Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   Maica Domnului ajutorul nostru nemijlocit pe drumul Pocaintei ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10821)

cristiboss56 23.03.2013 20:49:01

Povestea si semnificatia icoanei Maicii Domnului Portarita:

http://www.crestinortodox.ro/comunit...4424/96310.jpg Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, numita “Portarita”, in original se afla in paraclisul de la poarta Manastirii Iviron, cum se intra in curte, pe partea stanga. Potrivit traditiei athonite, aceasta icoana a venit singura, pe mare, din Bizant – Niceea.
Calugarii de pe Sfantul Munte povestesc cu evlavie si smerenie faptul ca icoana Portarita a venit la Sfantul Munte pe mare. Ea apartinea unei vaduve credincioase care a vrut sa apere icoana de oamenii imparatului ce au venit in control la ea si atunci a spus o rugaciune “Maica Domnului, eu nu mai pot sa te apar. Stapana lumii, tu, ca Maica a lui Dumnezeu, ai stapanire peste toata zidirea. Tu poti sa ne izbavesti si pe noi de mania stapanitorilor si icoana ta de cufundarea in mare.”, si a pus-o pe apa. Iar icoana a venit, in chip minunat – dreapta, pe apa, fara a se scufunda – pana la Sfantul Munte Athos. (conform www.crestinortodox.ro)
Dupa ani si ani, cand aproape de tarm fusese construita Sfanta Manastire Iviron, calugarii au vazut intr-o seara deasupra valurilor un stalp de foc ce ajungea pana la cer. In fata privelistii iesite din comun, au ramas nemiscati si cantau. Vedenia a mai continuat cateva nopti, pana ce s-au adunat si calugari de la alte manastiri acolo, pe tarm. Atunci au vazut ca acel stalp de foc izvora dintr-o icoana a Maicii Domnului, iar cand parintii vroiau sa se apropie cu barca, icoana se indeparta. S-au intors in biserica manastirii si s-au rugat cu credinta si lacrimi Maicii Domnului sa daruiasca acea icoana manastirii lor.

Toti monahii au iesit la tarm unde Gavriil, unul din credinciosii manastirii, a pasit pe apele marii ca pe uscat si a luat in mainile sale aceasta icoana grea si de mari dimensiuni, pictata pe lemn. Pe tarm, monahii s-au inchinat icoanei cu evlavie si mare bucurie. Apoi cu cantari au dus-o in sfantul altar al bisericii manastirii.
In ziua urmatoare, insa, icoana nu a mai fost gasita in biserica! Cautand-o, au gasit-o pe zidul manastirii, deasupra portii centrale. Au adus-o in biserica, dar iarasi au gasit-o la poarta. Acest lucru neobisnuit s-a intamplat de mai multe ori, pana cand nedumerirea monahilor a fost dezlegata de Preasfanta, care a aparut in vis lui Gavriil, zicandu-i: “Spune fratilor sa nu ma mai deranjeze de acum inainte, pentru ca eu nu doresc sa fiu pazita de voi, ci eu sa va pazesc pe voi, nu numai in viata de acum, ci si in cea viitoare. Si sa nadajduiasca in milostivirea Fiului meu si Stapanului tuturor toti monahii traitori cu evlavie si frica de Dumnezeu in muntele acesta virtuos. Acest dar eu l-am cerut de la El si iata, va dau voua semn: cat timp veti vedea icoana mea in aceasta manastire, harul si mila lui Dumnezeu nu vor lipsi de la voi.”
Monahii s-au bucurat de toate acestea si apoi au zidit un paraclis aproape de poarta manastirii, unde au pus aceasta icoana facatoare de minuni, care se afla in acest loc pana astazi. Datorita acestei intamplari, icoana a primit numele de “Portarita”.

Peste ani, un barbat care a ajuns la manastirea Iviron unde se afla Portarita, nu a crezut in toate aceste cuvinte ce atestau puterile ei si a luat un cutit si a brazdat icoana in dreptul obrazului Fecioarei Maria. Din locul taieturii s-au scurs lacrimi cu mir care s-au uscat si cateva picaturi de sange au tasnit. Iar icoana a ramas pe veci cu acea reprezentare: Obrazul Fecioarei Maria este brazdat si cu picaturi de sange curgandu-i din rana periodic. Omul uluit, a devenit nu doar credincios dar si calugar la sfanta manastire Iviron.
Aceasta brazdare a obrazului Maicii Domnului este vizibil si pe reproducerea icoanei Portarita.

cristiboss56 24.03.2013 23:16:06

“Astazi este incepatura mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac: Fiul lui Dumnezeu – Fiu Fecioarei se face si Gavriil Darul bine il vesteste…”.

https://lh4.googleusercontent.com/-y...STIRE+buna.jpg

Prăznuim aniversarea faptei celei mai mari pe care a făcut-o Dumnezeu în lume, arătarea nemărginitei Sale iubiri față de oameni prin întruparea Fiului Său, Iisus Hristos, în pântecele Fecioarei Maria. Și această sărbătoare este numită în Sfânta noastră Biserică Buna Vestire, adică ziua când Fecioara Maria a fost vestită de Sfântul Arhanghel Gavriil, că va naște pe Fiul lui Dumnezeu prin încuviințarea Fecioarei.
Astazi este zi de mare bucurie, căci prin arhanghelul Gavriil ni s-a adus bucurie la toată lumea. El a fericit-o pe Fecioara Maria spunându-i mai întâi: “Bucură-te! și apoi: “Ceea ce ești mai cinstită, ceea ce ești plină de dar, că prin tine vine bucuria la toată lumea și se risipește întunericul.
Fecioara Maria cu adevărat a fost plină de daruri, ea este comoara tuturor darurilor duhovnicești ale Duhului Sfânt, fiindcă în dânsa se află darurile arhanghelilor și îngerilor, ale căpeteniilor, începătoriilor, puterilor, stăpâniilor, domniilor, scaunelor, heruvimilor și serafimilor. De aceea Sfânta Fecioară Maria este împărăteasa îngerilor, a cerului și a pământului. Dar mai presus de toate darurile pe care le avea Fecioara, era smerenia, ea a zis către înger: “că a căutat Domnul spre smerenia roabei Sale”. Iată deci că smerenia a fost cea mai dintâi calitate pentru care Dumnezeu a ridicat-o în slavă și cinste spre a fi lăudată în cer de toate oștile cerești și pe pământ fericită de toate neamurile.
Dintre toate făpturile pământești, Sfânta Fecioară Maria a fost darul cel mai vrednic și frumos și cel mai iubit de Dumnezeu. Noi ne lăudăm cu un astfel de dar neprețuit și ne punem mare nădejde în sprijinul Sfintei Fecioare ca să fim ocrotiți și scăpați de vicleanul șarpe care vrea să înghită tot pământul cu răutatea lui.
Să ne aducem aminte de Sfânta Fecioară Maria și s-o avem ca pildă înaintea ochilor noștri. Să urmăm smerenia și ascultarea ei de poruncile dumnezeiești și începand de astăzi să ne lăsăm de toate relele și păcatele și hotărâți să mergem pe calea Bisericii ca să ne mântuim și noi, ca să ajungem la locul acela fericit, la viața veșnică.

https://lh5.googleusercontent.com/-f...esec.XVIII.jpg
http://cristiboss56.blogratuit.ro/Pr...E-b1-p1922.htm

cristiboss56 02.04.2013 20:43:35

Mesajul Maicii Domnului către noi, celor ce trăim astăzi! http://www.crestinortodox.ro/comunit...4424/96243.jpg

Maica milostivirii - pe cel ce se căiește,

Dumnezeu e gata să-l ierte.

Însă pentru aceasta Îl înduplecă Maica Lui.

Un păcătos și-a rânduit ca pravilă în fiecare zi să se roage de câteva ori către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, repetând cuvintele Arhanghelului Gavriil: „Bucură-te, ceea ce ești plină de har”.

Odată, pregătindu-se să meargă la lucrul său lumesc, s-a îndreptat către icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu ca, mai înainte, să se roage după obiceiul său, iar apoi să meargă la lucrul său. Și iată, când a început să se roage după obicei, deodată l-a cuprins frica – mai presus de firea sa, vede cum chipul de pe icoană se mișcă și Preasfânta Născătoare de Dumnezeu i se arată vie împreună cu Fiul Său, pe Care Îl ține în preacuratele ei mâini...Pruncului dumnezeiesc i se deschiseseră răni pe mâini, pe picioare și pe coastă și din răni curgea sângele în șiroaie, exact ca pe cruce... Văzând acest lucru, păcătosul s-a îngrozit și a strigat:

- „O, Doamne! Cine a făcut aceasta?”. Maica Domnului i-a răspuns:

- „Tu și ceilalți păcătoși; voi Îl răstigniți din nou pe Fiul Meu cu păcatele voastre, ca iudeii”.

Atunci păcătosul a izbucnit în plâns și a spus:

- „Miluiește-mă, o, Maica milostivirii!”. Iar Ea a răspuns:

- „Voi mă numiți pe mine Maica milostivirii, dar prin faptele voastre mă batjocoriți și mă supărați”.

- „Nu, Stăpână!, a strigat păcătosul. Să nu fie aceasta! Să nu biruiască răutatea mea bunătatea ta nespusă și milostivirea ta! Tu Singură ești nădejdea și mijlocitoarea tuturor păcătoșilor! Fie-ți milă, Maică Bună! Roagă-L pentru mine pe Fiul tău și Făcătorul meu!”.

Atunci Preamilostiva Maică a început să Îl roage pe Fiul Său, zicând:

- „Fiul meu cel bun! Pentru iubirea mea, miluiește-l pe acest păcătos!”. Iar Fiul a răspuns:

- „Să nu te superi, Maica Mea, că nu te voi asculta. Și Eu L-am rugat pe Tatăl să ia de la Mine paharul suferințelor și El nu M-a ascultat”. Maica Domnului a spus:

- „Adu-ți aminte, Fiule, de sânii cu care Te-am hrănit și iartă-l!”. Însă Fiul a răspuns:

- „Și a doua oară L-am rugat pe Tatăl să-Mi ia paharul și El nu M-a ascultat”. Maica Domnului iarăși a spus:

- „Adu-ți aminte de durerile mele, pe care le-am îndurat alături de Tine când Tu erai pe cruce cu trupul, iar eu eram sub cruce și inima mi-era rănită, căci trecuse sabia prin sufletul meu!”. Iar Fiul a răspuns:

- „A treia oară L-am rugat pe Tatăl să ia paharul, însă El nu a binevoit să Mă asculte”. Atunci Maica Domnului s-a ridicat, L-a așezat alături pe Fiul ei și a vrut să se arunce la picioarele Lui...

- „Ce vrei să faci, o, Maica Mea?”, a strigat Fiul.

- „Voi sta – a răspuns ea – la picioarele Tale împreună cu acest păcătos până când îi vei ierta păcatele!”. Atunci Fiul a spus:

- „Legea îi poruncește oricărui fiu să-și cinstească mama, iar dreptatea cere ca dătătorul legii să fie și împlinitorul legii. Eu sunt Fiul tău. Tu ești Maica Mea și Eu trebuie să te cinstesc, împlinind ceea ce Mă rogi: fie după dorința ta! Acum se iartă acestui om păcatele de dragul tău! Iar ca semn al iertării, se vor închide rănile Mele!”.

Păcătosul s-a ridicat tremurând, s-a atins bucuros cu buzele de preacuratele răni ale Mântuitorului și abia atunci și-a venit în fire. Când vedenia s-a terminat, el a simțit în inima sa și frică și bucurie. Apropiindu-se de icoana Maicii Domnului, el i-a mulțumit și a rugat-o ca, așa cum a văzut în vedenie bunătatea Domnului că l-a iertat, tot așa și în veacul viitor să nu fie lipsit de această milă. Și de atunci el și-a îndreptat viața sa și a început să trăiască în chip plăcut lui Dumnezeu.

„Ia aminte – încheie această povestire Sfântul Dimitrie de Rostov (1651 - 1709) – la grija, pe care o are Ocrotitoarea noastră pentru iertarea păcatelor noastre!”. Slavă milostivirii ei, slavă bunătății ei nespuse, slavă bogăției binefacerilor ei acum și pururea și în vecii vecilor! Amin.

Am intitulat astfel acest articol căci este valabil pentru toți în orice timp, este un strigăt al Născătoarei de Dumnezeu tuturor și trebuie să-i răspundem cu frică și cutremur prin: pocăință și lepădarea păcatelor! Așadar, iubiți creștini, îndrăzniți, Domnul a biruit lumea și la cine vom alerga dacă nu la El și la Preasfânta sa Măicuță?! Cu crucea pe chip și în inimă, cu răbdarea și iertarea, cu slavoslovirea și rugăciunea așa să fim mereu! Domnul să ne ajute și miluiască!

cristiboss56 10.04.2013 22:15:15

"O, smerenie a lui Hristos! Te cunosc dar nu te pot atinge.
Roadele tale sunt dulci caci nu sunt ca ale pamantului".
http://www.crestinortodox.ro/comunit...4424/96553.jpg "Unde locuiesti tu, suflet smerit? Cine locuieste in tine? Si cu ce te-as putea asemana? Tu stralucesti limpede ca soarele dar arzand nu te mistuiesti si incalzesti pe toti oamenii cu caldura ta.
Al tau este pamantul celor blanzi, dupa cuvantul Domnului.
Esti asemenea unei gradini in floare in mijlocul careia se gaseste o casa mareata in care ii place Domnului sa locuiasca.
Pe tine te iubesc Cerul si Pamantul.
Pe tine te iubesc Sfintii Apostoli, Proorocii, Sfintii Ierarhi si Fericitii Parinti.
Pe tine te iubesc ingerii, Serafimii si Heruvimii.
Pe tine te iubeste, in smerenia ta. Prea Curata Maica a Domnului.
Pe tine te iubeste si in tine se bucura Domnul."

cristiboss56 22.04.2013 20:36:02

http://www.crestinortodox.ro/comunit.../882/24687.jpghttp://www.crestinortodox.ro/comunit.../884/24772.jpghttp://www.crestinortodox.ro/comunit.../884/24771.jpghttp://www.crestinortodox.ro/comunit.../882/24683.jpg

cristiboss56 22.04.2013 20:36:36

http://www.crestinortodox.ro/comunit.../884/24775.jpghttp://www.crestinortodox.ro/comunit.../884/24774.jpg

cristiboss56 03.05.2013 22:45:13

Plânsul Maicii Domnului - pr. Ioan Valentin Istrati

Despre autor : pr. Ioan Valentin Istrati
Preotul Ioan Valentin Istrati este redactor-șef al Portalului Doxologia, asistent asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași și preot la Parohia "Sfânta Vineri" din Iași.
Doctor în Teologie Liturgică "Magna cum laudae" la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Șaguna")

A scris cărțile:
"Odele lui Solomon - o mistagogie a îndumnezeirii", Anastasia, București, 2003,
"Sfântul Ierarh Nicolae - mirul iubirii lui Hristos", Pars pro toto, Iași, 2007,
"Taina Veacurilor - unirea timpului cu eternitatea în rugăciunile Bisericii", Doxologia, Iași, 2010,
"Minunile Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu", Ed. Măn. Hadâmbu, Iași 2011

"Vino înapoi, Euharistia mea sfântă, și făgăduiesc că voi iubi și binecuvânta o veșnicie pe toți cei ce te-au ucis în vreun fel pe Tine, Viața cea nesfârșită a lumii.
Eu Te-am născut pe pământ. Mă aflam la rugăciune când am primit din cer Vestea ce Bună că voi naște Fiu, fără de bărbat, din pogorârea Duhului Sfânt peste fecioria mea smerită. Acolo, la sfatul de taină cu arhanghelul, am făgăduit că Te voi naște și Te voi iubi toată viața și veșnicia mea. Am simțit în pântecele meu prezența Ta de lumină, simțeam cum Dumnezeu se mișcă în ființa mea, ca un preaplin de bucurie și de dăruire. Te-am născut fără de durere, în feciorie și taină sfântă, pe Tine, Împăratul meu, Fiule și Dumnezeul meu. Te-am privit și am ascultat primul Tău plâns în această lume, am simțit dorul cum Tu Dumnezeule îmi căutai sânul, Tu care hrănești cu nemurire și viață întregul univers. M-am făcut izvor de viață Ție, Izvorule preacurat de viață a lumii. Și apoi Te-am hrănit la sânul meu, cu frică și cu sfială, privindu-Te cum crești, Tu care ești mai mare decât veacurile, Părintele sfânt al galaxiilor în uimire. La Mine plângeai când Ți-era foame Hrănitorule de univers, eu Te primeneam pe Tine cel ce cureți făptura de răutate, iubirea mea o căutai Iubitorule de oameni. Când Ți-era frig, în nopțile din deșert spre Egipt, Te acopeream cu trupul meu, îți suflam cu gura mea căldură peste față, Tu Căldura cea preaiubită a veșniciei. Eu am ascultat primul Tău gângurit, Dumnezeul meu, Cuvinte al Tatălui din care izvorăsc cuvintele întregii creații. Către mine privind cu dor preafrumos ai spus pentru prima oară Mama, Tu Născătorule de lumi. Pe Tine Te-am iubit și Te-am privegheat în fiecare clipă a vieții mele firave, Iubirea vieții mele și Viața iubirii mele. Tu ești singura mea speranță, singurul meu sprijin.
Pe Tine Te-am dus în brațe, pe Tine Te-am îmbrățișat, Doamne al Puterilor, Împărate al Heruvimilor și Serafimilor. Erai ușor ca un fulg de porumbel, Tu Cel ce ești mai greu decât veacurile, însă în smerenia și iubirea Ta Te făceai ușor în mâinile mele ca să nu ostenesc. Erai infinit de subtil și de iubitor, tăcerea Ta valora mai mult decât mii de cuvinte. Eu te-am învățat să mergi, Tu Calea, Adevărul și Viața. Eu Te-am învățat să vorbești, Tu Cel ce ești Logosul etern al Tatălui. Toată viața mea Te-am căutat, mi-era dor de Tine chiar și atunci când mi-erai în brațe, mi-era dor de vremea când erai una cu mine, când inima mea bătea împreună cu a Ta. Ai început să Te desprinzi de mine, Fiule, mereu aplecat asupra cărților, rămânând în Templu pentru a le preda bătrânilor adevărul străluminat din pergamentele vechi, Tu, Mielule al lui Dumnezeu. Iar când ai ieșit la propovăduire, Te-am pierdut, Te-am căutat mereu, deveniseși una cu mulțimea însetată de Cuvânt, te durea durerea tuturor paraliticilor, sufereai de bolile tuturor. Suferințele lor le-ai luat și bolile lor le-ai purtat. Te-am văzut cum puneai mâna pe ochii orbilor și ochii explodau de lumină. Te-am urmărit în taină cum propovăduiai, cum ai strâns pâinea la piept și ai prefăcut-o în izvor de hrană pentru mii. Mie mi-au vorbit muții vindecați de Tine, spre mine au alergat slăbănogii să-mi mulțumească pentru că am adus pe lume un așa Fiu, pe mine m-au ascultat despre copilăria Ta, Cuvântule veșnic, surzii care s-au vindecat la suflarea Ta de har.
Iar acum Te văd răstignit pe Cruce, plin de bătăi și de răni. Fața Ta care a străluminat lumea este acoperită de sânge, capul Tău care a gândit proiectul universului este încoronat de spini. Mâinile care au vindecat mii de oameni sunt străpunse de piroane. Privește-mă, Fiul și Dumnezeul meu! Nu mă lăsa singură în acest ocean de răutate, nu am pe nimeni aici pe pământ. Vreau să mor și eu împreună cu Tine, Viața mea și Bucuria mea. Ești atât de bun încât îi ierți pe cei care te ucid, iar pe mine nu mă auzi, Cuvinte, Pruncul meu preasfânt. Vreau să te îmbrățișez din nou, să simt privirea Ta cum face să crească iarba, cum înflorește florile din lume. Întoarce-Te înainte ca eu să mor de durere. Dacă după ce Te-am născut am simțit un gol imens în trupul meu, acum în sufletul meu se naște o prăpastie cumplită, plină de toate durerile lumii. Ai luat păcatele tuturor. Adu-ți aminte că și eu simt tot ceea ce simți Tu, mă doare durerea Ta, plâng prin ochii Tăi, Pruncul meu atotputernic. Niciun cuvânt din lume nu-mi va putea stinge suferința. Te rog, Preacuratule Fiu, nu intra în pământ, Tu Cel ce ești Creatorul pământului. Soare și lună întunecați-vă la vederea Dumnezeului vostru care intră adânc în pământ. Izvorule al apei celei vii, dă-mi să plâng până la sfârșitul lumii sfârșitul Tău pe Cruce. Lumina mea, Lumina lumii, nu apune sub pământ, Tu Cel ce răsari viața peste lume.
Mi-ai șoptit în taină că vei învia. Înviază degrabă Fiul meu, nu mă trece tăcând, nu mă lăsa să mor de durere, aici lângă Crucea Ta, plină de Sângele Tău, care a spălat de moarte întreaga lume. Vino înapoi, Euharistia mea sfântă, și făgăduiesc că voi iubi și binecuvânta o veșnicie pe toți cei ce Te-au ucis în vreun fel pe Tine, Viața cea nesfârșită a lumii."

cristiboss56 09.05.2013 21:45:53

Izvorul Tămăduirii - Praznic Închinat Maicii Domnului în Săptămâna Luminii Învierii Domnului nostru Iisus Hristos!

http://www.razbointrucuvant.ro/wp-co...ria-Putnei.jpg

Hristos a Înviat!

