Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   duminica prima zi din saptamana ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11672)

crocomau 09.02.2011 22:39:35

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 335435)
Ziua a saptea este urmatoarea:

Ma asteptam sa veniti cu lamuriri din Cuvantul lui Dumnezeu. Vorbim de ziua a saptea care a fost binecuvantata si sfintita de Dumnezeu.

Citat:

Nu asa scrie si in Iesirea?

Nu. In Iesirea scrie ca Dumnezeu a sfintit si binecuvanta ziua a saptea. Nu spune ca sfintit si binecuvantat una din cele sapte zile, urmand ca noi sa hotaram care este aceasta.

Citat:

Fata de ei noi sarbatorim ziua invierii Domnului, respectand si porunca: sase zile nu lucrati si a saptea va odihniti.

Ziua invierii Domnului este ziua intaia a saptamanii (care nu a fost poruncita de Dumnezeu,ca zi de odihna inchinata Domnului). Porunca vorbeste despre ziua a saptea (sambata).

Citat:

Daca te apuci sa numeri de luni pana sambata sunt sase zile, iar duminca este a saptea.

Duminica nu este ziua a saptea. Este ziua intaia (lucru recunoscut de Biserica Ortodoxa, conform Sfintei Scripturi).

Noi nu discutam despre numaratoarea pe care o faceti dvs. ci despre numaratoarea facuta de Dumnezeu.

tricesimusquintus 09.02.2011 22:42:37

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 335393)
Acum adventistii stiu si ce gandea Adam. Poate unii spun ca s-a dus cativa ani pe Marte, nu-i putem crede pe cuvant.

E atât de greu de crezut că Adam știa să numere până la 7?

Citat:

Nu scrie niciunde ca Noe cunostea saptamana. Scrie doar ca Dumnezeu i-a zis ca va ploua peste 7 zile. Apoi dadea drumul la porumbel la sapte zile.

QED.

Citat:

Scrie doar ca se cunoastea luna, aceasta era calculata dupa Luna.

Unde scrie că săptămâna se cunoștea după lună? Nu are nicio legătură!

Citat:

Cum gasesti si pe net, cea mai veche evidenta despre saptamana este la evrei. Babilonienii aveau si ei, dar au fost dupa Moise.

Documentul acela akkadian era datat înainte de Moise.

Citat:

Egiptenii aveau saptamana de 10 zile. Pe rand au adoptat-o si alte popoare.

Singurii care au adoptat sistemul decimal au fost francezii în timpul Revoluției, însă doar pentru scurt timp.

Citat:

Stim ca ziua are ceva mai mult de 24 de ore. Asa ca la 4 ani se adauga o zi in plus la februarie. Aia unde intra?

Nu există nicio legătură între anii bisecți și săptămână. Săptămâna are tot șapte zile în orice an.

Citat:

Aici e cel mai interesant. Unde scrie asa ceva? Scrie doar ca sa pastreze a saptea zi pentru Domnul, nu scrie care zi anume.

"Adu-ți aminte de ziua Sâmbetei să o sfințești pre ea. Șase zile lucrează și fă toate lucrurile tale. Iar ziua a șaptea este sâmbăta Domnului Dumnezeului tău, să nu faci într-aceea nici un lucru, nici tu și feciorul tău și fata ta, sluga ta și slujnica ta, boul tău, înjugătorul tău și tot dobitocul tău, și streinul cel ce lăcuiește cu tine. Că în șase zile au făcut Dumnezeu cerul și pământul și marea și toate câte sunt întrânsele, și în ziua a șaptea au odihnit; pentru aceea au binecuvântat Dumnezeu ziua a șaptea și au sfințit-o pre ea." (Ieșirea 20,8-11 versiunea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române 1914)

Textul acesta spune clar că ziua a șaptea din vremea exodului era aceeași cu ziua a șaptea de la Creație și o numește și Sâmbăta. Ba mai mult, o numește și "Sâmbăta Domnului", expresie care conjugată cu "Domnul Sâmbetei" din Marcu 2,28 exclude definitiv duminica din aria zilei de odihnă/închinare!

tricesimusquintus 09.02.2011 22:47:18

Citat:

Ziua a saptea este urmatoarea: in prima zi lucram; in a doua zi lucram; in a treia zi lucram; si tot asa pana la a saptea zi cand ne odihnim si mergem la Liturghie. Nu asa scrie si in Iesirea?

NU. Nu scrie "una din 7", ci a 7-a. Și mai scrie "adu-ți aminte!" Adică să-ți aduci aminte de prima sâmbătă, aia a Creației și pe aceea s-o ții! Nu oricare-ți convine.

Citat:

Daca te apuci sa numeri de luni pana sambata sunt sase zile, iar duminca este a saptea.

