Sfantul Samson, primitorul de straini


Sfantul Samson a trait cu multe sute de ani in urma, pe vremea imparatului Iustinian. Sfantul Samson era un om band si cu multa credinta si dragoste. Era preot, iar credinciosii veneau cu bucurie la biserica, pentru a participa la slujbele sfantului parinte si pentru a invata din lucrurile minunate pe care acesta le povestea despre Imparatia lui Dumnezeu si despre dragostea Mantuitorului pentru oameni. Dar Sfantul Samson avea si temeinice cunostinte medicale, fiind un doctor vestit pe acea vreme.

Odata, Imparatul s-a imbolnavit tare grav, zacand in pat din cauza bolii care il doborase. Si au fost chemati toti doctorii, tamaduitorii si vracii din imparatie, dar nimeni nu i-a putut da imparatului sanatatea inapoi. Ba mai mult, toti vorbeau pe soptite ca nu mai are mult de trait conducatorul lor. Sfantul Samson a fost si el chemat la palat si, dupa ce l-a consultat pe imparat, i-a spus:

- Maria ta, toate sunt in mana lui Dumnezeu. Eu stiu leacuri si doctorii care sa-ti aline suferinta, dar Dumnezeu este Vindecatorul tuturor relelor. Roaga-te impreuna cu mine si Milostivul Dumnezeu se va indura si te va face iar sanatos, iar atunci cand vei fi din nou in putere, sa-ti conduci supusii cu dreptate si frica de Dumnezeu, si sa nu uiti de minunea pe care Dumnezeu o face astazi cu tine, maria ta!

Si chiar asa a si fost-Imparatul Iustinian s-a vindecat cu ajutorul sfantului, datorita rugaciunilor si priceperii sale.

Dar Sfantul Samson a ramas in amintirea credinciosilor nu pentru minunile pe care le-a savarsit, nici pentru invataturile alese propovaduite de el, ci mai ales pentru inima sa buna, caci sfantul era cel mai primitor om din intreaga cetate. Ori de cate ori intalnea pe ulita vreun strain ostenit de drum, sau vreun om sarman, flamand si obosit, sfantul il poftea imediat in chilia sa modesta si il ospata cu se putea si el. Era cea mai buna gazda, caci ii primea pe toti cu inima deschisa, avand pentru fiecare o vorba buna. Iar aceasta mare calitate a sa, aceea de a fi bun si milostiv chiar si cu cei straini, pe care nu ii cunoaste, este mai frumoasa decat orice minune si inseamna mai mult decat o suta de invataturi. De aceea Sfantul Samson este numit si astazi “primitorul de straini”.