitatea, demnitatea si un caracter ireprosabil au impus pe studentii capadocieni Vasile si Grigore pana intr-atat colegilor si profesorilor lor, la Atena, incat la sfarsit li s-a propus sa ocupe catedre universitare. (Pr. Prof. Ioan G. Coman)

"E firesc ca cel mai tanar sa salute mai intai pe cel batran; cel inferior, pe cel superior. Elevul isi va saluta, asadar, profesorul." (Constantin Colonas)

"Elevii mananca ceea ce profesorii au digerat." (Karl Kraus)

"Este important ca din multimea de carti sa fie inlaturat tot ce este imoral si sa se aleaga acele carti care inalta sufletul, il desavarsesc, iar nu ii trezesc patima si ura." (Gleb Kaleda)

"Este mai bine sa inveti in chip desavarsit un mic numar de lucruri decat superficial mai multe." (Andre Maurois)

"Experienta este cel mai dur profesor, pentru ca intai iti da testul si apoi iti spune care era lectia." (Vernon Law)

"Fa-ti datoria, orice s-ar intampla!" (proverb francez)

"Gandirea este data omului nu pentru a se contempla cu ea, ci pentru a fi pusa in valoare, adica pentru a face cu ea o intrebuintare inteligenta." (C. Radulescu-Motru)

"Lectiile trebuie incepute si terminate cu rostirea unei rugaciuni, cel putin cu rugaciunile incepatoare sau cu "Tatal nostru" inainte de inceperea lectiei, si respectiv cu cea de multumire la sfarsitul ei." (Gleb Kaleda)

"Menirea fireasca a scolii nu e sa dea invatatura, ci sa destepte cultivand destoiniciile intelectuale in inima copilului, trebuinta de a invata toata viata." (Ioan Slavici)

"Mergeti la scoala cu tema nescrisa... Dumnezeu sa ma ierte! Acela nu e crestin! Crestin inseamna omul datoriei facute cu profesionalism, pana la capat." (Pr. Constantin Necula)

"Nu am lasat niciodata scoala sa interfereze cu educatia mea." (William Shakespeare)

"Numai acel invatator va putea impartasi elevilor sai o educatie moral religioasa, ale carui fapte vor fi intotdeauna in consonanta cu invataturile pe care le propaga. Orice discrepanta intre vorbe si fapte este un atentat pe care-l savarseste invatatorul la adresa sufletului elevilor sai, pe care, daca i-ar minti in chipul acesta, nu i-ar mai putea educa in adevaratul sens al cuvantului." (Onisifor Ghibu)

"Nu trage cu ochiul in timpul tezei la colegul de banca, pentru ca s-ar putea sa banuiasca ceva: ca vrei sa copiezi dupa el!" (Petru Demetru Popescu)

"Nu uitati niciodata ca talentul este un dar "de sus, pogorand de la Parintele luminilor". Folositi-l frumos, ca sa fiti si voi frumosi sufleteste! Nu il folositi in scopuri egoiste, ca sa provocati sau sa faceti rau!" (Pr. Timotei KlLIFIS)

"O scoala buna rumega gandirea altora, nu o memoreaza." (Vasile Ghica)

"Omului cu invatatura ii curge miere din gura." (proverb romanesc)

"Partinire cu interes nicicum sa tii cuiva, ci deopotriva pe toti cu ochiul dreptatii sa-i vezi!" (proverb romanesc)

"Poti invata in patru feluri: pentru scoala, pentru viata, pentru tine si pentru orisicine. (Nicolae Iorga)

"Profesor iti este orice om de la care poti sa inveti ceva." (Nicolae Iorga)

"Profesorii cei mai indragiti sunt cei care au o legatura armonioasa cu copiii. Copiii sunt adeseori gata sa accepte raspunsul unui adult de care simt ca sunt iubiti si in ale carui pareri au o incredere desavarsita." (Maica Magdalena)

"Profesorii si elevii au un dascal comun: dragostea." (Legonve)

"Profesorul deschide usa, dar trebuie sa intri singur." (proverb chinezesc)

"Raportul dintre dascal si elev nu trebuie sa fie un raport de teama sau de "respect", ci un raport de iubire. Elevul nici sa nu poata altcum decat sa-l respecte din tot sufletul pe dascalul sau si sa-l iubeasca. Pentru elev cuvantul dascalului este sfant, si daca acesta este la locul sau, sfant ramane pentru totdeauna. Elevul care se simte iubit de dascal lucreaza intotdeauna bucuros, chiar si cand facultatile sale intelectuale nu sunt pronuntate." (Onisifor Ghibu)

"Sa nu incetati niciodata sa scrieti, sa pictati, sa va exprimati, sa creati, ducand mai departe mesajul vietii!" (Pr. Timotei Kilifis)

"Sa nu persistati in greseala! Imediat ce vi se atrage atentia asupra greselii voastre, sa aveti curajul de a o recunoaste si de a o indrepta, caci aceasta este singura modalitate de a progresa." (Pr. Timotei Kilifis)

"Sa nu pierdeti timpul acesta pretios, ci sa invatati cat mai multe! Sa iubiti adevarata educatie, care va conduce spre moralitate! Sa invatati cat mai mult, ca sa va fie bine mai tarziu!" (Pr. Timotei Kilifis)

"Sa nu tradati prietenia nici chiar atunci cand voi insiva ati fost dezamagiti! De asemenea, niciodata sa nu admiteti in viata voastra o prietenie fatarnica, caci va va face foarte mult rau. Prietenia sincera este cea mai mare comoara." (Pr. Timotei Kilifis)

"Sa pastrati ce are mai inaltator istoria noastra de mii de ani! Nu stricati o asemenea mostenire prin ahtierea fata de tot ce este strain!" (Pr. Timotei Kilifis)

"Se stie ca un profesor bun e cel care te face ca lucrurile mai grele sa ti se para usoare." (Grigore Moisil)

"Scoala are mai intai de toate chemarea de a dezvolta interesul pentru lucruri, si numai in linia a doua de a da cunostinte gata. Ea nu poate avea nicidecum scopul de a da oameni satui de stiinta, ci dimpotriva, oameni flamanzi si insetati dupa cunostinte; ea n-are sa dea carte, ci dragoste statornica de carte." (Onisifor Ghibu)

"Scoala cea mai buna e aceea in care inveti inainte de toate a invata." (Nicolae Iorga)

"Scoala nu trebuie sa fie jungla, dar nici sera." (Vasile Ghica)

"Tinerii care studiaza nu patesc nimic daca invata si se obosesc putin mai mult in perioada studiilor lor." (Paisie Aghioritul)

"Toate pe care nu le stiu le-am invatat la scoala." (Ennio Flaiano)

"Trebuie sa avem grija sa ne aparam istoria, neamul, realizarile culturale si duhovnicesti. Dat fiind faptul ca avem un trecut mare, suntem datori sa il promovam in lume." (Pr. Timotei Kilifis)

"Un bun profesor are aceasta grija statornica: ii invata pe discipoli sa se lipseasca de el." (Andre Gide)

"Un copil instruit este dator sa cunoasca literatura clasica a poporului caruia ii apartine si sa-si formeze o idee despre operele artistice universale." (Gleb Kaleda)

"Un elev are datoria de a invata. Copiind, inseamna ca dezerteaza de la datoria de elev." (Petru Demetru POPESCU)

"Un secol de traiesti, un secol sa inveti!" (proverb rusesc)

Ignatie Monahul