Dacă te apuci să numeri așa, îți scoli în cap Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române!:4:

Raoul 09.02.2011 22:48:34

Sectarule nu mai minti si nu mai modifica Scripturile! Porunca suna asa:

"Adu-ți aminte de ziua odihnei, ca să o sfințești. Lucrează șase zile și-ți fă în acelea toate treburile tale, iar ziua a șaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine"

Evreii respectau sambata pt. ca atunci au iesit din robia Egiptului. Eu la ce doamne-iarta-ma sa tin sambata?? M-am tampit la cap? In halu' asta mi-a intunecat diavolu mintea?? Eu tin ziua duminicii caci atunci a inviat Hristos! Este cel mai important punct al credintei! Imi pot da sectarii ceva mai de pret??

crocomau 09.02.2011 22:53:22

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 335451)
1. Dle Crocomau, eu sunt grec ca etnie, nascut in Romania, din parinti greci refugiati in Romania dupa al doilea razboi mondial.

Exact ca si soacra mea (cu care locuiesc in acelasi apartament). Cunosc multi greci. Imi place sa merg la serbarile organizate de comunitatea greceasca din orasul meu (Brasov).

Citat:

Asa ca poate ii veti permite unui grec care e si roman (scolarizat o vreme inde;ungata in romania, dar si in Grecia) sa va dea un raspuns la ceea ce va framanta.

Se pune problema?

Citat:

Dvs. credeti ce vreti, acceptati sau nu, dar eu vorbesc pe date concrete.

Am urmarit prezentarea dvs. Deocamdata raman cu ideea ca in Evrei 4:9 se foloseste expresia "ramane" (asa cum apare in traducerile ortodoxe vechi).

Va rog sa-mi spuneti daca se foloseste cumva expresia "alta" (asa cum apare in noua traducerea sinodala).

AdrianAamz 09.02.2011 22:59:32

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 335467)
Exact ca si soacra mea (cu care locuiesc in acelasi apartament). Cunosc multi greci. Imi place sa merg la serbarile organizate de comunitatea greceasca din orasul meu (Brasov).

Se pune problema?

Am urmarit prezentarea dvs. Deocamdata raman cu ideea ca in Evrei 4:9 se foloseste expresia "ramane" (asa cum apare in traducerile ortodoxe vechi).

Va rog sa-mi spuneti daca se foloseste cumva expresia "alta" (asa cum apare in noua traducerea sinodala).

Raspunsul vi l-am dat, regret ca nu ati sesizat esenta.

crocomau 09.02.2011 23:07:13

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 335466)
Sectarule nu mai minti si nu mai modifica Scripturile! Porunca suna asa:

"Adu-ți aminte de ziua odihnei, ca să o sfințești. Lucrează șase zile și-ți fă în acelea toate treburile tale, iar ziua a șaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine"

Cine a modificat Scripturile. Se vede doar faptul ca dvs. ciuntiti Porunca lui Dumnezeu. De ce nu ati postat si finalul Poruncii?

"Cã în sase zile a fãcut Domnul cerul si pãmântul, marea si toate cele ce sunt într-însele, iar în ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvântat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o."

Voiati sa nu se observe ca ziua a saptea (sambata) este o sarbatoare a creatiei impreuna cu Creatorul?

Citat:

Eu la ce doamne-iarta-ma sa tin sambata?? M-am tampit la cap?

Considerati ca cei care pazesc Poruncile lui Dumnezeu, neschimbate (asa cum au fost scrise in piatra, chiar de Dumnezeu), sunt niste tampiti?

"Aici este rãbdarea sfintilor, care pãzesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Iisus."(Apocalipsa 14:12)

Citat:

Eu tin ziua duminicii caci atunci a inviat Hristos!

Cine v-a poruncit sa tineti aceasta zi? Nici chiar Cel Inviat nu a facuto.

Invierea Domnului ne da nadejdea crestina a invierii mortilor, nu ne indeamna sa pazim o zi despre care Dumnezeu nu a spus nimic.

crocomau 09.02.2011 23:08:38

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 335470)
Raspunsul vi l-am dat, regret ca nu ati sesizat esenta.

Am sesizat totul. Dar vreau sa ma mai documentez (lucru pe care mi l-ati sugerat). Sper sa nu va fie cusuparare.

catalin2 09.02.2011 23:09:25

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 335461)
Nu. In Iesirea scrie ca Dumnezeu a sfintit si binecuvanta ziua a saptea. Nu spune ca sfintit si binecuvantat una din cele sapte zile, urmand ca noi sa hotaram care este aceasta.

A saptea se refera la numeralul ordinal, a saptea dintr-o insiruire de sase zile. Spune ca sase zile au adunat mana si in a saptea s-a dat porunca de a fi cinstita. Apoi spune ca la fel Dumnezeu a creat lumea in sase zile si in a saptea S-a odihnit, ca o comparatie. Egiptenii aveau saptamana de 10 zile. Evreii fusesera sute de ani in roabia egipteana, deci habar nu aveau de saptamana. Asa ca sunt doar aberatii si interpretari adventiste.
Citat:

Ziua invierii Domnului este ziua intaia a saptamanii (care nu a fost poruncita de Dumnezeu,ca zi de odihna inchinata Domnului). Porunca vorbeste despre ziua a saptea (sambata).

