Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Istoria bisericii (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5077)
-   -   Intrebari din istoria Bisericii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14166)

ioan cezar 31.07.2012 01:59:46

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 462095)
Mitropolitul Grigorie Dascălul ajunge locțiitor al domnitorului Țării Românești în aprile 1828, când în urma izbucnirii războiului ruso-turc, domnitorul Grigore Ghica a fugit din țară, la Brașov. Țara Românească (și Moldova, dealtfel) ajunge sub ocupație / administrație militară rusească (gen. Pavel Kiseleff) până în 1834.

Deși în conflict cu administrația țaristă (trimis în exil la Chișinău în februarie 1829, și revenit în țară abia în 1832), mitropolitul Grigorie reușește totuși să înființeze o tipografie la Buzău, la care publică traduceri ale sale din Sfinții Părinți, între care două lucrări ale Sf. Ioan Gură de Aur. Tot în perioada de ocupație, a stabilit ca prisosul veniturilor mănăstirilor să se strângă în "casa facerilor de bine" și în folosul școlilor. De asemenea, a început restaurarea catedralei mitropolitane din București și tipărirea Vieților Sfinților (după ediția princeps de la Neamț).

O măsură drastică luată de mitropolit precede de fapt evenimentul care face obiectul întrebării.
Deoarece mănăstirile românești închinate Locurilor Sfinte ajunseseră în paragină și pline de datorii, în anul 1823, cu aprobarea domnului Țării, mitropolitul Grigorie a numit egumeni români, a făcut inventare cu averile mănăstirești, le-a rânduit case de venituri și a oprit în parte trimiterea de bani la locurile sfinte până ce se vor plăti datoriile acestor mănăstiri. Însă, se pare că imediat după ce au fost luate aceste măsuri, călugarii greci au început o lupta violentă pentru recuperarea situației pierdute. Cu sprijin diplomatic rusesc, egumenii greci au fost repuși în drepturi în anul 1827. Situația a fost escaladată și a culminat cu trimiterea în exil, cum am mai zis, a Mitropolitului Tarii Românești, Grigorie Dascălul.

Excelent, Mirela! Mii de multumiri!
Te rog sa continui seria intrebarilor...

P.S. Un ultim fapt care sporeste frumusetea acestui crestin a fost (marturie tacuta) odata cu trecerea lui la Domnul: toata averea ierarhului, cat a fost gasita in camera sa, se rezuma la cateva carti duhovnicesti care, si acelea, erau stranse laolalta pentru a fi daruite celor dornici de hrana/lumina dumnezeiasca...

tabitha 01.08.2012 06:53:18

Sfântul Mitropolit Grigorie Dascălul - o viață trăită exemplar

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 462309)
Excelent, Mirela! Mii de multumiri!
Te rog sa continui seria intrebarilor...

P.S. Un ultim fapt care sporeste frumusetea acestui crestin a fost (marturie tacuta) odata cu trecerea lui la Domnul: toata averea ierarhului, cat a fost gasita in camera sa, se rezuma la cateva carti duhovnicesti care, si acelea, erau stranse laolalta pentru a fi daruite celor dornici de hrana/lumina dumnezeiasca...

Plăcerea a fost de partea mea. :)

Am un mare respect și admirație pentru acest ierarh și sfânt al bisericii noastre, de asta m-am și informat despre el mai în amănunt. Și chiar am scris în prealabil câteva rânduri despre el, ca imbold duhovnicesc :) - la data de 22 Iunie - ziua cinstirii sale de către Biserică, pe topicul care onoreaza Sfinții Zilei : http://www.crestinortodox.ro/forum/s...=14297&page=12

Cât despre partea întrebării, întrucât eu o să fiu în deplasare o vreme, te las pe tine să te ocupi atât de subiect, cât și de evaluare. Mi-a plăcut alegerea făcută de tine anterior, deci am încredere că știi să pui întrebări bune!

Succes, și post cu folos tuturor ! Poate ne mai auzim de Sfântă Mărie. :25:

ioan cezar 03.08.2012 16:45:01

Cine este Sfantul care a intemeiat prima biblioteca publica de imprumut din Tara Romaneasca (in Cetatea Bucurestilor)?

Sfantul a intemeiat scoli in Bucuresti, in Ramnic pe cand era acolo episcop, facind ca lumina Cuvantului Evanghelic sa fie impartasita de romani in limba romana. A facut accesibila comoara invataturii crestine la nivelul intregului popor. Slujbele erau facute in limba romana.

Este considerat intemeietorul limbii liturgice (si literare) romanesti.

DragosP 04.08.2012 09:01:34

Sfântul Antim Ivireanul? :39:

ioan cezar 04.08.2012 15:48:26

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 463103)
Sfântul Antim Ivireanul? :39:

Multumesc, Dragos!
Vrei sa preiei stafeta, te rog?...:)

P.S. Iata si un mic premiu pentru raspunsul corect: http://www.youtube.com/watch?v=sdHPYjs-UOU

DragosP 04.08.2012 20:44:05

A, nu... Eu mă mulțumesc (si mulțumesc) doar să citesc si (eventual) să bag la cap.

laurastifter 04.08.2012 23:42:43

O întrebare

Atunci, voi pune eu o întrebare, care mi-a venit acum în minte. :) În anul 1950, în Biserica catolică o anumită învățătură a devenit dogmă. Despre ce anume este vorba și sub ce Papă s-a definit această dogmă?
Un indiciu: ceva legat de Maica Domnului, o învățătură care există și în Biserica noastră ca teologumenă. A fost pronunțată de către Papa... (scrieți voi care) ex cathedra.

Patrie si Credinta 05.08.2012 00:54:44

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 463219)
Atunci, voi pune eu o întrebare, care mi-a venit acum în minte. :) În anul 1950, în Biserica catolică o anumită învățătură a devenit dogmă. Despre ce anume este vorba și sub ce Papă s-a definit această dogmă?
Un indiciu: ceva legat de Maica Domnului, o învățătură care există și în Biserica noastră ca teologumenă. A fost pronunțată de către Papa... (scrieți voi care) ex cathedra.

Ridicarea la ceruri a cu trupul(nu stiu termenul). Paul al VI-lea?

laurastifter 05.08.2012 13:26:40

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 463227)
Ridicarea la ceruri a cu trupul(nu stiu termenul). Paul al VI-lea?

DOamne ajută!
Răspuns parțial corect. :)
Nu era Papa Paul al VI-lea... Mai gândiți-vă.

Laura19 05.08.2012 17:40:22

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 463287)
DOamne ajută!
Răspuns parțial corect. :)
Nu era Papa Paul al VI-lea... Mai gândiți-vă.

Papa Pius al XII-lea?

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:32:42.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.