In fiecare an, in prima vineri dupa Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii. Este un praznic inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tamaduirii aminteste de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului.
Potrivit traditiei, Leon cel Mare, cu putin timp inainte de a ajunge imparat, se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului. Intalneste un batran orb care ii cere sa-i dea apa si sa-l duca in cetate. Leon va cauta in apropiere un izvor, dar nu va gasi.
La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunandu-i: "Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati". Leon va face ascultare si astfel, va gasi un izvor din care ii va da orbului sa bea. Ii va spala fata cu aceasta apa, iar orbul va incepe sa vada.
Dupa ce a ajuns imparat, Leon a construit langa acel izvor o biserica. Mai tarziu, imparatul Justinian (527-565), care suferea de o boala grea, s-a vindecat dupa ce a baut apa din acest izvor. Ca semn de multumire a construit o biserica si mai mare. Aceasta biserica a fost distrusa de turci in anul 1453.
De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli si a tamaduit diferite rani si suferinte.

http://www.crestinortodox.ro/files/i...tamaduirii.jpg

Credinciosii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetati a Constantinopolului), se pot inchina in biserica Izvorului Tamaduirii. Actuala constructie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se afla un paraclis din secolul al V-lea unde exista pana astazi izvorul cu apa tamaduitoare din trecut.
De Izvorul Tamaduirii, se sfintesc apele
Crestinii ortodocsi vin in aceasta zi la biserica pentru a lua parte la slujba de sfintire a apei, cunoscuta si sub numele de Aghiasma Mica.
In vorbirea populara, aghiasmei i se mai spune si aiasma. Cuvantul aiasma vine de la iazma. In DEX, cuvantul iazma, iezme, cu sensul de "aratare urata si rea, naluca, vedenie", este indicat ca si in DLR cu etimologie necunoscuta.

Se cere o explicatie in legatura cu sensul cuvantului iasma-iazma, de "aratare urata si rea, naluca, vedenie", contrar sensului originar de "apa sfintita". Explicatia este urmatoarea.

Dupa ce preotul a sfintit apa, ii stropeste pe credinciosi in timp ce se canta troparul: "Mantuieste, Doamne, poporul Tau, si binecuvinteaza mostenirea Ta, biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu crucea Ta pazeste pe poporul Tau". Astfel, s-a retinut in popor ca scopul urmarit prin aiasma este de a alunga "aratarea urata si rea", adica duhul cel rau.
Izvoare tamaduitoare la noi in tara
Manastirea Ghighiu este cunoscuta nu doar prin icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, adusa aici in anul 1958, ci si prin izvorul ei tamaduitor.
La Manastirea Dervent, pe locul unde Sfantul Apostol Andrei a facut o minune, exista un alt izvor cu apa vindecatoare.
Un alt loc in care putem gasi izvor cu apa vindecatoare este Manastirea Horaicioara. Pelerini din toata tara vin la cele trei manastiri sa primeasca apa de la aceste izvoare minunate.

cristiboss56 09.05.2013 21:49:30

http://1.bp.blogspot.com/-yLQKETFHyQ...%25CC%2586.jpg

Sfântul Apostol Andrei Apostolul Românilor Botezând în Izvorul Tămăduirii - Frescă

cristiboss56 10.05.2013 20:20:47

http://img201.imageshack.us/img201/4...c31b1daf83.jpg

MAICA DOMNULUI – OCROTITOAREA NOASTRĂ - Parintele Teofil Paraian

http://img829.imageshack.us/img829/9...27446bc3b2.png

“Mi-aduc aminte, a fost odatã la noi la mânãstire o împrejurare mai grea si mama a zis: „Apoi, dacã nu mai poti sta aici, sã vii acasã, cã doar tu ai unde veni”. E ceva atât de înduiosãtor…

Vedeti ce înseamnã inima de mamã? Nu te lasã niciodatã. Te lasã altii, nu te vor, te ocolesc, te resping, te marginalizeazã, te împing, te asupresc. Asa ceva nu poate face mama! Pot face strãinii, dar cine are inimã de mamã, nu poate. „Apoi tu, dacã nu mai poti sta aici, sã vii acasã cã doar tu ai unde veni…“. Dacã mama cea pãmânteascã poate face asa ceva, gânditi-vã la Maica Domnului! Maica Domnului sã ne pãrãseascã vreodatã? Se poate cumva sã ne pãrãseascã Maica Domnului? Nu se poate! De ce nu se poate? Pentru cã este mamã, pentru cã are inimã de mamã.

Noi zicem „Maica Domnului” ca si când am zice un titlu. Or, noi trebuie sã stim cã Maica Domnului este mamã. Si nu este mamã numai pentru Domnul Hristos, este mamã pentru toti cei care vrem s-o avem de mamã. Maica Domnului ne cheamã la Domnul Hristos, ne cheamã sã fim aproape de Domnul Hristos. Domnul Hristos ne este binevoitor, vrea sã ne ocroteascã asa cum gãina îsi întinde aripile peste puii ei. Ati vãzut clostile, cum îsi adunã, seara, puisorii în jurul lor, cum îi acoperã si le dau cãldurã din trupurile lor? Asa face mama closcã, asa face mama mamã si asa face Maica Domnului: ne duce la Domnul Hristos si ne recomandã si pe noi, cum i-a recomandat pe cei de la Nunta din Cana Galileii, care nu mai aveau vin si cãrora Domnul Hristos le-a fãcut vin din apã (cf. Ioan 2). De ce? Pentru cã a mijlocit Maica Domnului.

http://img594.imageshack.us/img594/7...8e77607a28.jpg

Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, Maica Domnului nostru Iisus Hristos si a noastra , Roaga-te prea Sfantului tau Fiu pentru noi pacatosii , caci nici o rugaciune de a ta nu va ramane neascultata de El. Tu esti nadejdea si aparatoarea noastra , Preasfanta Stapana .
Ne ocroteste cu sfantul tau Acoperamant si ne scapa de necazurile de toate felurile care ne slabesc trupul si ne intineaza sufletul .
Primeste Sfanta Maica rugaciunea noastra , du-o Fiului Tau si Mantuitorului nostru ca El , pentru tine, sa ne lumineze mintea si sufletul si sa ne mantuiasca! AMIN

Parascheva16 15.05.2013 02:10:53

„Maica Domnului m-a operat și mi-a zis că va fi bine!” I

Vindecarea uimitoare a unei fetițe de către Maica Domnului.
Minunile în care sfinții sau Maica Domnului intervin direct, prin arătare, ne dau mai multă îndrăzneală în rugăciune, mai mult curaj în a nădăjdui la mila și ajutorul lui Dumnezeu, mai multă încredințare că nu suntem singuri și că-i avem pururea ocrotitori pe sfinții Săi și pe Preacurata Fecioară.

Astfel de minuni s-au întâmplat de veacuri, și se mai întâmplă încă în zilele noastre. În cele ce urmează, Părintele Ion Vrăjitoru de la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Mogoșoaia și soția sa, Presvitera Silvia, dau mărturie despre chipul minunat în care Măicuța Domnului a intervenit pentru Elena, fetița lor de 11 ani, aflată la pragul dintre viață și moarte în urma unui cumplit accident de circulație…

Presvitera Silvia:Accidentul a avut loc anul trecut, în ziua de 25 august, chiar pe trecerea de pietoni din apropierea casei parohiale. Elena traversa pe trecere și șoferul care venea dinspre Buftea spre București i-a dat prioritate, în mod regulamentar. Când se afla pe la jumătatea trecerii de pietoni, a venit un alt șofer care conducea cu viteză și a izbit- o. Fetița a sărit în aer, el nu a frânat și a lovit-o și-a doua oară, aruncând-o pe Elena la aproape o sută de metri, într-o groapă. Eu eram în casă și am auzit izbitura, care a fost destul de puternică. Atunci am ieșit afară, crezând că a explodat un cauciuc – atât de puternic a fost impactul. Văzând că Elena nu era afară, am alergat la un magazin unde știam că avea de gând să se ducă. Între timp, lumea se adunase în jurul ei. Cealaltă fată a noastră, cu care eram în casă, a ajuns mai repede acolo și a strigat la mine: „Mama, e Elena!…”. Fata cea mare s-a întors imediat acasă și a adus o sticlă cu aghiasmă mare și o răcliță cu moaștele sfinților mucenici de la Aiud. Elena deja intrase în comă și suspina. A fost dusă de urgență la Spitalul Elias…

Părintele Ion: - În acel moment, eu eram la biserică și slujeam slujba Cununiei. Cum am aflat, l-am lăsat să continue slujba pe Părintele care slujea împreună cu mine, iar eu am luat un taxi și am plecat spre spital. Când am ajuns la Elias, fetița era pusă pe o targă. Mi-am dat seama că situația este foarte gravă. Medicii miau spus că urmează să o bage la tomograf, iar după ce a ieșit filmul de la tomograf, medicii s-au reunit într-o sală și ne-au comunicat primele rezultate. Elena avea leziuni profunde în trunchiul cerebral, aici fiind lovitura cea mai gravă, plus niște lovituri mai puțin importante, care nu-i puneau în pericol viața.

Hemoragia din trunchiul cerebral ne-a înspăimântat foarte tare, pentru că ni s-a spus că nicăieri, la nici un spital din lume, nu se putea interveni chirurgical. Ni s-a mai spus că primele 48-72 de ore sunt hotărâtoare pentru Elena. Atunci n-am avut altceva de făcut decât să ne rugăm. Am văzut acolo, în sala aceea, icoana Maicii Domnului și icoana Sfântului Ierarh Calinic. Și am îndreptat rugăciuni către Maica Domnului și către Sfântul Ierarh Calinic. Situația era foarte gravă și nu aveam altceva de făcut decât să ne lăsăm în grija lui Dumnezeu…

- Ce speranțe vă dădeau medicii?

Presvitera Silvia: - Elena nu avea nici o șansă de supraviețuire. Medicii ne-au spus că nu are nici o șansă, și așteptau din moment în moment să treacă la Domnul. I-au administrat treizeci și două de medicamente, toate agresive pentru un copil de 11 ani. Luptau să o țină în viață, dar din cauza acestor medicamente exista riscul să facă preinfarct sau comoție cerebrală. Ne spuneau așa: „Rugați-vă! Noi facem tot ce ne stă în putință ca medici, dar nu sunt șanse!”. Am început imediat să ne rugăm, și i-am rugat și pe cei apropiați nouă să o pomenească pe Elena. Rugăciunea era singura noastră speranță, atât ne rămăsese…

„Ea, în tot timpul acesta, era într-o lumină și strălucea”

Duminică, după accident, a venit Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul și s-a rugat pentru ea, apoi, începând de luni, au venit și alți părinți. Pe la patul ei s-au perindat mai mulți preoți, iar sâmbăta următoare a venit Părintele Onufrie de la Sihăstria Rarăului, cu icoana făcătoare-de-minuni a Sfântului Efrem cel Nou, icoană ce izvorăște mir. S-a rugat mult pentru ea, a uns-o cu mir care a curs din icoană, apoi a venit la mine și mi-a zis, cu chip luminat, că fata se va face bine și se va juca din nou cu mingea prin curte și-și va plimba cățelul. Nouă nu ne-a venit să credem. Ne pierdusem orice speranță.

Apoi m-am dus în salon la Elena. Acolo era doctorița de la reanimare care mi-a zis: „Se cunoaște o îmbunătățire a stării fetei!”. Uitându-mă la aparate, am avut sentimentul că parcă trecuse furtuna. Aparatele funcționau, se simțea că o monitorizează, dar nu mai piuiau, se liniștiseră. A doua zi, Elena a dat niște semne că s-a mișcat, a mișcat mâinile, și-a întins picioarele… Avea momente în care, chiar pentru fracțiuni de secundă, respira singură, fără ajutorul aparatelor, chiar dacă era intubată.
Între timp contactase și un microb de la spital, făcuse o infecție pulmonară din cauza tubului care l-a avut pe gât. Noi, în tot timpul acesta, nu încetam să o ungem cu mir, în primul rând cu ulei de la Sfântul Efrem. Părintele Onufrie i-a lăsat moaște de la Sfântul Mucenic Sabin și icoana făcătoare- de-minuni a Sfântului Efrem. Pe de altă parte, foarte mulți credincioși și prieteni deai Elenei îi aduceau ulei sfințit de la diferiți sfinți: Sfânta Parascheva, Sfântul Nectarie, Sfântul Pantelimon… Ea, în tot timpul acesta, era într-o lumină și strălucea. Era cu un cearșaf până la baza gâtului și chipul ei, din ce în ce mai mult, se lumina. Mulți dintre cei care o priveau, de la infirmiere până la cunoscuți și prieteni, au observat asta.

Parascheva16 15.05.2013 02:12:23

„Maica Domnului m-a operat și mi-a zis că va fi bine!” II

Părintele Ion: - Această vizită a Părintelui Onufrie a fost pentru noi ca o Înviere, ca o noapte a Sfintelor Paști… Am crezut din acea seară că Bunul Dumnezeu nu ne va lăsa, deși starea fetiței se înrăutățea, avea și febră cu pulsul oscilant, și toate acestea ne dădeau oarecum, așa, o stare de sfârșire, de deznădejde. Dar peste toate a fost mila și ajutorul Bunului Dumnezeu și al Maicii Domnului și al sfinților către care s-au îndreptat rugăciunile noastre.

La un moment dat, acolo, în rezerva în care se afla fetița, și pulsul fluctua, acolo se afla icoana Maicii Domnului, și eu, nevrednicul, atunci când ni s-a spus că fetița nu are șanse, atunci m-am rugat un pic mai stăruitor decât o făcusem până atunci în viața mea, așa cum m-am priceput. Dar am făcut și o făgăduință atunci înaintea icoanei Maicii Domnului, adică am încredințat acest copil Maicii Domnului, ca Maica Domnului să facă ce vrea cu fetița noastră. Dacă ne-o dă înapoi, noi o făgăduim Maicii Domnului. Asta a fost rugăciunea pe care am pus-o la Maica Domnului…

- Deci medicii nu vă dădeau nici o șansă. Dar aveați cumva în suflet speranța că totul va fi bine până la urmă?

- Da, sigur, noi am trăit cu această nădejde. Tot timpul aveam gândul că Dumnezeu este mare și știe ce are de făcut, indiferent ce se va întâmpla… Într-un fel, eram oarecum resemnați, să spunem, dar cu gândul la Dumnezeu.

M-am rugat ca Dumnezeu să ne ajute, să nu ne lase și să ne dăruiască fetița sănătoasă, deși lucrul acesta, mi-am dat eu seama, nu aveam dreptul să-L cer Bunului Dumnezeu – dar m-am legat cu toată ființa de bunătatea și mila Celui de Sus. Și Dumnezeu ne-a încercat credința. Am pus pe seama păcatelor mele tot ceea ce s-a întâmplat, toată această dramă… Și m-am rugat la Dumnezeu să nu țină cont de păcatele mele și să ne ajute. Accidentul s-a întâmplat pe 25 august, de Sfântul Apostol Bartolomeu, și de Nașterea Maicii Domnului, după-amiază, deci pe 8 septembrie, fetița a ieșit din comă. Până atunci a fost sedată, și chiar în ajunul praznicului Nașterii Maicii Domnului ni s-a spus că nu sunt șanse de supraviețuire. Fetița între timp fusese mutată de la Elias la spitalul „Marie Curie”…

Presvitera Silvia: - Da, am transferat-o la „Marie Curie”, tot la terapie intensivă. Noi continuam rugăciunea la Maica Domnului și la sfinți. Toți care eram la spital stăteam cu acatistele în mâini și ne rugam pentru Elena. Era un lanț de rugăciune. Aici, la „Marie Curie”, sâmbătă, de Nașterea Maicii Domnului, doctorița care era de gardă mi-a zis: „Doamnă, de ce-o mai chinuiți? Haideți să o deconectăm de la aparate!”. În urma ei a venit și un medic rezident, care mi-a trântito: „Ocupă patul degeaba aici! Mai sunt și alți copii bolnavi care au nevoie de pat și așteaptă să fie internați!”. Ea, în timpul acesta, mai făcea mici mișcări, mai ridica câte un degețel, mai clipea, deci nu stătea chiar lemn. Atunci i-am chemat pe toți membrii familiei, iar doctorița aceasta de la terapie intensivă a încercat să ne convingă să o deconectăm. În seara aceea, Elena a început ușor să deschidă ochii. A început să-i scadă și febra, pentru că de la infecție făcuse și febră. La un moment dat, băiatul meu s-a aplecat asupra ei și i-a strigat: „Elena, Elena, scoală! Elena, haide că te așteaptă și Fița!” – Fița fiind cățelușa ei. Ea atunci a deschis complet ochii și a început să se foiască. Tot foindu-se, a realizat că are ceva în gură care o deranja.
Atunci a aruncat acel manșon și și-a tras sonda. Cât ne-am mai agitat noi pe-acolo, bucuroși de cele întâmplate, Elena și-a scos și sonda nazală și ne-o arăta în mâna ei, și a început să ne zâmbească! I-am dat imediat ceva să mănânce.

Cei doi medici care cu puțin timp mai înainte ne recomandaseră să o deconectăm de la aparate priveau printr-un panou, și de atunci nu au mai trecut pe la Elena. În schimb erau de față alți medici pe care noi îi chemasem, și tot repetau: „Dumnezeu face minuni! Dumnezeu face minuni!”. Nu credea nimeni că va scăpa. Și alți medici care au văzut-o mai apoi au exclamat: „Este un miracol!”. După asta a mai avut niște episoade, medicii le numeau epileptice, adică se vedea că fata are o traumă, are o frică, pentru că se zguduia în pat.

Apoi a fost transferată la Centrul de Recuperare „Robănescu”, unde a făcut kinetoterapie. A progresat ușor, ușor, a reușit să stea la început puțin înclinată, apoi în șezut, apoi în cărucior cu rotile. A făcut trei săptămâni kinetoterapie și făcea zilnic exerciții. Noi însă nu am încetat rugăciunea. I-am făcut Maslu și, pentru că putea să înghită, s-a împărtășit foarte des, ea cerând. La început nu vorbea, ne înțelegeam prin clipitul din ochi, „da” era un clipit, „nu” două clipituri.

După vreo două săptămâni de stat la Centrul de Recuperare „Robănescu”, primul semn de revenire a început cu o transpirație, părul era ud ca și cum ar fi ieșit din duș, apoi era pe față, pe abdomen, pe picioare avea broboane de transpirație și zicea: „Acum pleacă Maica Domnului de la mine!”…

Parascheva16 15.05.2013 02:15:18

„Maica Domnului m-a operat și mi-a zis că va fi bine!” III

- Până la acel moment mai vorbise, mai spusese ceva?

- Nu. Acum tot repeta: „Pleacă Maica Domnului de la mine… Este îmbrăcată în alb, și are și puțin roșu, și acum pleacă, se urcă sus, în cer. Îl văd și pe Mântuitorul… Gata, m-a operat și acum pleacă”. Profesorul de gimnastică, care era de față, a întrebat-o: „Dar unde te-a operat?”. Și ea a arătat la spate, în trunchiul cerebral. Dar ea în spital nu a fost operată deloc – pentru că, așa cum a spus și Părintele, la problemele pe care le avea, nicăieri în lume nu putea fi operată. După asta nu a mai spus nimic, nici măcar șoptit. A venit apoi Părintele și a împărtășit- o. Dar a întrebat-o înainte dacă dorește acest lucru, și ea a clipit și-a dat și din bărbie.

Părintele Ion: - Am această convingere că Maica Domnului a fost cu noi, în acele zile hotărâtoare, când din punct de vedere medical pentru fetiță nu mai erau șanse. Noi am înțeles gravitatea situației în care se afla copilul, și atunci ne-am spus că numai o intervenție divină și ajutorul Maicii Domnului ne mai pot reda copilul. Sigur că nu noi i-am dat viață, ci Dumnezeu, și tot El dispune de viața și de sufletul omului. De aceea Maica Domnului a fost cea care a mijlocit, am această mare credință că a mijlocit la Fiul ei și Dumnezeul nostru pentru tămăduirea fetiței noastre. Într-adevăr, Maica Domnului a operat-o – așa cum a spus și fetița, i s-a arătat Maica Domnului în două rânduri. Avem această mare bucurie, dar ne simțim și acum nevrednici de ajutorul acesta foarte mare pe care l-am primit de la Maica Domnului…

Presvitera Silvia: - Cam la șapte zile, tot sâmbăta, iarăși a început să transpire, doctorii ziceau că face criză epileptică, deși nu era în nici un caz criză epileptică. Acum zicea: „Icoanele mari mi le ia sus, în cer, Maica Domnului!”. Și arăta icoanele din jurul ei. Aceasta au consemnat- o și medicii care au filmat-o. O doctoriță a spus: „Este o minune, Tatăl ceresc te-a vindecat!”. După aceasta, Elena a început să vorbească șoptit. Dacă te uitai la ea vedeai că vorbește, dar nu avea putere.

