De ce Eva a fost facuta dintr-o coasta?

De ce Eva a fost facuta dintr-o coasta? Mareste imaginea.

Din Scriptura aflam ca Eva a fost adusa la existenta de Dumnezeu din coasta lui Adam (Facere 2:21-22). Aceasta afirmatie a dat nastere multor intrebari: a avut Adam o coasta in plus, a ramas Adam fara o coasta dupa ce Eva a fost creata, a fost Adam o exceptie etc?

La intrebarea - "De ce Eva a fost facuta dintr-o coasta?" rabinii au raspuns: "Nu o voi crea din cap, pentru a nu fi semeata; nici din ochi, pentru a nu fi cocheta; nici din ureche, pentru a nu trage cu urechea; nici din gura, pentru a nu fi barfitoare; nici din inima, pentru a nu fi inclinata spre gelozie; nici din mana, pentru a nu sterpeli; nici din picior, pentru a nu fi umblareata; ci dintr-o parte modesta a omului, pe care chiar si cand sta dezbracat o tine acoperita".

Chiar daca poate sa placa acest raspuns, se pierde din vedere ca Eva a fost luata dintr-o natura curata, care nu cunoscuse pacatul. Deci, nefiind alterata, Eva nu avea cum sa primeasca din Adam ceva ce tine de o natura cazuta: barfa, gelozia, mandria etc. Este posibil ca acest raspuns sa ascunda in el un alt inteles si anume ca femeia este inferioara barbatului, ca nu este echivalentul deplin al lui, ca este doar o parte din el. Dar acest punct de vedere este gresit. Fac precizarea ca omul a fost creat la inceput barbat si femeie. Sfantul Simeon Noul Teolog spune ca "la facerea de odinioara a stramoasei Eva, Dumnezeu a luat coasta insufletita a lui Adam si a zidit-o ca femeie. De aceea, nu a mai suflat in ea, ca in Adam, suflare de viata, ci a facut partea pe care a luat-o din Adam trupul intreg al femeii". Comentariul arata ca Eva era o prezenta personala in Adam. Iesirea Evei din coasta lui Adam, vrea sa ne descopere ca ea nu este un corp strain, creat in afara corpului omului, ci o parte, o componenta a acestuia.

Afirmatia 'Eva a fost luata dintr-o coasta' trebuie interpretata in sens duhovnicesc. Termenul ebraic pentru coasta este "tela", care inseamna si "latura", "flanc", "parte". Dex-ul confirma pentru coasta sensul de latura - "fiecare dintre cele doua laturi ale corpului omenesc". Prin urmare, aducerea la existenta a Evei raspunde lipsei pe care Adam o resimtea dupa cum marturiseste Scriptura: "Nu este bine sa fie singur; sa-i facem ajutor potrivit pentru el” (Facere 2:18) Asadar, crearea Evei din coasta lui Adam semnifica faptul ca femeia trebuie sa stea neincetat alaturi de barbat. El fiind o latura, are nevoie si de cealalta latura pentru a fi deplin. Plinatatea chipului lui Dumnezeu corespunde nu barbatului sau femeii in mod separat, ci unitatii persoanei lor.

Termenul ebraic "tela", are si intelesul de "grinda", un element de constructie care asigura rezistenta unei constructii. Si dupa cum o casa lipsita de grinda se prabuseste, tot astfel si Adam, fara prezenta Evei nu era o 'constructie" durabila. Ajutorul pe care Adam il primeste de la Eva este acela de a nu se inchide in el insusi. La fel si Eva este chemata sa-si gaseasca locul din care a fost luata. Sunt chemati sa ajunga la asemanarea cu Dumnezeu, locuirea unuia in celalalt.

Consider ca nu trebuie sa vedem in coasta lui Adam, coasta pe care o vedem la noi astazi. Si afirm acest lucru pentru ca este o diferenta intre trupul pe care noi il avem acum si cel pe care il avea Adam inainte de caderea in pacat. De aceea nu este important sa ne intrebam daca Adam a avut sau nu pana la moarte 12 perechi de coaste. Pe de alta parte, avand in vedere ca Dumnezeu este atotputernic, inseamna ca o putea crea pe Eva din orice. Raspunsul meu la intrebarea "De ce Eva a fost facuta dintr-o coasta?" este ca Dumnezeu doreste sa-i cheme neincetat unul spre celalalt.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 21191

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Comentarii (11)

 • nicolae bildeaPostat la 2011-11-16 11:45

  As avea o intrebare daca se poate. in legatura cu crearea omului. cunosc oameni care vad in perpetuarea speciei pacatul incestului. in ce sens? Mai exact in cazul fiilor si a fiicelor lui Adam si Eva, care, spun oamenii respectivi pentru perpetuare, au savarsit pacatul incestului fiindca erau din aceeasi parinti, avand acelas sange. cum le voi raspunse acestora? va multumesc.

