catalin2 |
18.06.2012 01:02:43 |
Citat:
În prealabil postat de Doriana
(Post 453352)
Noi am complicat atat de mult ideea de credinta incat am uitat ca are legatura cu verbul "a crede". Incerc sa explic mai bine credinta despre care vorbeam:
Daca un om aude/ citeste de undeva ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu si a murit pe cruce pentru pacatele lui si crede, credinta aceasta i se socoteste ca dreptate. Acum, zi-mi tu daca aceasta este o credinta buna sau eretica.
Dupa ce aceasta credinta apare, este impodobita cu alte podoabe (sau zorzoane), diferite de la o confesiune la alta. Dar aceste podoabe sunt doar podoabe si nu conditii sine-qua-non de mantuire.
|
Tu analizezi din prisma invataturii protestante Sola Fide (inventata de Luther), dar la noi nu exista aceasta invatatura. Cum spune in Sfanta Scriptura, si ingerii cazuti cred in Dumnezeu si Iisus.
In al doilea rand erezia nu e considerata doar o greseala de ortodografie, nu doar pentru atata lucru s-au luptat sfintii si si-au dat viata. Pentru ca martirii au fost care au murit si pentru apararea dreptei credintei impotriva vreunei erezii. Erezia e considerata rupere de Hristos, e cel mai mare pacat, pacat impotriva Duhului Sfant. Cum harul se pierde in cazul viciilor si pacatelor, cu atat mai mult in urma hulirii lui Dumnezeu sau a adevarului revelat. Ecumensimul vrea sa induca ideea ca nu are asa mare importanta adevarul, dar de fapt asta inseamna rupere de Hristos si de mantuire.
Si facandu-se aceatsa ruptura acestia cred ca se inchina la Dumnezeu, dar de fapt se inchina la altceva, in spatele idolatriei, ereziei sunt ingerii cazuti.
Ca sa dau si argumente din Sfanta Scriptura Ev. Matei, cap. 7, 21-23. Iisus spune mai intai sa ne ferim de proorocii mincinosi, apoi mai spune ca unii vor spune ca L-au cunoscut, s-au inchinat Lui, ba chiar au facut minuni in numele Lui, dar El le va spune ca nu-i cunoaste. Ei par sinceri cand cred ca au facut minuni cu ajutorul lui Iisus. Iar daca nu au fost minuni de la Dumnezeu e clar ca au fost de la vrajmasul.
|