Sambata nu e denumirea zilei, sabat inseamna odihna. Ziua de sabat (sambata) inseamna ziua odihnei.
Iata si porunca: "13.Șase zile lucrează și-ți fă toate treburile tale; 14.Ziua a șaptea este ziua de odihnă a Domnului Dumnezeului tău. Să nu faci în ziua aceea nici un lucru:"
Deci toti crestinii respecta ziua de odihna. Ea nu mai e vechea zi a evreilor, care in vechiul legamant isi aminteau scoaterea din robie, ci ziua in care s-a innoit totul, Iisus a inviat.
Citat:

Duminica nu este ziua a saptea. Este ziua intaia (lucru recunoscut de Biserica Ortodoxa, conform Sfintei Scripturi).

Da, fata de socoteala pe care o tineau evreii in timpul lui Iisus ziua de duminica e ziua invierii Domnului, ziua intai a saptamanii. Tu esti evreu?

crocomau 09.02.2011 23:14:44

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 335479)
Ziua de sabat (sambata) inseamna ziua odihnei.

Si, ce va impiedica sa va odihniti cu Domnul, in ziua odihnei (sambata)?

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 335479)
Da, fata de socoteala pe care o tineau evreii in timpul lui Iisus ziua de duminica e ziua invierii Domnului, ziua intai a saptamanii. Tu esti evreu?

Sunt crestin, iar dupa socoteala crestina, duminica este ziua intaia a saptamanii iar sambata este ziua a saptea.

catalin2 09.02.2011 23:16:02

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335465)
NU. Nu scrie "una din 7", ci a 7-a. Și mai scrie "adu-ți aminte!" Adică să-ți aduci aminte de prima sâmbătă, aia a Creației și pe aceea s-o ții! Nu oricare-ți convine.

A saptea, adica a saptea dintr-o serie de sase, numeralul ordinal. Nu e clar? Cunosti denumirea unei zile cu numele "sapte"? Scrie "adu-ti aminte", adica isi amintesc de scoaterea din robie. Si bineinteles ca evreii au uitat toate poruncile la un moment dat, si au gasit scrierile in Templu.

catalin2 09.02.2011 23:22:20

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 335482)
Si, ce va impiedica sa va odihniti cu Domnul, in ziua odihnei (sambata)?

Dar Domnul nu se odihneste, pentru ca nu are nevoie de odihna. Pai respect ziua odihnei (sabat), sase zile si apoi o zi nu lucrez, cum scrie in porunca. Nu tin ziua pe care o tineau evreii pentru ca nu am avut rude in robia egipteana (din cate stiu) si fac parte din Noul Legamant.
Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 335482)
Sunt crestin, iar dupa socoteala crestina, duminica este ziua intaia a saptamanii iar sambata este ziua a saptea

Da, fata de calendarul tinut de evrei acum 2000 de ani. Nu stim daca aceea e ziua stabilita in timpul lui Moise. Si oricum, noi sarbatorim altceva decat evreii.

tricesimusquintus 09.02.2011 23:24:40

Citat:

Sectarule

Încă nu te-ai plictisit să mă numești astfel? Chiar ți-a pierit imaginația? Mai caută epitete...:1:

Citat:

nu mai minti si nu mai modifica Scripturile! Porunca suna asa:

De ce ești furios? Pentru că ți-am citat dintr-o Biblie Ortodoxă? Dacă-ți citam dintr-una adventistă poate făceai infarct!:102:Nu vreau să te am pe conștiință, așa că rămân la versiunea ortodoxă:

"Adu-ți aminte de ziua Sâmbetei să o sfințești pre ea. Șase zile lucrează și fă toate lucrurile tale. Iar ziua a șaptea este sâmbăta Domnului Dumnezeului tău, să nu faci într-aceea nici un lucru, nici tu și feciorul tău și fata ta, sluga ta și slujnica ta, boul tău, înjugătorul tău și tot dobitocul tău, și streinul cel ce lăcuiește cu tine. Că în șase zile au făcut Dumnezeu cerul și pământul și marea și toate câte sunt întrânsele, și în ziua a șaptea au odihnit; pentru aceea au binecuvântat Dumnezeu ziua a șaptea și au sfințit-o pre ea." (Ieșirea 20,8-11 versiunea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române 1914)

Citat:

M-am tampit la cap? In halu' asta mi-a intunecat diavolu mintea?? Eu tin ziua duminicii

tricesimusquintus 09.02.2011 23:26:50

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 335483)
A saptea, adica a saptea dintr-o serie de sase, numeralul ordinal. Nu e clar?

Ca lumina... nopții! Unde citești tu "a șaptea dintr-o serie de șase"? Vezi că ai desfăcut din greșeală borcanul cu "murături asortate tradiționale".:4:

tricesimusquintus 09.02.2011 23:32:50

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 335488)
Da, fata de calendarul tinut de evrei acum 2000 de ani.

Și față de calendarul evreiesc actual, sâmbăta este ziua a șaptea. Iar de anul acesta, și după calendarul ortodox românesc.

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 335488)
Si oricum, noi sarbatorim altceva decat evreii.

Poate și decât Dumnezeu. Acesta ar fi aspectul cel mai grav. Dumnezeu Își ia timp special (sfințit și binecuvântat de la Creație) ca să Se întâlneascu cu creștinul, să aibă părtășie cu el în Casa Sa, iar el (creștinul) umblă pe coclauri. În cel mai bun caz.
Iar în cel mai rău, face din Ziua Domnului, ziua morților. Ca și cum ar zice că Dumnezeu este mort. Groaznic!