- Părinte, cum v-a schimbat pe sfinția voastră și pe cei din familie această minune?

Părintele Ion: - Această minune, într-adevăr, ne-a cutremurat și ne-a dat încă o dată semn că Maica Domnului este atât de iubitoare, și atât de mult ne poartă de grijă, cum noi nici acum nu realizăm – deși după această slăvită minune nici acum nu putem să conștientizăm puterea, ajutorul, harul și acoperământul Maicii Domnului. Atât de mare este, atât de mare, încât nu putem în cuvinte să spunem!… Ne-au ajutat și ceilalți sfinți, am această încredințare, dar mai presus de toți sfinții au fost rugăciunile Preacuratei, pentru că această slăvită minune s-a petrecut, iată, de Nașterea Maicii Domnului. Ne-am rugat și la sfinții taumaturgi: Sfântul Ierarh Nectarie, Sfântul Ioan Rusul, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Sfântul Efrem cel Nou și la alți sfinți – care sigur au intervenit, au mijlocit pentru noi, păcătoșii, dar mai presus de toate a fost și este Maica Domnului.

- Credeți că acei medici care v-au sugerat să o decuplați de la aparate au înțeles minunea?

- Da. Ne-am bucurat că au înțeles minunea chiar și cei mai sceptici, sau mai neîncrezători, sau, cum să spunem, că eu nu pot să zic că sunt oameni necredincioși, dar cei mai rezervați. Au fost unii, nu le venea să creadă… Chiar un medic de la Budimex, ca să fie convins că fetița și-a revenit, nici n-a mai mers să se schimbe din gardă și a venit direct la clinică, să vadă dacă așa este, dacă fetița și-a revenit. Toți medicii care au aflat de cazul ei au zis că este într-adevăr o minune, chiar lucrul acesta a fost spus și la o conferință a medicilor în Statele Unite – și, într-un fel, minunea aceasta a Maicii Domnului a făcut înconjurul lumii.

„Se vedea clar că cineva mai presus de fire a intervenit acolo, în trunchiul cerebral”

- Cum este acum Elena?

Presvitera Silvia: - Ea și-a revenit treptat. La început a fost evaluată ca un copil de două-trei luni. Veneau colegii de la școală, o plimbau cu căruciorul. Acum e aproape ca înainte. Merge, dar nu poate alerga. La școală încă nu merge, citește, scrie, dar foarte puțin, că nu poate fi supusă la efort intelectual. A fost o traumă foarte mare, prea rău a fost zguduită…

Am întâlnit un renumit doctor, Teodor Horvat, o somitate, care a studiat toate filmele, radiografiile și analizele ei din momentul internării și a spus că s-a petrecut o mare minune. Din câte am înțeles eu din explicația acestui doctor, acolo, în trunchiul cerebral s-a format o supapă care nu a mai permis sângelui să ajungă în cutia craniană și să irige creierul. Atunci am înțeles de ce fata ne arăta că acolo, la spate, a intervenit Maica Domnului. Numai Dumnezeu a săvârșit minunea, nici un medicament, nici o intervenție medicală nu o puteau salva… Se vedea clar că cineva mai presus de fire a intervenit acolo, în trunchiul cerebral, și a salvat-o.

Parascheva16 15.05.2013 02:16:05

„Maica Domnului m-a operat și mi-a zis că va fi bine!” IV

- Considerați că după această minune Elena s-a schimbat duhovnicește, i-a folosit cumva această experiență?

- Ea și înainte era foarte credincioasă. Postea, îi plăcea să se roage, să participe la Sfânta Liturghie… Acum se vede că are o evlavie aparte față de Maica Domnului. Caută să o aibă permanent în preajmă, chiar și când doarme vrea lângă ea icoana Maicii Domnului. După ce nu a mai avut nevoie de căruț, am fost într-un pelerinaj în Moldova. La Mănăstirea Petru-Vodă a stat de vorbă cu Părintele Iustin: „Părinte, Maica Domnului a avut grijă de mine. M-a salvat!” „Știu!” „Chiar m-a operat!” „Da, știu!” „Dar să știți că icoanele mari mi le-a luat!” „Ei, lasă, nu te necăji, atunci când ai să mori ai să le găsești din nou!”…

Apoi am ajuns pentru prima dată la Mănăstirea Diaconești. Maicile au copleșit-o pe Elena cu dragostea lor și nu știau ce bunătăți să-i mai ofere. Iar Elena a început să le povestească: „Am văzut-o pe Maica Domnului! A fost la mine cât timp am fost internată. Și m-a operat, și mi-a zis că va fi bine. Știți cum era Maica Domnului îmbrăcată? Era îmbrăcată în alb, nu în roșu și albastru cum o vedem noi în icoane. La mine a venit îmbrăcată în alb, dar avea și puțin roșu pe margine…”. În acel moment, o maică a plecat și s-a întors cu o icoană în care Maica Domnului era așa cum o descrisese Elena. Măicuța i-a zis: „Elena, eu am pictat icoana cât tu erai în spital și aș fi vrut să fie în veșminte albe, dar nu-mi ieșea deloc, și de aceea am mai pus puțin roșu pe margine!”.

- Părinte, dincolo de vindecarea trupească, pentru fiecare dintre noi mai importantă este vindecarea sufletească. Câți oare dintre noi punem accent pe acest lucru, pe vindecarea sufletului?

Părintele Ion: - Aici este problema noastră, pe vindecarea sufletelor noastre trebuie să insistăm foarte mult. Datorită acestei slăvite minuni care s-a petrecut cu fetița noastră, eu ar trebui mai mult să mă schimb și să mă îndrept către pocăință, către Dumnezeu – că acest lucru presupune pocăința: îndreptarea noastră către Hristos, către Dumnezeu și către Împărăția Cerurilor. Și familia trebuie să înțeleagă că această slăvită minune s-a făcut tocmai pentru întărirea noastră în credință și pentru a ne schimba viața, a merge cu mai multă râvnă și dragoste pe calea poruncilor lui Dumnezeu.

- Părinte, în încheiere vă rog să adresați un cuvânt de întărire pentru cei care trec prin încercări grele, sunt deznădăjduiți și nu mai au nici o speranță că lucrurile se vor îndrepta…

- Niciodată să nu ne pierdem nădejdea în mila lui Dumnezeu! Cât de mari și grave ar fi problemele, necazurile, bolile, suferințele, ispitele – cât de mari ar fi, să nu deznădăjduim, că Dumnezeu este lângă noi, Maica Domnului ne apără, ne ajută să nu cădem pradă deznădejdii… Și să avem această încredere că Dumnezeu este mai prezent în momentele acestea de cumpănă, este mai aproape de noi decât atunci când nu avem o suferință, o durere, o ispită sau un necaz. Atunci se arată mila lui Dumnezeu, harul Său preasfânt – dacă și noi, cât de puțin, ne deschidem acestui har prin rugăciune și prin lepădare de tot ceea ce este rău în viața noastră. Să nu ne pierdem nădejdea! Maica Domnului este maică iubitoare de fii și știe necazul și durerea fiecăruia, și ea vine și ne ajută și ne ridică din această stare, ne pune pe calea cea bună…
Material realizat de Raluca Tănăseanu

cristiboss56 18.05.2013 08:47:28

Minunea Macii Domnului pentru bătrânul bolnav care s-a împuternicit și în tărie de voinic a venit

Atunci, întorcându-se către icoana Preasfintei, a lăcrimat și a zis către dânsa, cu credință: "Preadulcea mea Stăpână, ajută-mi mie!"

Pe timpul când Britania era dreptcredincioasă, se afla într-o chinovie un preacuvios monah, care avea multă evlavie către Preasfânta Fecioară. Și așa de mult o cinstea că, dacă s-ar fi întîmplat să audă numai de numele ei cel prealăudat, adică dacă ar fi zis cineva Maria ori Născătoare de Dumnezeu, sau chiar el singur citind undeva asemenea cuvinte, pleca genunchii și făcea închinăciune până la pământ. Și așa a făcut acel îmbunătățit monah și credincios prieten al Preasfintei Fecioare Maicii lui Dumnezeu toată viața lui. Și ajungând la adânci bătrâneți s-a îmbolnăvit; și slăbise așa de mult că nu mai putea să se ridice din patul său, din care pricină egumenul i-a dat spre ascultare un ucenic să-i gătească cele de trebuință. Însă odată s-a întâmplat că ucenicul nu era acolo, iar bătrânul avea nevoie să se scoale. Deci, după ce a făcut rugăciune după obiceiul lui, a încercat de mai multe ori să se ridice, dar n-a putut. Atunci, întorcându-se către icoana Preasfintei, a lăcrimat și a zis către dânsa, cu credință: "Preadulcea mea Stăpână, ajută-mi mie!" Și îndată - o! grabnică auzire - s-a aflat în fața lui Împărăteasa a toate, care i-a zis: "Pentru multa ta evlavie și pentru dragostea pe care o ai către mine, iată că-ți adaug încă treizeci de ani de viață în această lume și-ți dăruiesc să ai putere ca pe timpul când erai de treizeci de ani. Iar aceasta ți-o fac pentru că-mi place viețuirea ta și pentru că cinstești atâta numelui meu." Și, zicând Preasfânta acestea, s-a înălțat la ceruri. Iar monahul mergea veselindu-se și umbla sănătos și puternic cu trupul. Și toți frații, auzind de minunea făcută cu dânsul, s-au înspăimântat și au prins multă evlavie către el. Iar el, aducându-și totdeauna aminte de Făcătoarea lui de bine, o lăuda necurmat și o slăvea pe Prealăudata cu posturi, cu provigheri și cu altefaceri de bine, până când s-a odihnit întru Iisus Hristos Domnul nostru, Căruia I se cuvine slava în veci. Amin.

cristiboss56 03.07.2013 19:34:40

Sufletul vrea mai întâi de toate rugăciune

https://lh5.googleusercontent.com/-V...XL.gif.jpg.gif

Strig-o ca un micuț copilaș pe maica noastră: „Măicuța mea, ajută-mă, dă-mi ceea ce-mi este de folos sufletului, precum știi!

Puterea întregului suflet stă în rugăciune. Și după cum trupul se împuternicește prin mâncăruri și prin diferitele îngrijiri pe care i le dăm, tot astfel și sufletul vrea mai întâi de toate rugăciune, citire, cuvânt duhovnicesc, pildă duhovnicească să vadă, și astfel, încetul cu încetul se deșteaptă. Pentru că dacă îl vei lăsa să doarmă, atunci îl va stăpâni uitarea și nesimțirea.
După cum atunci când facem focul, suflăm în el ca să-l aprindem, tot așa are nevoie și sufletul. Pildele sunt suflările de aer care alungă cenușa, care este uitarea, și aceste suflări aprind cărbunii care nasc căldura. Astfel, pleacă nesimțirea care naște rătăcirea, încât omul crede că este bine, fără să fie însă așa.
Așadar tu, micul meu copilaș, acum că ai vreme, plânge, ca să te umpli de bucurie, străpunge-te, strigă, îmbrățișează icoana Preasfintei, ca și cum ai îmbrățișa-o pe însăși mămica ta, și strig-o ca un micuț copilaș pe maica noastră: „Măicuța mea, ajută-mă, dă-mi ceea ce-mi este de folos sufletului, precum știi!”
Spune-i multe alte cuvinte și vei atrage harul mângâietor asupra ta de fiecare dată când o vei chema în rugăciune. Vei dobândi astfel iubirea.
Ea îți va dărui și rugăciunea, ea va aprinde flacăra și iubirea pentru Hristos, pentru că mijlocește către Fiul ei, și toate cererile ei El le împlinește, pentru că este Maica Lui, și nu îi trece cu vederea nici o dorință. Așadar, ceea ce vrei de la ea, să ceri ca un copilaș care cere de la mama lui ceea ce dorește și se agață de fusta mamei, îi sărută poalele, o îmbrățișează, o umple de lacrimi.
Fă așadar precum îți scriu și, în scurt timp, vei vedea câtă iubire vei afla de la dulcea noastră Măicuță. Cu multă simplitate să mergi înaintea ei, ca să afli curăția sufletului. Simplitatea este reușita mare a sufletului.
(Cuviosul Iosif Vatopedinul, Trăiri ale dumnezeiescului har, Editura Sf. Nectarie, p. 125-126)

cristiboss56 10.07.2013 20:22:14

Icoana Maicii Domnului Prodromița – hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului

http://www.basilica.ro/_upload/img/8...f1urr1q1ga.jpg

Calendarul Bisericii Ortodoxe consemnează, pe 12 iulie, Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos. Printre puținele lăcașuri de cult din Patriarhia Română care poartă acest hram se numără și Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Este singurul sfânt lăcaș din Capitală care adăpostește o copie, adusă din Sfântul Munte, a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului - Prodromița, sub al cărei acoperământ sălășluiesc moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur.

La 24 octombrie 2011, în cadrul slujbei de sfințire a Paraclisului viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului, Patriarhul României a sfințit și Icoana Maicii Domnului – Prodoromița, copie a celei de la Muntele Athos.

Istoria icoanei Maicii Domnului Prodromița o aflăm din Sinaxarul zilei de 12 iulie desprins din Mineiul din anul 1910. Redăm textul mai jos așa cum este prezentat în această ediție a Mineiului fără a știrbi nimic din farmecul arhaic al limbii române de la începutul sec. XX:

SINAXAR

'Stih: Icoană a Maicii lui Dumnezeu de minuni izvorâtoare.
A Miresei celei prea curate, cu chipuri dumnezeești.
Celor ce te roagă să le fii acoperemânt și păzitoare.
De toate ispitele și de nevoi să-i mântuești.
Dându-le dar și vindecare de toate boalele.
Și a dobândi prin tine toate cererile.

În 12 zile ale lunii iulie prăznuim pomenirea minunii sfintei Icoane celei cu dumnezeească minune zugrăvită-, numai singure dumnezeeștile Fețe, adică: a prea sfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Măriei, și a dumnezeescului său Fiu Iisus Hristos, ce prin dumnezeească iconomie, cu minune s'a închipuit în capitala Moldovei Iași, în anul dela întruparea lui Dumnezeu Cuvântului, 1863, luna Iunie 28 de zile. Căreia pentru praznicul sfinților apostoli, ce cade a doua zi, i s'a așezat prăznuirea în 12 zile ale lui Iulie; care făcătoare de minuni Icoană, întru acelaș an s'a adus în sfântul Munte Athos; și se află în Chinoviul Român în sfânta biserică Catedrală ce are hramul Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, întru slava lui Dumnezeu, și a prea curatei Maicei sale pururea Fecioarei Măriei. Cu ale căreia sfinte și prea puternice rugăciuni Hristoase Dumnezeule miluește-ne, și cu judecățile care știi, mântuește-ne pre noi, ca un bun și de oameni iubitor, Amin.

POVESTIRE

Pentru-făcătoarea de minuni Icoană a Prea Sfintei Stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoarei, și pururea Fecioarei Maria, cea cu dumnezeească minune săvârșită, numită Prodromița.

Plină de bucurie, plină de duhovnicească veselie, și de toată lauda, este prăznuirea noastră care o săvârșim astăzi, fraților creștini, întru pomenirea minunei ce s'a făcut cu această prea slăvită Icoană a Maicii lui Dumnezeu, a căreia' istorie se începe întru acest fel, după cum urmează, cuvântul.

Iubiții mei creștini! Știm că întru cele mari și fără de număr milostiviri, ce cu neîncetare se revarsă dela Părintele 'îndurărilor, asupra prea iubitei fiicei sfintei și drept slăvitoarei Biserici, este un bogat dar al bunătății lui Dumnezeu, și proslăvirea sfintelor icoane pre pământ, prin o mai pre sus de fire și prin minunata putere dumnezeească a facerii de' minuni, ce săvârșește prin ele minunatul întru sfinții săi Dumnezeu. Carele și prin sfintele icoane proslăvește, pre cei ce îl proslăvesc prin credință vie, și vieață plăcută lui, prin acest mare dar, a celor mari dăruiri dumnezeești, cu priimirea dreptei și adevăratei credințe s'a luminat și strălucește și a noastră patrie, și bisericile ce sunt în România, s'au făcut pomi de vieață, și slobozind din sine adânci rădăcini ale credinței celei dreptslăvitoare. În toate părțile ei au adus roduri de drepte slăviri și îmbelșugate, pre cât cu întâietatea la locurile sădirii lor, așa și pre toată fața pământului României o au împodobit, cu roditoarele sale mlădițe prin ceata cea cu mult număr a sfintelor și de minuni făcătoare icoane, și nu numai în fericitele zile a dreptslăvitorilor noștri strămoși, cari ardeau cu duhul pentru dreapta credință, au înmulțit Domnul minunile sale, prin arătarea și descoperirea sfintelor icoane, atât a prea curatei Maicii lui Dumnezeu; precum și a plăcuților lui, spre facerea de bine a sufletelor și a trupurilor, celor ce cu credință aleargă spre închinăciunea sfintelor icoane — cel ce pre cei drepți iubește, și pre păcătoși miluește — ci și în timpurile noastre aceste sărace de credință, au revărsat asupra noastră un îmbelșugat rîu de aceeași nepomenită a sa milostivire, ca să adape inimile cele cuprinse de uscăciunea puținei credințe, spre a răsări întrînsele fapte bune creștinești, și în privirea ochilor noștri s'a săvârșit o lucrare dumnezeească, și cu voința Domnului a răsărit pre tăria gânditorului nostru Cer a dreptslăvitoarei noastre Biserici, această icoană neisprăvită de mână omenească; care împodobindu-se cu strălucitoarele raze a facerilor ei de minuni, și tuturor cinstitorilor celor fără de număr, cari de la marginile lumii aleargă către strălucirea sa, vieață și bucurie le izvorăște.

În anul 1863, părinții ieroshimonahi Nifon și Nectarie, fondatorii schitului Prodromul din sf. Munte Atos, plecând să vie în țara românească pentru trebuințele acelui schit, aveau în inima lor o mare dorință și evlavie, pentru o sfântă icoană mai însemnată și de minuni făcătoare a Maicii lui Dumnezeu, ca să fie întru această sfântă nouă biserică, spre mângâerea celor ce se vor afla întru acest sfânt lăcaș, dupre cum mai toate mânăstirile sfântului Munte, au câte o icoană făcătoare de minuni.

Deci aflându-se părinții Nifon și Nectarie, în orașul Iași, capitală a Moldovei, au început a cercetă acolo, pentru un zugrav mai iscusit și cu vieață plăcută lui Dumnezeu, care să le zugrăvească o icoană a Maicii lui Dumnezeu. Și din pronia Dumnezeească, au găsit pe un zugrav bătrân, cu numele Iordache Nicolau, cu carele s'au și învoit să le facă această sfântă icoană după modelul ce i-au dat părinții; însă i-au pus și îndatorire ca să lucreze cu postul adică: De dimineață până când va flămânzi neluând nimica în gură; iară după masă să nu mai lucreze la această sfântă Icoană, ci alt lucru să facă până a două zi; și într'acest fel să urmeze cu lucrul Icoanei până la săvârșirea ei. Și a priimit numitul zugrav învoiala aceasta cu toată mulțumirea și evlavia, de cât numai zicând că el nu poate lucră acum ca mai 'nainte, că a, îmbătrânit și-i tre-mură mâinile; iar părinții Nifon și Nectarie l-au mai îmbărbătat zicându-i, să se silească și să aibă credință, că îi va ajută Maica lui Dumnezeu. Și așa bunul bătrân zugrav a început lucrul cu multă evlavie, și lucră bine și cu bună sporire câmpul și hainele, iar fețele le-au lăsat la urmă după obiceiul zugrăvesc. Deci după ce au isprăvit veșmintele după știința meșteșugului său, a început a lucră la chipul Maicii Domnului și al Domnului nostru Iisus Hristos, dând mâna întâiu și a doua, au mai rămas puțin ca desăvârșit să le îndrep- teze și să le săvârșească; a doua zi de dimineață s'a sculat și a început a lucră iarăși la fețe, ostenindu-se cu mare stăruință mai toată ziua, ca doară ar putea, să le îndrepteze și să le săvârșească; însă lucrul ieșia cu totul din protivă, că nu numai nu a putut să le îndrepteze, ci mai ales desăvârșit le-a stricat, în cât au rămas cu totul fără de chip, strâmbe, urîte, și nepotrivite. Acestea văzând blagoslovitul bătrân zugrav, foarte s'a mâhnit și s'a scârbit, nepricepându-se ce va să fie lucrul acesta, și a încetat de a mai lucră, zi-când: Păcat de osteneala și postul ce am suferit atâtea zile, lucrând la această Icoană în zadar; Dumnezeu să mă ierte, nu știu ce să mai zic, că de astănoapte cu toată silința mă chinuesc, și nu pot să le îndreptez; ba încă, acum chiar desăvârșit le-am stricat, fă- ndu-mă ca un ieșit din minte, ca și cum mi-ași fi uitat meșteșugul.

cristiboss56 10.07.2013 20:23:21

Continuare

Din întâmplare s'au dus în ziua aceia pe la dânsul părinții Nifon și Nectarie, ca să vază cum urmează cu zugrăvirea sfintei Icoane; și când au văzut'o și ei întru acea stare nepotrivită, foarte s'au mâhnit și s'au scârbit până la suflet, socotindu-se nevrednici darului și voinței Maicii lui Dumnezeu, după care a început și tristul zugrav a le povesti întâmplarea ce a pătimit. Acestea auzind părinții mai mult s'au mâhnit și s'au amărît, zicând: Că nu voește Maica Domnului la dorința și evlavia lor, însă părinții nu s'au împuținat cu totul, ci au lăsat lucrul la buna voința Maicii lui Dumnezeu, și mângâind încă cât au putut și pe tristul zugrav, i-au zis să nu se împuți-neze, ci să se apuce și să isprăvească icoana pre cât îi va fi cu putință, fiind că ei tot o vor lua, ori și cum va fi, și plata ostenelei lui îi vor da-o deplin, după cum s'au tocmit cu dânșii.