 • Vasa NastaPostat la 2011-11-09 12:22

  Minunat articol ! Multumesc Doamne Iisuse Hristoase Dumnezeul Nostru pentru toate binefacerile Tale ! Amin.

 • Tudor StefanPostat la 2011-11-06 13:38

  Foarte interesant articolul şi cu profunde implicaţii. Desigur că în biblie sunt foarte multe informaţii lagate de Dumnezeu şi creaţie. Unele mai uşor de înţeles, altele mai dificile. Dacă nu s-a explicitat în biblie că pământul se învârteşte în jurul soarelui, nu înseamnă că acest fapt ar fi un neadevăr. Dar de aici şi până la a condamna pe cineva că descoperirile făcute pe căi ştiinţifice sunt false deoarece nu se regăsesc în biblie, să mă scuzaţi, dar mi se pare un pic inchizitorial poate şi prin precizarea interesului pentru persoană (şi familie) mai mult decât interesul pentru corectitudinea afirmaţiilor. Este foarte bine să privim progresul ştiinţei cât mai obiectiv cu putinţă, altfel putem ajunge la a refuza asistenţa medicală, transfuziile etc. Ar fi bine să învăţăm un pic şi din greşelile şi anomaliile trecutului altfel, le putem repeta şi zău că nu mi-ar conveni o nouă inchiziţie. Dumnezeu să ne călăuzească paşii.

 • MUNTEANU IOANAPostat la 2011-11-03 23:45

  eu nu prea inteleg .... dar cum ramine cu cei care sint casatoriti , si dupa citi va ani nu se mai inteleg de nici o culoare ....si totusi cu mari eforturi pentru a ramine impreuna , dar degeaba ....... ptr unul dintre ei are un defect .... ele sint multe cum ar fi : betia , preacurvia , bataia , nu mai sint compatibil si nu se mai inteleg oricear fi , unul se ridica spre credinta si celalalt cade ,) e geu foarte greu in situatia asta , cind nu sti ce sa alegi .din cauza ca nu vrei sa-l superi pe Dumnezeu .Multe femei ramin cu jumatatea lor , din acest motiv .Dar altele nu gindesc asa , multe se despart , ptr a cauta fericirea , sau macar sa scape de problema cu sotul .

 • Alexandru Cosciug Postat la 2011-11-03 22:17

  Domnului Marius Mihai “Slava lui Dumnezeu este să ascundă lucrurile, iar mărirea regilor e să le cerceteze cu de-amănuntul.” ( Pildele lui Solomon – 25.2). “Unde este înţeleptul? Unde este cărturarul? Unde este cercetătorul acestui veac?” (Pavel, 1Corintieni 1.20). Biblia este cel mai bun manual de management din lume, pe care lumea, dupa aceasta criza sau mai bine zis pentru a stopa criza, "mulţi vor cerceta-o cu de-amanuntul şi va creşte ştiinţa" (Daniel 12.4). "Luaţi învăţătura mea mai degrabă decât argintul şi ştiinţa mai mult decât aurul cel mai curat... eu, înţelepciunea, locuiesc împreună cu prevederea şi stăpânesc ştiinţa şi buna chibzuială." (Pildele lui Solomon 8.10-12). Eu sunt sigur ca lumea va cunoaste "înţelepciunea lui Dumnezeu prin înţelepciune" (Pavel, 1Corintieni 1.21) şi va descifra genetic GENEZA.

 • Marius MateiPostat la 2011-11-03 20:36

  Superb: Raspunsul meu la intrebarea "De ce Eva a fost facuta dintr-o coasta?" este ca Dumnezeu doreste sa-i cheme neincetat unul spre celalalt.