Asta mi-aduce aminte de ce au făcut arabii cu "Poarta de aur" a Ierusalimului, poarta pe unde urmează să intre Mesia, conform credintei evreești. Au amenajat un cimitir!

catalin2 09.02.2011 23:35:34

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335464)
E atât de greu de crezut că Adam știa să numere până la 7?

Pai stia sa numere, dar isi numara copii, pomii, nu zilele. Mai ales ca a trait vreo 1000 de ani.
Citat:

Unde scrie că săptămâna se cunoștea după lună? Nu are nicio legătură!

Nici nu am scris ca saptamana se cnoastea dupa luna, ci ca nu se cunoastea deloc. Se cunostea in schimb impartirea in luni.
Citat:

Singurii care au adoptat sistemul decimal au fost francezii în timpul Revoluției, însă doar pentru scurt timp.

Citeste despre istoria saptamanii. La egipteni si alte neamuri.
Citat:

Documentul acela akkadian era datat înainte de Moise.

Pai unele popoare aveau 10 zile, altele 5 , altele alte zile, unul s-a nimerit sa aiba si sapte zile. ce-i cu asta?
Citat:

Nu există nicio legătură între anii bisecți și săptămână. Săptămâna are tot șapte zile în orice an.
Asta am adaugat si eu ulterior
Citat:

Textul acesta spune clar că ziua a șaptea din vremea exodului era aceeași cu ziua a șaptea de la Creație și o numește și Sâmbăta. Ba mai mult, o numește și "Sâmbăta Domnului", expresie care conjugată cu "Domnul Sâmbetei" din Marcu 2,28 exclude definitiv duminica din aria zilei de odihnă/închinare
Ti-am mai spus, sambata =odihna, nu ziua respectiva, care nici nu avea asa denumirea atunci (de fapt nu avea nicio denumire, neavand saptamana).
Unde scrie ca e aceeasi cu ziua creatiei? Nu scrie deloc asa ceva. Apoi se da o analogie, ca Dumnezeu a lucrat sase zile si S-a odihnit a saptea. Niciun fel de echivalare a zilelor. Sper ca nu o sa incepem cu ba da, ba nu.

Cum vedeti, v-au prostit americanii astia si voi v-ati lepadata dreapta credinta, jucandu-va mantuirea.

catalin2 09.02.2011 23:38:29

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335491)
Ca lumina... nopții! Unde citești tu "a șaptea dintr-o serie de șase"? Vezi că ai desfăcut din greșeală borcanul cu "murături asortate tradiționale".:4:

Te-ai americanizat si nu mai stii romaneste? :) Sase zile sa nu lucrati si a saptea sa fie zi de odihna. Cunosti o zi cu numele "sapte"?

tricesimusquintus 09.02.2011 23:44:50

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 335495)
Citeste despre istoria saptamanii. La egipteni si alte neamuri.

Mai concret...

Citat:

Pai unele popoare aveau 10 zile, altele 5 , altele alte zile, unul s-a nimerit sa aiba si sapte zile. ce-i cu asta?

Dumnezeu a instituit săptămâna de 7 zile. Și "ce-i cu asta?"- zici tu...

Citat:

Asta am adaugat si eu ulterior

Am văzut mai târziu corectura ta. Îmi cer scuze.

Citat:

Ti-am mai spus, sambata =odihna, nu ziua respectiva, care nici nu avea asa denumirea atunci (de fapt nu avea nicio denumire, neavand saptamana).

Spre dezamăgirea ta, Șabbath însemna și odihnă, și ziua a șaptea (sâmbătă) , ba chiar și săptămână!

Citat:

Unde scrie ca e aceeasi cu ziua creatiei? Nu scrie deloc asa ceva. Apoi se da o analogie, ca Dumnezeu a lucrat sase zile si S-a odihnit a saptea. Niciun fel de echivalare a zilelor. Sper ca nu o sa incepem cu ba da, ba nu.

Ți-am dat textul poruncii, nu se vede?

tricesimusquintus 09.02.2011 23:45:53

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 335496)
Te-ai americanizat si nu mai stii romaneste? :) Sase zile sa nu lucrati si a saptea sa fie zi de odihna.

Hai că asta-i antologică!:21: Curat românească!

AdrianAamz 09.02.2011 23:53:39

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335492)
. Dumnezeu Își ia timp special (sfințit și binecuvântat de la Creație) ca să Se întâlneascu cu creștinul, să aibă părtășie cu el în Casa Sa, iar el (creștinul) umblă pe coclauri. În cel mai bun caz.
Iar în cel mai rău, face din Ziua Domnului, ziua morților. Ca și cum ar zice că Dumnezeu este mort. Groaznic!

Acum, nu stiu daca la dvs. Hristos e considerat Dumnezeu...
Nu demult, ati scris ca Hristos (care la ortodocsi e Dumnezeu) a zacut mort in ziua sambetei, in mormantul in care se odihnea pentru ca era sambata.
Pai, uite ca pana si Dumnezeu a murit, si a stat in mormant sambata (ati recunoscut si dvs., sper ca nu veti spune ca v-au alunecat degetele pe tastatura).
Poate de aceea in BO se prefera sa se faca rugaciuni pentru cei morti in ziua sambetei si pentru cei vii in ziua duminicii: sambata, Hristos era mort si se ODIHNEA (ortodocsii se roaga nu pentru morti propriu zis, ci pentru ODIHNA lor...), iar duminica a inviat, si e ziua in care se roaga pentru cei vii...

