Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre Sfanta Traditie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2729)

georgeval 05.08.2008 17:10:34

Citat:

În prealabil postat de TFL
Citat:

În prealabil postat de georgeval
Imi pare rau, Hristos este in stare de jertfa, o stare de jertfa despre care ne vorbeste Apocalipsa. Noi nu discutam de comemorari, ci de reacualizari. Hristos nu mai moare, dar pentru fiecare generatie se prelungeste in stare de jertfa.

cam confuz

In ortodoxie se numeste "intuneric supraluminos", intuneric datorita supraabundetei de lumina, nu intuneric propriu-zis.

mariann 06.08.2008 18:46:04

Citat:

În prealabil postat de georgeval
Citat:

În prealabil postat de mariann
Acum, va rog, dati-mi si dvs. cateva exemple de obiecte de cult folosite in Noul Testament, dupa moartea, invierea si inaltarea Domnului Iisus Hristos (adica, obiecte folosite de crestinii din primul secol).

Crucea- pentru noi altarul de jertfa al Mantuitorului. Nu este obiect de tortura, de buna voie S-a jertfit, daca S-ar fi rusinat ar fi ocolit crucea. Insa in Cruce intalnesc iubirea nemarginita a lui Dumnezeu. Daca in vechime altarul de jertfa era sfant, loc sacru, de ce nu si Noul Testament?

Exista vre-un exemplu in care apostolii umblau cu crucea (obiect)? Va rog sa-mi aratati, daca exista. Eu stiu ca apostolii propovaduiau Crucea lui Hristos referindu-se la jertfa Sa Mantuitoare (1 Corinteni cap 1:17-31). Dar nu aveau la ei nici o cruce si nici nu-si faceau semnul crucii.

Iustin32 21.09.2008 22:08:13

Da s-au gasitun fel re medalioane din lut cu semnul crucii ce se purtau la gat.

In Transilvania s-au descoperit mai multe opaite din bronz si lut cu semnul crucii pe ele socotite a fi din sec. IV-V. Ele se gasesc la Muzeul Brukenthal si Muzeul National de Istorie.
Catacombele de langa Roma pastreaza si azi pe peretii lor semnul crucii si icoane din perioada prigoanelor: sec. I-IV

vasinec 22.09.2008 09:51:04

Citat:

În prealabil postat de Iustin32

In Transilvania s-au descoperit mai multe opaite din bronz si lut cu semnul crucii pe ele socotite a fi din sec. IV-V. Ele se gasesc la Muzeul Brukenthal si Muzeul National de Istorie.
Catacombele de langa Roma pastreaza si azi pe peretii lor semnul crucii si icoane din perioada prigoanelor: sec. I-IV

Sfanta Scriptura de ce nu pomeneste despre folosirea obiectelor de cult?

Iustin32 22.09.2008 21:16:29

Citat:

În prealabil postat de vasinec
Citat:

Pentru ca Sfanta Scriptura cuprinde doar invataturile esentiale ale Mantuitorului si Epistolele ocazionale scrise pentru anumite nevoi si precizari crestinilor, nu cuprinde cum se savarseau slujbele la toate actele cultice si folosirea obiectelor de cult majoritatea preluate din V.T.: Botez, Euharistie, Cununie, Hirotonie, Spovedanie, etc. Acestea au fost lasate prin cuvant:15. ,,Deci, dar, fraților, stați neclintiți și țineți predaniile pe care le-ați învățat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră.,,

vasinec 23.09.2008 22:32:33

Citat:

Citat:

În prealabil postat de vasinec
Citat:

Pentru ca Sfanta Scriptura cuprinde doar invataturile esentiale ale Mantuitorului si Epistolele ocazionale scrise pentru anumite nevoi si precizari crestinilor, nu cuprinde cum se savarseau slujbele la toate actele cultice si folosirea obiectelor de cult majoritatea preluate din V.T.: Botez, Euharistie, Cununie, Hirotonie, Spovedanie, etc. Acestea au fost lasate prin cuvant:15. ,,Deci, dar, fraților, stați neclintiți și țineți predaniile pe care le-ați învățat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră.,,

"Sfanta Scriptura cuprinde doar...", spuneti dvs. Se vede parerea pe care o aveti despre insuficienta Sfintei Scripturi.