 • Alexandru Cosciug Postat la 2011-11-03 06:41

  Un mesaj interesant la o problema controversata din punctul de vedere al abordarii ei duhovnicesti si cel al abordarii stiintifice. Incercand sa imbin cele doua puncte de vedere eu am abordat aceasta problema din punct de vedere genetic, dar cu responsabilitate, cu ratiune si cu credinta in puterea nelimitata a lui Dumnezeu. Ce am gasit? ADN-ul mitocondrial maternal, numit Eve mtDNA, care se afla in toate celulele corpului uman, cu exceptia sangelui si limfei, este o copie incompleta a ADN-ului mitocondrial paternal, numit Adam mtDNA, localizat numai intr-un singur exemplar, format din noua inele mitocondriale, in apendicele xifoid, numit varful sabiei cu doua taisuri (sternul- vezi Pavel Evrei 4.12 - singura informatie din lume care precizeaza locul unde patrunde cuvantul lui Dumnezeu in om, cuvant ce poate vindeca prin credinta orice boala, prin simpla corectare a sangelui bolnav cu sange curatat divin prin procesul formarii elementelor figurate ale sangelui in maduva sternului - vezi si Exodul 33.19) sau, mai simplu, coasta lui Adam. Precizare: organele produse din celule stem se reimbolnavesc, in cele mai multe cazuri, dupa patruzeci de zile de aceeasi boala pe care a avut-o organul inlocuit (vezi cercetarile Universitatii Michigan). De ce Eve mtDNA este o copie incompleta? Deoarece Adam mtDNA contine toate informatiile genetice privitoare la constructia corpului uman in timp ce Eve mtDNA contine numai informatiile specifice organelor functionale ale corpului uman, cu exceptia celor destinate proceselor de fecundare, ovogeneza si spermatogeneza, adica cele ale duhului datator de viata. Voi explica pe scurt: ADN-ul exista in corpul uman sub trei forme: nuclear, mitocondrial maternal si mitocondrial paternal. ADN-ul nuclear se divide in cromozomi si se combina in centrul celular, numit centrozom, printr-un proces complex dirijat vizibil de cele doua perechi de centrioli, care formeaza o cruce sparta, si, probabil, intr-un mod nevazut de microscop, de catre Eve mtDNA si Adam mtDNA. Precizare: atat femeile cat si barbatii poseda coasta lui Adam si mostenesc ADN-ul mitocondrial paternal. De ce a spus Dumnezeu ca i-a dat somn greu lui Adam pentru a o creea pe Eva? Deoarece, din punct de vedere genetic, Adam mtDNA nu intervine in constructia corpului uman de la nastere pana la pubertate. Dupa pubertate, cresterea ph-ului determina activarea mitocondriilor paternale care emit radiatii (vezi cercetarile Universitatii California San Francisco) sau, altfel spus, Adam se trezeste pentru a prelua controlul corpului uman, echipat cu cateva milioane de Eve mtDNA. Eroare genetica semnalizata de mine la conferinta de la Heidelberg, septembrie 2008: geneticienii elimina ADN-ul mitocondrial paternal la fertilizarile in vitro, producand copii infertili suta la suta si cu probleme cardiace si imunologice de patru ori mai mari decat copii nascuti natural. Altfel zis, copii facuti in vitro sunt diferiti fundamental de cei nascuti natural, deoarece sunt lipsiti de mostenirea lor paternala, Adam mtDNA.

 • Cezar MihaiPostat la 2011-11-02 20:28

  "...atrasa vei fi catre barbatul tau si el te va stapani" (Facerea 3:16). Se vede clar ca Adam si Eva, barbatul si femeia, aveau acelasi statut fiind inca in Rai, in trupuri duhovnicesti. Femeia trebuie sa indure blestemul lui Dumnezeu, din pacate, ea fiind cea prin care pacatul a fost adus in lume. Dar in Hristos, din nou aceasta egalitate este restabilita.

 • evanghelia teodora damian Postat la 2011-11-02 17:33

  Intr-adevar frumos articol... Ma intreb cum am fi noi acum daca, atunci cand s-a vazut singura, in loc sa raspunda sarpelui, Eva ar fi cautat sa-i vorbeasca lui Dumnezeu...

 • Cosmin GavriloaiaPostat la 2011-11-02 13:09

  un articol pur si simplu superb

 • Maria-Luisa GheorghePostat la 2011-11-02 10:45

  Frumos articol! Iar noi toti, intreaga umanitate, suntem bucati din primul om si trebuie sa ne intoarcem la unitate, creand intre noi o relatie bazata pe dragoste si daruire, astfel incat sa putem fi din nou ca un singur om. Nu conteaza cat de diferiti suntem, dragostea uneste toate diferentele.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE