![]() |
|
Citat:
pentru ca "fanatic" este unul dintre epitetele preferate cand scrieti pe acest topic, ce-ar fi sa amintim de ravna sau "ravna" care va indeamna sa scrieti? ... este o reala capcana aceasta ravna in care am cazut si eu de aceea nu-mi permit eu sa comentez... Sa vedem insa ce spune [u] Sfantul IGNATIE BRIANCEANINOV [/b] in "DESPRE INSELARE" http://www.crestinortodox.ro/despre_ravna_sufleteasca_si_cea_duhovniceasca_-c155-p2-new.html " Despre ravna sufleteasca si cea duhovniceasca Monahul trebuie foarte mult sa se pazeasca de rava trupeasca si sufleteasca, ce se infatiseaza la aratare ca evlavioasa, iar de fapt este nesocotita si stricatoare de suflet. Oamenii din lume si multi dintre cei ce duc viata monahiceasca, datorita nestiintei lor, lauda mult o asemenea ravna, nepricepand ca izvoarele ei sunt parerea de sine si trufia. Aceasta ravna ei o preamaresc ca ravna pentru credinta, pentru evlavie, pentru Biserica, pentru Dumnezeu. Ea consta in osandirea si acuzarea mai mult sau mai putin aspra a celorlalti, pentru greselile lor in privinta moralei si pentru cele impotriva bunei oranduieli si intocmiri bisericesti. Amagiti fiind de o falsa conceptie despre ravna, ravnitorii lipsiti de intelepciune socot ca, lasandu-se in voia acestei ravne urmeaza Sfintilor Parinti si sfintilor mucenici, uitand ca ei - ravnitorii - nu sunt sfinti, ci pacatosi. Daca sfintii ii mustrau pe pacatosi si pe necredinciosi, o faceau din porunca lui Dumnezeu, fiind datori sa faca aceasta, potrivit insuflarii Sfantului Duh, nu insuflarii propriilor patimi si a demonilor. Iar cel ce se hotaraste, de capul lui, sa-l acuze pe fratele sau sa ii faca observatie, acela arata limpede ca se socoate mai intelept si mai virtuos decat cel acuzat de el, ca lucreaza sub inraurirea patimii si a amagirii cugetelor demonice. Se cuvine sa ne aducem aminte de porunca Mantuitorului: "De ce vezi paiul din ochiul fratelui tau, si barna din ochiul tau nu o iei in seama ? Sau cum vei zice fratelui tau: Lasa sa scot paiul din ochiul tau si iata barna este in ochiul tau ? Fatarnice, scoate intai barna din ochiul tau si atunci vei vedea sa scoti paiul din ochiul fratelui tau" (Mat.7, 3-5)." |
De ce Oastea Domnului?
Traim intr-o lume supusa secularizarii, in care valorile crestine sunt marginalizate, in care pseudo oameni de stiinta aduc “dovezi murdare” pt a lovi Biserica, o lume in care mintea oamenilor este atrasa de fel si fel de inoiri, experiente si cercetari, o lume in care oamenii vor mai mult ca inainte si cred mai putin si mai greu ca inainte Ori scopul miscarii Oastea Domnului, este acela de a re-trezi in sufletul oamenilor dorinta pt Dumnezeu, de a le arata calea ce stramta si de ai face sa inteleaga mai bine voia lui Dumnezeu, Timpul Liturgic nu permite o abordare aprofundata a Cuvantului Lui Dumnezeu, ori dupa cum am spus, oamenii vor mult in ziua de azi, pana sa creada vor sa cunoasca, sa “experimenteze” si sa vada voia lui Dumnezeu, ori dupa ce omul este intarit in Cuvantul si voia lui Dumnezeu, intelege si poate participa intradevar cu vretnicie la ritualul liturgic apropiindu-se cu vrednicie de Hristosul Euharistic, la fel cum catehumenii, participau intai doar la Liturghia Cuvantului, se intareau in credinta abia apoi intrau in comuniunea Tainica a credinciosilor primind putere cum spune Scriptura, sa se faca fii a lui Dumnezeu In aceste timpuri Biserica are nevoie de duhovnici buni, si de um mare ajutor pt propovaduirea Sfantului Cuvant si chemarea oilor ratacite acasa |
Desi nu am avut rabdarea de a citi tot ce s-a scris la acest topic si desi risc sa repet idei care au fost spuse si de altii as dori sa impartasesc din prima si singura experienta legata de OD. Am avut posibilitatea sa stau cateva zile la o persoana care era un fel de lider in aceasta organizatie (in Piatra Neamt).
