![]() |
Citat:
|
,,Eu sunt convins ca putem fi mantuiti amandoi, cu parerile noastre diferite. "Dreptatea, mila si credinciosia; pe acestea trebuia sa le faceti"(Matei 23:23).,,
Cum ramane cu porunca Mantuitorului ca toti sa fie una: 17. Sfințește-i pe ei întru adevărul Tău; cuvântul Tău este adevărul. 18. Precum M-ai trimis pe Mine în lume, și Eu i-am trimis pe ei în lume. 19. Pentru ei Eu Mă sfințesc pe Mine Însumi, ca și ei să fie sfințiți întru adevăr. 20. Dar nu numai pentru aceștia Mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, 21. Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis. . Dar de credinta sau invatatura de credinta ce zice Scriptura? Zice asa: 'Si cu adevarat mare este taina dreptei credinte.'(I Timotei 3,16) 'Iar de basmele cele lumesti si babesti fereste-te si deprinde-te cu dreapta credinta.'(I Timotei 4,7 'Iar de invata cineva alta invatatura si nu se tine de cuvintele cele sanatoase ale Domnului nostru Iisus Hristos si de invatatura cea dupa dreapta credinta...'(I Timotei 6,3) 'Pavel, robul lui Dumnezeu si apostol al lui Iisus Hristos, dupa credinta alesilor lui Dumnezeu si dupa cunostinta adevarului cel intocmai cu dreapta credinta.'(Tit 1,1) Daca tu zici ca nu are importanta ca avem pareri diferite, ca oricum ne mantuim cu totii, de ce Apostolii ne poruncesc sa ne ferim de Proorocii si apostolii mincinosi si sa tinem dreapta credinta? |
Citat:
"TI S-A ARATAT, OMULE, CE ESTE BINE, SI CE ALTA CERE DUMNEZEU DE LA TINE, DECAT SA FACI DREPTATE, SA IUBESTI MILA SI SA UMBLI SMERIT CU DUMNEZEUL TAU?"(Mica 6:8). |
Citat:
|
Citat:
"Au primit Cuvantul cu toata ravna si CERCETAU SCRIPTURILE IN FIRCARE ZI, CA SA VADA DACA CE LI SE SPUNE ESTE ASA"(Faptele apostolilor cap 17:11). In acest verset este vorba de niste crestini care-l verificau, cu Sfanta Scriptura, pe marele Apostol Pavel. Si erau apreciati pentru asta. Ce verificau desteptule in afara de profetiile despre Hristos din V.T.? Unde era atunci Noul Testament? Il verificau pe Sfantul Apostol Pavel ,,in epistolele sale, ,,in care sunt unele lucruri cu anevoie de inteles, pe care cei nestiutori si neintariti le rastalmacesc, ca si pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare.? 17. Deci voi, iubitilor, cunoscand acestea de mai inainte, paziti-va, ca nu cumva, lasandu-va tarati de ratacirea celor fara de lege, sa cadeti din intarirea voastra,,2Petru 3,16), cum spune chiar Sf. Ap. Petru care mai spune ca:,,20. Aceasta stiind mai dinainte ca nici o proorocie a Scripturii nu se talcuieste dupa socotinta fiecaruia; 21. Pentru ca niciodata proorocia nu s-a facut din voia omului, ci oamenii cei sfinti ai lui Dumnezeu au grait, purtati fiind de Duhul Sfant. |
Citat:
Dvs. de ce nu incurajati acest principiu? Va este teama ca ies la iveala niste neadevaruri? |
Citat:
|
,,
Nu stiu ce verificau. Nu scrie exact. Important este principiul: "CERCETAU SCRIPTURILE IN FIECARE ZI, CA SA VADA DACA CE LI SE SPUNE ESTE ASA." ,, 11. Si Eu nu mai sunt in lume, iar ei in lume sunt si Eu vin la Tine. Parinte Sfinte, pazeste-i in numele Tau, in care Mi i-ai dat, ca sa fie una precum suntem si Noi.(Ioan 17,11) Daca Biserica ar fi ingaduit de la inceput fiecaruia sa talcuiasca Biblia dupa cum il taie mintea cum se intampla la voi, numarul sectelor asazis crestine ar fi fost de ordinul milioanelor in zilele noastre , incalcand cuvantul Mantuitorului care ne cere sa fim in unitate. Simbolul de credinta de la Niceea a aduspremisele unitatii crestine. Incalcand si cuvantul Sf Ap Petru:20. Aceasta stiind mai dinainte ca nici o proorocie a Scripturii nu se talcuieste dupa socotinta fiecaruia; |
