topcat |
07.06.2010 09:17:25 |
Citat:
În prealabil postat de HoratiuM
(Post 256970)
Știința prin definiție se așează pe poziția unui terț de vreme ce, în dualitatea subiect/obiect presupusă de cunoaștere, ea aspiră să depășească poziția subiectului și să descrie în mod adecvat obiectul, păstrându-și, totuși, distanța față de el.
|
Din cite stiu eu, stiinta construieste modele ale caror predictii sa se potrivesca cu experimentele. Faptul ca acele modele descriu sau nu obiectul e doar o dorinta a subiectului.
In legatura cu nominalismul, stiinta a aratat ca unele universalii, precum binele, frumusetea, sint relative, unele concepte nu sint universale, precum culorile, si ca dreptatea universala e o timpenie. De asemenea, a relativizat marimea, cantitatea sau timpul.
Citat:
(Post 256970)
Tu ziceai ceva de "modele practice"? Și cu ce ziceai că te ocupi? Cu fizica?.../:)
|
Spuneam de modele pe care ti le poti imagina. Nimeni nu-si poate imagina o cuanta sau un cimp, oricita imaginatie ar avea.
Citat:
(Post 256970)
Noi vrem să distrugem misterul Universului?!?!? Noi vrem să vedem cum funcționează Universul?!?!?
Și eu, care credeam că voi, oamenii de știință și ateii, vă ocupați cu asta... Nu cumva ateismul vrea să elimine "misterele" și "religiozitatea"?
Dar știi că ești curios? Te contrazici singur.
|
Vorbeam de modelele vizuale sau intuitive.
Citat:
(Post 256970)
Ar fi bine. Atunci nu ar mai trebui să mai citim postări precum cele în care încercai să ne demonstrezi cum totul poate fi redus la interpretarea evoluționistă a naturii.
|
Creierul a fost creat de evolutia naturala.
Citat:
(Post 256970)
Nu asta e problema. Și nu asta spune evoluționismul sau, în matematică, intuiționismul sau constructivismul. Ci afirmația este sau poate deveni, după caz: nu există un domeniu inteligibil, meta-fizic, pe care matematica să-l acceseze. Ci totul s-ar reduce la modul în care relațiile fizice acționează asupra psihicului nostru prin intermediul sistemului nervos central, iar relațiile materiei ar fi cele pe baza cărora noi am face raționamentele noastre logice și matematice. Mai mult, J. St. Mill afirma nici mai mult, nici mai puțin că noi dobândim conceptul de număr undeva prin copilărie prin interacțiunea pe care o avem cu multiplicitatea lucrurilor empirice.
|
Nu e vorba numai de psihicul nostru (la nastere nu sintem o tabula-rasa).
|