In primul rand vorbeau foarte mult despre Dumnezeu si intr-un mod foarte asemanator cu sectarii (nu as putea sa spun ce anume era sectar dar ca sentiment ca duh asta imi inspira) Am fost intr-o dilema totala, eram convinsa ca-s de alta religie si incercam cu o prietena sa ne dam seama ce e cu ei. Ne uitam pe pereti ai aveau icoane ortodoxe, rugaciunea la masa ortodoxa, o gasca de carti- o colectie intreaga de poezii...Plus ca faceau acasa adunare ca sa vorbeasca despre cuvantul lui Dumnezeu. S-a scris pe acest topic ca cei din OD sunt de un real folos pt preot Eu ma indoiesc cu bold si caps lock! A face adunari acasa dupa liturghie este ca si cum preotul nu si-ar face treaba (nu ar avea timp etc) si atunci vin ajutoarele. Apoi nu am certitudinea ca cei care fac aceste adunari au niste informatii corecte. Ce studii au? cine monitorizeaza ce transmit ei? Apoi mi se pare nejustificata ideea de ne aduna sa "vorbim" despre DUmnezeu si voia lui. Ce sa vorbim? Fiecare are duhovnic. Vine la biserica, aude predica si pentru ce doreste sa afle in plus intreaba preotul duhovnic care da raspunsuri si sub inflenta harului care este lipst oricui membru al OD (care nu e preot) Deci ce ma poti tu invata pe mine, ce raspunsuri imi poti oferi si ce te face sa crezi ca s mai bune, mai autentice decat cele pe care mi le pate da un preot? Chiar si discutiile pe forum e mai mult o sursa de sminteala. De exemplu sa zicem ca este subiectul desore smerenie si vin eu sa scriu despre asta. Ce pot eu sa scriu? Experienta mea de smerit? ce am citit de prin alte carti? Smerenia se practica, despre ea vb cu preotul tau duhovnic, el iti va zice cum e cel mai bine pentru tine sa te smeresti si cand etc.... Daca eu vreau sa vad voia lui Dumnezeu cum ma poate ajuta membri OD? sau faptul ca as intra ina c organizatie? Adica sa inteleg ca ostasii participa cu vrednicie la ritualul liturgic fiindca au "inteles" iar bunica mea de la tara participa nevrednic ca nu a avut cine sa o lumineze. Imi este foarte greu sa inteleg cine anume sau ce anume i-a investit pe membri OD cu chemarea oilor ratacite? Sunt asa niste oi si biserica a cerut ajutor? Stiu ca rolul de salvator, strangator de oi, exemplu care intoarce pe cel ratacit e unul atragator dar totusi sa traiesti cu ideea ca urmand calea lui Dumnezeu intr-o forma exemplara poti deveni indumator pentru altii mi se pare aberant din orice punct de vedere. Ca si cum daca invat bine la mate asta ma face profesor. Nenea la care am stat eu nu avea nici o pregatire teologica dar tinea adunari. Mai bine si-ar fi adunat mintile in cap Sa ai o viata curata si frumoasa e super...Insa sa crezi ca asta te da de exemplu sau ca ai putea aduna oi ratacite deja mi se pare un semnal rosu aprins. Ce am ami citit pe forum despre OD sunt confirmate si de cazul pe care il cunosc. Spiritualitatea, credinta au valente foarte subtile, e multa taina si de accea adunarile sunt o metoda nepotrivita si nefolositoare. Nu degeaba preotul tine un cuvant scurt si in general nu este o creatie a sa proprie. A vb despre Dumnezeu e o responsabilitate f mare si chiar daca ai experienta duhovniceasca tot poti sa gresesti |
mai fratilor, am intrat sa vad si eu din curiozitate ce zic altii despre noi...si acu imi pare rau ca am pierdut timpul...sunt in jurul nostru atatia care au nevoie de o mana de ajutor , de dragoste, de o vorba buna...si noi stam si ne dam cu parerea...vom da seama fiecare de timpul nostru pierdut.Dumnezeu sa ne lumineze pe toti! asta e tot ce pot spune.
|
Doamne ajuta!
