![]() |
Citat:
|
Citat:
Chiar daca ea este tinara si nu vede vinul si piinea preschimbindu-se in trupul si singele Mintuitorului macar vede si INTELEGE secventa acetui proces. Incearca sa-ti aduci aminte cum era cind erai copila si poate ai sa pricepi curiozitatea sanatoasa a Sofiei care asa se va intari in credinta nu daca i se vor inchide usi in nas. Cunosc personal batrine care merg de zeci de ani la biserica si nu au nici un habar cum se pregateste Impartasania deoarece toata viata nu au vazut decit usi inchise in fata lor Oare asta doresti tu pentru aceasta fata, sa ajunga ca ele? Iar daca TAINELE sunt de natura SUFLETEASCA si deci nu se vede nimic cu ochiul liber, ce rost mai are sa tragi perdeluta? Nu ma intelegeti gresit. EU intru totul sunt pentru catapeteasma insa am probleme cu pregatirea tainelor "in secret", cu perdeluta trasa Preotul nu pierde cu nimic din "rang" daca o face in fata poporului! |
Multumesc Andreicozia. Asa tanara nu mai sunt.
Hartford, ma interesa din punct de vedere al slujbei. Noi nu putem vedea nimic, pentru ca strana este in lateral de altar. Ma rog, n-are importanta. Nu trebuie sa vad. |
Citat:
|
Citat:
|
Dragii mei frati si surori la biserica unde slujesc in altar am copilasi care ajuta preotul in anumite momente ale slujbelor,adica merg cu lumanarea aprinsa inaintea preotului,fac cadelnita,taie anafura etc.Altcineva nu intra in altar.Sfantul Ioan din Kronstadt numeste biserica(si in special altarul) cerul pe pamant.De aceea canonul 19 de la Laodiceea oprea intrarea in altar a oricarui laic.Din sec.XII s-a permis calugarilor si calugaritelor sa intre in altar pt diferite ascultari.Cu timpul s-a permis si laicilor cu binecuvantarea preotului.
Cat despre tragerea dverei(perdelutei care desparte altarul de naos)Acelasi sfant Ioan zice:"perdeaua care desparte altarul de naos inchipuie acoperirea tainelor si in acelasi timp perdeaua dintre lumea de aici si lumea de dincolo,in care multe lucruri raman pentru noi ascunse;perdeaua dintre cer si pamant" Eu personal incerc sa explic credinciosilor ce se petrece in altar,ca sa nu apara confuzii cum s-a intamplat cu o doamna care a inceput sa barfeasca preotul zicand,ca l-a vazut ea in altar cum bea din potir si iar turna si iar bea.De fapt preotul potrivea(consuma)Sfanta impartasanie si turna apa in potir sa nu mai ramana nici o faramitura apoi sterge potirul cu un procovat(stergar)curat.Femeile nu sunt discriminatede Biserica lui Hristos.Ele au un rol aparte in biserica dupa cum a lasat Dumnezeu.Sunt ca si barbatii, madulare ale aceluiasi trup care este Hristos. |
Draga geo.nektarios
Sa stii ca m-am inscris pentru acest forum doar ca sa iti spun cat de suparator a fost primul tau mesaj la subiectul: "Mireni in altar". Daca te consideri foarte pretios inaintea lui Dumnezeu numai pentru ca esti barbat, esti in inselare. Maica Domnului este cea mai sfanta dintre sfintii care au trait pe acest pamant. Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al iubirii, nu al rigiditatilor de tot felul. Nu numai ca nu S-a smintit de femeia bolnava care S-a atins cu credinta de haina Lui, ci a vindecat-o cu dragoste. Tot cu dragoste primeste sa ne impartasim noi pacatosii cu preacuratul Trup si Sange, deci nu numai sa ne atingem de El, ci chiar sa ne impartasim cu El. Mesajul tau a fost suparator pentru tonul dispretuitor fata de femei, dar mai ales pentru felul in care cineva care urmeaza teologia, scrie numele lui Dumnezeu. Cu adevarat, daca dragoste nu e, nimic nu e! |
Imi pare rau ca s-a inteles gresit ce a scris Geo. El este doar ferm pe pozitie, nimic altceva, ceea ce e remarcabil in aceste vremuri inclinate sa schimbe totul, pana si canoanele.
A spune lucrurilor pe nume nu este o dovada a lipsei de dragoste. Oare cati din cei, care considera ca e dreptul lor sa intre in altar, s-ar simti tentati sa intre intr-o sala de operatie, doar pentru ca desupra usii sta scris "intrarea interzisa"?!? Nu ma refer acum la Sophia, care intre timp s-a dumirit, ci la aceia care ar fi in stare sa "indoaie" canoanele dupa bunul plac. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:23:26. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.