Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Tinuta in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5026)
-   -   Cinstea baticului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2653)

Noesis 02.12.2007 19:58:37

Citat:

În prealabil postat de mirelat

PS: cred ca daca pe vremea aceea homosexualii s-ar fi imbracat cu pantaloni, atunci ar fi fost scris in epistolele apostolilor ca barbatii nu trebuie sa poarte pantaloni... si atunci, oare ce ar fi facut barbatii din ziua de azi?! :rolleyes:

:D Da, cred ca asa ar fi.
Sa nu uitam ca acum doua mii de ani barbatii in Orientul Apropiat, in Palestina/Israelul de azi, dar si in Imperiul Roman nu purtau pantaloni oricum. Moda pantalonilor a fost adusa din vest mai tarziu. Deci ce facem, nu le cerem si barbatilor sa renunte la pantaloni? Hristos nu a purtat pantaloni niciodata.Vi-l puteti imagina pe Hristos intr-o icoana purtand pantaloni???? Eu una nu.Sau fara barba??? Nicicum. Sau cu parul tuns si frezat?? Nu. Si atunci de ce barbatii nu trebuie sa se orienteze dupa icoanele Mantuitorului cand isi aleg hainele si infatisarea, pe cand femeile ar trebui sa se orienteze tot timpul dupa icoana Maicii Domnului?? Explicati-mi si mie cum vine treaba asta.

Da, cineva o sa raspunda spunand ca la ce ne foloseste sa ne comparam cu barbatii, sau cu eu stiu cine...Dar nu asta e ideea. Ideea este ca hainele si infatisarea decente trebuie sa fie in concordanta cu zilele noastre. Barba, hainele lungi si largi, parul lung erau semne ale decentei barbatesti acum doua milenii. La fel cum era si acoperamantul capului si hainele lungi si largi si parul lung la femei, tot acum doua mii de ani.

Astazi situatia este cu totul altfel. Un barbat cu parul tuns si ingrijit si care se barbiereste si care poarta pantaloni decenti nu este de mirare si nicidecum indecent. La fel cum si o femeie in zilele astea care daca poarta haine decente, fie ele si pantaloni, si care isi ingrijesc parul, poate chiar il si tund nu sunt indecente. La fel cum si purtatul baticului NU este indecent si nici neobisnuit!!
Eu nu spun ca femeile nu ar trebui sa poarte batic. Sa poarte, daca asa se simt bine!! Poate ca in zilele obisnuite ii place sa aiba parul vopsit rosu sau coafat nu stiu cum, dar stie ca la biserica nu se cuvine sa mergi asa, deci in cazul asta da, capul acoperit e un semn al decentei. Sau poate ca asa a fost invatata de mica, sau asa s-a obisnuit. Sigur, sa poarte batic!!
Dar sa nu se creeze din asta o norma. Nu in batic sta cinstea si decenta unei persoane. Purtarea si nepurtarea baticului nu spun mare lucru despre o femeie, la fel cum si purtarea si nepurtarea barbii la barbati nu spune mare lucru despre ei. Dupa cum spuneam mai demult. De multe ori vad la biserica femei, domnisoare cu haine care mai de care mai stramte, pe tocuri, machiate, dar cu batic pe cap, ca deh, stii, sa fie ca la biserica. Unde este decenta aici?

cozia 02.12.2007 21:55:38

Da, de acord ca nu baticul este de cinste ci persoana, insa persoana oare cum va semnaliza pentru ea insasi si pentru Dumnezeu atitudinea ca doreste sa devina mai buna, nepurtindu-l?, fiind rebela?
Problema curioasa pe care eu personal am observat-o este ca aceste mici gesturi de neglijenta si rebeliune, CIUDAT, INSA AU CAPACITATEA DE A SE ACUMULA IN TIMP, si in loc sa te schimbi si sa devi mai buna si mai dreapta, ...ajungi... feminista (Fereasca Dumnezeu si Maica Domnului fetelor!!!) motivul de virf al dezbinarii familiilor crestine sau a ratacirii si intinarii personale daca n-ai familie.

Eu unul ca barbat sunt pregatit sa-l urmez pe Hristos si ca infatisare din icoane...am deja barbuta, imi place ideea de par lung si lipsa pantalonilor( te simti mai lejer...) si de socat nu am soca prea mult deoarece calugarii si preotii + muslimii care au creat deja un precedent deci lumea-i obisnuita...

Concluzia mea este ca baticul reprezinta dorinta femeii de a fi ascultatoare si desi este pacatoasa ca noi toti, are dorinta arzatoare de a se schimba in bine, este TINEREA EI DE MINTE, SEMNUL LEGAMINTULUI CU DUMNEZEU,daca vreti, sa nu mai greseasca.

mirelat 02.12.2007 23:23:37

Citat:

În prealabil postat de cozia
Concluzia mea este ca baticul reprezinta dorinta femeii de a fi ascultatoare

aici ai dreptate, insa sa nu uitam ca noi ca mireni traim in lume si nu ne simtim in masura sa respectam cu strictete reguli de manastire, de ex. ... de aceea eu cateodata mai sunt si adepta jumatatilor de masura si mai vad si jumatatea plina a paharului = nu ma cramponez de un petec de panza ci vad un om care intra in Biserica.

mirelat 02.12.2007 23:35:14

Citat:

Problema curioasa pe care eu personal am observat-o este ca aceste mici gesturi de neglijenta si rebeliune, CIUDAT, INSA AU CAPACITATEA DE A SE ACUMULA IN TIMP,

e un sambure de adevar aici, dar cred ca e mai mult semn de batranete decat de feminism

mirelat 03.12.2007 00:25:00

Citat:

in loc sa te schimbi si sa devi mai buna si mai dreapta, ...ajungi... feminista (Fereasca Dumnezeu si Maica Domnului fetelor!!!) motivul de virf al dezbinarii familiilor crestine sau a ratacirii si intinarii personale daca n-ai familie.