"Deci, dar, fraților, stați neclintiți și țineți predaniile pe care le-ați învățat". Apostolul Pavel le vorbeste crestinilor despre predaniile pe care le-au invatat deja nu despre predaniile care urmeaza a fi adaugate.

Cunoasteti vre-un verset din Sfanta Scriptura, in care sa fim indemnati sa urmam invataturi ce urmeaza a fi adaugate celor deja existente, pe vremea apostolilor?

"Dar chiar dacã noi însine sau un înger din cer ar veni sã vã propovãduiascã o Evanghelie, deosebitã de cea pe care v-am propovãduit-o noi, sã fie anatema!
Cum am mai spus, o spun si acum: dacã vã propovãduieste cineva o Evanghelie, deosebitã de aceea pe care ati primit-o, sã fie anatema!"(Galateni cap.1:8-9)

Iustin32 23.09.2008 23:30:23

Iata marturia faptului ca in Evanghelii nu s-a scris tot ce a facut Hristos, dar voi nu vreti sa intelegeti:
25. Dar sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cartile ce s-ar fi scris. Amin.(Ioan 21,25)
Iar tu de ce trunchiezi textul:,,Deci, dar, fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat, ,,fie prin cuvânt, fie prin epistola noastrã.
De unde stii tu ca ce a invatat prin cuvant este identic cu ce a scris? Tu ai vre-o dovada in acest sens?

vasinec 24.09.2008 04:46:57

Citat:

Iata marturia faptului ca in Evanghelii nu s-a scris tot ce a facut Hristos, dar voi nu vreti sa intelegeti:
25. Dar sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cartile ce s-ar fi scris. Amin.(Ioan 21,25)

Predaniile vorbesc despre ce a mai facut Domnul Iisus Hristos?

Insinuati ca Sfintele Evanghelii sunt incomplete, pentru invatatura noastra? Sau, ce intelegeti din versetul postat (Ioan 21:25)?

vasinec 24.09.2008 04:58:25

Citat:

Iar tu de ce trunchiezi textul:,,Deci, dar, fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat, ,,fie prin cuvânt, fie prin epistola noastrã.
De unde stii tu ca ce a invatat prin cuvant este identic cu ce a scris? Tu ai vre-o dovada in acest sens?

Am mai multe dovezi. Iata una:

"Fratilor, pentru voi am spus aceste lucruri... sa invatati SA NU TRECETI PESTE CE ESTE SCRIS".(1 Corinteni 4:6).

Iustin32 24.09.2008 17:04:54

Iar ai scos din context:4. Caci, cand zice unul: Eu sunt al lui Pavel, iar altul: Eu sunt al lui Apollo, au nu sunteti oameni trupesti?
5. Dar ce este Apollo? Si ce este Pavel? Slujitori prin care ati crezut voi si dupa cum i-a dat Domnul fiecaruia.
6. Eu am sadit, Apollo a udat, dar Dumnezeu a facut sa creasca.
6. Si acestea, fratilor, le-am zis ca despre mine si despre Apollo, dar ele sunt pentru voi, ca sa invatati din pilda noastra, sa nu treceti peste ce e scris, ca sa nu va faliti unul cu altul impotriva celuilalt.
7. Caci cine te deosebeste pe tine? Si ce ai, pe care sa nu-l fi primit? Iar daca l-ai primit, de ce te falesti, ca si cum nu l-ai fi primit?

Aproape toata aceasta epistola e impotriva dezbinarii lor.

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:38:35.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.