Întru acea vreme s'a întâmplat de eră acolo cu părinții, și părintele ieromonahul grecul Grigorie Esfigmenitul, în sinodiea părintelui Arhiereu Nill Pentapoleos, carele și el văzând Icoana într'acest fel, a zis părinților Nifon și Nectarie: Păcat de cheltuelile ce faceți sfinția voastră, vă rog nu mai duceți astfel de icoană în sfântul Munte, că acolo sunt destui zugravi cu mult mai buni, carii pot cu adevărat să vă facă o icoană cum se cade, după dorința sfințiilor voastre. Părinții i-au răspuns: Că poate vor dărui-o acolo în țară la vre-o biserică mai săracă.

Apoi părinții au plecat și s'au dus la metohul lor, iară bătrânul zugrav a acoperit Icoana, cu o pânză curată, și încuind cu cheia ușa odăii unde lucră Icoana, a rămas foarte scârbit nemân- când nimica în ziua aceia, ci numai tot se ruga și se închină până la obosire, și așa s'a culcat fiind acum seară. A doua zi sculându-se mai de dimineață, și luând cheia, a deschis ușa odăii unde lucră, și a început a'și găti cele trebuincioase pentru zugrăvit, având multă dorință și evlavie ca să se apuce de lucru; și făcând câteva metanii, se închină și se rugă Maicii lui Dumnezeu, ca să-i lumineze mintea și să-i ajute ca să nu pătimească ca ieri. Și așa mergând la Icoană ca să se apuce de lucru, a ridicat pânza de pre fața Icoanei; atunci O! Minunile Maicii lui Dumnezeu! Vede cu adevărat că sfintele fețe sunt cu dumnezeească minune îndreptate, încuviințate și de sineși săvârșite, și pline de dumnezeesc Dar și Har după cum se vede chiar și acum, sfânta aceasta de față Icoană a prea curatei Maicii lui Dumnezeu. Această prea slăvită minune, văzându-o bătrânul zugrav, împreună cu ucenicii săi, foarte se minunau și proslăviau pre Maica lui Dumnezeu, că ea singură cu minune dumnezeească și-a proslăvit sfânta sa față, și a Fiului său, pre care minune spre mai bună adeverire, cu înscris și punerea peceții și a iscăliturii lui, a dat părinților Nifon și Nectarie, care mărturie s'a pus să se păstreze în archiva acelui schit. Iar coprinderea ei este într'acest fel:

cristiboss56 10.07.2013 20:24:20

Continuare

«Eu Iordache Nicolau, zugrav din orașul Iași, am zugrăvit această sfântă «Icoană a Maicii lui Dumnezeu, cu însuși mâna mea, la care a urmat o «minune prea slăvită în modul următor: Dupăce am isprăvit veșmintele, după meșteșugul zugrăviei mele, m'am apucat să lucrez fețele Maicii Domnului și a Domnului nostru Iisus Hristos; după ce am dat mâna întâia și a doua, de noapte apucându-mă ca să o zugrăvesc desăvârșit, privind eu la chipuri cu totul au ieșit din potrivă, pentru care foarte mult m'am mâhnit, socotind că mi-am uitat meștejugul; și așa fiind, seara m'am culcat scârbit nemâncând nimic în ziua aceia, socotind că a doua zi sculându-mă să mă apuc mai cu deadinsul. Dupăce m'am sculat a doua zi, mai întâiu am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă ca să-mi «umineze mintea, să pot isprăvi sfânta ei Icoană; și când m'am dus să mă «puc de lucru, o! prea slăvite minunile Maicii lui Dumnezeu! S'au aflat chipurile drese desăvârșit precum se vede, și eu văzând această minune n'am mai adaos a-mi pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși cu greșală am făcut aceasta ca să dau lustru la o asemenea minune.

Aceasta este povestirea acestei sfinte «Icoane».

Minunea aceasta s'a întâmplat noaptea spre 28 Iunie și pentru viitoarea prăznuire a sfinților Apostoli, s'a mutat slujba Icoanei astăzi la 12 Iulie; care minune dupre cum am zis vâzându-o zugravul de mai sus numit, s'a minunat și cu spaimă privind nu se pricepea cum s'a făcut aceasta. Asemenea și ucenicii lui văzând s'au spăimântat, și au început a chema prietenii și vecinii de prin prejur ca să vază, și îndată s'a umplut casa zugravului de norod, care se minuna de proslăvirea acestei sfinte Icoane, și toți se închinau aprinzând lumânări, îndulcindu-se duhovnicește de privirea dumnezeeștilor fețe așa de bine încuviințate și minunate. Părinții Nifon și Nectarie, fiind la metohul schitului, dintru acel oraș Iași, îngrijați și întristați, neștiind nimica de această minune, văd de năprasnă că vine unul din ucenicii zugravului foarte repede și obosit, spuind în gura mare: Să trimeteți curând să ia sfânta Icoană, fiindcă, în noaptea aceasta singură s'a zugrăvit, și acum poporul nu mai încape privind acea minune. Deocamdată părinții nu credeau cele grăite de ucenic, și cu ideia aceasta au trimis pre părintele Dosifteiu shimonahul carele avea ascultarea de mitocariu în Iași; și ajungând părintele Dosifteiu la casa zugravului, nu putea intră să vază sfânta Icoană, de îmbulzeala poporului; deci îndată luând o trăsură, și învelind sfânta Icoană cu o pânză curată, a adus'o la metoh urmând și poporul. Iară în metoh venind, au închis porțile și n'au mai lăsat pe nimeni să intre, până se vor sfătui ca ce este de făcut. Grabnic părinții au făcut cunoscut sfintei Mitropolii de această minune. Și venind însuși Prea Sfințitul Mitropolit Calinic Miclescu, cu tot clirosul său, au văzut sfânta Icoană, și crezând i s'au închinat cu toată evlavia, minunându-se și zicând: « Cu adevărat mare Dar ne-a dăruit Maica lui Dumnezeu prin această minunată și proslăvită Icoană a sa».

Apoi dând binecuvântare de sfințirea apei, au năvălit poporul la metoh spre închinarea sfintei Icoane, și cerând a le citi paraclise, și a face aghiasmă, cu care stropindu-se a început Darul Mai-cii lui Dumnezeu a lucră prin această sfântă Icoană, și a face minuni, pre care din cele multe, puține vom spune aicea, spre slava lui Dumnezeu și a Prea Curatei Maicii Sale; și pentru ca să nu mâniem pre Dumnezeu tăcând adevărul, că pre unele le-au văzut cu ochii lor părinții Nifon și Nectarie, împreună cu alți frați cari erau la metoh; iar altele s'au văzut când s'a adus această sfântă Icoană: «Un om avea albeață pre amândoi ochi, în cât se vedeau luminile ochilor lui ca laptele de albe, și aducându-l cei ce-l purtau, s'a închinat la sfânta Icoană, stropindu-se și spălându-și ochii cu aghiasmă, dându-i de a și băut, luând și acasă ca să bea și să se mai spele, spuindu-i să aibă credință la Maica Domnului; și așa făcând, peste trei zile, a venit ca să mulțumească Maicii lui Dumnezeu, arătându-și ochii că s'au curățit și văd luminat.

Altul avea lepră, preste tot trupul lui erau numai bube; carele închinându-se cu credință și stropindu-se cu aghiasmă, a căzut lepra de pre trupul său ca niște solzi și s'a curățit.

Un boer a venit și a spus, că un fiu al lui acum de trei zile, numai pentru că suflă se mai cunoaște cum că este viu; iar altmintrelea este cu totul mort; și rugându-se la această sfântă Icoană a Maicii Domnului, a luat aghiasmă și s'a dus de l-a stropit, dându-i și în gură puțină ca să bea. Și îndată s'a trezit copilul cu totul sănătos, pre carele l-a adus tatăl său de s'a închinat la sfânta Icoană, și a mulțumit Maicii lui Dumnezeu.

cristiboss56 10.07.2013 20:25:06

Continuare

Acestea și altele multe: Bolnavi de friguri, surzi, cu dureri de cap și de măsele, de ochi, de vătămături, și alte feluri de boale, sfânta această Icoană a tămăduit, pre care părinții dela metoh nu le-au însemnat, fiind obosiți de îmbulzeala poporului, care cerea neîncetat a le ceti paraclise și aghiesme, în cât nu puteau să ție socoteală de cine cu ce se folosește, și mai ales că erau amenințați de orășeni de a le opri Icoana acolo, zicând că a lor este, fiindcă în Iași s'a făcut minunea, cu zugrăvirea dumnezeeștilor ei fețe. Acestea înțelegând părinții Nifon și Nectarie, și văzând că se înmulțește poporul neîncetat, au ridicat cu grăbire sfânta Icoană, și au plecat spre sfântul Munte.

Deci plecând din Iași, au venit cu sfânta Icoană în orașul Huși. Dar și aci, mult s'au mirat, cum a simțit poporul, fiind că seara târziu au sosit la Episcopie, și a doua zi când s'a luminat, tot orașul a simțit ca și cum le-ar fi vestit cineva, și îndată s'a umplut Episcopia de popor. Însă părinții îndată au plecat, temându-se nu cumva să-i urmărească dela Mitropolie, că acum se înștiințase și Vodă Cuza și zicea: să se oprească sfânta Icoană, fiindcă s'a făcut minunea în Țară.

Din Huși au mers în orașul Bârlad, și ducând sfânta Icoană, la casa doamnei Ecaterina Șuțu, care cu multă dragoste și cucernicie a priimit venirea sfintei Icoane, cu părinții. Unde aflând protoereul din Bârlad, a poftit pre părinți, să aducă sfânta Icoană în Catedrala orașului, ca să se închine tot poporul de acolo. Și începând a se închină mulțimea din acel oraș, iarăși sfânta Icoană a săvârșit și acolo multe minuni, dintre cari vom spune pre una mai însemnată:

In orașul Bârlad era un dascăl foarte procopsit la învățătură și înțelept, carele avea la școala lui pre fiii celor mai însemnate persoane de acolo, și spunea pentru dânsul bârlădenii, că este foarte de treabă și cinstit, decât numai la biserică nu merge, fără numai la sfintele Paști. Acela auzind de venirea sfintei Icoane, a trimis trăsura sa, rugând pre părinți să facă osteneală să meargă cu sfânta Icoană la casa lui; dar părinții nu au voit, trimițându-i răspuns: Că mai cuviincios este să vie el la sfânta Icoană, și astfel el a trimis trăsura în trei rânduri, ca să meargă părinții cu Icoana la el. Apoi s'au rugat mulți oameni, și au îndemnat pre părinți a merge cu Icoana la 'dânsul, pentru folosul sufletului lui. Deci părinții când au voit să ia sfânta Icoană și să o pue în trăsură, așa de grea s'a făcut, în cât abia patru inși cu mare greutate o au dus până la trăsură, și când au voit să o pue în trăsură a trosnit așa de tare sfânta Icoană, în cât toți s'au spăimântat, și caii dela trăsură au tresărit, iară tocul Icoanei s'a desfăcut din toate încheeturile lui. Atunci au cunoscut toți că nu voește Maica lui Dumnezeu să meargă acolo; iară înapoi întorcându-o doi oameni, o au adus foarte ușor.

Asemenea o doamnă evlavioasă, foarte mult bolnavă, fiind afară la moșie, se temea să se sue în trăsură, ca să nu moară pe drum până în oraș; i s'a arătat această sfântă Icoană în vedenia visului, poruncindu-i să se scoale curând și să vie la Bârlad ca să se binecuvinteze dela sfânta Icoană; și cum s'a suit în trăsură, îndată s'a cunoscut desăvârșit sănătoasă; și venind la părinți, a mărturisit, zicând: Cu adevărat, pre această sfântă Icoană, o am văzut astănoapte în vis, care mi-a zis, să viu cât mai în grabă la Bârlad, să apuc închinarea ei, și acum iată sunt sănătoasă.
Din Bârlad, au venit părinții cu sfânta Icoană la Galați, și o au pus în biserica sfinților împărați. La această biserică un zugrav lucra meșteșugul său; și văzând îmbulzeala poporului la sfânta Icoană, s'a mirat foarte, și a început a ocări pre oameni făcându-i înșelați și proști, cari nu cunosc nimica, au doară credeți voi, basmelor călugărești? Nu vă amăgiți, că greșiți; și altele mai multe zicea. Acestea bârfind și însuși se uită cu obrăznicie în fața sfintei Icoane, ocărând pre popor în gura mare; atuncea deodată Maica lui Dumnezeu, prin schimbarea feții sale, atât la îngrozit, în cât s'a înfricoșat cu totul, și apoi el singur s'a făcut propoveduitor poporului, zicând: Să crează că cu adevărat sfânta Icoană, cu minune dumnezeească este zugrăvită.

După plecarea sfintei Icoane din Iași, în urmă au urmat o prea slăvită minune, si de mare mirare în acel ținut.

Într'un han la drum, eră un evreu cu soția sa și cu copii; acel evreu ducându-se după negoțul său, a lăsat în han pre soția sa cu copiii și o slugă. S'a întâmplat însă și a murit unde s'a dus, și un alt prieten al lui, evreu asemenea, îngropându-1 a luat marfa și paralele rămase, aducându-le evreicii, soției mortului, spuindu-i de întâmplarea morții bărbatului ei. Iară după ce s'a dus evreul acela strein, vrăjmașul a pus în mintea slugii, ca să omoare pre evreică și luându-i averea să se ducă de acolo; deci pândind o noapte când eră singură numai evreica cu copiii, a intrat la dânsa pe când dormea, și a început a o amenință că o va omorî de nu-i va da banii. Iară ea văzând primejdia, și după toate rugămintele nefolosind nimica, a scos tot ce a avut, și i-a dat, numai să-și scape vieața. Și luând sluga aceea banii și lucrurile date, a intrat în altă grije socotind, că evreica are să spue ori la cine va veni în han, și va fi vădit. Deci ca să fie fără de grije, s'a plecat în gândul său, să o spânzure; și gătind spânzurătoarea, evreica plângând se rugă către dânsul, ca să o lase cu vieață, dar el își căută de planul său. Intre acestea și-a adus aminte evreica de zugrăvirea cu dumnezeească minune a sfintei Icoane, fiindcă străbătuse această veste pretutindenea; și la acea nevoie a început cu lacrămi a se rugă ca o creștină, zicând: Maica Domnului! dacă cu adevărat chipul tău s'a zugrăvit cu dumnezeească minune precum am auzit, izbăvește-mă de această primejdie, că atunci voiu crede, și mă voiu boteză eu, și toată casamea. Acestea și alte mai multe zicând evreica cu mare plângere, sluga s'a apropiat la evreică să o pue în laț; dar socotind el că este prea sus și nu o va putea ridică, a pus un scaun subt el, și lațul în gât, să vadă de este potrivit; și cum a călcat el nu se știe, că a sărit scaun'ul de subt picioarele lui, și a rămas singur spânzurat. Iară evreica văzând această minune, a crezut cu toată casa sa, și s'a botezat dupre cum se făgăduise.

La plecarea părinților Nifon și Nectarie din Galați cu sfânta Icoană aproape de pornire fiind, s'a făcut fața sfintei Icoane, «ca ghermesit» adică valuri de-a curmezișul obrazului ca asudată, apoi intrând în vaporul austriac, Loid, se mirau toți de acest chip minunat al sfintei Icoane, câți se aflau în vapor, nu numai călătorii creștini ortodocși, dar și austriacii matrozi, cinstindu-1 și închinându-i-se, după care ajungând părinții cu sfânta Icoană în sfântul Munte, la arsanaoa schitului, au trimis veste sus la schit, ca să se pogoare preoții îmbrăcați în sfintele veșminte, cu cântări, și tămâeri, spre întâmpinarea sfintei Icoane, și așa dusă fiind sfânta Icoană, cu mare pompă, în sunetul clopotelor, s'a așezat în sfânta această biserică, unde se vede de toți, și I se face astăzi această obștească prăznuire.

cristiboss56 10.07.2013 20:25:38

În acest schit, se află atunci un frate topit de boală cu numele Inochentie, carele numai pre suflare se cunoștea că este viu, de trei săptămâni nemâncat, si nu mai vorbia nicidecum. Si cum a intrat sfânta Icoană în schit, ca dintr'un somn s'a trezit și a cunoscut că a venit Maica lui Dumnezeu închipuită pre Icoană; deci a cerut să-1 ducă ca să se închine și el, și închinându-se, acestea a grăit către Sfânta Icoană: «Maica lui Dumnezeu! de'mi este de folos să mai trăesc însânătoșază-mă, căci cred că poți; iară dacă trăind, mai rău mă voiu strică, mai bine să mor acuma, decât să mă chinuesc așa; fie voia ta, cum voești Stăpâna mea și cum cunoști că îmi este de folos»; Acestea el zicând s'a întors la chilia sa, vesel și plin de duhovnicească bucurie; dar însă nu ne-a spus nimica, ci îndată a cerut cămase curată ca să se schimbe, apoi a cerut să se îmbrace si în toată rânduiala monahicească, că eră schimnic. Și cerând împărtășirea prea curatelor Taine: Trupul și sângele lui Hristos Mântuitorului nostru, dupăce s'a îmbrăcat și s'a îm-părtășit, n'a trecut un ceas de când se închinase la sfânta Icoană și și-a dat duhul.

Încă și alt frate anume Serghie, crezându-și minții sale, a fugit din schit nespuind nimănui, și s'a dus de s'a băgat într'o peșteră pustie, cu socoteală ca să se apuce de o nevoință mai mare. Odată rugându-se el după obiceiu, s'a pogorît deasupra capului său un luceafăr luminos, și sta așă în vederea ochilor lui; însă el își făcea canonul său. Apoi acel luceafăr, atât de tare a trăsnit, în cât a căzut la pământ, și desăvârșit a amețit, și a surzit, și după trei zile s'a deșteptat, însă desăvârșit surd și de tot slăbit; cu toate acestea, cum a putut a venit la schit, și a mărturisit întâmplarea, dar altă ispită: Că toți cel ce-1 vedeau îl auzeau și înțelegeau ce spunea el, iară ceea ce i se spunea, el nimica nu auzea, fără numai prin scrisoare se înțelegeau cu dânsul. Și făcându-li-se milă l-au dus la sfânta Icoană, înălțând cu dinadinsul rugăciuni pentru el. Și așa Maica lui Dumnezeu l-a vindecat că i-a venit auzul ca și întâiu.

Altă dată un meșter dintre cei ce lucră în schit, din neștiute judecățile lui Dumnezeu, l-a apucat un duh necurat, care foarte rău îl muncea, și aducându-l dinaintea sfintei Icoane, cetindu-i acatiste și paraclise, s'a izbăvit de acea neputință.