nu o sa incep nici un argument...ma intreb doar ce este asa de rau cu Oastea Domnului sau Visarionistii? personal, nici acum n-am reusit sa-l cunosc pe parintele Visarion, dar toata tineretea mea am vrut...am plans de cateva ori ca n-am reusit sa-l vad niciodata, si altii l-au vazut de multe ori. omul acesta a lui Dumnezeu este un om intelept, el nu vorbeste mult (asa cum sunt protestantii, ca tot ziceati ca visarionistii si OD ar fi). datorita rugaciunilor lui, mama s-a vindecat si m-a putut naste....eu as zice miracol! poate este faptul ca "adunarile" acestea va deranjeaza pe unii. intr-adevar ar parea ciudat sa vezi un grup de oameni imbracati foarte modest ca se aduna la casa cuiva ca sa fie mai aproape de Dumnezeu. dar adunarile acestea ajuta, nu se vorbeste nimic altfel decat la biserica. eu chiar nu vad unde este problema. am facut parte din adunare, pacat ca nu mai sunt, sunt plecata in afara. dar mereu mi-aduc aminte cat bine mi-au facut oamenii aceia. si am obs ca unii au facut parte si au parasit adunarea din diferite motive....dar sa vorbim cu o asa rautate despre oamenii acestia, este ca si cum sunt dusmanii nostrii. sunt pur si simplu oameni condusi de alti oameni care nu sunt perfecti...cu totii gresim. important este ca oamenii acestia, prin misiunea lor au adus multi la Dumnezeu si i-au indrumat pe cai bune, le-au dat un sens in viata. restul este responsabilitatea ta....prea mult ii judecati, nu pot sa cred. |
buna Mirean,
sincer te inteleg perfect, stiu ce vrei sa spui. din pacate ai nimerit cu aia care nu stiau prea multe. eu am fost intr-un loc bun, cu oameni foarte de treaba, dar stiu ca era si oameni in grupare care habar n-aveau de multe lucruri. eu am plecat pt ca mi s-a spus ca simintesc si eram doar vreo 15-16 ani. ok, am zis, si asa ma plictisisem. nu ma deranjeaza ca unii dintre ei sunt mandrii, bogati, si eretici cateodata. eu tot ii respect pt ca fac parte din lucrarea pe care parintele Visarion si acum se roaga la Dumnezeu sa o tina. pacat ca multi din lucrare interpreteaza cuvintele si faptele parintelui Visarion in alt sens decat cel real. dar oricum, lucrarea nu este rea, este inca f buna, trebuie sa facem diferenta intr-o misiune a lui Dumnezeu, care este buna, si oameni din lucrare care o mai iau si razna. asta este, mai e si diavolul! |
A te constitui intr-o grupare aparte este din capul locului un lucru rau.
A incuraja un cult al personalitatii ("taica" Visarion mai presus de alti parinti, posesorul unui har special) este iarasi un lucru rau si un semn de mandrie. Practici dubioase si neortodoxe. Pietism - o denaturare trairii ortodoxe (cititi pe Yannaras vorbnd despre pietism in general si despre cel care s-a manifestat in Grecia) Departarea lor de spiritualitatea autentic ortodoxa (Sf. Parinti, muzica psaltica) si inlocuirea cu forme noi de cinstire a lui Dumnezeu (predici ale laicilor neinstruiti si bigoti,cantari din chitara s.a.). Va povestesc si o intamplare (mi-a spus-o un prieten actualmente preot) cu visarionisti ca sa vedeti ca ei tin mai mult la gruparea lor decat la Biserica. In parohiile unde sunt majoritari, visarionisti obtin de multe ori ca la sfanta liturghie in momentul predicii sau al cazaniei sa se citeasca la strana din cuvantarile lui Visarion. La o biserica din Bucuresti preotul n-a mai fost de acord de la un moment dat. Ca raspuns, visarionistii care veneau la acea biserica au plecat in masa la altele. Ceea ce i-a adus acelui preot o paguba in bugetul parohiei. Alti preoti nu rezista unui astfel de santaj economic, preferand sa-i lase pe visarionisti sa-si cante melodiile proprii si sa rosteasca predicile lui Visarion. |
Citat:
|
Am intrat din intamplare pe site-ul "Oastea Domnului" si am o mare critica de adus:
Se discuta numai pe teme religiose, se vine cu copy/paste de citate biblice, nimeni nu vine cu idei proprii, gen "homosexualitatea e ceva normal, numai voi sunteti cam inapoiati", sau "eliberarea femeii de sub jugul barbatului" si altele, teme atat de agreate pe site-ul crestin-ortodox, incat drept sa va spun m-am cam "plictisit" cititnd ceea ce ei posteaza fara a trece prin filtrul ratiunii proprii Si culmea: nimeni nu se simte "jignit" de atare opinii. Am glumit, evident. Am citit multe lucruri negative despre Oastea Domnului, dar acum mi-am facut o imagine proprie, despre cum sunt acesti credinciosi si cred ca de la multi dintre ei avem ce invata! In primul rand seriozitate. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:05:25. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.