O clipa de neatentie


La Clinica de Arsuri si Chirurgie Plastica a Spitalului de urgenta pentru copii “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, sunt adusi anual 600-700 de copii arsi. Cele mai multe accidente sunt casnice si se produc din neglijenta. Suferinta micilor pacienti este mare, dar oameni cu inima si har le alina ranile, le sterg lacramioarele de pe obraji si le redau sanatatea.

Urme pe trup si in suflet

L-am intalnit pe Domnul Prof. Dr. Dan Enescu langa patul lui Bogdan. Tocmai ii spunea lui Bogdan ca ranile se vindeca foarte bine si ca, in curand, va pleca acasa. Pe chipul baiatului se vedea bucuria. Apoi, l-am rugat pe domnul doctor sa ne spuna cate ceva despre micutii lui pacienti si despre ce trebuie sa stie si ceilalti copii si parinti.


“Orice om trebuie sa aiba grija de copii, cum ar avea grija de Dumnezeu! Dupa Dumnezeu, copiii sunt primii. Noi aici nu tratam pacienti, ci COPII - copii in suferinta care trebuie sa se intoarca cat mai repede acasa si la scoala, sa creasca normal, sa invete si sa se joace. Este greu pentru multi dintre ei, caci raman urme pe trup si in suflet. Raman copii stigmatizati, al caror viitor se schimba.


Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns sa avem astazi o clinica noua, modern utilata si o echipa de oameni devotati care fac tot pentru acesti copii. Dar cel mai mult ar putea sa faca parintii, avand grija ca asemenea accidente sa nu se mai produca. Cei mai multi copii se ard din neglijenta lor sau a parintilor. Copilul nu trebuie lasat nesupravegheat si mai ales trebuiesc indepartate din preajma lui toate posibilele pericole: oale cu apa fiarta, ciorba, cafea fierbinte, orice vas pe care copilul din curiozitate sau din greseala il poate rasturna. Copiii sunt fiinte neajutorate si sensibile, care depind 100% de grija si de dragostea noastra. Din clipa in care copilul mic a inceput sa merga, parintii trebuie sa-si puna problema unde poate ajunge prin casa pruncul si ce i se poate intampla. Aproape toate cazurile de copii arsi sunt accidente casnice: vase cu lichide fierbinti, resouri si alte aparate electrice, fire neizolate. Niciodata nu trebuie lasat un copil mic singur in camera sau in casa daca exista asemenea pericole pentru el.


Apoi sa nu uitam ca pielea copiilor este de doua ori mai subtire si mai sensibila decat a adultilor, iar o apa prea fierbinte care noua ni se pare suportabila poate produce o arsura unui copil. Dar cel mai important este ca imediat dupa o arsura, parintii sa nu dea cu cine stie ce creme sau alifii, ci sa puna zona arsa sub jet de apa rece  timp de 10 minute, apoi sa vina de urgenta aici. Tratamentul adecvat si imediat poate salva pielea copilului si micsoreaza suferintele acestuia. Copiilor arsi, pe care ii tratam aici, eu le spun asa: Daca noi toti ne-am nascut o data, voi v-ati nascut de doua ori. Acum, dupa ce ati scapat cu viata din asemenea accidente, Dumnezeu v-a daruit viata din nou si aveti o noua sansa, sa faceti poate mai mult decat am facut noi. Domnul v-a mai dat o viata si trebuie sa faceti ceva mai bun cu ea. Iar noi, medicii, prin acesti copii tinem legatura cu Dumnezeu, Il simtim pe Dumnezeu aproape, Il vedem ajutandu-i si ajutandu- ne. Mergem duminica la slujba, trei ore, dar nu suntem aproape de Dumnezeu doar atunci, caci prezenta Lui in viata noastra nu e o stare de moment, ci o permanenta. Aici, zi de zi, printre acesti copii, simtim ca-L avem pe Dumnezeu aproape! Nici o clipa nu esti singur, Dumnezeu e cu tine, te inconjoara. Iar daca nu-L ai pe Dumnezeu cu tine, degeaba traiesti.”

 
                                                                       Lumea credintei pentru copii, anul I, nr. 2