![]() |
E si o deosebire de vocatie, unul e chemata sa se roage mai mult, celalalt sa isi indeplineasca datoriile fata de familie, fata de cei incredintati lui de Dumnezeu. Domnul nu a dat doua seturi de porunci si nu a vorbit de doua categorii de oameni. Nu o sa ii ceri mireanului acelasi program de rugaciune. Insasi slujbele de parohie sunt adaptate pe putintele mirenilor. Eu nu cer nimic. Fiecare face ce crede de cuviinta si va culege anumite roade. Daca ar fi si repulsia ta fizica fata de pagani tot controlata, ar fi super, ai fi fost constient ca tot din dispret vine, care-i aceeasi cu ura. Ori iubesti ori urasti, nu exista cale de mijloc. Repulsia e o senzatie, nu o actiune ca s-o pot controla. Faptul ca îti imaginezi ca am ura arata un lucru: ca tu însuti ai ura si te crezi mai bun ca altii. Un om bun nu-i vede rai pe ceilalti. Un post negru de mai multe zile nu-l poate tine un om care trebuie sa munceasca zilnic pentru intretinerea familiei sale. Daca primeste de la duhovnic sa tina post negru, o sa vezi ca posteste o luna si munceste zilnic. Nu mâncarea ne tine ci Dumnezeu. Eu n-am recomandat nicio grija speciala fata de trup, dar Hristos cheama totul la echilibru, fiecare face oricum dupa putinte. Unii au ajuns la masuri inalte, altii nu, insa Dumnezeu ii va aprecia dupa pila talantilor. De unde ai scos învataturile acestea ca eu nu le-am vazut în Filocalii. Vietuirea crestina nu e vietuire ci moarte zilnica. Dreapta socoteala despre care vorbeau Parintii nu e o medie între confort si asceza ci o cunoastere superioara a ce trebuie facut în fiecare situatie, dincolo de o bazare pe principii acceptate rational (aplicarea formala a unor percepte luate din Biblie). A purta grija de trup este datorie, a purta grija exagerata fata de trup este nebunie, a face din trup stapanul nostru si a-i implini poftele este alta treaba. Ai preluat niste vorbe, le-ai schimbat, nu s emai întelege nimic, nu e nici o ide în ce spui. Concret, cum trebuie sa purtam grija de trup? Si de ce? Ce facem cu placerile? Iubirea se dobandeste prin exercitiu, nu e de la sine. Se invata ca orice alta virtute. Iubirea vine din asceza, din lupta cu patimile iar semnul prezentei ei în noi e ura de sine nesimulata. Însa e cu totul altceva decât crezi tu, o sa explic la citatul utrmator. E mai bine sa ne ajutam unii pe altii sa crestem in iubire, decat sa stam sa cantarim iubirea altora.... Tu crezi ca iubirea e un sentiment ce poate fi amplificat prin preocuparea mintala în acest scop. O idee complet falsa. Mutarea în sfera mentala, gândita, duce la totala nerodire duhovniceasca, desi omul e înselat sa creada ca e bine ce face si ca progreseaza. Transformarea noastra poate începe numai dupa ce am închis complet robinetul gândurilor deliberate. Fiindca aceste gânduri ne lipsesc de adevaratele lucrari ale harului asupra noastra, ele sunt o bariera mortala între noi si Dumnezeu si ne înseala cu o închipuita evlavie (iubirea de care vorbesti fara sa te opresti). Ai vorbit de confortul lumesc, nu exista numai in lume....confortul isi are si el rostul lui, insa oamenii sunt cei care nu respecta masurile si nu stiu sa intrebuinteze ideile si lucrurile, precum zice Sf. Maxim Marturisitorul. Ai citit în Scara cum se pocaiau parintii de la manastirea din pustie, care nu dadeau nici o odihna trupului? Asa trebuie sa fim. |
Eu cred ca ar trebuie sa mai citesti si interpretarile operelor Sfintilor Parinti. Te pot ajuta marii duhovnici. Pr. Teofil spune clar ca Sf. Ioan Scararul a scris pentru calugari, mai fa si tu o diferenta.
Eu cred ca e bine sa te consulti cu un duhovnic care sa iti explice mai pe larg diferenta intre cele doua moduri de viata. Si calugaria si casatoria sunt doi versanti ai aceluiasi munte. Repulsia e o senzatie si asceza la ce iti mai foloseste, daca nu te scapa de senzatii? Ia incearca tu sa tii post negru o luna intreaga si sa muncesti. Vezi ca smintesti lumea de-a binelea. Eu de postul asta n-am auzit! Hristos a tinut post 40 zile si in ultimele zile a flamanzit, iar tu tii post negu o luna. Placerile? Dar placere este si in faptul ca mananci indiferent de ce mananic, ca mananci de post sau nu. Placere e si in faptul ca iesi sa te plimbi prin padurea manastirii:)), placere e si ca participi la slujba. Asa ca intelege ca nu orice placere este si rea. Tu sa traiesti precum cei din Scara, iar pe ceilalti sa ii lasi sa ii indrume duhovnicii lor. Nu le impui tu standardul, cand vei avea competenta necesara si puterea de discernamant. Eu cred ca ai vocatie monahala si nu e nimic rau in asta. Dar bine ar fi sa mai deosebesti duhurile. Parintele Arsenie Boca le spunea credinciosilor: " Eu nu vă dau canoane ca ceilalti preoti, mătănii, rugăciuni, post, ci îndemn să vă schimbati purtările si să-i multumiti lui Dumnezeu de crucea pe care v-a dat-o, căci Sfânta Biserică si Sfânta Împărtăsanie le stiti, dar faptul acesta l-am găsit de cuviintă să vi-l spun mai mult." Deci, fiecare duce cat poate, nu este un standard pentru toti. Roadele sunt si ele pe putinte. Nu incerca sa impui un standard si nici nu dispretui pe cel ce face mai putin. Fiecare cu talantii lui. |
Iosif,te respect fiindca,constat ca esti mai cu picioarele pe pamant,si chiar daca esti documentat intr-o oarecare masura in cele religioase,nu te minti pe tine insuti si pe ceilalti cu predici extremiste care nu-si au rostul si nici temei viabil perioadei contemporane.Eu te sfatuiesc sa-l lasi in pace pe Traditie ca el abia astepta sa gaseasca victima care sa o zapaceasca cu o incapatanare de nedescris,caci felul lui de impunere a religiei nu-l consider unul folositor si demn de asimilat, este extremist si lipsit de intelegere umana.Tu esti unul din putinii care l-ai luat in consideratie pe Traditie si bine-nteles a aparut disputa,iar ea o sa dispara doar cand cel intelept o sa cedeze.