Și aceste spuse sunt numai care s'au văzut cu ochii, de unii din părinți, și altele ni le-au spus cei cari s'au folosit dela această sfântă icoană. Pricina însă, care ne-a îndemnat să scrim Și aceste puține, este pentru slava Maicei lui Dumnezeu, și spre folosul celor care nu cunosc minunea zugrâvirei acestei sfinte Icoane. Iară dacă cineva nu crede, noi nu păgubim nimica, fiindcă ne-am făcut datoria cuvenită, a scrie aceste minuni. Noi însă credem și mărturisim, că Maica lui Dumnezeu, pururea a săvârșit, și săvârșește minuni, până la sfârșitul veacurilor, din bunătatea sa, spre folosul celor ce cred și se închină ei, cu credință și cu dragoste. Într'un an, Iulie în zece, părinții din Chinoviu rânduiți a pescui, s'au pogorît noaptea la mare la Arsana, ca să arunce toate mrejile spre pescuire, deși în timpul acesta nimeni, nici mănăstirile, nici ori care alt pescar, nu aruncă mreji, fiindcă apa este caldă, și peștele umblă în fața apei pe deasupra, și de aceia nu se prinde peștele in mreji. Însă părinții, fiind trei la număr, au zis: Noi să cercăm și să aruncăm mrejile, și Maica lui Dumnezeu, de va vroi, puternică este. Iară unul dintre acești trei monahi, fiind cam cu îndoială, a îndrăznit a zice întru sineși: Să văz acum dacă Icoana aceasta a Maicei Domnului s'a zugrăvit cu minune, după cum spun părinții;—să facă să se prinză pește în timpul acesta de vară, și atunci voiu crede fără îndoială. Și așa au aruncat în mare cinci bucăți de mreji, optzeci de stânjeni bucata, și le-au lăsat în mare, nu trei ceasuri după obiceiu, ci cinci ca să se pescuiască bine; apoi începură a le scoate, și nu găseau întru o bucată de mreajă decât 4 sau 5 peștișori mici, așa au urmat la toate bucățile de mreji, iară când au scos bucata cea mai de pre urmă, au început acești părinți a cârti; că Maica Domnului nu a voit și păcat,— ziceau—de osteneala care o au făcut dânșii; și acum scoseseră mreaja mai mult de jumătate. Când iată că fără de nădejde fiind, Maica lui Dumnezeu nu i-au lăsat împuținați, arătându-le minune,—că dintr'un capăt de mreajă au scos 30 oca de pește.

Mărimea acestei sfinte Icoane, este în lungime de 4 '/2 palme, iară latul după analoghie. Nu este făcută după nici una din icoanele făcătoare de minuni, ci este făcută după un nou plan al zugravului. Fața ei este ca văpseala grâului; nasul, gura, bărbia sunt foarte potrivite la măsuri, iară ochii, atâta dar au, ca și cum ar soarbe inima privitorilor; cu toate acestea, căutătura este cu stăpânire; și privind cineva cu înțelepciune și cu luare aminte, în fața acestei sfinte Icoane, va vedea caracter de mare neam, amestecat cu o blândețe, cu care arată că este însăși Maica lui Dumnezeu închipuită pre Icoană, și plină de Dar dumnezeesc și nu poate nimeni să o privească fără să nu simță în inima sa dulceață duhovnicească, bucurie și umilință, fără numai de va fi vreun om prea cerbicos și întunecat la minte, ca să nu simță nimica dintru acestea, că numai din privirea ei se încredințează fiecare cum că nu este săvârșită de mână de om, precum mărturisesc și străinii cari vin de o văd, că nu stă numai într'un chip sfânta ei față, ci uneori se cam smolește, alteori se îngălbinește, iar la pri- vigherile cele de toată noaptea, la praznice împărătești, și mai ales la această prăznuire de acum, atât este de veselă și voioasă cum este un triandafil, în cât privitorilor nu li se pare că văd chip, ci ca și cum ar privi chiar pre adevărata Maica lui Dumnezeu, și stă în strană în mijlocul bisericii, cu podoabe încuviințată, ochii tuturor atrăgând, și nesățioase priviri având. Și precum odinioară a văzut-o sfântul Dionisie Areo- paghitul, în sfântul Sion, asemenea și în sfântul Munte, au văzut-o deștept fiind în dumnezeească vedenie, cuviosul Marcu, ucenicul sfântului Grigorie Sinaitul, șezând pe scaun, ca o împărăteasă, încunjurată de îngeri și de arhangheli, și de toți cuvioșii sfântului Munte, slăvindu-o și închinându-i-se ei, care avea palaturi de aur înalte, către partea ce se zice Vigla, în care loc acum cu ajutorul ei, s'a făcut această nouă biserică, întru slava Fiului ei spre mântuirea monahilor Români și a tuturor credincioșilor ortodocși.

Mulțămită dar fraților, toți să dăm lui Dumnezeu, pentru această prea slăvită și nouă minune, că la Dumnezeu toate sunt cu putință, precum vedem prin sfintele Scripturi. Drept aceea noi toți câți ne-am adunat la această sfântă și veselitoare prăznuire a Maicei lui Dum-nezeu, căzând înaintea acestei sfinte Icoane a ei, ce își are închipuite fețele cu minune, să strigăm credincioșii: Prea sfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, pururea Fecioară Mărie, sprijinitoarea și apărătoarea noastră, cerem a ta nebiruită apărare; împărăteasa Cerului și a pământului, ceea ce ai cu dreptate numele Prodromiță adică înainte mergătoare, întărește-ne întru lucrarea faptelor bune, și ne du întru împărăția cerească; povățuește-ne pre noi și pre toți dreptcredincioșii creștini, spre a vedea și veșnic a ne îndulci, de slava Fiului tău și Dumnezeului nostru, că binecuvântată și prea proslăvită ești, în vecii vecilor, amin'.

cristiboss56 10.07.2013 20:29:58

150 de ani de la pictarea icoanei Prodromița http://www.basilica.ro/_upload/img/8...3feqg1pqqa.jpg

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la pictarea icoanei Prodromița de la Muntele Athos, a cărei cinstire este pomenită, vineri, în calendarul ortodox.

Cunoscuta icoană cu chipul Maicii Domnului a fost zugrăvită, în 1863, de meșterul iconar Iordache Nicolau, la Mănăstirea Bucium din județul Iași. Anul acesta, obștea mănăstirii ieșene a hotărât să realizeze o icoană asemănătoare cu cea aflată în Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte.

Icoana a fost sfințită cu ocazia hramului mănăstirii, în Duminica Tuturor Sfinților, iar mâine va fi depusă într-un baldachin special amenajat în biserică și va fi cinstită, cu priveghere de toată noaptea, la fel ca la Schitul Prodromu din Muntele Athos, a precizat pentru Radio TRINITAS starețul Mănăstirii Bucium din județul Iași, părintele protosinghel Irineu Bălan.

stoicadorina 10.07.2013 20:41:30

Maica Domnului Betleemita

2 atașament(e)
O icoana a Maicii Domnului inegalabila. Icoana Betleemita de la Pestera Natalitatii din Betleem.

tabitha 11.07.2013 05:58:43

Citat:

În prealabil postat de stoicadorina (Post 526065)
O icoana a Maicii Domnului inegalabila. Icoana Betleemita de la Pestera Natalitatii din Betleem.
http://www.crestinortodox.ro/forum/a...1&d=1373478052

Dorina, prima icoană este Ierusalimita - Icoana Maicii Domnului aflată la Mormântul Maicii Domnului din Ierusalim.

cristiboss56 11.07.2013 21:00:29

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 526059)
150 de ani de la pictarea icoanei Prodromița http://www.basilica.ro/_upload/img/8...3feqg1pqqa.jpg

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la pictarea icoanei Prodromița de la Muntele Athos, a cărei cinstire este pomenită, vineri, în calendarul ortodox.

Cunoscuta icoană cu chipul Maicii Domnului a fost zugrăvită, în 1863, de meșterul iconar Iordache Nicolau, la Mănăstirea Bucium din județul Iași. Anul acesta, obștea mănăstirii ieșene a hotărât să realizeze o icoană asemănătoare cu cea aflată în Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte.

Icoana a fost sfințită cu ocazia hramului mănăstirii, în Duminica Tuturor Sfinților, iar mâine va fi depusă într-un baldachin special amenajat în biserică și va fi cinstită, cu priveghere de toată noaptea, la fel ca la Schitul Prodromu din Muntele Athos, a precizat pentru Radio TRINITAS starețul Mănăstirii Bucium din județul Iași, părintele protosinghel Irineu Bălan.

„Maica lui Dumnezeu, de-mi este de folos să mai trăiesc, însănătoșește-mă!”

Deci a cerut ca să-l ducă în biserică și, închinându-se, acestea a grăit către Sfânta Icoană: „Maica lui Dumnezeu, de-mi este de folos să mai trăiesc, însănătoșește-mă, căci cred că poți, iar de nu, fie voia ta; cum voiești, Stăpâna mea, și cum cunoști, așa fă cu mine!”.

Ajungând Părinții cu Sfânta Icoană în Sfântul Munte, la schela Mănăstirii românești, au trimis veste sus, la Mănăstire, ca să se pogoare preoții îmbrăcați în sfintele veșminte, cu cântări și tămâieri, spre întâmpinarea Sfintei Icoane; și așa, ducând-o cu mare pompă în sunetul clopotelor, au așezat-o în Sfânta Biserică, unde se vede până azi și toți câți intră se închină cu multă evlavie și o sărută.
După aceasta, cu sfatul de obște, s-a făcut rânduială și s-a întocmit slujbă, ca să i se facă pomenire în fiecare an cu multă pompă și milostenii, la toți câți se vor aduna din toate părțile.
Se afla pe atunci în Mănăstire un monah topit de boală, cu numele Inochentie, care numai prin suflare se cunoștea că este viu, de trei săptămâni nemâncat, și nu mai putea vorbi nicidecum. Dar cum a intrat Sfânta Icoană în Mănăstire, ca dintr-un somn s-a trezit și a cunoscut că a venit Icoana Maicii Domnului, cu care împreună darul și îndurările sale.
Deci a cerut ca să-l ducă în biserică și, închinându-se, acestea a grăit către Sfânta Icoană: „Maica lui Dumnezeu, de-mi este de folos să mai trăiesc, însănătoșește-mă, căci cred că poți, iar de nu, fie voia ta; cum voiești, Stăpâna mea, și cum cunoști, așa fă cu mine!”. Acestea zicându-le, s-a întors la chilia sa, vesel și plin de duhovnicească bucurie; însă nu a spus nimic, ci îndată a cerut cămașă curată, ca să se schimbe, apoi a cerut să se îmbrace în toată rânduiala monahicească, că era schimnic, și să se împărtășească cu preacuratele Taine.
După aceea, trecând ca un ceas de când se închinase la Sfânta Icoană, și-a dat duhul și s-a dus să stea înaintea înfricoșatului Judecător, având drept protectoare pe însăși Mama lui Hristos Dumnezeu, spre a‑i mijloci fericirea veșnicei Împărății Cerești.
Un alt monah din Mănăstire, anume Serghie, crezându-și minții sale și bizuindu-se în sine, a ieșit din Mănăstire, nespunând nimănui, și a intrat într-o peșteră pustie, cu socoteală ca să se apuce de o nevoință călugărească mai mare.
Odată, rugându-se el după obicei, s-a pogorât deasupra capului său un luceafăr; și sta așa în vederea ochilor lui, însă el își făcea canonul său, încurajându-se; apoi acel luceafăr atât de tare a trăsnit încât monahul, plin de spaimă, a căzut la pământ ca un mort; și tocmai după trei zile s-a deșteptat, însă surd cu desăvârșire și de tot slăbit; și cum a putut, a venit la Mănăstire și a mărturisit întâmplarea ispitei drăcești, dar nu auzea nicidecum, ci numai prin scrisoare se înțelegea cu ceilalți. Văzându-l părinții și făcându-li-se milă de el, l-au dus în biserică, la Sfânta Icoană a Maicii Domnului, și înălțând cu dinadinsul rugăciuni de umilință pentru el, l-a vindecat Maica lui Dumnezeu, redându-i auzul ca și dintâi.
Altădată, pe un meșter dintre cei ce lucrau în Mănăstire, după neîncercate judecățile lui Dumnezeu, l-a apucat un duh necurat, care foarte rău îl muncea; și aducându-l frații dinaintea Sfintei Icoane, citindu-i Acatistul și Paraclisul, grabnic s-a izbăvit omul de acea bântuială drăcească.
În Moldova s-au făcut multe minuni de la Maica Domnului prin această Sfântă Icoană, pe care, precum am zis mai sus, Părinții nu s-au gândit să le însemneze cu de-amănuntul, fiind cuprinși de mare bucurie și îndestulați că au câștigat un asemenea neprețuit și scump odor pentru Sfânta Monastire din nou întemeiată, care nu avea cu ce să se proslăvească; iar cele spuse sunt numai care s-au văzut cu ochii de Părinții noștri și le-au ținut minte, iar altele ni le-au spus cei care s-au folosit de la această Sfântă Icoană.
Am dat scrierii aceste puține, întru slava Maicii lui Dumnezeu și spre folosul celor care nu cunosc minunea zugrăvirii acestei Sfinte Icoane, împlinind din parte datoria pe cât am putut. Și mărturisim și credem cu toată inima că Maica lui Dumnezeu, pentru bunătatea sa, spre folosul celor ce cred și o cinstesc cu credință și cu dragoste, pururea a săvârșit și săvârșește minuni, până la sfârșitul veacului.

(extras din volumul Prodomu - Schitul românesc din Sf. Munte Athos și icoanele sale făcătoare de minuni, Editura Christiana, București, 2004)

cristiboss56 28.07.2013 21:09:33

"eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră"

ICOANA FĂCĂTOARE DE MINUNI A MAICII DOMNULUI "EU SUNT CU VOI ȘI NIMENI ÎMPOTRIVA VOASTRĂ"

http://i1090.photobucket.com/albums/...ivavoastra.jpg

Se află în incinta mănăstirii de maici Sf. M. Mc. Gheorghe din eparhia Cernigovului, la 7 km de Kozelet.
A fost daruită mănăstirii în anul 1997 de către p. Heruvim din Cernigov. Prima minune făcută de icoană a fost îmbunătățirea vieții mănăstirești, acordul unui preot de a sluji la mănăstire, sosirea unor surori-cântărețe la cliros, începutul lucrărilor de construcție.

Iată ce i-a mărturisit maicii starețe, egumenei Pelagheia, despre această sfințenie p. Heruvim: "Icoana a fost zugravită de maicile Mănăstirii Leusinski cu binecuvantarea scumpului părinte Ioan din Kronstadt în anul 1894. Însuși părintele Ioan a sfințit-o și s-a rugat în fața ei, numind-o Mântuitoarea Rusiei. Mai târziu (1897), cu icoana „Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră", părintele Ioan l-a binecuvântat pentru rugăciune și nevoința duhovnicească pe mireanul, iar ulterior ieroschimonahul Serafim (din Vârița), spunându-i: „Vei fi schimnic al Lavrei Alexandr Nevski. Roagă-te pentru mântuirea Rusiei înaintea acestei icoane". Și i-a poruncit să repete nevoința Cuviosului Serafim din Sarov: să se roage Împărătesei Cerului ca Domnul să trimită pace țării.

După închiderea Lavrei părintele ieroschimonah Serafim și-a luat binecuvântare de la episcopul Grigore (ulterior Mitropolit al Sankt-Petersburgului) să plece la tratament în Vârița, întrebându-l cum să procedeze cu icoana. Episcopul Grigore i-a răspuns: „Dacă ați primit-o ca binecuvântare de la un sfânt, atunci trebuie s-o păstrați".

Ieroschimonahul din Vârița Serafim, în anul 1937, s-a rugat în fața acestei icoane o mie de zile și nopți, cerând de la Împărăteasa Cerului ca Domnul să trimită pace Rusiei. Nenumărate minuni se arătau de la icoana Maicii Domnului.

Odată o familie - soțul cu soția împreună cu copilul bolnav - a venit din Sankt-Petersburg să se roage pentru sănătatea copilului. Însă când au intrat la părintele Serafim, copilul era deja mort. Părinții plângeau și îl rugau să le ajute. Sfinția sa a înălțat rugăciuni către Maica Domnului și copilul a înviat. Vestea despre acest caz s-a răspândit pretutindeni, iar slava icoanei creștea. Autoritățile au hotărât să exproprieze icoana.

În acest timp la p. Serafim a venit Lidia - fiica sa duhovnicească. El a tuns-o în călugărie cu numele Varsonufia și i-a încredințat icoana pentru păstrare.

„Întrebându-l pe părintele Serafim, - povestește maica Varsonufia, - ce să fac cu icoana cand va fi să mor, el mi-a raspuns: Nu te îngrijora, o vei da lui Heruvim. Icoana se va afla la mănăstire. Ea va aparține Sfântului Mare Mucenic și Purtător de Biruință Gheorghe".

După ce în 1962 icoana Maicii Domnului „Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră" a fost adusă în Ucraina, înaintea ei, parcă primind ștafeta rugăciunii, se roagă 1000 de nopți schiegumena Alexandra, care cu puțin timp înainte de moartea sa (+1978) a auzit de la icoana Împărătesei Cerurilor vestea despre sfârșitul său de Ziua Îngerului Păzitor.

Acatistul s-a scris într-un mod minunat. Maica stareță Pelagheia nu a găsit pe nimeni pentru acest lucru și într-o zi, pe neașteptate, în gând i s-au aranjat un șir de cuvinte - ea le-a scris. Așa a apărut primul condac. „Poate va ieși și icosul?"- s-a gândit și imediat a notat și icosul. Și astfel rând pe rând s-a compus jumătate de acatist de parcă era dictat de sus. La un moment dat maica s-a îndoit și călăuzirea cerească a dispărut. Până la urmă a reușit, totuși, să finiseze Acatistul.

În 1997, icoana fu dăruită Mănăstirii de maici a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe din Cernigov, Ucraina. Primele minuni săvârșită aici a fost îmbunătățirea viețuirii, încuviințarea unui preot de sluji la mănăstire, sosirea unor surori cântărețe și începutul lucrărilor de construcție.

La 23 aprilie 2002, Biserica Ortodoxă Ucraineană a adăugată în lista icoanelor făcătoare de minuni, așezând prăznuirea sa în Sâmbăta din Săptămâna a cincea a Postului Mare.

+ + +

Icoana "Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră" există mai mult de o sută de ani, însă puțini sunt cei ce o cunosc. A bătut ceasul și Ea ni s-a descoperit anume acum când lumea se afla pe muchia prăpastiei, când e bântuită de războaie, cataclisme, boli incurabile, când se introduc pretutindeni înspăimântătoarele coduri, - anume în acest ceas Împărăteasa Cerurilor ni s-a înfațișat în chipul Mângâierii și Întăririi: „Nu te teme, turmă mică! Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră."

cristiboss56 05.08.2013 22:03:52

Maica Domnului, imagine a Bisericii

Cateva cuvinte care mi-au mers la suflet si vi le daruiesc si voua :
<<Dumnezeu ne-a dăruit o icoană vie a Bisericii Sale, Mireasă și Fecioară, în persoana Maicii Domnului. Ea este exemplul desăvârșit al îndumnezeirii făpturii în Hristos. Dumnezeu a făcut din ea o oglindă perfectă a Înțelepciunii necreate pe care trebuia să o cuprindă în pântecele ei devenit "mai desfătat decât cerurile", după cum cântă liturghia ortodoxă.

