![]() |
Citat:
Nu ai incredere ca impartasania, adica Trupul si Sangele Matuitorului Hristos e acelasi oricand te-ai impartasi si in orice biserica a BOR? Ce suspiciuni ai tu? Iar daca ai asemenea suspiciuni, de ce nu intrebi preotul tau paroh/duhovnic? Nu ai incredere ca iti va raspunde corect? Sau care este motivul pt care nu intrebi duhovnicul tau? Chiar, ai duhovnic? |
Nu e vorba de suspiciuni, doar ca nu inteleg anumite lucruri. Adica:
Eu stiu ca te duci la biserica si se tine slujba. Bun. La fiecare Sf. Liturghie se face proscomidie si se pregateste Sf. Impartasanie pentru ziua respectiva. Si la un anumit moment al slujbei, te duci si o primesti. Este asa, sau nu? Ei voi spuneti ca te poti duce dimineata la nu stiu ce ora si te impartasesti si pe urma poti sa bei, sa mananci, sa-ti iei medicamentele, sa te speli pe dinti. Pai ar fi superb sa fie asa. Si stiu ca exista Sf. Impartasanie care se pastreaza pentru cazuri speciale. Dar acum vin si intreb: Daca este asa simplu si posibil, de ce nu se face in felul acesta pentru toata lumea? De ce nu ne putem impartasi chiar la inceputul slujbei, sau inainte sa inceapa, in loc sa stam ore intregi pana vine momentul si suferim de sete si foame si ni se face rau? Ca unii care trebuie sa ia medicamente, sau copiii care nu rezsita de foame atata vreme ar trebui sa fie tot timpul impartasiti devreme. Si sunt si preoti care au de luat medicamente... Sf. Euharistie este pusa mai la sfarsitul slujbei. Asta este.Si unii incep slujba la o ora, altii mai tarziu, dupa cum se poate. Sf. Impartasanie aia pastrata special, este pentru cei bolnavi care nu pot veni la biserica, pentru cei din spitale si etc. In concluzie ori stam si luam impartasania atunci cand este momentul la slujba, ori se da la toti mai devreme, ori nu stiu cum e mai bine. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Uite ce iti spunea Jamaica: Citat:
Apoi ti-a spus ca daca trebuie sa iei pastile - adica DACA esti bolnava = o situatie speciala, cum de fapt si TU stii foarte bine ca impartasania aceea este pentru situatii spaciale, bolnavi, nu pentru oricine crestin sanatos care nu are chef sa stea la toata slujba! Iar tu stiai foarte bine acest lucru vad (ca impartasania aceea de dimineata este pt cei bolnavi, cazuri speciale), dar nu stiu de ce mai intrebi si mereu ajungi la concluzia ca tie iti este neclar, desi cunosti bine teoria Citat:
|
Sophia,
Citat:
Uite aici două lucrări care îți vor clarifica din întrebări. Sfîntul Nicolae Cabasila - Tîlcuirea dumnezeieștii Liturghii Sfîntul Maxim Mărturisitorul - Mistagogia Citat:
Copiii foarte mici, bebelușii, nu trebuie să ajuneze. Ei trebuie alăptați oricînd au nevoie. Copiii mai mari, să zic cei de la grupa mare încolo, pot fi obișnuiți să sară peste micul dejun duminică. În timp îți garantez eu că nu le va mai fi foame duminică pînă la prînz. Am două argumente că organismul se obișnuiește fără mîncare dacă o faci periodic: 1. Mulți ani la rînd am sărit micul dejun înainte de Liturghie. După o vreme nu mi-a mai fost foame pînă la amiază. 2. Începînd din ianuarie 2013 nu am mîncat miercuri, adică de marți seara pînă miercuri seara, timp de ~24 de ore, am băut apă și atît. Deci sar două mese și acum nu-mi mai este foame miercuri, doar uneori, rar, am o senzație că parcă aș mînca ceva, dar nu pot s-o numesc foame. Avantajul nemîncarii duminică dimineața este în primul rînd detoxifierea corpului, lucru de care au nevoie și copiii, doar și ei sînt atacați din toate părțile de otrăvuri, nu numai noi. Poate că de asta au și hotărît Sfinții Părinți ajunarea pînă la Împărtășanie, să ne prezentăm cu trupul mai curat, mai bine pregătit pentru unirea cu Dumnezeu în Sfintele Taine. |
Citat:
În prealabil postat de Jamaica Vezi mesajul "fiecare sa faca cum ii spune preotul. daca trebuie sa iei pastile te duci dimineata la 8 te impartasesti , apoi iti iei si pastilele bei si apa te speli si pe dinti . daca vrei se poate" Sa intrebam preotul, dar apoi decreteaza ca daca trebuie sa iei pastile sa te duci la ora 8 si etc... Daca tu ai inteles altfel, fie si asa. Preotul meu zice poti lua medicamentele inainte. Sufletul meu zice ca nu, ca trebuie sa respect o regula. Iisus oare cum o fi spus (cum o spune)? Eu cred ca nu intelegi framantarile mele si nu are rost sa mai discutam. Stii este ca si cum esti un copil acasa si exista niste reguli. Mama iti spune intr-un fel, tata in alt fel (e mai sever), bunica alt fel. Si copilul nu stie cum este bine de fapt. Si mai mult decat atat: sa zicem ca mama nu mai este si tu vrei sa faci ceea ce a lasat ea ca regula. Tata zice ca nu e asa, ca nu e bine, bunica zice altfel, bunicul altfel. Pe mama nu poti s-o intrebi si regula este de la ea. Asa si aici: Iisus nu mai este, regula este de la El. Preotul X zice intr-un fel, Adam in alt fel, Jamaica in alt fel, si etc. iar tu (adica eu) vrei sa faci asa cum a zis Iisus. Dar pe El nu poti sa-l intrebi si nu scrie nicaieri astfel de detalii. |
Citat:
Deci corect este numai ce iti spune preotul. De aceea te si indemnam (si eu si Jamaica) sa intrebi preotul tau, nu sa intrebi pe forum. Si sa faci ce iti spune preotul, nu ce spun cei de pe forum. |
Citat:
chiar nu stiam asta, asa mi-a zis protul cand trebuia sa ma impartasesc dar aveam si scoala de soferi in aceeasi dimineata si nu puteam sa stau la slujba, nu in caz de boala! faptul ca eu am luat pastile (paracetamol!) intr-o dimineata inainte de prima Impatasanie (deci cazuri diferite) pe care am facut-o a fost gresala mea din nestiinta. si da la biserica unde ma impartasesc de obicei se da doar vin..... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:03:02. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.