Simplu, nu ? Crestinul e sau nu de partea lui Hristos ? E sau nu cu Hristos pe aceleasi coordonate ??
Cu Hristos sambata _ mormantul; se face aducere aminte de statul in mormant al lui Hristos, de ODIHNA lui. Cu Hristos duminica: viata; mai precis: din nou la viata, se face aducere aminte de invierea lui Hristos.

Ca sa stabilim ceva: eu am venit cu argumentul dvs., cu raspunsul pe care l-ati dat la intrebarea daca Hristos lucreaza sambata... ati spus ca sambata s-a odihnit deoarece era mort in mormant.
Acum, ii acuzati pe ortodocsi ca leaga sambata de morti. E ceva care nu concorda cu Hristos aici ?

AdrianAamz 09.02.2011 23:57:35

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335500)

Spre dezamăgirea ta, Șabbath însemna și odihnă, și ziua a șaptea (sâmbătă) , ba chiar și săptămână!

Parca am lamurit problema lui shabbath si a lui sapte... sau nu mai conteaza ce zic specialistii ? Mai ales ca nici nu sunt ortodocsi, ci anti-ortodocsi.

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12138

tricesimusquintus 10.02.2011 00:17:40

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 335504)
Acum, nu stiu daca la dvs. Hristos e considerat Dumnezeu...

Știți prea bine că da.

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 335504)
Nu demult, ati scris ca Hristos (care la ortodocsi e Dumnezeu) a zacut mort in ziua sambetei, in mormantul in care se odihnea pentru ca era sambata.
Pai, uite ca pana si Dumnezeu a murit, si a stat in mormant sambata (ati recunoscut si dvs., sper ca nu veti spune ca v-au alunecat degetele pe tastatura).
Poate de aceea in BO se prefera sa se faca rugaciuni pentru cei morti in ziua sambetei si pentru cei vii in ziua duminicii: sambata, Hristos era mort si se ODIHNEA (ortodocsii se roaga nu pentru morti propriu zis, ci pentru ODIHNA lor...), iar duminica a inviat, si e ziua in care se roaga pentru cei vii...

E ceva putred în... Bizanț. Așa cum Hristos n-a înviat în fiece duminică (ca să dea apă la moară "duminicarilor"), El nici n-a stat în fiece sâmbătă în mormânt să dea apă la moară cultului morților.

tricesimusquintus 10.02.2011 00:26:20

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 335505)
Parca am lamurit problema lui shabbath si a lui sapte... sau nu mai conteaza ce zic specialistii ? Mai ales ca nici nu sunt ortodocsi, ci anti-ortodocsi.

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12138

Singurul lucru lămurit e că concluzia respectivă nu era a specialiștilor Timothy Crow și Silviu Tatu, ci a specialistului AdrianAamz. Am vrut să fiu discret și să nu mai fac caz de asta, dar văd că insistați...

Geony 10.02.2011 00:45:20

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335458)
Avem, cum să nu....

Eu stiu ca aveti voi de toate, cu atat mai mult citate pt serbarea sabatului.
Penticistalii au pt vb in limbi..
Iehovistii pt negarea divinitatii lui Hristos...doar cele peste 3000 de culte NP trebuiau sa se alimenteze de undeva, sau intr-un fel.

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335458)
"Deci dar rămâne încă repaus de Sâmbătă, pentru poporul lui Dumnezeu." (Evrei4,9) Am citat din Biblia profesorului de teologie ortodoxă Nicolae Nitzulescu.

Spre surprinderea ta eu ma folosesc din mai multe Biblii..
Evrei 4, 7. Dumnezeu hotărăște din nou o zi, astăzi rostind prin gura lui David, după atâta vreme, precum s-a zis mai sus: "Dacă veți auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoșați inimile voastre".
8. Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi de odihnă.
9. Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu.
.....
Din Biblia NP:
Evrei 4, 7: El hotărăște din nou o zi: "Astăzi", - zicând, în David, după atâta vreme, cum s-a spus mai sus: "Astăzi, dacă auziți glasul Lui, nu vă împietriți inimile!"
8 Căci, dacă le-ar fi dat Iosua odihna, n-ar mai vorbi Dumnezeu după aceea de o altă zi.
9 Rămâne dar o odihnă ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu.

Asadar, daca v-om citi mai atent tot capitolul d-le pastor, v-om observa ca nu e vb nici de Duminica si nici de Sambata...e vorba de "o alta zi de odihna"= odihna pe vesnicie in Imparatia lui D-zeu.

catalin2 10.02.2011 00:47:25

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335500)
Mai concret...