Dumnezeu ne-a dăruit o icoană vie a Bisericii Sale, Mireasă și Fecioară, în persoana Maicii Domnului. Ea este exemplul desăvârșit al îndumnezeirii făpturii în Hristos. Dumnezeu a făcut din ea o oglindă perfectă a Înțelepciunii necreate pe care trebuia să o cuprindă în pântecele ei devenit "mai desfătat decât cerurile", după cum cântă liturghia ortodoxă. Dumnezeu a binevoit să adune laolaltă toate frumusețile parțiale răspândite în celelalte creaturi în această femeie de o smerenie și simplitate desăvârșite care, prin consimțământul ei de a deveni Maică a lui Dumnezeu, făcea posibilă înfăptuirea planului Său de mântuire a omului. Acestei noi Eve, părtașă a noului Adam, i-a fost dat să participe astfel la întreaga Sa operă de mântuire. În El și prin El, ea a devenit izvor de viață pururea curgătoare, iar prin mijlocirea ei, tot harul ne este dăruit.
Calitatea sa de Maică a lui Dumnezeu face din Preasfânta Fecioară chipul Bisericii, care devine astfel maica spirituală a tuturor credincioșilor. Însă apropierea față de Fiul său și Dumnezeu, grija cu care Îi ascultă cuvintele și le păstrează în inima sa, participarea la liturghia cea cerească din clipa slăvitei sale Adormiri, toate acestea fac din ea și exemplul funcției definitive și veșnice a Bisericii, de preamărire și de laudă.
Prin urmare, iubirea și cinstirea Maicii Domnului au un loc deosebit de important în inima creștinului, conferind vieții sale duhovnicești o notă aparte de căldură și nădejde luminoasă.>>
(Părintele Placide Deseille, Credința în cel nevăzut, Editura Doxologia, pp. 187-188)

cristiboss56 06.08.2013 21:00:49

Icoana Maicii Domnului de la Valaam

sursa: http://oca.org

Inițial, icoana a fost pictată pentru a fi așezată în Biserica Adormirii Maicii Domnului de la Valaam. Acest lucru nu s-a întâmplat, și ulterior icoana a fost pierdută. În anul 1897 icoana a fost redescoperită și a câștigat reputația de făcătoare de minuni pe baza unor apariții succesive ale Maicii Domnului, care S-a arătat unei femei în vârstă, Natalia Andreevna, cu artrită reumatoidă gravă, care a și fost vindecată de boala ei.
http://www.doxologia.ro/sites/defaul...lui_valaam.jpg
Una dintre cele mai mari comori ale Mănăstirii Noul Valaam din Heinävesi - Finlanda, este Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Valaam. Pictată pe lemn de tei, cu dimensiunile 132 x 79.5 cm, icoana o înfățișează pe Fecioara Maria în mărime naturală, cu privirea coborâtă, stând în picioare pe un nor, îmbrăcată într-o mantie roșie strălucitoare și un stihar turcoaz închis. Ea ține cu brațul său stâng pe Pruncul Hristos, care este îmbrăcat în veșmânt galben deschis. Cu mâna sa dreaptă, Ea arată spre Prunc în stilul Icoanei Maicii Domnului „Hodigitria”. Hristos binecuvântează cu mâna Sa dreaptă, iar în mâna stângă ține un glob care are deasupra o cruce, ceea ce înseamnă că El este Creatorul lumii și Stăpânul tuturor.
Conform inscripției, icoana a fost pictată în 1878, ca „osteneală a călugărilor de la Valaam”. Însă, acesta este în mod obișnuit atribuită Părintelui Alipie, unul dintre cei mai mari iconografi de la Mănăstirea Valaaam din Iezerul Ladoga din Karelia rusă. Părintele Alipie (Konstantinov) a pictat icoana cu câțiva ani după ce a ajuns la mănăstire, înainte de a fi devenit frate acolo. El a fost tuns în monahism în anul 1884 și a fost hirotonit ca ieromonah în 1893.
Urmând convențiile din secolul al XIX-lea, icoana a fost pictată în stil „realist”, folosind o tehnică care combina utilizarea de tempera și uleiuri.
Inițial, icoana a fost pictată pentru a fi așezată în Biserica Adormirii Maicii Domnului de la Valaam. Acest lucru nu s-a întâmplat, și ulterior icoana a fost pierdută. În anul 1897 icoana a fost redescoperită și a câștigat reputația de făcătoare de minuni pe baza unor apariții succesive ale Maicii Domnului, care S-a arătat unei femei în vârstă, Natalia Andreevna, cu artrită reumatoidă gravă, care a și fost vindecată de boala ei.
Mănăstirea Valaam în lunga sa istorie nu a avut niciodată o Icoană proprie a Maicii Domnului, cu toate că icoana părintelui Alipie a fost pictată pentru a ocupa o astfel de poziție în anii ce au urmat. În tulburările celui de-al doilea război mondial icoana a fost transportată la loc de siguranță în Finlanda, împreună cu multe alte lucruri de preț de la Valaam și majoritatea călugărilor. Ea ocupă acum un loc de cinste în Biserica Schimbarea la Față a Domnului de la Mănăstirea Noul Valaam.
În 1987, Episcopii din Biserica Ortodoxă Autonomă a Finlandei au stabilit o sărbătoare anuală în cinstea Icoanei Maicii Domnului de la Valaam pe 7 august. Troparul și condacul la sărbătoarea Icoanei au fost scrise de către Arhiepiscopul Paul al Finlandei.
La data de 29 iulie 2005, Icoana Maicii Domnului de la Valaam a fost adusă pentru prima dată în America de Nord de către Înalpreasfințitul Leo, Arhiepiscop al Kareliei și a toată Finlanda.

cristiboss56 06.08.2013 22:53:19

Istoricul Icoanei Maicii Domnului de la Valaam asa cum este înregistrat din 1897

Povestea Nataliei Andreevna despre descoperirea icoanei în Biserica abandonată a Sfântului Nicolae este cu totul plauzibilă. Ar fi fost imposibil pentru ea să știe totul despre ceea ce adăpostea Biserica. Totul s-a întâmplat într-adevăr așa cum ea a văzut în vis. Urmând indicațiile ei, părintele Pafnutie a mers în biserică, a găsit icoana într-un colț și a adus-o în Biserica mică. Aici el a așezat-o în partea dreaptă a bisericii, pe un stâlp încadrat în spatele corului din dreapta, unde se află și astăzi.

Într-un colț din spatele bisericii, încadrat pe latura de sud a primei biserici a Mănăstirii Valaam, se găsesc moaștele făcătoarele de minuni ale Sfinților Serghie și Gherman, fondatorii Mănăstirii Valaam, se află prinsă pe un piedestal de stâncă o icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Această icoană în mărime naturală a Împărătesei Cerului care tine Pruncul sfânt în brațe este cunoscută ca Icoana Maicii Domnului de la Valaam. Este o lucrare de un considerabil merit artistic care a fost pictată în 1878 de un artist local, călugăr și ieromonah mai târziu, părintele Alipie. În prezent, această icoană este unul dintre odoarele cele mai prețuite de la Valaam.
Ca prin pronie divină, nici un loc potrivit nu putea fi găsit pentru icoană, încă de când a fost terminată. Icoana a fost amplasată în pronaosul bisericii principale, unde a rămas până ce biserica a fost demolată pentru a face loc alteia noi. În acea perioadă majoritatea icoanelor, inclusiv aceasta, au fost duse la Biserica Adormirea Maicii Domnului, în care s-a slujit zilnic până ce biserica principală a fost finalizată. Icoana a fost așezată destul de sus, pe o coloană în partea stângă de la intrarea în biserică.
Când biserica principală a fost gata pentru sfințire, toate icoanele care au fost mutate în Biserica Adormirii Maicii Domnului au fost returnate, dar din nou, din cauza unui motiv inexplicabil, cunoscut numai de Dumnezeu, nici un loc nu putea fi găsit pentru această icoană. Datorită faptului că rar se mai oficia vreo slujbă în Biserica Adormirii Maicii Domnului, această icoană împreună cu altele a fost plasată în depozit temporar în Biserica Sfântului Nicolae făcătorul de minuni. Acolo ea a fost dată uitării pentru mulți ani, până când a fost mutată în locul în care se află și acum, ca urmare a unei viziuni trăite de o femeie evlavioasă. Povestirea întâmplării extraordinare, prin care harul s-a revărsat asupra acestei femei evlavioase de către Împărăteasa Cerului, este relatată mai jos cu propriile ei cuvinte.
Eu sunt membră a unei asociații de agricultori din satul Zarino, din comuna Paskina, parte din districtul de Korchevski, din provincia Tver. Numele meu este Natalia Andreevna și acum am vârsta de șaizeci și patru ani. Locuiesc în Sankt Petersburg, în azilul Brusnitsyn, la Kosaya Linia nr. 15 pe Vasili Island. Am fost așezată în această casă prin mila Domnului, de către doamna în slujba căreia am lucrat odinioară.
În anul 1878 sau 1879 am răcit puternic în timp ce spălam hainele și am făcut reumatism la brațe și picioare. Am început să caut tratament pentru aceasta boală, dar starea sănătății mele s-a înrăutățit de la an la an. Am mers la spitalul Mariski o lungă perioadă de timp pentru masaj, dar nu m-a ajutat, și atunci am mers am mers la Clinica Marei Ducese Elena Pavlovna, vizavi de grădinile Tauria atât timp cât am putut. De foarte multe ori în timpul iernii paralizam complet sau parțial. Toți banii mei s-au dus pe doctori și medicamente, dar Domnul Dumnezeu nu se uita la suferințele mele. În cele din urmă mi s-a spus că boala mea a ajuns la stadiul de artrită reumatoidă gravă și că singurul mod de a o ameliora era să merg într-o stațiune balneo-climaterică și să fac băi.
Ce puteam face? Abia îmi permiteam să mănânc, așadar cum aș fi putut găsi bani pentru un tratament într-o stațiune balneo-climaterică? Și astfel, păcătoasă cum sunt, am început să mă rog cu înflăcărare Maicii Domnului care prin mila Ei mă putea ajuta în suferințele mele. Puteam merge doar cu mare dificultate, sprijinită de un băț, și aveam din când în când dureri insuportabile la mâini și la picioare, încât nu mai puteam ține bățul. Uneori mergeam spre biserică doar târâind picioarele și chiar în patru labe. Am trăit ca o cerșetoare, din alimente pe care oamenii mi le-au dat ca milostenie. Acest lucru a continuat până în 1887.
În acel moment, doamna la care lucrasem ultima dată a auzit despre starea mea jalnică și m-a invitat să vin să locuiesc cu ea la Käkisalmi în provincia Viipuri din Finlanda, și să-i supraveghez copiii atât cât sănătatea mea ar permite. În situația în care mă aflam, acolo nu era alt lucru pe care aș fi putut să-l fac. Familia nu era una bogată, așa că nu am primit nici o plată pentru ce făceam, dar slavă Domnului, cel putin eram sigură că am mâncare și un acoperiș deasupra capului.

Natalia Andreevna a relatat această istorisire despre viziunile ei pe 7 august 1897. Ea a fost scrisă pe 26 iulie 1898.

<< VA URMA >>

cristiboss56 06.08.2013 23:02:50

Istoricul Icoanei Maicii Domnului de la Valaam asa cum este înregistrat din 1897

În timp ce eram la Käkisalmi am auzit multe consemnări de vindecări miraculoase care au avut loc la Moaștele Sfinților Serghie și Gherman de la Valaam, și acest lucru a stârnit o dorință puternică în mine de a vizita Mănăstirea Valaam și de a mă închina în fața mormântului acestor sfinți care sunt plăcuți înaintea Domnului, și de a-i ruga stăruitor să mă ajute în boala mea gravă. Odinioară, în timp ce locuiam la St. Petersburg, am auzit multe despre Valaam și chiar m-am gândit de multe ori ca să vizitez mănăstirea și să mă închin Sfinților fondatori, dar cu toate deșertăciunile vieții nu am ajuns la aceasă mănăstire. Principalul motiv a fost costul pelerinajului, desigur, dar acum mănăstirea era mai aproape. De asemenea, exista o voce interioară care-mi spunea mereu: „Mergi la Valaam și te vindecă!"
Nu am putut rezista prea mult acestei dorințe, și am întrebat-o pe doamna casei dacă îmi îngăduie să merg acolo. Cu toate că nu aveam bani deloc, mi-am amanetat baticul călduros pentru patru ruble și am început să fac pregătirile pentru călătorie.
Când s-a apropiat ziua de plecare am început să mă simt neliniștită și abătută. Eram o femeie în vârstă, extrem de bolnavă și lipsită de putere. Cum aș fi putut călători singură? Aveam foarte puțini bani, doar pentru călătorie. Cu toate astea cum aș fi putut pleca într-o astfel de călătorie? Și dacă ceva era să se întâmple, ce ar fi putut face atunci o făptură sărmană ca mine? Gânduri ca acestea au început să mă chinuie până când am ajuns aproape înnebunită de durere.
În noaptea dinaintea plecării, m-am așezat în patul meu și am plâns. Ce ar fi trebuit să fac? Voiam atât de mult să fac această călătorie, dar eram totuși speriată pentru un oarecare motiv. Apoi (nu știu dacă am adormit sau eram trează) am văzut destul de clar o femeie înaltă, îmbrăcată în catifea roșiatică, cu un copil în brațe, înconjurată de o lumină uimitoare. Imediat am gândit: ar putea fi Maica Domnului? Nu am îndrăznit să o strig cu acest nume. Am vrut să mă apropii de Ea, dar Ea a făcut un pas în spate și a zis: „Nu plânge! Mântuitorul vine, și Eu vin la tine!
Atunci i-am zis: „Măicuță dragă, cât de frumoasă și bună ești. Este adevărat că te afli la Valaam?

Natalia Andreevna a relatat această istorisire despre viziunile ei pe 7 august 1897. Ea a fost scrisă pe 26 iulie 1898.

<< VA URMA >>

cristiboss56 06.08.2013 23:06:39

Da, mă aflu acolo. Tu mă vei vedea la Valaam” După aceasta viziunea a dispărut, dar acum că Maica Domnului mi-a vorbit a fost ca și cum o piatră a fost ridicată de pe inima mea. Mintea mea s-a liniștit, și toate temerile mele s-au spulberat.
A doua zi, vaporul a venit și am plecat cu bucurie în călătoria mea. Bătrânele care stăteau lână mine au început să-mi ofere mâncare și băutură, una o pâine, alta o un ceai, încă una o cafea, așa că nu am fost lipsită de nimic tot drumul. A fost o călătorie frumoasă. Singura problemă a fost că picioarele m-au durut foarte tare din cauză că vasul se clătina. La Valaam nu era doar sărbătoarea anuală a Sfinților Serghie și Gherman, ci se punea și piatra de temelie pentru noua biserică. Era un număr foarte mare de pelerini acolo, și deasemenea Marele Duce Vladimir Alexandrovici, și soția sa, Ducesa. Erau mulțimi de oameni de pretutindeni.
Odată ce am ajuns și m-am odihnit după călătoria obositoare, m-am îndreptat spre mormântul Sfinților Serghie și Gherman și m-am rugat cu ardoare acolo, astfel încât lacrimile curgeau șiroaie din ochii mei. I-am rugat pe sfinți, care sunt bineplăcuți înaintea Domnului, să mă ajute, să-mi dăruiască, păcătoasă așa cum sunt, alinare în boala mea. Am folosit ultimele monede pe care le-am avut, pentru un mic pomelnic și o rugăciune, așa că nu mi-a mai rămas nimic, decât douăzeci de copeici și biletul de întoarcere.
Privegherea a avut loc în Biserica Adormirii Maicii Domnului, iar înghesuiala era atât de mare încât cu boala mea, nu am avut nicio șansă de a-mi croi drum prin biserică. Așa că a trebuit să stau la intrare.
A doua zi a trebuit să mă întorc acasă. Mi-ar fi plăcut să mai rămân acolo și să mă rog, dar nu am putut, deoarece chiar și câteva zile în plus ar fi costat atât de mult, încât nu aș fi avut bani pentru biletul de întoarcere acasă.
Chiar înainte ca nava să fie pe punctul de a pleca, o forță nevăzută a început să mă conducă înapoi la Biserica Adormirii Maicii Domnului pentru a mă ruga încă odată. Deși mă temeam că o să pierd vaporul, nu m-am împotrivit vocii interioare care mă călăuzea să intru în biserică, așa că mi-am adunat toate puterile și practic am alergat înapoi acolo.

<< VA URMA >>

cristiboss56 06.08.2013 23:38:30

De îndată ce am pășit în biserică, involuntar m-am uitat în partea stângă și am stat privind fix spre colț. Picioarele mele au slăbit, și cu siguranță aș fi căzut dacă nu ar fi fost balustrade lângă scările care duc sus în biserică.
Eram surprinsă și nedumerită deoarece asistam la un miracol. Agățată pe stâlpul din stânga ușii, într-o ramă aurie, Maica Domnului se uita la mine. Și mai mult decât atât, am recunoscut în Ea, înfățișarea care mi-a apărut într-un vis în ajunul plecării mele spre Valaam, și care a întărit sufletul meu păcătos pentru pelerinaj. Nu îmi puteam lua ochii de pe Icoană și am devenit foarte convinsă că aceasta era la fel cu Măicuța dragă care a fost mult milostivă, ca să-mi apară într-un vis. Am recunoscut fața Ei radiantă și privirea-i milostivă. Chiar și îmbrăcămintea ei este la fel, și chiar ținea Pruncul în același fel cum am văzut în visul meu.
Imediat ce mi-am amintit toate acestea, am vrut să fac o rugăciune de mulțumire Maicii Domnului și să-i sărut icoana sfântă, pentru ca Ea, mijlocitoarea noastră, să primească rugăciunile mele, ale nevrednicei. Sirena navei a sunat în depărtare, anunțându-și plecarea, iar icoana era așezată atât de sus, încât era imposibil pentru mine să o sărut. De-abia am avut timp să cumpăr o lumânare cu ultimele mele douăzeci de copeici și să o aprind în fața icoanei. Apoi, cu lacrimi în ochi, a trebuit să plec spre navă.
Acesta a fost pelerinajul în care mi-am recâștigat pacea sufletească. Dincolo de cuvinte, am fost foarte bucuroasă și nu pun la îndoială că a fost o minune pentru mine păcătoasa, deși m-am mâhnit de faptul că am văzut Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în ultimile minute dinaintea plecării de la Mănăstirea Valaam. Acest lucru s-a întâmplat evident după voia Ei.
La câteva zile după ce am ajuns înapoi în Käkisalmi am început sa mă simt mult mai bine. Am putut merge fără băț și șă fac mici treburi în jurul casei. M-am hotărât să revin la Mănăstire cu prima ocazie pentru a mulțumi lui Dumnezeu și Sfinților Părinți și cu siguranță să fac un acatist de mulțumire în fața Icoanei Maicii Domnului. Dar voia Domnului e alta.

<< VA URMA >>

cristiboss56 07.08.2013 18:52:43

Doamna în a cărei casă locuiam s-a decis ca să se mute la țară, iar eu a trebuit să mă întorc la St. Petersburg și să ajung din nou la mila oamenilor buni de acolo. Anii au trecut. Viața mea a fost una grea, și a trebuit de multe ori să îndur foamea. Boala mea s-a agravat, și din nou a trebuit să merg ajutată de un băț. M-am rugat cu stăruință Maicii Domnului să mă ajute. Apoi, în 1896, la nouă ani după vizita mea la Valaam, într-o sâmbătă seara am venit acasa de la vecernie, mi-am spus rugăciunile și am mers la culcare. Din nou, am avut un vins. Maica Domnului mi-a apărut la fel ca prima dată, și mi-a spus: „Deci entuziasmul tău s-a domolit și ți-ai uitat promisiunea de a reveni la Valaam. Ai găsit calea, dar nu ai urmat-o.
I-am răspuns: „Sunt săracă, nu am bani!
Pentru orice altceva găsești bani, dar nu si pentru asta. Ce păcat, aceasta este o dezamăgire pentru mine.” Maica Domnului suspină.
Am fost îngrozită de această viziune. Am supărat-o pe Măicuța noastră dragă. Ce să fac acum? Pe neașteptate am auzit că stăpâna casei la care lucrasem s-a întors recent la St. Petersburg, așa că m-am dus la ea și i-am spus regretul pe care-l am. Ea a venit din nou în ajutorul meu (Dumnezeu să-i acorde toată bunătatea Lui) și pe neașteptate mi-a dat cinci ruble. Cu acești bani am putut să merg din nou la Valaam.
De îndată ce am ajuns la Mănăstire, am mers la noua biserică și m-am închinat la mormântul Sfinților fondatori, și apoi la Biserica Adormirii Maicii Domnului pentru a mă ruga în fața Icoanei Născătoarei de Dumnezeu. Icoana nu mai era în locul în care o văzusem prima dată, și spre marea mea mâhnire nu am găsit-o. Am început să-i întreb pe călugări unde se află Icoana, iar fostul iconom, părintele Evghenie m-a sfătuit să-l întreb pe părintele Pafnutie, care era responsabil cu toate icoanele. Nici măcar el nu mi-a putut spune exact unde se află Icoana Maicii Domnului care era înainte în Biserica Adormirii Maicii Domnului. Mi-a spus că el crede că a fost trimisă la Paraclisul Mănăstirii din ortrovul Vasili, din St. Petersburg. M-am întristat foarte tare pentru că n-am găsit-o pe Împărăteasa mea și am vărsat multe lacrimi amare în timp ce m-am rugat Maicii Domnului și Sfinților Serghie și Gherman ca să nu mă lase în păcatul meu.

<< VA URMA >>

cristiboss56 07.08.2013 21:15:44

Am stat la Mănăstirea Valaam două săptămâni și jumătate căutând peste tot Icoana, dar nu am găsit-o. Sănătatea mea s-a deteriorat, iar sufletul meu era îngreuiat. În cele din urmă m-am întors la St. Petersburg și am sunat la paraclisul Mănăstirii Valaam din ostrovul Vasili, dar Icoana nu era acolo. Am fost copleșită de durere mai mult decât oricând.
A mai trecut un an, iar boala mea a început să se agraveze din ce în ce mai rău, că de-abia puteam merge chiar și cu un băț. Am făcut economie și am adunat treptat tot anul copeici pentru un nou pelerinaj la Mănăstirea Valaam. Am stabilit că voi merge de Sfântul Petru la Mănăstire ca să caut icoana Maicii Domnului încă odată.
Deși eram istoviă când am ajuns, m-am rugat stăruitor la Mormântul Sfinților fondatori și cu lacrimi în ochi am rugat-o pe Maica Domnului, ca Ea să-mi arate unde aș putea găsi icoana Ei binecuvântată. Și rugăciunea mea a primit răspuns.
În acea noapte am avut un alt vis. Se făcea că mergeam prin curtea mănăstirii, și am trecut pe lângă Biserica Sfântul Nicolae, care acum e abandonată. Plângeam și mă rugam la Maica Domnului „O Măicuță dragă, dacă aș putea să te mai văd încă o dată!”. Am fost foarte surprinsă, dar m-am dus la rugăciune.
Din nou, am auzit o voce, dar de data aceasta a fost a altcuiva: „De ce ești așa de tristă? Ce cauți?” M-am întors si am văzut un călugăr bătrân cu barba încărunțită, cu un culion albastru, stând în spatele meu.
O caut pe Maica Domnului” i-am răspuns.
Așteaptă! O vom găsi.
Cum o poți găsi tu atât de repede” am întrebat „când părintele Pafnutie a căutat timp de trei săptămâni, fără a o găsi?”
El a căutat în locuri greșite, a uitat unde este Ea” spuse bătrânul călugăr.
L-am urmat până la o ușă. „Această ușă e încuiată!” i-am spus.
El a deschis-o. „Ea e aici.
M-am uitat în interiorul bisericii, iar într-un colț, în mijlocul unui morman cu bucăți de mobilier și icoane vechi era Icoana Maicii Domnului, pe jumătate înfășurată într-o bucată de pânză de sac. Imediat am recunoscut Icoana pe care o căutam și am strigat cu voce tare: „Iat-o! Aici este Ea!”. Apoi celelalte femei care erau cazate cu mine în aceeași cameră m-au trezit.

