![]() |
|
O rugăciune foarte frumoasă a unui nevoitor, a unui călugăr athonit, care cred că în sufletul său nu-și dorea nimic altceva decât îmbogățirea întru Dumnezeu, o rugăciune în care cred că ne putem regăsi cu toții. Zice așa:
„Nu doresc să trăiesc mult. Vreau să trăiesc cu Tine. Mult, viu și nesfârșit ești Tu. Vino și fă voia Ta întru mine. Vino când vrei și când socotești Tu. Vino ca o adiere, ca o binecuvântare, dacă socotești astfel, vino ca un fulger al încercării și arde-mi ființa dacă crezi că așa trebuie. Știu că ceea ce va urma vizitei Tale, în orice fel ai veni, va fi ceea ce-mi doresc mai adânc, ceea ce nu pot exprima și găsi nicăieri altundeva în afară de Tine. De aceea, pe Tine Te caut și aștept. Sunt dezamăgit de mine însumi, numai Tu rămâi, și vin la tine, Doctorul, luminarea și sfințirea sufletelor și trupurilor. Vin bolnav cum sunt și îmi încredințez Ție toată viața și nădejdea mea. Amin.” Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.Amin. Doamne ajuta! |
Scurtă rugăciune pentru noi înșine și pentru cei dragi nouă:
Doamne, Tu cunoști pricina îngrijorărilor mele, ia-mă în palma Ta și păzește-mă. Fii cu mine în fiecare clipă și nu mă lăsa să alunec sau să mă poticnesc. Ție îți încredințez viața mea și ființa mea, sufletul meu și tot ce am. Ai grijă de ele și folosește-le după cum vrei Tu. Ție ți-i încredințez și pe toți cei pe care îi iubesc, ocrotește-i cu mila Ta și nu-l lăsa pe niciunul dintre ei să se piardă. Iartă-ne când greșim iar atunci când rătăcim pe cărări străine, ia-ne de mână și adu-ne cu blândețe acasă. Îndreaptă răul pe care l-am făcut și folosește rănile noastre spre zidirea și vindecarea noastră și a altora. Rămâi cu noi până la sfârșit și dă sens vieții noastre, pentru ca și noi să rămânem în Tine și să gustăm pacea și biruința deplină în Împărăția Ta. Amin |
https://lh5.googleusercontent.com/-3...-no/waqee9.jpg
Stapane, Imparate al cerului si al pamantului, care ai venit in lume sa ne mantuiesti si sa ne faci partasi ai bunatatilor celor negraite, noi n-am stiut pana acum ce cerem, noi n-am stiut pana acum, Doamne, ce vrem, dar am inteles ca tu vrei sa ne dai, ca un Parinte bun, numai ce ne este de folos pentru sufletele noastre. Ajuta-ne ca sa ne dezlipim mai usor de pamantul acesta trecator, si sa nu mai dorim nimic altceva decat numai pe Tine si Imparatia Ta cea cereasca, ca in ziua Ta cea mare, cand vei veni sa ne judeci cu slava Ta pe norii cerului sa ne asezi la dreapta ta, ca sa fim cu Tine in vecii vecilor. Amin. |
Doamne, îți prezint prietenii mei pentru ca să-i binecuvântezi, să-i ocrotești și să le arați cum să trăiască.
Tu care știi cum trăiesc, știi ceea ce îi preocupă, ceea ce simt, ceea ce gândesc la ceea ce aspiră, ceea ce le lipsește și ceea ce își doresc. Tu care știi când plâng, când râd, când sunt în singurătate; ocrotește-i, protejează-i, animă-i ca să meargă mai departe, însoțește-i întotdeauna. Și pe mine învață-mă să simt ceea ce simt ei, a fi disponibil când au cel mai mult nevoie de mine, a fi amabil când necesită cel mai mult a fi iubit, a-i vedea când necesita a fi văzuți, a-i auzi când doresc să fie auziți a le da siguranță când o necesită, a le veni în grabă când au are nevoie de cineva, a sărbători când necesită a fi sărbătoriți, a plânge când au nevoie de a se ușura, pentru a mă simți mândru de ei și a învăța cât se poate de la ei. Pentru ca Tu ai fost, Doamne prietenul cel mare și necondiționat din totdeauna! Te rog astăzi pentru prietenii mei și pentru mine. Pentru prietenia care ne unește, binecuvântează-ne și întâmpină-ne cu dragostea Ta. Toate le cer în numele Prietenului meu și al Tău Fiu iubit, Domnul Iisus. Amin. Doamne, Tu cunoști pricina îngrijorărilor mele, ia-mă în palma Ta și păzește-mă. Fii cu mine în fiecare clipă și nu mă lăsa să alunec sau să mă poticnesc. Ție îți încredințez viața mea și ființa mea, sufletul meu și tot ce am. Ai grijă de ele și folosește-le după cum vrei Tu. Ție ți-i încredințez și pe toți cei pe care îi iubesc, ocrotește-i cu mila Ta și nu-l lăsa pe niciunul dintre ei să se piardă. Iartă-ne când greșim iar atunci când rătăcim pe cărări străine, ia-ne de mână și adu-ne cu blândețe acasă. Îndreaptă răul pe care l-am făcut și folosește rănile noastre spre zidirea și vindecarea noastră și a altora. Rămâi cu noi până la sfârșit și dă sens vieții noastre, pentru ca și noi să rămânem în Tine și să gustăm pacea și biruința deplină în Împărăția Ta. AMIN ! Scurtă rugăciune zilnică Doamne, învață-ne cum să trăim și cum să iubim, și dă-ne stăruință să-ți cerem acest lucru în fiecare zi, până va rodi în noi sămânța adevărului Tău cel viu. Călăuzește-ne pașii prin viață și ajută-ne să ne ținem dreaptă cărarea. Atunci când ne vorbești, dă-ne înțelepciunea să ascultăm. Atunci când taci, dă-ne răbdare să așteptăm. Dar să nu taci niciodată prea mult, căci suntem atât de slabi și de ușor coruptibili! Deschide-ne ochii și inima și umple-le de Tine, ca să vedem și să simțim după voia Ta. Iartă-ne și învață-ne să iertăm și să ne iertăm. Fii cu noi în orice clipă și scapă-ne de povara singurătății din noi. Ajută-ne să ne ducem crucea. Păzește-ne de ispitele pe care nu le putem duce și dă-ne puterea să le învingem pe celelalte. Învrednicește-ne să trăim zilnic cu Tine, ca să avem puterea să trăim cu noi înșine. Amin |
Suflete dragi, vă invit azi la o rugăciune minunată, pentru Iubirea Neconditionată, care ajută foarte mult la deschiderea inimilor si limpezirea mintii.
