Parintii


Parintii

"Cel ce se ingrijeste de parintii sai primeste mare binecuvantare de la Dumnezeu!" (Cuviosul Paisie Aghioritul)

"Cel mai rau copil nu este alungat de la masa parinteasca; pe cel mai rau copil parintii il petrec la razboi cu lacrimi in ochi." (Grigore Vieru)

"Cine vrea sa ridice o casa fara binecuvantarea parintilor si a lui Dumnezeu, nu va reusi sa ajunga la acoperis!" (M.V.C. 1940, nr. 32, pg. 2)

"Copilul care lupta contra parintilor iese invingator, dar victorie mai rusinoasa nu cred sa existe." (Grigore Vieru)

"Copilul n-are nevoie numai de paine. Trebuie sa ajutam si sa formam sufletul sau gingas: sa-l ajutam prin iubire, sa-l formam prin disciplina. Cine va fi langa el toata vremea, pentru a sadi in inima lui simtamintele cele bune? Mama! Cine-i va vorbi despre primejdiile si nenorocirile vietii si-l va invata taria vointei si maretia virtutii? Tatal! Copilul va avea aceste doua bune genii pana ce va putea zbura cu propriile sale aripi." (J. Simon)

"Dragostea pentru stiinta si cultul pentru casa parinteasca sunt cele doua mari idei care au fost pasiunea si farmecul vietii mele. Oh, tatal meu, oh, maicuta mea, oh, scumpii mei disparuti care ati trait atat de modest, intr-o cascioara, voua va datorez totul! Entuziasmul tau, vrednica mama, mi l-ai insuflat mie. Daca totdeauna am unit maretia stiintei cu maretia patriei, e pentru ca tu mi-ai inspirat aceste sentimente, si tu, scumpul meu tata, a carui viata a fost grea ca si meseria ta, tu mi-ai dovedit ce poate face rabdarea si munca. Tie iti datorez tenacitatea mea in munca mea zilnica. Nu numai ca ai avut calitatile perseverente ce fac viata sa fie folositoare, dar tu aveai un cult pentru oamenii mari. M-ai deprins a privi in sus, a cerceta mereu. Te vad inca azi, cum dupa o zi grea de munca, ma luai langa tine seara si imi citeai la lampa cartile istoriei contemporane, reamintindu-ti epoca glorioasa la care ai fost martor. Invatandu-ma a citi, ai avut grija sa-mi arati maretia Frantei. Fiti binecuvantati, scumpii mei parinti, pentru ceea ce ati fost! Memoriei voastre aduc omagiul meu de azi." ("Caminul familial")

"Dupa Dumnezeu, nu iubesc pe nimeni din lume atat de mult ca pe mama si pe tata." (Fer. Ieronim)

"Nu exista ochi care sa priveasca parinteste, in afara de ochii tatalui si ai mamei." (JJ. Rousseau)

"O copilarie fericita este cel mai frumos cadou pe care il pot oferi parintii." (R. Chalmondeley)

"Parintii nu trebuie sa partineasca pe vreunul din copii." (Talmudul)

"Parintii vor culege cei dintai roadele cresterii copiilor lor, daca vor fi necredinciosi, obraznici, nerusinati, neascultatori si laudarosi." (Pr. Dumitru Irina)

"Pe un parinte il doare de copilul cazut, dar nu abdica de la menirea sa de parinte." (Siluan Sicilianul)

"Poti sa-ti parasesti tatal chiar daca e judecator; nu poti sa-ti parasesti mama, chiar daca e cersetoare." (Grigore Vieru)

"Sotii au datoria sa se nevoiasca pentru a se infrana, ca sa nu transmita patima trupeasca si copiilor lor. Un copil ai carui parinti au multa cugetare trupeasca are de mic astfel de inclinatii, pentru ca ia cugetare trupeasca de la ei. La inceput ea este slaba, ca si toate celelalte patimi ce se mostenesc, - ca urzica pe care atunci cand o plantezi o poti lua in mana, dar cand creste inteapa - dar se poate vindeca de catre un duhovnic bun, care are discernamant. Iar daca nu o taie la o varsta frageda, va trebui sa se nevoiasca mult sa o taie atunci cand ea va creste." (Cuviosul Paisie Aghioritul)

"Tatal si mama sunt in chip firesc primii nostri prieteni; ei sunt fiintele carora le datoram cel mai mult." (Silvio Pellico)

"Temelia tuturor virtutilor este dragostea parinteasca." (Cicero)

"Voi, tati, si voi, mame, luati-va copiii de mana si mergeti impreuna la Biserica!" (Sf. Ioan Gura de Aur)

Ignatie Monahul