<< VA URMA >>

cristiboss56 08.08.2013 22:11:31

Dimineața m-am împărtășit. I-am spus părintelui Pafnutie visul meu și plângând l-am rugat să meargă ca să caute Icoana. După Liturghie am mers în paraclis, când deodată am văzut o mulțime de oameni care se grăbeau de la hotel la biserica. „Ce se întâmplă?” am întrebat. Mi-au spus că Icoana Maicii Domnului dispărută a fost găsită și ca va fi mutată în biserica mică. M-am dus în biserică, și am văzut Icoana pe treptele din fața catapetesmei.
Este aceasta Icoana pe care ai vrut-o?” m-a întrebat părintele Pafnutie
Da, aceasta este!” i-am răspuns.
Așadar, să fiți mângâiați și să vă rugați la Maica Domnului.” a zis. L-am rugat să facă un acatist către Maica Domnului, și a făcut și o aghiasmă de asemenea, și a aprins o candelă în fața icoanei.
Ieromonahul Alipie citea un acatist lângă mormântul Sfinților Serghie și Gherman, și atunci mi s-a spus că el a fost cel care a pictat Icoana. Am mers la el și am făcut o metanie până la pământ în fața lui. Respirația mi se blocase în gât, și lacrimile îmi curgeau pe obraji de bucuria găsirii în cele din urmă a Icoanei Maicii Domnului care-mi apăruse mie, și i-am adus mulțumiri lui Dumnezeu cu toată inima mea pentru binecuvântarea nemaipomenită ce mi-o arătase.
Aghiasma a fost turnată într-o sticlă pentru mine, iar când am băut am simțit cum puterea mea a revenit. Am luat și puțin ulei din candelă și am dus în camera mea. Acolo mi-am uns mâinile și picioarele cu el. Durerea s-a redus, și pentru prima dată după mulți ani am putut să dorm liniștită. O săptămână mai târziu puteam merge fără băț.
După ce am mulțumit din toată inima Maicii Domnului pentru minunea pe care săvârșit-o pentru mine nevrednica, m-am întors la St. Petersburg. Am început să prind putere fără medicamente și, până la Paști mi-am revenit complet. Atunci am hotărât că ar trebui să cumpăr o candelă pentru icoană. Cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să strâng opt ruble din puținul pe care îl aveam. Dar o candelă costa zece ruble. Atunci, o prietenă de-a mea, care cumpărase un bilet la loterie, mi-a promis, că în cazul în care va câștiga, îmi va da cele două ruble de care aveam nevoie. Ea a câștigat un ceas din aur, și astfel eu am putut cumpăra candela, pe care am trimis-o la Mănăstire. Mulți oameni m-au rugat să le dau o fotografie cu icoana. Acum sunt sănătoasă. Pot spăla și curăța podeaua și chiar am ajutat la adunat fânul la Mănăstirea Konevsky. Nu mai simt nicio durere în picioare. În total, durerea a durat doisprezece ani. La un moment dat nici nu mai puteam să-mi folosesc brațele pentru a mă îmbrăca. Puteam doar să merg ajutându-mă deopotrivă de mâini și picioare. Am vărsat lacrimi nenumărate în acele timpuri și m-am rugat Maicii Domnului, ca să mă vindece. Acum sunt din nou sănătoasă și am tot ce-mi trebuie. Sunt în jurul meu oameni buni, care m-au instalat într-un azil pentru bătrâni. Slavă Împărătesei Cerului!
Povestea Nataliei Andreevna despre descoperirea icoanei în Biserica abandonată a Sfântului Nicolae este cu totul plauzibilă. Ar fi fost imposibil pentru ea să știe totul despre ceea ce adăpostea Biserica. Totul s-a întâmplat într-adevăr așa cum ea a văzut în vis. Urmând indicațiile ei, părintele Pafnutie a mers în biserică, a găsit icoana într-un colț și a adus-o în Biserica mică. Aici el a așezat-o în partea dreaptă a bisericii, pe un stâlp încadrat în spatele corului din dreapta, unde se află și astăzi. De asemenea, persoana care l-a ajutat pe părintele Pafnutie să care icoana, era îmbrăcat într-o rasă scurtă de culoare gri.

cristiboss56 08.08.2013 22:23:35

Baia Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Neoriu

„Păzește-te, să nu îndrăznești ca să scoți vreo piatră din casa mea cea din Neoriu. Iar dacă vei îndrăzni vei lua o mare pagubă”.

În ziua cea mai de pe urmă a lui August, în vremea binecredincioșilor împărați Mihail și Teodora, a fost în Țarigrad un patrichiu, cu numele Antonie, care avea în casa lui o biserică frumoasă și slăvită, zidită întru slava Preasfintei Născătoare de Dumnezeu într-un loc ce se zice Neoriu. Pe care biserică, împărații cei mai dinainte fiind luptători de icoane, au dezgolit-o de toată bunăcuviința și podoaba, după cum au făcut și la celelalte biserici: au scos toate icoanele, și numai cruci închipuiau pe ziduri și pe lemne, și li se închinau. Dar când a strălucit din nou dreapta credință, iarăși a împobobit patrichiul biserica aceea cu aur și cu icoane și dedesubtul ei a zidit o mică baie spre mângâierea trupească.
Deci, cât a trăit evlaviosul acesta patrichiu, purta grijă de biserica aceea și cheltuia ori la ce avea de trebuință. Și așa sus se săvârșea preamărirea lui Dumnezeu totdeauna, iar dedesubt în baia aceea se făceau minuni de la darul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile pururea Fecioarei Maria, și mulți bolnavi ce se chinuiau de feluri de boale se vindecau. Iară după ce a răposat Antonie patrichiul, a rămas baia fără de purtare de grijă, pentru că nu aveau de cheltuială nepoții lui ca să aducă apă cu îndestulare, și au luat unii multe din marmurile ei.
Iar biserica a rămas la un preot evlavios, care slujea cu toată osârdia săptămâna lui, pentru că făcea multe minuni Preasfânta, și avea norodul la acela evlavie, dându-i cele ce îi erau spre trebuință.
Iar după o vreme, vrând împăratul Romano ca să zidească în palatul lui o casă frumoasă, căuta marmuri și i s-a spus că în baia cea zisă mai sus sunt marmuri prea frumoase, după cum le poftea. Deci cugetă să strice baia ca să le ia, dar Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care locuia în biserica aceea n-a trecut cu vederea, nici a lăsat să-i surpe casa ei, ci s-a arătat noaptea în vedenie lui Nestor (care era zidar, și îi dăduse împăratul voie să strice baia), și îi zise lui: „Păzește-te, să nu îndrăznești ca să scoți vreo piatră din casa mea cea din Neoriu. Iar dacă vei îndrăzni vei lua o mare pagubă”.
Acestea le-a vestit Nestor împăratului, care ca un evlavios și îmbunătățit ce era, a zis acestea: „Nu vreau ca să am judecată și vrajbă cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, ci mai ales și casa ei de a doua oară o voi înnoi ori ce o cere de trebuință”. Deci a poruncit îndată de a prefăcut baia mai mare, și venea multă apă, și se spălau împărații într-însa: Romano, Hristofol și Constantin. Dându-i un hrisov (decret) ca să aibă biserica aceea atâția galbeni venit fieștecare an din cămările împărătești. Deci făcea iarăși minuni nenumărate Născătoarea de Dumnezeu, după cum și mai-nainte, dintre care să scriem una spre încredințarea altora și spre nemincinoasă adeverire.
O oarecare femeie bogată avea o boală cumplită, căci se umflase tot trupul ei atâta, încât s-au umplut de rane foarte respingătoare și rău mirositoare și simțea o durere neasemănată; deci cheltuind la doctori toată avuția ei, nimic nu s-a folosit. Auzind apoi de minunile pe care le făcea Născătoarea de Dumnezeu în Neoriu, s-a dus acolo și a rămas mai multe zile, dar nu a vindecat-o, că Domnul voiește să avem răbdare multă, și pentru aceea uneori nu ne ascultă îndată când cerem ceva de la el, până s-ar arăta răbdarea și îngăduirea noastră. Dar după ce a văzut că nu s-a folosit s-a dus la biserica cea din Vlaherne, și căzând pe pământ se ruga acestea, zicând cu lacrimi: „Miluiește-mă pe mine, Maica lui Hristos Dumnezeu, că altă nădejde nu am, ticăloasa, numai pe al Tău ajutor, și către Tine numai am scăpat”. Acestea se rugă de multe ori, și a noua zi a văzut în vis o femeie încuviințată și cinstită, care îi zicea ei: „Ce ai, o femeie, și nu te liniștești nicidecum, ci strigi supărându-mă pe mine?”. Iară ea a răspuns: „Știu, Stăpâna mea, că pentru păcatele mele mă ispitesc, ci fiindcă pentru noi păcătoșii S-a întrupat din Tine Fiul lui Dumnezeu, și S-a făcut om, pentru aceasta am alergat către Tine eu nenorocita, ca să mă miluiești și să mă vindeci pe mine”. Îi zice ei Stăpâna: „Du-te în casa mea de la Neoriu și acolo vei afla vindecarea”.
Deci după ce s-a deșteptat bolnava, mulțumind lui Dumnezeu s-a dus iarăși în biserica cea zisă și se ruga Fecioarei, ca să împlinească milostivirea ei pe care i-a făgăduit-o. Deci adormind, a văzut, de asemenea, pe Stăpâna cu un bărbat evlavios și îi zicea lui: „Rupe umflătura bolnavei acesteia”. Iar acela a lovit cu toiagul lui pântecele ei, și atunci s-a deșteptat femeia, și a văzut cum că a fost vedenie prea adevărată, că din pântecele ei curgea atâta puroi și putreziciune rău mirositoare încât toți s-au minunat.
Deci a intrat în baie și s-a spălat și așa a rămas toată sănătoasă, slăvind și mulțumind Împărătesei celei atotputernice, pentru ale cărei rugăciuni s-a învrednicit fericirii celei cerești.

(Extras Din minunile Maicii Domnului, Editura Doxologia, Iași, 2013)

cristiboss56 08.08.2013 22:26:57

Vedenie minunată

Vedenie minunată cum că Domnul se îmblânzește către noi prin rugăciunile Maicii Sale

http://www.hramnadevichiem.ru/index....lery&Itemid=15

„M-ai biruit maica Mea; cu rugăciunea ta cea milostivitoare ai îmblânzit dreapta mea mânie, Să se facă dar după voia ta. Și voi frații și prietenii mei, cu rugăciunile voastre ați schimbat mânia mea întru milă. Așadar, voi trimite iarăși în lume învățători și propovăduitori ca să îndrepteze pe cei ce păcătuiesc”.

În cartea numită Livada florilor, la cap.8, partea a III-a, se arată că era un duhovnic preasfânt cu viața, care pentru curata lui viețuire și alte îmbunătățite fapte, când săvârșea Sfânta Liturghie, se învrednicise a vedea multe vederi de îngeri și vedenii.
Iar la sfârșitul vieții sale, s-a învrednicit și de această minunată și înfricoșată uimire pe care o scriem aici mai jos, pentru încredințarea tuturora și pentru aducerea aminte a noastră totdeauna, poate de frica acestei prea adevărate și înspăimântătoare vedenii ne vom pocăi de fărădelegile noastre, ca să ne izbăvim de înfricoșata și groaznica hotărâre a Dreptului Judecător.
Preotul cel arătat mai sus, a văzut cu duhul pe Domnul nostru Iisus Hristos șezând pe scaunul măririi și de-a dreapta Lui pe Prealăudata Stăpână, iar toată oastea cea cerească sta așteptând porunca Stăpânului. Și a poruncit Domnul unui înger puternic să lovească în trâmbița cea înfricoșată și mare foarte pe care o ținea, și lovind îngerul, a ieșit un fel de sunet încât s-a cutremurat toată lumea ca o frunză de copac când o bate vântul.
Iar după puțină vreme a făcut semn Domnul către îngerul acela, ca să trâmbițeze a doua oară, și îndată a ascultat.
Atunci, Maica lui Iisus, cea fără de prihană și Preamilostivă, cunoscând cum că după al treilea sunet al trâmbiței va fi sfârșitul a toată lumea, s-a sculat de pe scaun în mijlocul tăcerii și evlaviei tuturor sfinților și căzând la preacuratele picioare ale Dreptului Judecător, a început a se ruga cu sârguință spre a îndupleca mare bunătatea Lui ca pentru nemărginita-i milostire să primească a da vreme de pocăință păcătoșilor, să-și plângă fărădelegile cu care L-au întărâtat pe Dânsul și spre mânie L-au pornit.
Iar Domnul a răspuns, zicând: „Știi o! Maica Mea preaiubită, câte fărădelegi a săvârșit lumea cea nemulțumitoare și în fiecare zi făptuiește; așadar, pe bună dreptate, nu se poate și nici nu se cuvine ca să o mai miluiesc vreodată. Că nu numai bărbații mireni și femeile, ci și clericii și monahii Mă răstignesc și Mă împung cu păcatele lor, pângărind cu desăvârșire sfințitul Chip și îngereasca viețuire prin desfrânările lor”. Atunci Stăpâna, mai cu înfocare a început iarăși a-L ruga, zicând: „Fiul meu cel Preadulce, ascultă-mă pe mine, pentru milostirile îndurărilor Tale și pentru Preacurate Patimile Tale pe care pentru cei păcătoși le-ai răbdat”. Răspunsu-i-a Iisus și a zis: „Știi o! Maica Mea, că de multe ori până acum ai îmblânzit dreapta Mea mânie cu rugăciunile și cererile Tale și nu m-ai lăsat să fac Judecata cea care se cuvenea, însă oamenii nicidecum nu s-au făcut mai buni, nici s-au lepădat de răutatea și vicleșugul lor cel mai dinainte, ci încă cu mult mai răi s-au făcut, luând în bătaie de joc Crucea și Patima Mea. Stăpânitorii și boierii jefuiesc cu nerușinare poporul cel supus și muncitor, pângărind Sfintele Porunci cu petrecerea lor desfrânată. Norodul cel de obște de asemenea, leapădă și defaimă Poruncile Mele, săvârșind voile lor cele trupești: desfrânările, uciderile, nedreptățile și alte păcate nerușinate și aducătoare de moarte”.
Zis-a iarăși Stăpâna: „Toate acestea sunt adevărate, preadulcele meu Fiu, însă, mă rog Ție, pentru nemărginita milostivire a Ta, trimite oamenilor Lumina Darului Tău, ca să-și cunoască paguba lor și întorcându-se să dobândească iertare. Așa Multmilostive Doamne, ascultă-mă pe mine și împlinește cererea aceasta, nu pentru că li se cuvine lor – că nevrednici sunt totdeauna de milă și iertare –, ci pentru dragostea mea și a tuturor sfinților acestora care și-au vărsat sângele pentru numele Tău și au murit în felurite chinuri, defăimând toate desfătările lumii pentru ca să câștige dragostea Ta. Deci, te rugăm, Multmilostive Stăpâne: ascultă rugăciunea noastră!”.
Atunci, toți sfinții s-au închinat cu Preasfânta, rugând pe Domnul ca să se facă milă. Iar Judecătorul Cel Preaîndurat, înduplecându-se de rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale tuturor sfinților săi, a răspuns cu senină față: „M-ai biruit maica Mea; cu rugăciunea ta cea milostivitoare ai îmblânzit dreapta mea mânie, Să se facă dar după voia ta.
Și voi frații și prietenii mei, cu rugăciunile voastre ați schimbat mânia mea întru milă. Așadar, voi trimite iarăși în lume învățători și propovăduitori ca să îndrepteze pe cei ce păcătuiesc”.
Acestea zicând Stăpânul, a luat sfârșit vedenia. Iar preotul și duhovnicul cel mai sus arătat a istorisit-o fraților celor împreună cu el trăitori. Și pentru ca să-i încredințeze că adevărată a fost, a spus-o fraților din mănăstire – la fiecare îndeosebi – oarecare greșeli ascunse ale lor, pe care i le-a arătat lui Domnul și l-a descoperit să-i povățuiască duhovnicește pentru ca să se îndrepteze.
Iar după ce le-a spus cuviosul toate și-a dat sufletul său în mâinile lui Dumnezeu.

cristiboss56 09.08.2013 20:45:53

Arătarea Icoanei făcătoare de minuni, a Maicii Domnului, numită Tolgsca

http://miriamturism.files.wordpress....a-jaroslav.jpg

In anul de la facerea lumii 6822, iar de la Hristos 1314, în zilele Sfîntului Petru, mitropolitul Kievului și a toată Rusia, domnea în Iaroslav binecredinciosul domn David Teodorovici. Iar Prohor, episcopul Rostovului și al Iaroslavului, care de alții era numit Trifon, cercetîndu-și păstoria sa, s-a dus și în mănăstirea Cuviosului Chirii Bieloezerski și de acolo a plecat cu luntrea pe apă în josul rîului Șecsna, care curge în Volga. Și călătorind pe rîul Volga, s-a îndreptat spre cetatea Iaroslav. Iar cînd era aproape la șase stadii de Iaroslav, înserîndu-se, s-a oprit pentru înnoptare la malul cel de sub deal, în partea aceea în care este cetatea și, suindu-se în deal, și-a întins cortul.
Și era oprirea lui în dreptul acelui loc unde, în cealaltă parte de Volga, este o pădure mare și un pîrîu ce se numește Tolga, care se varsă în Volga. Și rămînînd episcopul noaptea acolo, s-a deșteptat la miezul nopții și a văzut lumină în cortul său. Deci, sculîndu-se în grabă și ieșind din cort, a văzut pe toți ce erau cu dînsul dormind - preoți, clerici, slugi și păzitori -, iar lumina cea mare strălucea partea aceea. Și întorcîndu-se el spre rîu, a văzut de cealaltă parte a rîului un stîlp de foc prealuminos, strălucind negrăit, și un pod peste Volga pînă la stîlpul acela; deci se mira episcopul cu spaimă de vedenia aceea. Apoi, rugîndu-se lui Dumnezeu, și-a luat toiagul lui cel arhieresc, a ieșit din cort și a mers la rîu, nedeșteptînd pe nimeni. Deci, suindu-se pe podul cel văzut, mergea pe apă ca pe lemn; căci niciodată nu a fost pod acolo, ci prin dumnezeiasca poruncă i se închegase lui apa și se făcuse ca un pod sub picioarele lui. Apoi, trecînd în partea cealaltă și apropiindu-se de stîlp, a văzut chipul Preacuratei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu, ținînd în brațe pe Domnul nostru Iisus Hristos, stînd nu pe lemn, ci în văzduh, la înălțime de la pămînt mai mult de cinci coți, cît să nu o ajungă omul cu mîinile. Și a început episcopul a se ruga cu căldură, închinîndu-se la chipul acela și curgîndu-i lacrimi din ochi; și, rugîndu-se din destul, s-a întors înapoi, uitîndu-și toiagul în locul în care se rugase. Deci, trecînd iarăși podul cel văzut peste rîu, a intrat în cortul său, toți dormind și neștiind nimeni de umblarea sa peste rîul Volga, și s-a odihnit pînă dimineață.
Apoi, făcîndu-se ziuă și toți sculîndu-se din somn, au cîntat Utrenia după obicei. Și cînd era vremea ca episcopul să meargă în luntre, slugile au început a căuta toiagul arhieresc, dar nu l-au găsit și au spus arhiereului că aseară puseseră toiagul în cort și nu se știe ce s-a făcut. Atunci arhiereul, aducîndu-și aminte că uitase toiagul de cealaltă parte a rîului și înțelegînd că Dumnezeu voiește ca minunea aceea să vină la arătare, a arătat cu degetul peste Volga, căci nu putea de lacrimi să grăiască ceva cu limba. Apoi, abia grăind, le-a spus pe rînd ce a văzut și cum a trecut peste Volga; și le-a poruncit să treacă rîul Volga și să ia toiagul din locul ce le-a arătat lor cu degetul.

http://miriamturism.files.wordpress....8/dscf6458.jpg

Și trecînd slugile rîul Volga, au căutat toiagul arhieresc și au aflat în pădure icoana aceea a Preasfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu, stînd acum nu în văzduh, ci pe pămînt între copaci, și aproape de ea era toiagul arhieresc. Deci, închinîndu-se icoanei, au luat toiagul și s-au întors la arhiereu, spunîndu-i de icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Atunci arhiereul, lăsînd calea ce ducea spre cetate, a trecut rîul Volga cu toți oamenii ce erau cu dînsul și, văzînd chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a cunoscut că este acela pe care l-a văzut noaptea în văzduh, luminat de stîlpul cel de foc și, căzînd, a început a se închina cu osîrdie, vărsînd rugăciuni fierbinți cu lacrimi și sărutînd-o cu dragoste, bucurîndu-se și veselindu-se cu duhul. Și se bucurau și cei ce erau cu dînsul și vărsau lacrimi de bucurie, și făceau multe închinăciuni și rugăciuni.