Tată Ceresc revarsă peste mine acum și aici iubirea pură și infinită. Revarsă peste mine iubirea necondiționată și îndrumă-mă în calea ei. Amintește-mi mereu să nu uit cine sunt și ce fac aici. Amintește-mi mereu să iubesc necondiționat pe oricine îmi apare în cale. Amintește-mi mereu să fiu pur/pură în tot ceea ce fac, spun și gândesc și să fiu echilibrat/echilibrată în fiecare secundă. Dă-mi puterea de a fi conștient/conștientă în fiecare secundă și de a trăi în prezent. Ajută-mă să fiu bunătate, dăruire, lumină, pace și iubire. Eu, acum și aici aleg să fiu IUBIRE. Aleg să găndesc cu inima. Aleg iubirea din toată ființa mea și știu unde să o găsesc. În interiorul meu. Aleg să văd toți oamenii la fel, fiindcă nu există superioritate iar dacă se întâmplă ca cineva să mă ajute și să mă trezească mai tare, să pot să îl iubesc la fel ca pe toți ceilalți. Fiindcă, Doamne, tu ești în tot ce există și prin tine îmi vorbesc lucrurile, întâmplările, oamenii. Fiecare dintre cei din jur sunt oglinda mea iar eu îți mulțumesc astăzi și întotdeauna pentru toată dragostea, experiențele și iubirea pe care le-ai revărsat asupra mea pentru binele meu cel mai înalt. Aleg astăzi să merg pe drumul meu și sunt foarte recunoscător / recunoscătoare pentru tot ce există. Mulțumesc și te iubesc ! Amin ! |
Hristoase, Bunule, Care atâtea ai făcut pentru mine, Care, necăutând la păcatele mele, de multe ori ai mângâiat inima mea cu căldura Duhului Tău celui Sfânt și ai dat minții mele să simtă venirea Ta și tot trupul meu de multe ori s-a aprins de bucuria venirii Tale, adu-ți aminte de mine, Bunule, și vino iară, adu-ți aminte câtă bucurie mi-ai făcut cu venirea Ta, că eu din altă parte nu am să aștept nici bucurie, nici mângâiere, nici înțelegere, decât numai de la Tine; vino la mine, deși sunt atât de murdar, atât de rănit, atât de nepotrivit pentru un oaspete ca Tine.
Cel Care știai de la începutul lumii că voi cădea în acest păcat, și totuși m-ai făcut, Care știind de căderea și de răcirea mea, totuși m-ai cercetat în trecut și mi-ai dat să Te simt și să mă bucur cu nebunie sfântă de unirea cu Tine, părându-mi atunci că niciodată nu mă voi mai desparți de dragostea Ta. Oare Tu, după ce ai făcut atâtea mile cu mine, n-ai putea să vii iarăși, Bunule, să mă mângâi și să-mi redai nădejdea? Iată, eu stau înaintea Ta, precum știi fă cu mine. De vrei să mă ai în lumina, fii binecuvântat; de vrei să mă ai în întuneric, iarăși fii binecuvântat, că eu atâta am meritat și nici măcar atâta. Îți mulțumesc însă că în această viață trecătoare mi-ai dat să Te cunosc, pe cât mi-a fost cu putință mie, orbului. Îți mulțumesc pentru această zi pe care mi-ai dat-o și pentru toate zilele pe care eu nu le-am prețuit. Îți mulțumesc pentru orice om pe care l-ai trimis în viața mea, pentru orice cuvânt bun. Îți mulțumesc, Doamne, chiar și pentru acest păcat în care am căzut, că el s-a făcut pricină a tânguirii mele. Pentru toate Îți mulțumesc, Bunule, deși n-am cu ce să-ți mulțumesc. Numai pe Tine te am și pe Tine acum Te-am pierdut, pentru păcatele mele. Sunt sărac și sărman, lepădat și aruncat ca un câine mort de la fața Ta. Nu mai pot nici să suspin, nici să cer și mă gândesc cu rușine la faptul că Tu iarăși vei veni, și știu că vei veni, aceasta mă umple de o mare rușine, dar și de dragoste, Bunule. Și mă vei încălzi cu căldura Ta și mă vei ridica și mă vei strânge la pieptul Tău, că nu-i nimeni mai singur ca mine și ca Tine, Doamne, că Tu numai în Mine Îți găsești odihnă și bucurie și alinare a dumnezeieștii Tale tristeți, pe care eu nu o înțeleg, că Tu pentru aceasta m-ai zidit, ca să-ți fiu Ție sălaș sfânt și casă de odihnă, unde să-ți pleci fericitul Tău cap, pe care nicăieri în altă parte nu ai unde să-l pleci. Cu dor mă vei ridica și mă vei îmbrățișa, Bunule, iar eu, ca întotdeauna, nu voi putea să răspund iubirii Tale. De aceea, nici nu mai îndrăznesc să deschid gura mea și nici măcar să gândesc; stau gol de orice