Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa si Massmedia (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=508)
-   -   CAZUL TANACU (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=26)

odin 30.03.2007 09:22:29

Citat:

În prealabil postat de Sebastiana
Am vazut persoane epileptice,da,am vazut persoane posedate,da,dar nu imi place sa vizitez spitale de psihiatrie ca sa imi dau cu parerea d.p.acesta de vedere pt. ca mi se face rau.Cred ca sunt sensibila sa vad asa ceva pe viu si mai bine evit.Iar in cazul decedatei,nu stiu ,nu am cunoscut-o personal si banuiesc ca nici tu ca sa dezbatem noi astia mai mici.Parintele s-a gandit la ce zice Mantuitorul ca in cazurile mult mai grave "astfel de demoni nu ies decat cu post si rugaciune"cauta si tu prin Noul Testament si vei gasi.Este momentul cand Mantuitorul ii dojeneste,poate mai mult,ii mustra pe Sfintii Apostoli pentru putina lor credinta din acele momente si mai adauga sa nu se bucure ca scot demoni in numele Mantuitorului si ca li s-a dat lor puterea sa calce peste serpi si peste scorpii, ci ca numele lor sunt scrise in cartea vietii,cam asa ceva.Seba

Sebastiana, sunt de acord cu tine in ceea ce priveste `noi astia mai mici`... Problema este ca eu il incadrez si pe parintele respectiv in categoria asta.
Postul la care se refera Mantuitorul face referire la postul pe care trebuie sa il tina exorcistul nu exorcizatul (de asta Apostolii nu au putut sa il scoata, iar Mantuitorul da - `cauta si tu prin Noul Testament si vei gasi`...) Cu alte cuvinte, post trebuia (si probabil ca a tinut) preotul, nu sa oblige fata sa tina 9ca oricum, fiind un post fortat nu avea nici o valoare pt. sufletul ei... postul respectiv s-a transformat in infometare si atat...

Mirean 30.03.2007 11:42:42

Citat:

În prealabil postat de odin
Atat timp cat BOR nu spune in mod oficial ce crede despre ritualurile de exorcizare nu cred ca ar trebui sa fim noi aia transanti... Mirean are de data asta dreptate, insa... A murit un om... conform legii, cel care este culpabil pt. asta trebuie pedepsit, dupa aceasta lege. Asta nu inseamna ca nu exista diavol, nu exista posedati s.a.m.d. Insa preotul care isi asuma responsabilitatea ritualului -care o fi ala, devine responsabil pt. integritatea fizica si spirituala a persoanei respective.
Intreb: Daca moare un copil in timpul botezului? este vinovat preotul?

Botezul are loc de obicei, in prezenta familiei.
Mai important: CU CONSIMTAMANTUL ACESTEIA.
Daca moare un copil in circumstantele mentionate de tine, se face o expertiza medico-legala si apoi instanta, daca e cazul, isi spune cuvantul.
Minorul nu isi poate da consimtamantul, asa ca familia o face pentru pentru el.

odin 30.03.2007 12:01:19

Bine,bine, asta stiu si eu... Vreau sa stiu daca copilul moare ca s-a inecat cu apa... eu stiu, sau raceste si apoi moare... Preotul va fi vinovat? ce daca familia e de fata? Stai linistit, ca daca Doamne fereste se intampla nu o sa zica ca si-au dat consimtamantul ca sa moara din greseala...ei si l-au dat ca sa fie botezat, nu?

Mirean 30.03.2007 12:26:30

Citat:

Bine,bine, asta stiu si eu... Vreau sa stiu daca copilul moare ca s-a inecat cu apa... eu stiu, sau raceste si apoi moare... Preotul va fi vinovat? ce daca familia e de fata? Stai linistit, ca daca Doamne fereste se intampla nu o sa zica ca si-au dat consimtamantul ca sa moara din greseala...ei si l-au dat ca sa fie botezat, nu?

Preotul este anchetat. Si e normal sa fie asa, pentru ca a murit un copil, nu?
Se stabileste de catre anchetatori daca el este vinovat sau nu, pe baza problelor.
Preotul isi asuma un risc la botez si este si el constient de asta.
Pe de alta parte nu exista norme legala referitoare la modul in care trebuie facut botezul (procedura). Poate BOR sau marii doctori in "Practica liturgica", consilieri patriarhali, ar trebui sa elaboreze o norma in aceste sens pentru a preveni evenimentele nefericite.
Pana una alta se pronunta instanta...si, normal, mi se pare normal sa fie asa.
Referitor la consimtamant...normal ca si l-au dar. Ca doar nu l-a luat preotul cu forta de acasa la botez...:D

odin 30.03.2007 12:55:31

Exact asta vroiam sa subliniez... preotul isi asuma o responsabilitate - fie ca e vorba de botez fie ca e vorba de exorcizare... In ambele cazuri, preotul raspunde pentru ceea ce se intampla - la fel cum s-a intamplat si in cazul Tanacu. Cineva mai sus spunea ca nu este vinovat preotul... ca nu a vrut... Si am exemplificat cu asta cu botezul...

euftalia 30.03.2007 13:21:59

Citat:

Nu vreau sa imi spui cum face sau ce zice un demonizat. Problema mea este urmatoarea: ai vazut vreo criza a unui epileptic de exemplu? Sau vreo criza a vreunei persoane ce sufera de psihoza? Ma indoiesc ca cineva (sau cu foarte rare exceptii)de pe aici are studii de specialitate si mai ales experienta in domeniul patologiei psihice. Am citit o carte pe care o recomand celor interesati de subiect... C.G. Jung, `Pshihologia fenomenelor oculte` (vol. 2 din `Opere Complete`). Nenea ala acolo explica in mod cum sta treaba cu fenomenele astea. Explica cazuri de spiritism si altele... Explicatiile lui sunt folosite si de noi pt. a demonstra `nebunia` unor persoane care vb. cu spiritele (gen familia Fox etc). De asemeni, se lamuresc chestiuni precum `inconstient colectiv` etc. Acum, te intreb, ai pregatirea MEDICALA necesara pt. a-ti da cu parerea daca este vorba de probleme psihice sau de altceva? Sau altfel spus, preotul respectiv avea o astfel de pregatire? Nu era mai bine sa o duca intai la doctor si apoi in fct. de ce zicea doctorul (putea sa zica: `Domne, nu stiu ce are... nu am mai vazut asa ceva) sa isi puna problema posedarii...
Si chiar daca era posedata, el trebuia sa aiba grija sa nu o OMOARE (fie si involuntar). Stiu cum se fac exorcismele... nicaieri nu spune ca trebuie sa tina persoana respectiva fara apa si fara mancare nu stiu cate zile. Daca el credea ca un astfel de POST FORTAT ar fi avut efect, se insela amarnic...
Revin, bietul om, in simplitatea lui, a fost convins ca face un lucru bun.... asta nu inseamna ca trebuie sa nu vedem ca a gresit.

Sunt psrfect de acord cu Odin. N-avea decat sa tina el post, nu sa o chinuie pe Irina care si asa era bolnava. Nu era epileptica, din cate am auzit era schizofrenica si auzea voci care o indemnau sa se culce cu barbati. In schizofrenie, in cazul acestor halucinatii de obicei auzi ceea ce iti este frica sa auzi si , cum zicea si profesorul Mihailescu , directorul Spitalului de psihiatrie Obregia din Bucuresti," in aceasta boala creierul iti joaca feste, ca la computer cand are eroare" , nu este deci vorba de nici un diavol.
Ea fiind insa indoctrinata in mediul monahicesc, se temea ea insasi de diavol, ii era frica ca ar fi posedata si de aceea se zbatea si tipa.
Credeti-ma ,ca desi nu am facut facultatea de medicina, cunosc din proprie experienta cum se manifesta schizofrenia, am si eu o forma, care insa mi-a lasat luciditatea nealterata, si eu am avut halucinatii auditive si din fericire mi-au disparut. Ce ar fi insemnat pentur mine daca vre-un preot mi-ar fi spus ca sunt posedata? Consecintele ar fi fost catastrofale pentru mine. Am fost insa la duhovnici destepti printre care si parintele Teofil Paraian, care mi-a zis clar ca sunt bolnava si ca ma voi face bine daca vrea Dumnezeu. Am fost din pacate si la duhovnici care m-au certat pentru anumite indoieli pe care le am, dar mergand in paralel si la medici care mi-au explicat ca aveam delir mistic, si avand si o varsta, nu ma mai sperii cu una cun doau.
Foarte mult la bolile psihice conteaza sugestia, daca ii spui unui bonav psihic ca este posedat, va actiona caatare, se va feri de icoane crezand ca nu le suporta, va tipa si se va speria, ia vorbeste-i calm, incurajandu-l si mangaindu-l ca vei da alte rezultate.
Inca o data va spun, fariti-va de fanatism ca acesta este cauza a multe rele pe pamant, in numele unor idei frumoase dar duse la exrema, au avut loc multe atrocitati in istorie.

Sebastiana 30.03.2007 15:46:41

Euftalia,nu vreau sa jignesc pe nimeni dar nu e totuna o boala psihica cu aceea ca celor posedati.Trebuie sa vezi ca sa ma crezi ca nu mint,martor imi e CEL de SUS ca nu mint.Crezi ca ma joc eu cu asa ceva?Am frica de Dumnezeu.Singura asemanare este ca atunci cand au crize,bietii de ei,si unii si altii fac urat,la modul cel mai serios,nu este regizat cum zic unii in necunostinta de cauza dar care se gasesc si ei sa isi dea cu parerea.Cei posedati se vindeca numai cu medicamentele lui Dumnezeu cum le zic eu:Sfanta impartasanie,anafura,mir,ulei sfintit,Sfanta Cruce mai inainte de toate,apa sfintita,tamaie,tarnoseala,rugaciune,post,spovedan ie deasa etc.Ceilalti trebuie sa urmeze ambele tratamente:medicamente+credinta in Dumnezeu cu medicamentele Lui Dumnezeu.Dar sincer ce rost are sa vorbesc de la mine,mai intereseaza-te.Seba

Sebastiana 30.03.2007 15:46:43

Euftalia,nu vreau sa jignesc pe nimeni dar nu e totuna o boala psihica cu aceea ca celor posedati.Trebuie sa vezi ca sa ma crezi ca nu mint,martor imi e CEL de SUS ca nu mint.Crezi ca ma joc eu cu asa ceva?Am frica de Dumnezeu.Singura asemanare este ca atunci cand au crize,bietii de ei,si unii si altii fac urat,la modul cel mai serios,nu este regizat cum zic unii in necunostinta de cauza dar care se gasesc si ei sa isi dea cu parerea.Cei posedati se vindeca numai cu medicamentele lui Dumnezeu cum le zic eu:Sfanta impartasanie,anafura,mir,ulei sfintit,Sfanta Cruce mai inainte de toate,apa sfintita,tamaie,tarnoseala,rugaciune,post,spovedan ie deasa etc.Ceilalti trebuie sa urmeze ambele tratamente:medicamente+credinta in Dumnezeu cu medicamentele Lui Dumnezeu.Dar sincer ce rost are sa vorbesc de la mine,mai intereseaza-te.Seba

Sebastiana 30.03.2007 15:46:46

Sebastiana 30.03.2007 15:46:47

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:32:13.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.