![]() |
Citat:
Nu stiu daca voi face acest pas dar este posibil ca alti, multi, sa-l fi facut deja. Poti ajunge la manastire si din constrangere, nu numai de bunavoie. Sunt cazuri cand cei care s-au dus fortat au ramas si sunt cazuri din cei care s-au dus de bunavoie care au plecat. |
Citat:
In plus, manastirile care "angajeaza" mireni sunt mai aproape de sensul vietii duhovnicesti decat cele in care calugarii muncesc precum robii, iar indatoririle raman pentru timpul liber (cumva, un fel de burlacie de obste in care se urmareste tot indestularea si slujirea trupului). Exista desigur si o categorie de mijloc, in care se imbina dreapta socoteala cu nevointa, dar trebuie sa alegi cu grija. Si inca un lucru: exista si stareti care au alunecat de la menirea lor si au devenit MANAGERI; mai practica si hipnoza. Un cuvant urat pentru o fapta urata. De aceea te rog sa alegi varinata muncitorului, macar pentru 2 luni pana vezi cu ce se ocupa lumea pe acolo. Nu te indemn sa cazi in judecata, te indemn sa discerni. Eu unul a trebuit sa ajung prin Athos, si nu la romani ci la greci, ca sa pricep diferenta intre burlacie si monahism. |
Citat:
Astfel de manastiri primesc uneori si zeci de pelerini in fiecare zi, pe ei cine ii hraneste? Si cred ca mai usor se apleac spre cele duhovnicesti un om muncit decat cel care nu-si poate vedea picioarele din princina burtii, pentru ca sunt altii, platiti, care sa-i aiba grija de gospodarie. Citat:
Judecarea.. |
Citat:
Esti sigur ca nu astepti un raspuns anume si de asta orice cade in afara liniei nu este convenabil? |
Citat:
Cat despre pelerini: sf. Isaac Sirul ne invata ca gandul cel viclean ne amageste sa lasam rugaciunea sub chipul unei fatarnicii a dragostei de aproapele. Pelerinii nu sunt turisti care vin la hotel sau la vacanta, iar daca multi vin asa este pentru ca vietuitorii monahali i-au deprins astfel. Intr-un pelerinaj, eu unul prefer sa fiu intampinat de un monah evlavios care sa-mi zdruncine patimile si sa manac ce am in traista, decat sa fiu intampinat cu scofeturi si sa ma intorc de acolo mai bou decat sunt. Intre pelerinaj si turism este o mare diferenta. Eu nu am gasit nicaieri scris de la sfintii parinti, ca indeletnicirea monahilor este sa ospataze mirenii. Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Nu zic ca nu or fi si manastiri din astea, dar nu trebuie generalizat. |
Citat:
Dar nu tin neaparat de limbaj. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Dar sa faca ascultare? Dar sa omeneasca pe cei care le calca pragul? Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Spune-mi! A fost staretul acela trandav sau lipsit de dragoste ca nu crestea gaini si nu pescuia, ca sa ospateze musafirii? Citat:
p.s. Cand am incercat sa raspund la toate intrebarile, am umplut o pagina de text. Am gasit de cuviinta ca este suficient ceea ce am scris. Daca suntem din acelasi Duh, sigur vei gasi raspuns la toate intrebarile tale, in putinul mai sus. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 10:09:59. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.