![]() |
Icoana care s-a pictat singura
1 atașament(e)
In timpul ridicarii Manastirii romanesti Prodromu , de pe Muntele Athos ( 1852-1866 ) , parintele staret Nifon era preocupat de " dobandirea unei sfinte icoane a Maicii Domnului care sa fie spre mangaierea confratimei si a vizitatorilor , totodata protectoare si de grija purtatoare acestei sfinte noi Monastiri ".
Chiar daca a vorbit cu multi pictori de pe Athos , parintele nu a gasit nici unul atat de iscusit incat sa-si asume aceasta responsabilitate . Intamplarea a facut , insa , ca parintele Nifon sa vina cu treburi in Romania , la Iasi . Aici l-a cunoscut pe un anume Iordache Nicolau , zugrav evlavios , dar cu mainile cam tremurande de batranete . El s-a invoit ca , ajutat de post si rugaciune , sa picteze o icoana a Maicii Domnului, cu Pruncul in brate . Dupa cateva zile de osteneala , a terminat de zugravit vesmintele si celelalte parti ale icoanei , lasand la urma Sfintele Fete . Cand s-a apucat si de reprezentarea chipurilor , insa lucrurile s-au complicat . Oricat se straduia , nu reusea sa le zugraveasca bine .Azi asa , maine la fel , pana cand pictorul s-a mahnit peste masura si a cazut in pacatul deznadejdii . In loc sa-i iasa mai bine , Sfintele fete parca se schimonoseau si mai tare . Ca si cand Dumnezeu si Maica Domnului n-ar fi vrut ca noul lacas , Prodromu , sa aiba un dar si o mangaiere duhovniceasca. Dupa cateva zile si nopti de rugaciuni , s-a intamplat minunea . Intr-o dimineata , in timp ce lua panza de pe icoana , pentru o ultima incercare , pictorul a cazut in genunchi , proslavind pe Maica Domnului . Chipurile pentru care se chinuise atata amar de vreme erau indreptate , luminoase , pline de har dumnezeiesc . Icoana se pictase singura peste noapte ! |
Suflete al meu, pentru ce zaci in lene si fara de grija? De ce nu porti grija de relele ce ai facut in aceasta viata? Sileste-te si te indrepteaza pana nu-ti inchide Domnul usa. Alearga la Nascatoarea de Dumnezeu, cazi inaintea ei si striga: Preacurata Stapana, nadejdea deznadajduitilor, mantuieste-ma pe mine, cel ce mult am gresit!
|
Cat este de buna Maica Domnului!
Citat:
De cate ori m-a ajutat! Totdeauna a randuit lucrurile, mai bine de atat nu se putea! Iar cand am mers sa-i multumesc, indatorata, nepriceputa si sovaielnica, Maicuta mi-a mai facut un dar! Si ce dar! Slava tie Maicuta noastra! |
Citat:
Post binecuvantat :1: |
Citat:
Cel mai socant exemplu, nu stiu ce alt cuvant sa folosesc, este atunci cand mergeam pe strada suparata-putin spus, nu vedeam pe unde merg-dupa ce am reusit sa supar un personaj important, cu multa putere si influenta. N-am facut 50 de metri si Dumnezeu mi-a aratat ajutorul! Tot acolo am povestit. Nici azi nu inteleg pe deplin cum de s-au randuit atat de bine lucrurile! Atata pot sa zic: toate s-au randuit. Nimeni n-ar fi putut mai bine de atat. Maicuta, ajutatoarea celor necajiti, a randuit tot! Post binecuvantat si tie Cristi! |
3 atașament(e)
Multumim si dam Slava Bunului Dumnezeu , pentru ca am trecut cu bine aceste zile de Post , si sa preamarim pe Preaiubita Lui Maica , Preasfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu .
" Ca sa te marim / Se cuvine , Nascatoare , Doamna / Ca prin ale tale rugi sa ne acoperim ? Pentru adormirea ta cea sfanta acum . / Toti cei credinciosi / Ai curatei Maice Fecioare / Adormirea-ti cantand , zicem : bucura-te , / Solitoarea noastra calda-a tuturor ; / Primeste-acum / De petrece cantari , Fecioara , / Maica a tot Imparatului Dumnezeu / Si trimite pace credinciosilor . . . " |
1 atașament(e)
Citat:
Oricum , cea mai frumoasa icoana din casa omului , este Preasfanta Fecioara cu Pruncul . Este fara de asemanare ! |
Citat:
PreaSfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi! |
Parintele Papacioc despre Maica Domnului:
http://www.youtube.com/watch?v=6Rv14urzfEQ |
"Tu,care ai nascut Lumina cea adevarata,lumineaza-mi ochii cei intelegatori ai inimii;
Ceea ce ai nascut Izvorul Nemuririi,inviaza-ma pe mine,cel omorat de pacate!" |
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:04:11. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.