Mai concret exista google si wikipedia, daca pe mine nu ma crezi. Acolo screi fiecare popor cum avea zilele.
Uite ca am agsit si la babilonieini ca sa nu mai spui ca tineau sabatul: http://en.wikipedia.org/wiki/Sabbath
Ei nu tineau saptamana, ci aveau sarbatori la date fixe, in fiecare ale lunii la 7, 14, 21 si 28. Ultima saptamana si luna avea noua sau zece zile.
Citat:

Dumnezeu a instituit săptămâna de 7 zile. Și "ce-i cu asta?"- zici tu...
Si cate zile ai numarat ultima data in calendarul nostru? Nu sapte intr-o saptamana?
Citat:

Inseamna doar odihna, cum vezi si in link-ul dat de mine. Mai exista saptaman sabatica, an sabatic, astea toate insemnand odihna, an de odihna.
Citat:

Ți-am dat textul poruncii, nu se vede
Pai se vede exact ce am spus eu, nimic din ce sustii tu, adica adventistii. Sunt doar fabulatii si speculatii. Asa cum toate popoarele au luat saptamana de la crestini, noi am preluat de la evrei, asa cum o aveau pe timpul lui Iisus. Nici macar nu stim daca era aceeasi pe timpul lui Moise, pentru ca evreii uitasera legea in cateva randuri.

Geony 10.02.2011 00:48:02

D-le pastor, alte versete mai aveti?

AdrianAamz 10.02.2011 00:54:00

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335510)
Singurul lucru lămurit e că concluzia respectivă nu era a specialiștilor Timothy Crow și Silviu Tatu, ci a specialistului AdrianAamz. Am vrut să fiu discret și să nu mai fac caz de asta, dar văd că insistați...

Cei doi specialisti au analizat Geneza 1-3 si nu au mentionat nimic despre vreo radacina comuna; poate si datorita faptului ca ei nu doar au vazut diferenta grafica dintre cele doua cuvinte, ci au si recunoscut ca exista o diferenta notabila.

Daca dvs. vedeti cu ochii dvs. diferenta dintre doua cuvinte scrise cu grafie diferita si care au in comun doar 2 litere, si tot o contestati, poate ca aveti totusi o problema de optica, iar nu una de opacitate perceptiva.

E ca o problema de geometrie: se deseneaza cateva figuri pe hartie si se cere sa se deosebeasca pentagonul de triunghi...

AdrianAamz 10.02.2011 00:59:44

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335510)

Cei doi specialisti au analizat Geneza 1-3 (la pag. 152-153) si nu au mentionat nimic despre vreo radacina comuna; poate si datorita faptului ca ei nu doar au vazut diferenta grafica dintre cele doua cuvinte, ci au si recunoscut ca exista o diferenta notabila.
In plus, sunt si ei neo-protestanti, deci anti-ortodocsi, asa ca nu au scris cartea aceea ca sa imi ofere mie (nascut si crescut totusi intr-un mediu ortodox ) argumente impotriva dvs.

Daca dvs. vedeti cu ochii dvs. diferenta dintre doua cuvinte scrise cu grafie diferita si care au in comun doar 2 litere, si tot o contestati, poate ca aveti totusi o problema de optica, iar nu una de opacitate perceptiva.

E ca o problema de geometrie: se deseneaza cateva figuri pe hartie si se cere sa se vada daca sunt diferente intre ele si daca au ceva in comun.
Si patratul, si cercul au un punct central... dar cam atat...

tricesimusquintus 10.02.2011 01:08:48

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 335527)
Cei doi specialisti au analizat Geneza 1-3 (la pag. 152-153) si nu au mentionat nimic despre vreo radacina comuna

Îmi repetați de două ori acest argumentum absentia. Ce să cred, s-au terminat argumentele solide... și ați trecut la cele gazoase?:21:

AdrianAamz 10.02.2011 01:16:55

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335509)

E ceva putred în... Bizanț. Așa cum Hristos n-a înviat în fiece duminică (ca să dea apă la moară "duminicarilor"), El nici n-a stat în fiece sâmbătă în mormânt să dea apă la moară cultului morților.

Dar ce , scrie in Biblie ca Dumnezeu a creat lumea in fiecare saptamana timp de cate 6 zile ? Si ca apoi s-a odihnit in fiecare a saptea zi ?
Caci asta e logica dvs. in cazul de fatza !
Asa cum Hristos nu a murit in fiecare vineri si nu a inviat in fiecare duminica !

Scrie ca Dumnezeu s-a odihnit in ziua care a urmat celor 6 zile in care a creat lumea.
Scrie ca a sfintit si binecuvantat fiecare a 7-a zi ?
Scrie doar ca a binecuvantat ziua a 7-a , aceea in care s-a odihnit dupa ce facuse toate. Despre alte zile, nu mai scrie.
Cand i-a scos pe Adam si Eva dn rai, nu le-a zis decat ca vor trai din munca grea; nu le-a mai spus sa tina sambata. Pana la Moise, nu a poruncit nimic Dumnezeu despre sambata, nimanui.

Aaaaaaaaaa... da, intr-un tarziu, dupa cateva mii de ani, ii zice lui Moise ca poporul evreu sa tina o sambata... in care sa nu faca nimic, altfel vor fi omorati (TREBUIA sa fie omorati cei care nu tineau sambat)a: "spune fiilor lui Israel". Dar nu "spune fiilor lui Adam" (adica intregii omeniri).