Citat:
Biblia ti-o talcuieste insusi Dumnezeu nu participantii la sinoade. Pentru asta este nevoie de multa rugaciune si cercetare a Cuvantului lui Dumnezeu. |
Abordarea Ortodoxa a Bibliei nu este bazata pe o cercetare ,,stiintifica,, a Bibliei. Pretentia ei de a intelege Scriptura nu provine din faptul ca ar dispune de informatii arheologice mai complete, ci dintr-o relatie speciala cu Autorul Scripturii. Biserica Ortodoxa este trupul lui Hristos, stalpul si temelia Adevarului si mijlocul prin care Dumnezeu a scris si a pastrat Scripturile. Biserica Ortodoxa intelege Biblia deoarece ea este mostenitoarea unei traditii vii care incepe cu Adam si se continua pana in ziua de azi. Adevarul acestui fapt nu poate fi ,,demonstrat,, in laborator. Omul trebuie sa fie convins de Duhul Sfant si sa experimenteze viata lui Dumnezeu in Biserica. Intrebarea pe care o pun in acest punct protestantii este de unde stim ca traditia ortodoxa este cea dreapta, sau, chiar mai mult, daca exista o astfel de traditie adevarata. In primul rand, protestantii ar trebui sa studieze istoria Bisericii. Ei vor descoperi acolo ca exista o singura Biserica. Aceasta a fost de la inceput credinta Bisericii. Crezul Nicean declara acest adevar intr-un mod neechivoc: ,,Cred in una Sfanta, soborniceasca si apostolica Biserica.,, Aceasta declaratie, pe care cele mai multe denominatii protestante spun ca o accepta, nu s-a referit niciodata la vreo ,,biserica,, invizibila si pluralista, cu mii de neantelegeri doctrinare. Sinodul care a canonizat Crezul (ca de altfel si Scriptura) i-a anatemizat pe cei din afara Bisericii, indiferent daca erau eretici, ca de exemplu montanistii, sau schismatici ca donatistii. Ei nu au spus, ,,Nu suntem de acord cu montanistii din punct de vedere doctrinar, dar ei fac parte din Biserica asemenea noua.,, Din contra, acestia au fost exclusi din comuniunea cu Biserica si au fost reprimiti in Biserica doar prin Sfantul Botez (in cazul ereticilor) sau prin miruire (in cazul schismaticilor) (Al doilea Sinod Ecumenic, Canonul VII). Chiar si rugaciunile comune cu cei din afara Bisericii erau interzise (Canoanele Sfintilor Apostoli, canoanele XLV, XLVI). Spre deosebire de protestanti care fac eroi din cei care se rup de un grup pentru a forma unul nou, in Biserica din primele veacuri aceasta era considerata ca unul din cele mai grave pacate. Asa cum a avertizat Sf. Ignatiu de Antiohia (un ucenic al Apostolului Ioan), ,,Sa nu va inselati fratilor, nici unul din cei care urmeaza pe altul intr-o schisma nu va mosteni imparatia lui Dumnezeu, nici unul care urmeaza invataturile eretice nu este de partea adevarului,, (catre Filadelfieni, 5:3). Motivul insasi al miscarii protestante a fost existenta abuzurilor papale, care nu au existat inainte ca Vestul Roman sa se fi desprins de Ortodoxia Rasariteana. Multi teologi protestanti moderni au inceput sa priveasca din nou la acest prim mileniu al Crestinismului nedivizat si sa descopere marea comoara pe care Vestul a pierdut-o (ca rezultat, multi devin ortodocsi). Evident, una din urmatoarele afirmatii este adevarata: (1) nu exista o Traditie corecta si deci portile iadului au biruit Biserica si atat Evangheliile cat si crezul Nicean gresesc, (2) adevarata credinta se gaseste in papism, cu dogmele lui schimbatoare definite de un Papa infailibil, sau (3) Biserica Ortodoxa este Biserica fondata de Hristos, care a pastrat cu credinta Traditia Apostolica. Protestanti au de ales intre relativism, Catolicism sau Ortodoxie. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:45:40. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.