Vestimentatia si tinuta


Vestimentatia si tinuta

Bucuria copiilor, manifestata atunci cand primesc in dar o noua imbracaminte, este ceva firesc si nevinovat, daca nu sunt depasite anumite limite. Cand insa aceste manifestari de bucurie sunt exagerate si de lunga durata, sau cand acestia se lauda cu vesmintele lor umilindu-i pe alti copii, care sunt imbracati cu haine mai simple, atunci este clar ca limitele firescului au fost depasite." (Episcopul Irineu)

"Cat adevar si intelepciune in populara vorba romaneasca: Arata-mi cum si cu ce te imbraci, ca sa-ti spun cine esti! La acest proverb ar trebui sa ia seama indeosebi fiicele Evei, spre a se purta cu grija si cu responsabilitate, castigandu-si respect si admiratie, iar nu desconsiderare si repulsie." (Ignatie Monahul)

"Copiii trebuie sa poarte o imbracaminte curata si ingrijita si trebuie sa fie invatati sa fie curati si ingrijiti." (Episcopul Irineu)

"Copilul trebuie sa se tunda ca sa aiba un aspect cuviincios, sa nu se ingrijeasca de tinuta mai mult decat este necesar, si daca uneori protesteaza ca nu i se da voie sa poarte podoabe sau sa se faca frumos, sa i se spuna ca tocmai a fi natural este cea mai mare podoaba." (Sf. Ioan GURA DE AUR)

"Dezordinea in tinuta e cel mai bun certificat de rea crestere. Un om cu bun simt si cu buna educatie nu va putea umbla niciodata cu hainele mototolite, descusute sau fara nasturi. El va gasi totdeauna modalitatea de a-si orandui imbracamintea, pentru a aparea in lume intr-o tinuta demna si corecta." (Constantin Colonas)

"Hainele purtate in zilele de sarbatoare se vor deosebi de cele din zilele obisnuite, pentru a le da copiilor senzatia de sarbatoare." (N. E. Pestov)

"Haine scumpe pe spinare

Baga omu-n lipsa mare." (proverb romanesc)

"Simtul curateniei sa fie insuflat copilului pana la pasiune!" (Nietzsche)

Atitudinea fata de suferinta, plictiseala, suicid

Nimic nu justifica faptul ca va plictisiti si ca va simtiti singuri, voi care ar trebui sa fiti plini de viata!" (Pr. Timotei Kilifis)

"Fixati-va scopuri in viata, alegeti-va prieteni, priviti viata in profunzimea ei, si nu va veti mai plictisi niciodata, nici nu va veti mai simti singuri! Viata este atat de scurta si avem de facut atatea lucruri, incat nu ne-ar ajunge nici zece vieti ca sa le infaptuim pe toate." (Pr. Timotei Kilifis)

"Tinerii sunt construiti pentru eroism, nu pentru autodistrugere si sinucidere. Tanarul normal lupta pana ia capat si, fara indoiala, el va triumfa!" (Pr. Timotei Kilifis)

Ignatie Monahul