gând și de orice dorință și numai inima mea o pun înaintea Ta, această inimă de care eu însumi mă îngrețoșez, Ție ți-o dau, Doamne. Zidește-o din nou, Bunule, Milostivule, Atotputernice, că știu că poți și știu că vrei, că nimic n-ai voit mai mult decât mântuirea mea, că pe mine m-ai iubit de la începutul lumii, și pe mine ai venit să mă cauți, și pentru mine ai murit, și către mine cauți acum cu dragostea Ta pe care eu nu o înțeleg, nu o simt și nu o prețuiesc. O, Bunule, chiar împotriva voii mele, mântuiește-mă, că sufletul meu aceasta a voit, deși faptele mele arată altceva! Cele bune, pe care le-ai rânduit pentru mine încă de la începutul veacurilor, grăbește a le împlini acum. Că Ție îți mulțumesc și pe Tine te laud, pe Tine Te mâhnesc și la Tine iarăși mă întorc, la Dumnezeul meu, în afară de care nu mai am pe nimeni, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Amin. |
Iarta-ma, Doamne: -pentru tot ce puteam sa vad si nu am vazut!
-pentru tot ce puteam sa aud si nu am auzit! -pentru tot ce puteam sa simt si nu am simtit! -pentru tot ce as fi putut sa inteleg si nu am inteles! -pentru tot ce puteam sa constientizez si nu am constientizat! -pentru iertarea pe care as fi putut sa o dau si nu am dat-o! -pentru bucuria pe care as fi putut sa o traiesc si nu am trait-o! -pentru Lumina pe care as fi putut sa o primesc si nu am primit-o! -pentru viata pe care as fi putut sa o ocrotesc si nu am ocrotit-o! -pentru visele pe care mi le-as fi putut împlini si nu le-am implinit! -pentru necunoscutul in care as fi putut sa pasesc si din teama, nu am indraznit sa pasesc! -pentru iubirea pe care as fi putut sa o exprim si nu am exprimat-o! -pentru tot ce puteam sa creez bun si frumos si nu am creat pentru gloria Ta Doamne si a Imparatiei Tale Divine! Pentru tot ce stiu si nu stiu ca am gresit, pe Tine, Doamne, care esti Mila si Iubirea infinita, Te rog, iarta-ma si ma imbraca cu nesfarsita Ta Iubire si Lumina! Iti multumesc, Doamne: -pentru toata frumusetea pe care am vazut-o izvorand din Tine ! -pentru muzica tacuta a Inimii Tale, pe care mi-ai dezvaluit-o auzului! -pentru tot ce am simtit bun si minunat in viata mea! -pentru tot ce prin harul Tau am inteles! -pentru lumina pe care am sorbit-o in adancul meu! -pentru iertarea pe care daruind-o, am dobandit pace! -pentru bucuria fiecarei clipe traite in Tine, Doamne! -pentru toate cadourile spirituale care mi-au imbogatit fiinta! -pentru viata mea, care e a Ta, o mica parte a simfoniei existentei! -pentru visele care au prins forma prin armonia iubirii Tale pentru mine! -pentru necunoscutul in care am pasit plin de curaj, regasindu-Te! -pentru iubirea coplesitoare cu care ma dezmierzi clipa de clipa! -pentru tot ce am creat prin Tine bun si frumos, aducand cu umilinta lauda Imparatiei Tale divine! Dumnezeu, Tatăl nostru, plimbandu-se prin casa mea, imi va lua toate grijile și va vindeca toate bolile mele si ale familiei mele în Numele lui Iisus, Amin. |
Fericitul Augustin
Târziu de tot Te-am iubit, O, Tu, Frumusețe atât de veche, și totuși atât de nouă, târziu de tot Te-am iubit. Și iată că Tu Te aflai înlăuntrul meu, iar eu în afară, și eu acolo, în afară, Te căutam și dădeam năvală peste aceste lucruri frumoase pe care Tu le-ai făcut, eu, cel lipsit de frumusețe. Tu erai cu mine, dar eu nu eram cu Tine; mă țineau departe de Tine acele lucruri care, dacă n-ar fi fost întru Tine, nici n-ar fi existat. M-ai chemat și m-ai strigat și ai pus capăt surzeniei mele. Ai fulgerat și ai strălucit, și ai alungat orbirea mea; ai răspândit mireasmă și eu am inspirat, și acum Te urmez cu înfocare; am gustat din Tine și acum sunt înfometat și însetat după Tine; m-ai atins doar și m-am și aprins de dor după pacea Ta. |
Rugăciune pentru cei bolnavi
Atotputernicule Doamne, Tămăduitor al sufletelor și trupurilor, care cobori pe oameni și tot Tu îi ridici, care pedepsești și vindeci din nou, ai mila de (numele), pentru că este bolnav (bolnavă).