Andrei, iti multumesc pentru grija si iarta-ma daca te-am suparat. Am sa incerc sa nu mai postez pe acest subiect.

Noesis 03.12.2007 01:41:46

Citat:

CIUDAT, INSA AU CAPACITATEA DE A SE ACUMULA IN TIMP, si in loc sa te schimbi si sa devi mai buna si mai dreapta, ...ajungi... feminista (Fereasca Dumnezeu si Maica Domnului fetelor!!!) motivul de virf al dezbinarii familiilor crestine sau a ratacirii si intinarii personale daca n-ai familie.

Nu, am impresia ca statisticile spun ca motivele pentru care multe, cele mai multe familii se destrama sunt violenta in familie (adica barbati care isi bat nevestele in nestire) si alcoolismul. Feminismul chiar nu e o miscare in Romania, nu cred ca ai de ce sa te temi macar in urmatorii 20 de ani. :D Mai mult, feminismul poate sa aiba multe nuante. Unele feministe urasca barbatii, altele vor doar drepturi egale, altele pur si simplu nu stiu ce-s cu ele.

Oricum, cel mai usor fel de a contracara feminismul este de a da femeilor o voce in biserica. Este greu, dar cum tot mai multe femei merg la scoala si isi dau seama ca nu sunt cu nimic mai inferioare barbatilor, e greu sa le bagi pe gat cratita. Vrei nu vrei, asta e situatia, vremurile s-au schimbat. Poti sa fii ca strutul si sa ignori schimbarile, sau poti sa le adresezi si asa sa indepartezi pericolele.

Saurian 03.12.2007 10:02:43

pentru toate doamnele si/sau domnisoarele care mi-au sarit in cap pt ce am postat aici:

IERTARE!!!:p:p:p:p:p:p:p

vsovi 03.12.2007 11:25:58

deci pana la urma noi suntem cei care avem pricina :dontgetit:, pana la urma bine spune sfantul Ap. Pavel caci chiar pe noi trebuie sa ne lamureasca cineva, ca asha discutam fiindca avem pricina shi atunci trebuie sa ne lamurim shi sa-i lamurim lamurim pe totzi ca poate sa judece fiecare, shi ca nu exista regula ca femeile sa se roage sau sa prooroceasca cu capul DESCOPERIT! bineintzeles pentru ingerii lui Dumnezeu, iar capul femeii este barbatul shi capul barbatului este Hristos. :)

alecs_andra 03.12.2007 15:12:00

Citat:

Eu unul ca barbat sunt pregatit sa-l urmez pe Hristos si ca infatisare din icoane...am deja barbuta, imi place ideea de par lung si lipsa pantalonilor

"Ideea de par lung"? De unde stii tu ca Hristos avea parul lung? In Noul Testament scrie ca este rusine pentru un barbat sa poarte parul lung. 1 Corinteni 11:14 : "Nu vă învață oare însăși firea că necinste este pentru un bărbat să-și lase părul lung?"
Iar daca este gresit ca femeile sa fie descoperite cand se roaga, atunci este gresit si sa se tunda: "Căci dacă o femeie nu-și pune văl pe cap, atunci să se și tundă. Iar dacă este lucru de rușine pentru femeie ca să se tundă ori să se radă, să-și pună văl." 1 Corinteni 11:6. Vreau sa stiu daca femeile care poarta batic isi tund parul...

Noesis 03.12.2007 18:46:02

NU, nu, ceea ce spune este ca daca nu porti batic, sa te tunzi, deci femeile care isi tund parul nu trebuie sa poarte batic.
Nu stiu, in mai toate icoanele bizantine Hristos este infatisat cu par lung. Deci cum vine asta?

Vedeti cum de fapt parul, baticul, hainele sunt toate legate de timp? In ziua de azi nu e nici o rusine pentru o femeie sa se tunda. Dar pana nu foarte demult femeile cu par scurt erau foarte, foarte rare.
De unde sa stim noi cum purtau barbatii iudei precum Hristos parul? Este posibl ca il purtau mai lung. Sau este posibil ca ideea ca Hristos trebuie infatisat cu par lung sa fi venit mai tarziu -- de asta spune Sfantul Apostol pavel ca e o rusine pentru barbati sa poarte par lung. Si atunci sunt sfintele icoane gresite? Este de asemeni posibil ca Sfantul Apostol Pavel , fiind crescut ca cetatean roman, si fiind stiut ca romanii isi tundeau parul si isi radeau barba ca sa se separe de barbari, sa creada la fel. Sau poate ca versetul a fost adaugat mai tarziu...cine stie.
Oricum, mai toti calugarii vad ca poarta par lung desi sunt barbati. Este o rusine?

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:05:34.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.