Și s-a făcut acea minunată arătare a chipului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în opt zile ale lunii august, în care se cinstește pomenirea Sfîntului Emilian, episcopul Cizicului. Și a început episcopul în același ceas a tăia pădurea cu mîinile sale, curățind locul acela, și a pregătit lemne de biserică. Același lucru l-au făcut toți cu osîrdie și au croit în aceeași zi o biserică mică pe care au și întemeiat-o pînă la amiază. Despre acest lucru s-au înștiințat toți din cetatea Iaroslavului și mulțime multă de oameni a alergat la episcop în acel loc: clerici și mireni, bătrîni și tineri, bogați și săraci, sănătoși și neputincioși, care, văzînd icoana Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, negrăit s-au bucurat și se închinau la ea cu osîrdie, ajutînd la lucrul ce se făcea, tăind lemne și ajutînd meșterilor.
Deci săvîrșindu-se acea mică biserică, episcopul a sfințit-o în aceeași zi spre seară, ducînd în ea acel chip făcător de minuni. Și slujind în ea, a numit-o în numele cinstitei Intrări în biserică a Preasfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu, iar prăznuirea arătării icoanei a așezat a se săvîrși în opt zile ale lunii august. Și cîți din popor erau bolnavi atunci, toți au luat tămăduire cu darul Preacuratei Fecioare, Maica lui Dumnezeu. Iar arhiereul a poruncit ca lîngă această biserică să fie mănăstire și a numit egumenul în aceeași zi. De atunci s-a așezat acolo un locaș, întîi mic, iar după o vreme, mai mare și ales. Acel locaș este și pînă acum, păzit fiind de Dumnezeu. El se numește Tolgsca, de la rîul Tolga, care se varsă acolo în Volga.

http://days.pravoslavie.ru/Images/ib2525.jpg

Iar din ziua arătării acelei icoane făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, au început multe minuni a se săvîrșii, dintre care cele mai alese sunt acestea:
In anul 6900 - adică 1392 de la nașterea lui Hristos -, în ziua de 16 septembrie, pe vremea egumenului Ghermano, cîntînd frații în biserică Utrenia, la a noua pesnă, cînd preotul a zis: “Pe Născătoarea de Dumnezeu și Maica Luminii, întru cîntări cinstindu-o, să o mărim”, îndată din icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a curs mir din mîna dreaptă și a umplut biserica de mare și bună mireasmă. Deci toți privind acea minune cu mirare și cu spaimă, au proslăvit pe Dumnezeu și pe Preacurata Lui Maică. Iar după Utrenie au cîntat paraclisul și după ce l-au sfîrșit, au cîntat: “Stăpînă, primește rugăciunea robilor”¦”. Atunci, de la Pruncul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, din piciorul Lui cel stîng a curs mir; astfel că din acea icoană se vedeau curgînd două izvoare de mir, unul din mîna dreaptă a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și altul din piciorul stîng al Domnului nostru Iisus Hristos. Iar egumenul și frații, văzînd acestea, se veseleau cu duhul de acea preaslăvită minune și cu lacrimi cădeau la preacurata icoană, primind binecuvîntare din acel sfînt mir pe frunțile lor. Acel mir era dătător de tămăduiri, căci cîți se ungeau cu el, fiind cuprinși de orice neputință, îndată cîștigau sănătate.
După aceea, trecînd cîtăva vreme, un bărbat dregător cu numele Nichita, din Moscova, dinspre părțile Iezerului Alb, a fost trimis de stăpînitor în cetatea Iaroslav. Și venind el cu femeia și cu oamenii săi, a șezut în luntre, ca să călătorească pe apa rîului în sus. Iar acel Nichita avea un fiu născut, copil mic, care nu avea decît patru ani de la naștere. Acel prunc îmbolnăvindu-se pe cale, a murit și l-au adus mort la mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cea din Tolga, vrînd să-l îngroape acolo. Deci tatăl și mama copilului plîngeau în fața icoanei cea făcătoare de minuni a Maicii Domnului și se tînguiau nemîngîiați, căci nu mai aveau alt fiu. Și îngrijind ei trupul mortului, au pregătit groapa și cele de îngropare, de la întîiul ceas pînă la al nouălea. Și cîntîndu-se rugăciunea și obișnuita rînduială deasupra gropii, a înviat pruncul cel mort și a vorbit. Atunci toți s-au înspăimîntat și s-au bucurat, dar mai ales părinții s-au umplut de mare bucurie, deoarece și-au luat copilul viu și sănătos; și au dat mulțumire lui Dumnezeu și Preacuratei Maicii Lui.
Iar după cîțiva ani, cu îngăduința lui Dumnezeu, s-a întîmplat un foc mare în mănăstire și văpaia a cuprins repede întreaga biserică, încît frații nu au putut să deschidă ușile bisericii și să scoată cîte ceva de acolo. Deci biserica a ars cu toate lucrurile ce erau în ea și toți credeau că a ars și icoana cea făcătoare de minuni într-însa și se întristau pentru aceasta foarte. Insă după acel foc au găsit acea sfîntă icoană afară din biserică, în dumbravă, stînd întreagă pe un copac, strălucită cu lumină, fiind scoasă din foc nu de mîini omenești, ci de mîini îngerești.
Deci iarăși au luat-o cu bucurie și îndată au zidit o biserică mai frumoasă decît cea dintîi, înfrumusețînd-o cu toate podoabele, încît acum se vede biserică și mănăstire zidită din piatră aleasă. Iar darul Preacuratei Fecioare Născătoare de Dumnezeu nu încetează și acum a face minuni, curgînd ca din izvor din sfînta icoană, dînd tămăduiri la toate neputințele și izgonind duhurile viclene din oameni.
Despre acele minuni se scrie pe larg în locașul acela, iar noi, din cele multe, am pomenit puține, pentru că nu ne ajunge vremea ca să proslăvim pe Dumnezeu, pe Preasfînta Fecioară Maria care L-a născut pe Hristos, și să cinstim cu binecuvîntată închinăciune preacinstita ei icoană, pe care toate neamurile creștine sunt datoare să o cinstească, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

cristiboss56 11.08.2013 22:14:57

La cinsprezece ani după Înălțarea la ceruri a Domnului nostru Iisus Hristos, pe timpul când iudeii au ucis cu pietre pe Arhidiaconul Ștefan, întâiul Mucenic, și au gonit pe toți Apostolii din Ierusalim, cum și pe alții care propovăduiau pe Hristos, era un ucenic dintre cei șaptezeci, Maximin cu numele, care era în ceata Martei și a Mariei, după cum Apostolul Petru îi poruncise, ca să nu se despartă de dânsele. Fiindcă fratele lor (Lazăr), fugise în Cipru de frica iudeilor, ca să nu-l ucidă, iar surorile lui rămaseră în Ierusalim cu Prea Sfânta Fecioară, până la mutarea ei. Apoi au vândut toate lucrurile lor, au dat banii săracilor, și petreceau apostolește.

Dar Iudeii, văzând că propovăduiau cu îndrăzneală numele lui Hristos, le-au pus într-o luntre ce nu avea vetrile nici lopeți, pentru ca să se înece, și au slobozit luntrea să se ducă unde o va goni vântul. Iar în luntre era Maria, Marta, Maximila, slujnica lor, și Maximin cel zis mai sus, și alt oarecare, Kalidonie cu numele, care s-a născut orb, pe care Domnul l-a vindecat. Acești cinci se rugau lui Dumnezeu să-i povățuiască într-un loc unde va voi darul Lui. A cărui putere și ajutor i-a dus într-o eparhie a Galiei cu mulțime de oameni ce se zice Marsilia. Deci ieșind din luntre și slăvind pe Dumnezeu, s-au dus în târg, nu cumva le va da cineva milostenie, ca să se ducă. Iar oamenii cetății aceleia, ca niște închinători la idoli, nu s-au milostivit de ei. În cetatea aceea era un domnitor ce nu avea fiu, care a văzut în vedenie în noaptea aceea pe o femeie, zicându-i lui: „Tu dormi odihnindu-te pe pat cu soția ta, nemilostivule, sătul de toate bunătățile și robii adevăratului Dumnezeu mor de foame. Sculându-te, du-te în târg de dimineață și ia pe cei cinci străini și îi odihnește pe ei în casa ta. Iară de nu mă vei asculta pe mine, vei lua moarte grea și groaznică”. Acestea văzându-le domnitorul și soția lui, s-au înfricoșat, și i-au luat în casa sa, dându-le lor de toate ce le trebuia.

Iar după vreo câteva zile, auzind învățătura Mariei care propovăduia pe Hristos Dumnezeu adevărat, povestind facerile de minuni pe care le-a săvârșit, i-au zis ei: „Dacă Hristos, pe Care îl propovăduiești Dumnezeu Atotputernic, îmi va da un fiu, de care am dorire, și eu mă făgăduiesc că mă voi face creștin, și voi pierde toți idolii”. Iară ea a răspuns: „Nu numai darul acesta poate Stăpânul Hristos să-ți dea, ci și orice altă cerere vei cere, numai crede într-Însul fără îndoire, și vei cunoaște puterea Lui”.

Deci întru puține zile soția lui s-a îngreuiat, și îndată s-au botezat toți ai palatului. Și atâta evlavie a arătat domnitorul și dor de credință, încât a vrut să se ducă la Ierusalim, ca să se închine Sfintelor Locuri. Iar femeia lui, ca o evlavioasă ce era, l-a rugat cu lacrimi să o ia și pe dânsa, iar el, ca să nu o amărască pe ea, a primit să meargă cu dânsul. Deci a lăsat epitrop în locul său pe Maria, dându-i ei în scris stăpânire să surpe toate capiștile idolilor, și să zidească biserici, și orice va voi să facă, fără de împiedicare, dându-i cheile cetății și toată avuția lui în mâinile ei. Apoi a intrat în corabie cu soția lui, și cu alții oarecare, ca să le slujească.

Deci au călătorit în ziua cea dintâi, și atunci s-a stârnit un vânt potrivnic, și au stat multă vreme într-un liman, până ce a suflat un vânt potrivit, și atunci iarăși au călătorit.

Iar pe drumul acela a venit vremea femeii să nască, și a născut un prunc de parte bărbătească, cu multă durere, și apoi îndată și-a dat sufletul, pentru care boierul acela s-a întristat foarte, însă evlavia lui nicidecum nu s-a împuținat, ca să se smintească despre Dumnezeu, și să se întoarcă înapoi. Numai după ce a plâns destul, a zis corăbierilor să-l ducă la un ostrov pustiu, care era acolo aproape. Și așa au scos pe cea moartă și au pus-o într-o peșteră cu pruncul, și acoperind-o pe dânsa, a zis cuvintele acestea: „Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, Maica sărmanilor și ajutorul celor deznădăjduiți, după cum ai născut pe Dumnezeu cu chip minunat, așa păzește și pruncul acesta, și călăuzește-l pe dânsul cum voiești”.

Așa zicând au intrat în corabie, și în puține zile au ajuns la hotarele Ierusalimului; și ieșind din corabie s-au dus pe uscat în Sfânta Cetate, și acolo cu voia lui Dumnezeu au aflat pe Apostolul Petru și i-au vestit cele făcute. Iar Apostolul i-a zis lui: „Pace ție, fiule, care ai crezut în propovăduirea cea mântuitoare, iar pentru soția ta și pentru fiul tău să nu te întristezi, că Domnul poate să schimbe jalea ta întru veselie și bucurie”.

Deci ducându-se amândoi i-a arătat toate locurile peste care a umblat Domnul și a făcut minunile, adică Cina cea de Taină, grădina Golgota și Muntele Măslinilor de pe care s-a înălțat la ceruri. Și l-a învățat pe dânsul din destul toate tainele dumnezeieștii iconomii și ale credinței. Și după ce au șezut acolo mai bine de un an, l-a petrecut Apostolul, și s-a rugat pentru el, care, cu voia Atotputernicului Dumnezeu, în puține zile a ajuns la ostrovul acela pustiu, unde lăsase pe cea moartă cu pruncul. Și ducându-se în peșteră a văzut pruncul că sugea la cea moartă, care era întreagă și nestricată, după cum au lăsat-o. Pentru care s-a înspăimântat și a zis acestea, cu lacrimi către Domnul: „Dumnezeule Atotputernice, prin darul Tău, care a hrănit pe pruncul acesta atâta vreme, cred că poți să înviezi și pe maica lui, ca să se întoarcă jalea mea întru îndoită bucurie după mai-înainte spunerea lui Petru, Apostolul Tău. Așa, Multmilostive Stăpâne, ascultă pe nevrednicul robul Tău, pentru rugăciunile pururea Fecioarei Maicii Tale, și ale roabei tale Maria, care m-a luminat și la cunoștința Ta m-a povățuit”.

Așa a zis cu lacrimi și cu credință, și îndată, o! minune! s-a sculat moarta ca din somn, și suspinând, a zis acestea: „O, prea dulcea mea Stăpână, binecuvântat este numele Tău, care m-ai acoperit, și m-ai chivernisit întru naștere, și ai hrănit atâtea zile pe fiul meu”.
Atunci a povestit bărbatului ei, zicând: „Să știi că toate Sfintele Locuri, pe care ți le-a arătat Sfântul Petru, și la care mă povățuia Îngerul lui Dumnezeu eu le-am văzut”. Și așa le-a spus toate numele Sfintelor Locuri.
Iar acela mai mult s-a înspăimântat și, intrând în corabie, s-au dus în țara lor și, închinându-se Sfintei Marii, i-a spus toate cele făcute. Și toți ai cetății s-au botezat, și au sfărâmat pe toți idolii, și au zidit sfinte biserici și alte lucruri bune au săvârșit întru slava Tatălui, și a Fiului și a Sfântului Duh.

cristiboss56 13.08.2013 20:34:09

Prodromița

http://www.basilica.ro/_upload/img/9...es90g1mjia.jpg

Copia Icoanei Maicii Domnului – Prodromița de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este o reproduce fidelă, în mărime naturală, a celei de la Sfântul Munte Athos, atât în ceea ce privește reprezentarea, cât și ferecătura ei, spre deosebire de alte copii ale acestei icoane. Astfel, după modelul original al icoanei Maicii Domnului – Prodromița, frecătura icoanei de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este din argint, aurită pe alocuri, iar coroanele Maicii Domnului și Mântuitorului Hristos sunt ornamentate cu pietre semiprețioase.

Icoana a fost realiză în Grecia, în anul 2011 și a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 24 octombrie 2011, la sfințirea Paraclisului, cu prilejul aducerii la București a Cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României (24-28 octombrie 2011).

Precizăm faptul că anul acesta, 2013, se împlinesc 150 de ani de la pictarea icoanei Maicii Domnului – Prodromița, aflată la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos.

Istoria icoanei Maicii Domnului Prodromița o aflăm din Sinaxarul zilei de 12 iulie desprins din Mineiul din anul 1910. Redăm textul mai jos așa cum este prezentat în această ediție a Mineiului fără a știrbi nimic din farmecul arhaic al limbii române de la începutul sec. XX:

SINAXAR

'Stih: Icoană a Maicii lui Dumnezeu de minuni izvorâtoare.
A Miresei celei prea curate, cu chipuri dumnezeești.
Celor ce te roagă să le fii acoperemânt și păzitoare.
De toate ispitele și de nevoi să-i mântuești.
Dându-le dar și vindecare de toate boalele.
Și a dobândi prin tine toate cererile.

În 12 zile ale lunii iulie prăznuim pomenirea minunii sfintei Icoane celei cu dumnezeească minune zugrăvită-, numai singure dumnezeeștile Fețe, adică: a prea sfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Măriei, și a dumnezeescului său Fiu Iisus Hristos, ce prin dumnezeească iconomie, cu minune s'a închipuit în capitala Moldovei Iași, în anul dela întruparea lui Dumnezeu Cuvântului, 1863, luna Iunie 28 de zile. Căreia pentru praznicul sfinților apostoli, ce cade a doua zi, i s'a așezat prăznuirea în 12 zile ale lui Iulie; care făcătoare de minuni Icoană, întru acelaș an s'a adus în sfântul Munte Athos; și se află în Chinoviul Român în sfânta biserică Catedrală ce are hramul Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, întru slava lui Dumnezeu, și a prea curatei Maicei sale pururea Fecioarei Măriei. Cu ale căreia sfinte și prea puternice rugăciuni Hristoase Dumnezeule miluește-ne, și cu judecățile care știi, mântuește-ne pre noi, ca un bun și de oameni iubitor, Amin.

POVESTIRE

Pentru-făcătoarea de minuni Icoană a Prea Sfintei Stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoarei, și pururea Fecioarei Maria, cea cu dumnezeească minune săvârșită, numită Prodromița.

Plină de bucurie, plină de duhovnicească veselie, și de toată lauda, este prăznuirea noastră care o săvârșim astăzi, fraților creștini, întru pomenirea minunei ce s'a făcut cu această prea slăvită Icoană a Maicii lui Dumnezeu, a căreia' istorie se începe întru acest fel, după cum urmează, cuvântul.

Iubiții mei creștini! Știm că întru cele mari și fără de număr milostiviri, ce cu neîncetare se revarsă dela Părintele 'îndurărilor, asupra prea iubitei fiicei sfintei și drept slăvitoarei Biserici, este un bogat dar al bunătății lui Dumnezeu, și proslăvirea sfintelor icoane pre pământ, prin o mai pre sus de fire și prin minunata putere dumnezeească a facerii de' minuni, ce săvârșește prin ele minunatul întru sfinții săi Dumnezeu. Carele și prin sfintele icoane proslăvește, pre cei ce îl proslăvesc prin credință vie, și vieață plăcută lui, prin acest mare dar, a celor mari dăruiri dumnezeești, cu priimirea dreptei și adevăratei credințe s'a luminat și strălucește și a noastră patrie, și bisericile ce sunt în România, s'au făcut pomi de vieață, și slobozind din sine adânci rădăcini ale credinței celei dreptslăvitoare. În toate părțile ei au adus roduri de drepte slăviri și îmbelșugate, pre cât cu întâietatea la locurile sădirii lor, așa și pre toată fața pământului României o au împodobit, cu roditoarele sale mlădițe prin ceata cea cu mult număr a sfintelor și de minuni făcătoare icoane, și nu numai în fericitele zile a dreptslăvitorilor noștri strămoși, cari ardeau cu duhul pentru dreapta credință, au înmulțit Domnul minunile sale, prin arătarea și descoperirea sfintelor icoane, atât a prea curatei Maicii lui Dumnezeu; precum și a plăcuților lui, spre facerea de bine a sufletelor și a trupurilor, celor ce cu credință aleargă spre închinăciunea sfintelor icoane — cel ce pre cei drepți iubește, și pre păcătoși miluește — ci și în timpurile noastre aceste sărace de credință, au revărsat asupra noastră un îmbelșugat rîu de aceeași nepomenită a sa milostivire, ca să adape inimile cele cuprinse de uscăciunea puținei credințe, spre a răsări întrînsele fapte bune creștinești, și în privirea ochilor noștri s'a săvârșit o lucrare dumnezeească, și cu voința Domnului a răsărit pre tăria gânditorului nostru Cer a dreptslăvitoarei noastre Biserici, această icoană neisprăvită de mână omenească; care împodobindu-se cu strălucitoarele raze a facerilor ei de minuni, și tuturor cinstitorilor celor fără de număr, cari de la marginile lumii aleargă către strălucirea sa, vieață și bucurie le izvorăște.

În anul 1863, părinții ieroshimonahi Nifon și Nectarie, fondatorii schitului Prodromul din sf. Munte Atos, plecând să vie în țara românească pentru trebuințele acelui schit, aveau în inima lor o mare dorință și evlavie, pentru o sfântă icoană mai însemnată și de minuni făcătoare a Maicii lui Dumnezeu, ca să fie întru această sfântă nouă biserică, spre mângâerea celor ce se vor afla întru acest sfânt lăcaș, dupre cum mai toate mânăstirile sfântului Munte, au câte o icoană făcătoare de minuni.

.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:27:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.