Întinde-Ți brațul Tău tămăduitor, și vindecă pe el (ea), și ridică-l (o) din patul de suferință. Gonește duhul de slăbiciune din el (ea) și îndepărtează de la el (ea) durerea, rănile, febra și slăbiciunile. Dacă are păcate și greșeli, iartă-i-le, din dragostea Ta pentru oameni. Dumnezeule ai milă de ceea ce a creat mâna Ta, întru Iisus Hristos, împreună cu care ești binecuvântat și cu bunul și de viață dătătorul Tău Duh, acum și în vecii vecilor. Amin. |
Doamne, Te slăvim pentru vântul ce adie în sufletele noastre... vântul Duhului Sfânt ce Îți poartă șoaptele din veșnicie până la noi... Îți mulțumim pentru că orice încercare în care ne păstrăm intact dorul de Tine e o bătălie câștigată. Pentru că ești și rămâi mereu același, chiar dacă adesea ochiul nostru imperfect Îți distorsionează chipul. Că Te-ai făcut rană pentru noi, ca să vindeci rănile noastre. Că nu ne lași flămânzi și goi în frigul de afară, ci cu milă ne chemi pe toți la cina Ta. Că trăind, ai sfințit viața. Că murind, ai biruit moartea. Că suferind, ai dat sens suferinței. Că iubind, ai dat măsura iubirii. Că Te-ai făcut izvor de apă vie în inimile noastre, ca să nu mai trebuiască să însetăm niciodată. Că vei desăvârși lucrarea pe care ai început-o în noi.
Amin |
Doamne Numele Tau este iubire;nu ne respinge din cauza pacatelor.
Numele Tau este Putere;intareste-ne sa nu cadem in rautate. Numele Tau este Pace;imblanzeste sufletele noastre cele tulburate. Numele Tau este mila;nu inceta sa ne ierti. |
Doamne, Dă-mi ochi să văd, urechi să aud, inimă să simt și minte să înteleg minunile Tale.
Amin |
Rugaciune pentru Romania
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel care ai venit în lume să ne mântuiești pe toți, cu sufletele pline de evlavie, Ție astfel ne rugăm:
Îndură-te, Doamne, de țara noastră și neamul nostru și ajută să-și găsească în sfârșit, calea cea dreaptă. Coboară Duhul Tău cel Mângâietor să ne curățească întinăciunea și să ne întoarcă inimile la blândețea și frica de Tine, Doamne. Luminează, Doamne, mințile noastre, care din pricina amărăciunilor și umilințelor, nu văd calea cea dreaptă. Încălzește, Doamne, inimile noastre care, învrăjbite de diavol, au uitat să-și iubească aproapele și să ierte vrăjmașilor. Slobozește, Doamne, neamul nostru din jugul minciunii, urii, pizmei si egoismului. Învață-ne, Doamne, să ne rabdam unii pe alții așa cum Tu ne rabzi pe noi toți. Stinge pofta celor care pentru binele lor își asupresc semenii. Încălzește-le, Doamne, inimile, tămăduiește-le rănile și îmbrățișează-i în nețărmurita Ta dragoste. Odihnește, Dumnezeule, sufletele celor care și-au dat bunul cel mai de preț pentru credință și dreptate. Cu capetele plecate, genunchii îndoiți și inimile frânte, ridicăm această rugăciune către Tine, Doamne, Bunule, și Ție îți strigăm: Auzi-ne, Doamne, și trimite Mila Ta peste neamul nostru românesc. Că numai a ta este puterea și mărirea și numai Tu vei întoarce râurile neamului nostru la matca străbună, ca să se laude numele Tău în veac, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin. |
|
Rugăciune la sfârșit de an......: Maria Luca
Astăzi, la sfârșit de an, Doamne vin în Fața Ta Să Îți mulțumesc Părinte c-ai păzit ființa mea Iar în anul care iată că aproape a trecut Mi-ai fost Doamne Călăuză, mi-ai fost Pavăză și Scut! Mulțumesc că-n orice clipă am simțit Iubirea Ta, Că ai fost în barca vieții când furtuna era grea... Iar când însetam pe cale și credeam că sunt înfrânt Tu mi-ai dat din apa vie care curge din Cuvânt! Mulțumesc de pacea sfântă ce mă-nvăluie mereu De când Te-am primit în viață ca Stăpân și Dumnezeu... Și de sfânta părtășie Doamne vreau să-Ți mulțumesc Când m-aplec în rugăciune și Îți spun cât Te iubesc! Mulțumesc pentru-ndurarea revărsată zi de zi Peste lume...peste țară și peste ai Tăi copii.... Pentru apă, pentru pâine, pentru tot ce ai creat... Mulțumesc că ești IUBIRE și ești Doamne minunat! Și Te-aș mai ruga Părinte pentru anul care vine Fă ca lumea-ntreagă Doamne să se-ntoarcă către Tine! Să răsune-ntreg pământul de cântări și bucurie, Rugăciuni și osanale închinate Doamne Ție! |
Îți mulțumesc că nu m-ai îndepărtat de la fața Ta, nici nu m-ai smuls din via Ta, în toți anii în care, zadarnic, ai căutat rod în mine.