Dupa ce vine Hristos, el nu zice "va spun voua, crestinilor, paziti sambata", si nici apostolii nu zic: "Shema, hristian ! (asculta, crestine !) pazeste sabatul !", precum zicea Moise "Shema, Ishrael! (asculta, Israele !)".

Evreii tin odihna (sabatul) in ziua lui Moise pentru ca nu li s-a dat dreptul de a alege. Au fost aspru ingraditi.

(Apropo, in cadrul AZS se manaca porc ? Dar iepure ? Dar lacuste ? Ca si aici a dat Dumnezeu porunci foarte clare !)

Crestinii tin odihna in ziua lui Hristos. Daca nu era invierea lui Hristos, la ce mai folosea creatia ?

Daca credinta crestina se bazeaza pe invierea lui Hristos, si iau ca reper duminica, de ce mai trebuie sa vina cineva si sa judece crestinii pentru sambete ??

AdrianAamz 10.02.2011 01:18:28

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335528)
Îmi repetați de două ori acest argumentum absentia. Ce să cred, s-au terminat argumentele solide... și ați trecut la cele gazoase?:21:

Eu folosesc logica dvs. : dvs. imi spuneti mereu ca NU scrie aia sau aia, ca aceia NU au spus explicit aia sau ailalta.
Si acum imi reprosati mie ca va servesc cu prajitura dvs. ??

tricesimusquintus 10.02.2011 01:27:15

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 335531)
Eu folosesc logica dvs. : dvs. imi spuneti mereu ca NU scrie aia sau aia, ca aceia NU au spus explicit aia sau ailalta.
Si acum imi reprosati mie ca va servesc cu prajitura dvs. ??

Vă înșelați. Eu tot arăt ce SCRIE: Dumnezeu S-a odihnit sâmbăta, a binecuvântat-o și a sfințit-o, a poruncit-o (porunca a IV-a din Decalog); iar dumneavoastră (nu neapărat dv. personal) argumentați tot ce NU scrie (poruncirea duminicii de către Hristos și apostoli, desființarea Decalogului).

AdrianAamz 10.02.2011 01:46:21

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335532)
Vă înșelați. Eu tot arăt ce SCRIE: Dumnezeu S-a odihnit sâmbăta, a binecuvântat-o și a sfințit-o, a poruncit-o (porunca a IV-a din Decalog); iar dumneavoastră (nu neapărat dv. personal) argumentați tot ce NU scrie (poruncirea duminicii de către Hristos și apostoli, desființarea Decalogului).

Parca era vorba mai adineauri de ce scrie in cursul de ebraica, nu de ce scrie in Biblie...

La intrebarile cu Sfanta Treime tot n-ati raspuns.

Geony 10.02.2011 01:50:13

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 335536)
Parca era vorba mai adineauri de ce scrie in cursul de ebraica, nu de ce scrie in Biblie...

Fratele pastor si adeptii dansului sunt cam uituci...am pus si eu multe intrebari si nu am primit raspuns....
Imi citeaza de la Evrei 4, 9 si crede ca eu sunt fara minte ca toti AZS si nu citesc ce scrie inainte si dupa acest verset...face confuzie intre ziua de odihna poruncita evreilor si tinuta de ei si ziua de odihna in Imparatia lui D-zeu.

AdrianAamz 10.02.2011 02:40:29

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335509)

Pe baza aceluiasi criteriu emis de dvs., cum ca evenimentul X nu a fost experimentat de Dumnezeu in fiecare zi de Y, v-as zice si eu ca Dumnezeu n-a creat lumea in fiecare sapatamana, si deci nu s-a odihnit in fiecare a saptea zi, ci doar intr-una si buna...asa ca ce atata tevatura cu numele zilei de odihna ?

La dvs. si la evrei ziua de odihna se numeste sambata, la crestini se numeste duminica...
si la musulmani se numeste الجمعة(adica vineri).

nutucutu 10.02.2011 08:00:29

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 335429)
Nu stiu pe ce se bazeaza credinta dvs. Dumnezeu a sfintit si binecuvantat numai ziua a saptea (sambata).

Credinta in Invierea Domnului Iisus Hristos se manifesta prin nadejdea noastra in invierea mortilor. Asa ne invata Sfintii Apostoli, care nu au spus nimic despre cinstirea zilei in care a inviat Mantuitorul (nici EL, dupa ce a inviat, nu ne-a spus nimic despre binecuvantarea si sfintirea zilei intaia a saptamanii).

Dupa cum se vede dumneavoastra vorbiti de simbata, altii vorbesc de dumnica. I-am cerut domnului Tricesimusquintus versete referitoare la acest lucru si m-a trimis la o traducere pe care eu nu o posed. Nici bibliile protestante pe care le am in casa nu vorbesc despre simbata. Userul adrianaamz a verificat si ne-a facut demonstratia ca nu scrie simbata in legea lui Moise. Si atunci, iarasi sint pusa in fata unei alegeri: cred in ceea ce spuneti dumneavoastra sau cred in ceea ce spun inaintasii Bisericii Catolice. Rapunsul meu e acelasi: ii aleg pe cei care au adus roade, deci nu va cred pe dumneavoastra, pentru ca cuvintele dumneavoastra nu sint insotite de roade ca si ale apostolilor, iar Isus ne-a spus ca acesta e modul in care ii recunoastem pe falsii vestitori ai evangheliei.

tricesimusquintus 10.02.2011 08:10:15

Citat:

Cu cursul de ebraică ați încercat să mă fentați o dată. Mulțumesc, am terminat.