|
Citat:
Traditie incearca sa explice, nu impune nimanui nimic. Poate avem senzatia ca felul lui este extremist, fiindca suntem departe de ce spune. Nici Sf. Ioan Botezatorul nu era inteles de cei din jur, fiindca era impotriva pacatului, nici societatea in care traia Sf. Ioan Gura de Aur nu il accepta si il considera extremist, si acestia doi au ajuns SFINTI. As spune ca ma bucur ca exista oameni ca Traditie si il rog, in ciuda taierilor de cap sau trimiterii in exil care i se fac pe acest forum, sa ramana langa noi...pana la rastignire. :) Elena |
Eu cred ca Ortodoxia nu inseamna uniformitate, nu toti fac aceleasi lucruri. Asceza inseamna despatimire, asta este definitia ascezei, iar ea imbraca felurite forme. Am spus si subliniez ca mirenii nu pot avea acelasi program ca si calugarii, decat poate in cazuri izolate, mirenii care au mai mult timp la dispozitie.
Cat priveste influentele asupra Ortodoxiei, ma indoiesc. Ortodoxia nu se lasa influentata, tocmai pentru ca ea e constienta de apararea spiritualitatii ei asa cum este. Elena, deja il divinizezi pe Traditie:) Ai grija, e idolatrie:). Glumesc bineinteles, nu vreau sa dau impresia ca eu sunt intr-o disputa. Un schimb de idei, o expunere de viziuni diferite nu inseamna neaparat inclestare, etc. Poate rezultatul va fi unul pozitiv. Si totusi crestinimsul e o chemare la echilibru, echilibru depinde de fiecare persoana in parte. Caile de mantuire in credinta ortodoxa sunt felurite, nu se rezuma doar la calugarie. |
Citat:
|
Am spus si subliniez ca mirenii nu pot avea acelasi program ca si calugarii, decat poate in cazuri izolate, mirenii care au mai mult timp la dispozitie.
Domnul a spus: Cu masura cu care veti masura, vi se va masura. Eu cred ca e bine ca fiecare sa se straduiasca cât mai mult. Cât despre tine, tu sfatuiesti mirenii sa nu duca o viata ascetica. Oare nu pentru ca mirean fiind, preferi o viata comoda? Cat priveste influentele asupra Ortodoxiei, ma indoiesc. Ortodoxia nu se lasa influentata, tocmai pentru ca ea e constienta de apararea spiritualitatii ei asa cum este. Ortodoxia e divina dar ortodocsii sunt oameni supusi greselii. Si totusi crestinimsul e o chemare la echilibru, echilibru depinde de fiecare persoana in parte. Crestinismul chemare la echilibru? Dimpotriva, auzi ce spune Domnul: "Nu am venit sa aduc pace ci sabie" "Cine îsi va iubi sufletul si-l va pierde" |
Doamne fereste-ne! Frate, tu ai cunostinte pe care le-ai memorat, nu le ai deloc sistematizate si nici integrate in sistemul de gandire ortodox.
Imi pare rau, cu oameni care interpreteaza lucrurile literal si in afara contextului e foarte greu sa vorbesti, mai ales cand interpreteaza Scripturile in afara Bisericii. Doamne ajuta! |
Iosif,te sfatuiesc sa-l ignori pe Traditie ca o sa te aduca la disperare,nu vezi ce indaratnic e!Fii intelept si renunta ca,sincer,nu ajungeti nicaieri.Lasa sa comunice cu Va_iubesc,caci se pare ca-i este sustinatoare.Si cand am scris mai sus de "predici extremiste si fara temei viabil in perioada contemporana",m-am referit la Traditie,nu la tine Iosif,asa ca te rog sa ma scuzi!,tu nu esti extremist ci echilibrat,si-mi place cum gandesti.
|
Iosif,te sfatuiesc sa-l ignori pe Traditie ca o sa te aduca la disperare,nu vezi ce indaratnic e!Fii intelept si renunta ca,sincer,nu ajungeti nicaieri.Lasa sa comunice cu Va_iubesc,caci se pare ca-i este sustinatoare.Si cand am scris mai sus de "predici extremiste si fara temei viabil in perioada contemporana",m-am referit la Traditie,nu la tine Iosif,asa ca te rog sa ma scuzi!,tu nu esti extremist ci echilibrat,si-mi place cum gandesti.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:59:11. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.