Atunci când m-am simțit părăsit și singur, mi-ai arătat că-mi ești alături. Întru necaz m-ai desfătat. Mulțumesc, Doamne. Dragostea Ta m-a coborât de pe munții iluziilor și m-a scos din abisul durerilor. Și tot ea m-a învățat să nesocotesc strălucirea lumii. Puterea Ta mi-a dat curaj și mi-a amintit că Tu ești mai presus de măruntele mele dorințe și de aceea Îmi ești deajuns. Cât de mult Te iubesc pentru acesta! Azi, când anul vechi, Iisuse, de la noi se duce iară Și când Anul Nou așteaptă, mâine-n prag să ne răsară, Ca de-atâtea ori, și-acuma, în genunchi, cu umilire, Noi Ți-aducem printre lacrimi rugăciuni de mulțumire. Mulțumire, că și-n anul ce se duce, Tu, Iisuse, Ne-ai adus îmbelșugare bucuriilor nespuse Și ne-ai ocrotit viața cu puterea Mâinii Tale, Să putem urca spinoasa, dar slăvita Crucii cale. (...) O, și-acum, Iisuse Doamne, pentru Anul care vine, Calda noastră rugăciune o-ndreptăm smeriți spre Tine Să-ntărești dorința noastră de-a rămâne pân’ la moarte Purtători ai veștii bune mai departe, mai departe. Doamne, suntem slabi și greul doborî-ne-ar și ne-ar frânge, De aceea, necurmate rugăciuni ’nălțăm spre Tine. De-ale mulțumirii lacrimi inimile noastre-s pline, Căci în ajutorul nostru Te chemăm în orice vreme, Când de ziua viitoare inima mereu se teme. (...) Că-n atâtea mii de lipsuri, și-n atâtea trebuințe Tu esti unica-mpăcare a întregilor dorințe, Tu, în ziua, și în anul, și-n viața care vine, Dăruiește-ni-Te nouă, să putem trăi prin Tine. Ne fii Mamă și Prieten, și Nădejde, și Lumină Fiecărui suflet care doar cu Tine se alină. Să fii hrană, băutură și putere liniștită, Fiecăruia în foame și în sete, și-n ispită. Tu să fii neprihănirea și sfințirea luminoasă Dragostei adânci ce luptă să-Ți rămână credincioasă. Zilnic sufletul ni-l scaldă-n ale cerurilor ape, Să-l simțim în orice seară, lângă Tine, mai aproape. Dă-ne inimii adâncă și curată părtășie Cu mulțimea celor care Te iubesc în curăție. Fă-ne tot mai blânzi, mai darnici, mai cu milă de oricine, Schimbă-ne mereu, o Doamne, pân’ vom semăna cu Tine.(Traian Dorz) |
http://www.crestinortodox.ro/comunit...424/102233.jpg
În Iordan Hristoase, ai înecat păcatul lui Adam, Și pe noi cei ce înotam în patimi ne-ai scos la liman, Cum vom mulțumi milostivirii Tale celei negrăite ? Cercetează sufletele noastre picurând gânduri smerite. |
In Iordan botezandu-Te Tu, Doamne, inchinarea Treimii s-a aratat; ca glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; si Duhul, in chip de porumbel, a adeverit intarirea cuvantului. Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, slava Tie.
|
Cel ce in Iordan, de la Ioan, a primit a Se boteza, pentru mantuirea noastra, Hristos, Adevaratul Dumnezeul nostru, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci si pentru rugaciunile tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi, ca un bun si de oameni iubitor.
Amin ! |
"Mare ești Doamne și minunate sunt lucrurile tale și nici un cuvânt nu este îndeajuns spre lauda minunilor Tale!"
"Mare ești Doamne și minunate sunt lucrurile tale și nici un cuvânt nu este îndeajuns spre lauda minunilor Tale!" |
Vine Hristos, să dea mântuire tuturor credincioșilor prin Botez, că întru aceasta pe Adam curățește, pe cel căzut înalță, pe tiranul cel ce l-a surpat îl rușinează, cerurile deschide, pe dumnezeiescul Duh îl pogoară, și împărtășirea nestricăciunii dăruiește.
|
|
Doamne si Stapanul vietii noastre, Cela ce Te-ai smerit pana la moarte ca sa ne inveti pe noi caile Tale si sa ne scapi de duhul maniei, da-ne, Doamne, inima smerita, caci recunoastem ca suntem pacatosi inaintea Ta; nu putem noi sa indeplinim datoriile noastre pentru atatea binefaceri care ni le daruiesti noua, caci ne saturi din masa Ta bogata, ne hranesti sufletele si trupurile, iar noi nimic nu facem si nu-Ti aducem slava si cinstea care se cuvin Tie.
Porunceste Tu, Stapane, duhurilor necurate sa nu ne mai ispiteasca iar noi niciodata sa nu mai cadem in pacatul mandriei si sa Te vedem inaintea ochilor nostri, bland si smerit, aratandu-ne caile Tale mai departe. Amin. |
O, Doamne, învață-ne prin Duhul Tău Cel Sfânt să fim ascultători și înfrânați. Dă-ne duhul pocăinței lui Adam și lacrimi pentru păcatele noastre. Dă-ne să Te slăvim și să-Ți mulțumim în veci. Tu ne-ai dat Preacuratul Tău Trup și Sânge, ca noi să trăim veșnic împreună cu Tine și să fim acolo unde ești Tu, și să vedem slava Ta [In 6,53-58; 17,24].