Citat:

Puneți-mi întrebarea pe topicul despre Treime. Acolo o să vă dau un răspuns nesatisfăcător, sau mai bine nu.:68:

tricesimusquintus 10.02.2011 08:14:25

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 335547)
Dupa cum se vede dumneavoastra vorbiti de simbata, altii vorbesc de dumnica. I-am cerut domnului Tricesimusquintus versete referitoare la acest lucru si m-a trimis la o traducere pe care eu nu o posed. Nici bibliile protestante pe care le am in casa nu vorbesc despre simbata. Userul adrianaamz a verificat si ne-a facut demonstratia ca nu scrie simbata in legea lui Moise. Si atunci, iarasi sint pusa in fata unei alegeri: cred in ceea ce spuneti dumneavoastra sau cred in ceea ce spun inaintasii Bisericii Catolice.

Cel mai bine e să-L credeți pe Hristos! El nu vă va duce cu preșul în ce privește ziua Lui de odihnă. Și nici măcar dumneavoastră, cu toate demonstrațiile disperate ale dlui AdrianAamz nu veți putea spune cu mâna pe inimă că aceasta era duminica.

catalin2 10.02.2011 08:20:22

Citat:

Dupa cum se vede dumneavoastra vorbiti de simbata, altii vorbesc de dumnica. I-am cerut domnului Tricesimusquintus versete referitoare la acest lucru si m-a trimis la o traducere pe care eu nu o posed. Nici bibliile protestante pe care le am in casa nu vorbesc despre simbata. Userul adrianaamz a verificat si ne-a facut demonstratia ca nu scrie simbata in legea lui Moise. Si atunci, iarasi sint pusa in fata unei alegeri: cred in ceea ce spuneti dumneavoastra sau cred in ceea ce spun inaintasii Bisericii Catolice. Rapunsul meu e acelasi: ii aleg pe cei care au adus roade, deci nu va cred pe dumneavoastra, pentru ca cuvintele dumneavoastra nu sint insotite de roade ca si ale apostolilor, iar Isus ne-a spus ca acesta e modul in care ii recunoastem pe falsii vestitori ai evangheliei.

Dar e simplu, nu trebuie nicio traducere. La evrei ziua a saptea se numea Sabbath, care inseamna odihna. Dupa aceea i-au pus numele de Sabbath, dupa ce Moise a primit poruncile. Deci in acele pasaje e de fapt ziua de odihna, dar ei folosesc cum vor pasajele ca sa ii amageasca pe cei care stiu mai putine sau nu se documenteaza. Nimic din credinta noastra nu e la voia intamplarii, de neexplicat. Am dat si citatul din Sfantul Ioan Damaschin despre sabat (sambata).

De aceea traducerea peste tot afara de adventisti este:
"Adu-ți aminte de ziua de odihnă (sabbath), ca s-o sfințești.
Să lucrezi șase zile, și să-ți faci lucrul tău. Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul și marea, și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă și a sfințit-o. "

Deci ei au pus ca si cum denumirea zilei era deja Sabbath (odihna), dar evreii au numit-o dupa ce au primit porunca. Probabil si-au dat si ei seama ca au fost pacaliti de adventisit si acum vor sa se razbune, sa pacaleasca si ei pe altii. :) Glumesc, de fapt cred ca ei nici nu stiu astea.
Citat:

Si atunci, iarasi sint pusa in fata unei alegeri: cred in ceea ce spuneti dumneavoastra sau cred in ceea ce spun inaintasii Bisericii Catolice.

Rationament destul de gresit, mai ales cand vine vorba de ortodoxie si de diferente. Si adventistii cred ce le spune cultul lor, martorii cele spune cultul lor, etc. Dovada sunt doar minunile.

nutucutu 10.02.2011 08:26:56

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 335552)
1.Dar e simplu, nu trebuie nicio traducere. La evrei ziua a saptea se numea Sabbath, care inseamna odihna. Dupa aceea i-au pus numele de Sabbath, dupa ce Moise a primit poruncile.
2. Rationament destul de gresit, mai ales cand vine vorba de ortodoxie si de diferente. Si adventistii cred ce le spune cultul lor, martorii cele spune cultul lor, etc. Dovada sunt doar minunile.

1. Iata ce simplu stau lucrurile; deci nu mai trebuie sa merg sa cer audienta la Sfintul Parinte, sa-i cer permisiunea sa cercetez arhivele Vaticanului, sa verific. Va cred pe cuvint
2. Chiar neluindu-ma dupa roadele Bisericii Catolice, in care dumneavoastra nu credeti, oricum adventistii considera ca si catolicii se pot mintui. Si atunci ma concentrez pe ceea ce ma invata Biserica Catolica sa fac, astfel incit sa ma mintuiesc.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:41:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.