Citat:
În prealabil postat de ancah
mq: Dupa muscatura a avut pacatul. Asta inseamna, ca Adam si-a facut un sistem de referinta. Puritatea inainte era o stare de fapt de care nu-si dadea seama, fiind in interiorul sistemului. Iesind din sistem, a putut compara. De atunci omul incearca in fel si chip sa faca raiul pe pamant. Iluzie, caci adevaratul rai este si a ramas in cer.
Ceea ce pot adauga, este ca descoperirile importante pe care le-au facut oamenii au fost din inspiratie. Iata ce zice Tutea despre descoperirea legii gravitatiei:" Si eu spun: daca Newton gindea pina la Judecata de Apoi, nu descoperea nimic!
Dar el a fost mult mai intelept. Cand a fost intrebat cum a descoperit gravitatia, a zis: Am fost inspirat.
Pai scrie pe mar, sau scrie undeva in natura ' legea gravitatiei'? Fenomenele lumii interioare si ale lumii exterioare tac. Iar omul autonom si orgolios
creds ca exploreaza lumea interioara si exterioara cu jocul lui de ipoteze si ca descopera ceea ce vrea el.
El cauta; dar eu spun ca el cauta, nu ca afla. Sau daca afla, trebuie sa fie ca Newton, inspirat."
Chiar si verbul "a fi inspirat" are o forma pasiva. Deci cineva inspira pe om.
Am citit acum de curand, si sper sa nu scriu o inexactitate, ca si harul se primeste sub forma de inspiratie. Deci descoperirile sunt efecte ale harului.
|
De data asta chiar ca nu am nici o obiectie la ce ai scris tu.
Stiu si sunt de acord ca dintotdeauna Duhul Sfant a fost cu oamenii (cu unii, vreau sa zic cu omenirea in general). Dumnezeu nu i-a parasit niciodata, si atunci cand a fost nevoie le-a dat informatia necesara sub forma descoperirilor facute "din greseala". Rationamentele care s-au facut dupa aceea au fost bune sau rele, nu conteaza. Nu chiar tot ce s-a petrecut bun pe Pamant e 100% inspiratie divina. Si apoi nu uita ca omul are capacitatea de a invata din greseli. Cu sau fara ajutor divin.
Si aici apare o mare contradictie: daca asociem cunoasterea binelui si a raului cu ratiunea (ceea ce este principala mea ipoteza de dovedit sau infirmat), atunci inspiratatia divina care a adus orice alta informatie omenirii in afara de una despre Dumnezeu poate sa vina de la satan, caci Dumnezeu nu vrea sa stim depre bine si rau. Stiinta, ratiunea in general implica alegerea dintre bine si rau, categorisirea unor observatii in clase de apartenenta buna-rea. Stiu la ce te gandesti, nu incerca sa ma contrazici ca imi ia mult timp sa-ti dovedesc. In esenta demonstratia se invarte in jurul observatiei ca totul in univers se imparte in dou categorii (de ex. materi -antimaterie, bine-rau, frumos-urat , etc - stiu din nou la ce te gandesti- acestea sunt relative, da asa e, dar totusi fac parte din clase diferite). Ai auzit de Rai si Iad , nu-i asa? Nici nu banuiesti cat de palapabile si adevarate sunt aceste doua notiuni.
|