Doamne, dă noroadelor întregului pământ să cunoască cât de mult ne iubești și ce viață minunată dai celor ce cred întru Tine. Cuviosul Siluan Athonitul |
Ajută-ne, Doamne!
Ajută-ne, Doamne! Trezește-ne din somnul păcatului! Fă-ne să stăm atât de aproape de Tine, încât să nu mai picotim cu sufletul când vom fi chemați să facem lucrul Tău, când vei avea nevoie de brațe neputincioase precum ale noastre. „Secerișul este mult, dar lucrători sunt puțini” (Matei 9, 37). Tu însuți ai spus-o. Te-ai înălțat la ceruri, dar lucrarea Ta a rămas pe pământ. Fă ca să nu se împuțineze sfânta Ta lucrare din pricina nerâvnei noastre! |
Printre candelele stinse ale prietenilor mei, și candela mea se stinge. „Nu fi prost”, îmi reproșez mie însumi, „și nu regreta că această candelă a ta se stinge. Îți iubești prietenii atât de puțin așa încât ți-e teamă să-i urmezi? Nu regreta că arde candela cu flacără joasă, ci că lasă în urmă o lumină obscură și neclară”.
Sufletul meu s-a obișnuit să-mi părăsească trupul în fiecare zi și în fiecare noapte, și să se extindă până la limitele universului. Când face acest lucru, sufletul meu simte de parcă sorii și lunile înoată peste el întocmai precum lebedele înoată pe lacul meu. El strălucește printre sori și întreține viața pe planetele din jurul pământului. El susține munții și mările; el controlează tunetul și vânturile. El umple cu totul ziua de Ieri, de Azi și de Mâine. Și el se întoarce la adăpost într-o locuință strâmtă și dărăpănată pe una dintre acele planete ale pământului. El revine în trupul pe care el încă, pentru încă un minut sau două, îl numește al său, și care se leagănă ca umbra sa printre dâmburi de morminte, printre cârduri de fiare, printre urlete de nădejdi mincinoase. Nu mă plâng de moarte, o Dumnezeule Viu, nu mi se pare ceva trist. Ea este o grozăvie pe care omul și-a creat-o sieși. Mai puternic decât orice de pe pământ, moartea mă împinge spre întâlnirea cu Tine. Am avut un alun în fața casei mele și moartea mi l-a răpit. Am fost mânios pe moarte și am blestemat-o spunând: „De ce nu m-ai luat pe mine, un animal nesătul, în loc de ceva fără de păcat?” Dar acum mă gândesc la mine de parcă aș fi mort, și lângă alunul meu. O, Dumnezeul meu Nemuritor, privește cu milă spre o candelă care se stinge și curățește-i flacăra. Fiindcă doar o flacără curată se înalță spre fața Ta și intră în ochiul Tău, cu care Tu privești spre întreaga lume. Sfântul Ierarh Nicolae Velimirovici |
Ascultă, Doamne: îmi bate inima la Tine-n piept! În ziua în care ai zidit-o, i-ai adăpostit mișcarea în Tine ca într-un leagăn, să poată crește fără teamă. Cu dulceața Ta nespusă ai mângâiat-o și cu însuți inima Ta ai hrănit-o. Cu vălul bunătății Tale ai acoperit-o și-i porți neîncetat de grijă, Mântuitorul meu.
În pieptul Tău, Bunule, s-a cuibărit zidirea-ntreagă și prin Tine se bucură inima mea de semenii mei și de binefacerile Tale. În casa inimii Tale, cu îngerii mi-e inima vecină, iar Sfinții Tăi mă țin în rugăciunea lor. Și toți iubesc tăcuți, dumnezeiesc și lin, căci îi copleșește smerenia Ta din care dă-mi, Iisuse, să mă hrănesc învățându-o! Am auzit de-atâtea ori chemarea Lumii și ca un om nesăbuit am vrut să-mi fur inima din pieptul Tău și să o fac numai a mea. Sărmana, s-a ofilit numai știindu-mi gândul și-am înțeles atunci, Părinte, că ea nu bate fără Tine și că, în brațele Lumii, inima mea ar muri de dorul inimii Tale. Și-atunci o las întreagă în pieptul Tău, iar Tu primindu-o, o învelești în haina milostivii Tale ca să nu se sperie de goliciunea sa, și-o curățești mai mult decât zapada cu Sângele Tău Scump. Uneori, inima mea pitită în pieptul Tău, se liniștește ascultând bătăile inimii Tale, așa cum un copil se oprește din gângurit ascultând cântecul duios al mamei. Și-atunci își dorește inima mea, Bunule, să facă loc inimii Tale să bată în pieptul de lut pe care i l-ai dăruit în mine. |
În zori, când mă trezesc, gândurile mele cuviincioase zboară direct la Tine; cele dintâi avânturi ale sufletului meu se îndreaptă către zâmbetul Tău; prima șoaptă din urechea mea este numele Tău, cea dintâi surpriză cu care mă întâlnesc ești Tu, lângă mine.
Ca un băiețaș după ce a avut un coșmar și care-și îmbrățișează mama, bucurându-se că visul nu l-a despărțit de mama sa, la fel și eu, când mă trezesc, Te îmbrățișez și mă bucur deoarece călătoria mea în somn nu m-a îndepărtat de mâna Ta. Cât de nerecunoscător sunt eu față de Tine, Dragostea mea! Rușinea mă cuprinde fiindcă am fost nerecunoscător față de Tine. În timp ce Tu nu Te desparți de mine nici o clipă, eu mă despart de Tine în somn ori în vis. De aceea nu sufăr somnul și moțăiala și mă minunez de cetele cerești care nu-și iau ochii de la Tine zi și noapte. Somnul mă face să fiu plictisit, dar Tu mă odihnești. Nu există odihnă pentru cel plictisit dacă acesta nu se uită la Tine, și nici dulceață pentru cel amărât dacă acesta nu discută cu Tine, nici sănătate pentru cel bolnav dacă acesta nu-Ți atinge mâna, nici curăție pentru cel necurat dacă unul ca acesta nu se îmbăiază în lumina Ta. Sfântul Ierarh Nicolae Velimirovici |
Rugăciunea Sfântului Nicolae Velimirovici pentru vrăjmași
Doamne, binecuvântează pe vrăjmașii mei! Și eu îi binecuvântez și nu-i blestem. Ei au mărturisit în locul meu păcatele mele în fața lumii. Ei m-au biciuit, când eu m-am cruțat de biciuire. Ei m-au chinuit atunci când eu am fugit de chinuri.
Ei m-au hulit atunci când eu m-am măgulit pe mine însumi. Ei m-au scuipat atunci când eu m-am mândrit cu mine însumi. Când eu m-am făcut înțelept, ei m-au numit nebun. Când m-am făcut puternic, ei au râs de mine ca de un pitic. Când am vrut să conduc pe oameni, ei m-au împins înapoi. Când m-am grăbit să mă îmbogățesc, ei m-au smucit înapoi cu mână de fier. Când m-am gândit să dorm liniștit, ei m-au trezit din somn. Când mi-am zidit casă pentru viață lungă și liniștită, ei au răsturnat-o și m-au izgonit afară. Într-adevăr, vrăjmașii m-au dezlegat de lume și mi-au prelungit mâinile până la veșmântul Tău. Binecuvântează Doamne pe vrăjmașii mei! Binecuvântează-i și-i înmulțește; asmute-i și mai mult împotriva mea, ca fuga mea spre Tine să fie fără întoarcere; ca să se rupă nădejdea mea în oameni ca pânza de păianjen; ca smerenia să împărățească deplin în inima mea; ca inima mea să devină mormântul celor rele. Ca toată comoara mea să o aduni în ceruri. Ah, de m-aș elibera odată de autoamăgire, care m-a încâlcit într-o mreajă cumplită a vieții înșelătoare! Vrăjmașii m-au învățat să știu ceea ce puțini știu în lume: că omul nu are pe pământ vrăjmași afară de sine însuși. Doar acela urăște pe vrăjmași, care nu știe că vrăjmașii nu sunt vrăjmași, ci prieteni severi. De aceea, Doamne, binecuvântează pe prietenii și pe vrăjmașii mei! Sluga blestemă pe vrăjmași, căci nu știe, iar Fiul îi binecuvântează, căci știe. Fiul știe că vrăjmașii nu pot să se atingă de viața lui. De aceea, El pășește liber între ei și se roagă lui Dumnezeu pentru aceștia. Doamne binecuvântează pe vrăjmașii mei! Și eu îi binecuvântez și nu-i blestem! |
Post binecuvantat !
„Doamne și Stăpânul vieții mele,
duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin”. Această rugăciune este citită de două ori la sfârșitul fiecărei slujbe din timpul Postului Mare, de Luni până Vineri . |
O, iarta-mi te rog Doamne, atatea rugaciuni
Prin care-Ti cer doar paine si paza si minuni Caci am facut adesea din Tine robul meu Nu eu sa ascult de Tine, ci Tu de ce spun eu In loc sa vreau eu, Doamne, sa fie voia Ta Iti cer, Iti cer intr-una sa faci Tu voia mea, Iti cer sa alungi necazul, sa-mi lasi un loc in rai Si sa-mi slujesti in toate sa-mi dai, sa-mi dai, sa-mi dai Gindindu-ma ca daca Iti cint si Te slavesc Am drept sa-Ti cer intr-una sa faci tot ce-mi doresc O, iarta-mi felul acesta nebun de-a ma ruga Si invata-ma ca altfel sa stau in fata Ta Nu tot cerindu-Ti Tie sa fii tu robul meu Ci Tu cerindu-mi mie, iar robul sa fiu eu Sa inteleg ca felul cel bun de a ma ruga E sa doresc ca-n toate sa fie voia Ta! DOAMNE IARTA-NE! |
Doamne, Dumnezeul meu, Tu care ai facut cerurile si pamantul,care ai dat viata tuturor lucrarilor Tale, in acest ceas in care sufletul meu sta intristat si plin de manie, intinde mana Ta cea atotputernica si ma scoate din aceasta intristare in care singur m-am afundat. Primeste, Doamne, umilita mea rugaciune pe care o indrept catre Tine cu siguranta ca ma vei ajuta.
Fii alaturi de mine Doamne, nu ma parasi niciodata.Iarta-ma ca gresesc mereu inaintea Ta. Imi aduc aminte primele zile cand ma rugam Tie cu credinta si tanjesc dupa ele. Am ajuns sa-mi fie rusine cu Tine, Doamne si de aceea Te rog sa ma ierti si sa ma miluiesti. Nu te-am marturisit in fata oamenilor, Doamne, Dumnezeul meu si in loc sa fiu incredintat ca Tu existi am marturisit gresit despre Tine.Iarta-ma Doamne al meu. Auzi glasul rugaciunii mele si cererea mea caci ma rog catre Tine precum David psalmistul care zice "Doamne auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru adevarul Tau, auzi-ma intru dreptatea Ta si sa nu intri la judecata cu robul Tau ca nu se va indrepta inaintea Ta tot cel viu". Pacate mari mi-au cuprins sufletul, ca niste lanturi ma tin si imi frang putin cate putin trupul. Zilele trec, anii se duc si eu raman acelasi pacatos.Dar Tu, Doamne, nu vei inceta sa ma asculti. Tu ma vei ajuta, Doamne al meu si ma vei sprijini. Vei fi alaturi de mine ziua si noaptea,la bucurie si necaz. Caci Tu, toate le randuiesti cu mare intelepciune si Tie marire inaltam: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. |
Doamne lisuse Hristoase, Preadulce Părinte, Dumnezeule și Doamne al milei și a toată făptura Ziditorule, caută spre smerenia mea și iartă-mi toate păcatele pe care în toată viața mea le-am făcut până în ziua și ceasul de acum. Și trimite pe Preasfântul și Mângâietorul Tău Duh, ca să mă învețe, să mă lumineze, să mă acopere spre a nu păcătui, ci a Te iubi din tot sufletul și inima mea pe Tine, Preadulcele meu Mântuitor și binefăcător Dumnezeu, Cel vrednic de toată dragostea și închinarea. Așa, Bunule Părinte, Cel fără de început, Fiule Cel împreună fără de început și Preasfinte Duhule, învrednicește-mă de luminarea dumnezeieștii cunoștințe, ca să văd Harul Tău cel dulce și prin el să port greutatea acestei privegheri de noapte a mele și curate să-Ți aduc rugăciunile și mulțumirile mele cele către Tine, pentru rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și ale tuturor Sfinților. Amin.
Arhimandritul Efrem Filotheitul |
M-ai adus in viata aceasta ca intr-un rai preasfant. Am vazut cerul ca un potir albastru si adanc, in azurul caruia canta pasarile, am ascultat fosnetul linistitor al padurii si susurul dulce - glasuitor al apelor, m-am infruptat din roadele bine inmiresmate si dulci, ca si din mierea cea parfumata. Ce bine e la Tine pe pamant si cata bucurie sa fii oaspetele Tau!
Slava Tie, pentru praznicul vietii; Slava Tie, pentru buna mireasma a lacramioarelor si a trandafirilor; Slava Tie, pentru felurimea cea desfatata a roadelor si a seminelor; Slava Tie, pentru stralucirea de giuvaer din roua diminetii; Slava Tie, pentru surasul desteptarii scaldate in lumina; Slava Tie, pentru frumusetea zidirii mainilor Tale; Slava Tie, pentru viata veacului acesta, prevestitoare a celei ceresti; Slava Tie, Dumnezeule, in veci! |
Doamne daca am dragostea Ta sint cel mai bogat om din lume, daca am mila Ta,sint cel mai protejat om,si Doamne,daca vei intra in casa si in inima mea, voi fi cel mai fericit om posibil. Binecuvantata e dragostea Ta,lumina sfanta si bucurie fiintei mele e prezenta Ta,culoare pace si blandete e dragostea Ta. Slavit fie Numele Tau in veci pururea,amin.
|
Doamne niciodata nu s-a intamplat ca dreptatea Ta sa nu fie dreapta, in mainile Tale imi pun sufletul si viata, si cred Doamne ca Tu existi, ca esti bun si milostiv, ca ai grija de noi toti si ca ne iubesti pe toti la fel de mult. Iti multumesc Doamne ca existi. Te iubesc. Amin.
|
Rugaciunea femeii însărcinate
O, Împărate Sfinte, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, izvorule al vieții și al nemuririi, îți mulțumesc că în căsătoria mea m-ai facut vas ales al binecuvântării și al darului Tău. Căci Tu Stăpâne ai zis:"creșteți și vă înmulțiți, umpleți pământul și-l stăpâniți!"
Îți mulțumesc și mă rog: Binecuvântează acest rod al trupului meu, care mi-a fost dat de către Tine; ocrotește-l și dă viață întru Duhul Tău cel Sfânt; dă-i creștere întru sănătate și trup curat cu mădulare bine întemeiate. Sfințește trupul lui, mintea, inima și toate simțurile și dăruiește acestui prunc care se naște suflet înțelept și întemeiază întru el frica Ta. Înger credincios, păzitor sufletului și trupului îi dăruiește. Păzește-l, ține-l, întărește-l și-l adăpostește pe el în pântecele meu până în ceasul nașterii lui și nu-l tăinui pe el în pântecele maicii sale, pentru că mâinile Tale l-au alcătuit dându-i viața și sănătate. O, Doamne Iisuse Hristoase întru Atotputernicile și părinteștile tale mâini încredințez copilul meu. Așează-l pe el sub mâna harului Tău și prin sfântul Duh, sfințește-l pe el sub mâna Harului Tău și prin sfântul Duh sfințește-l și-l înnoiește întru viața veșnică ca să fie mădular al cereștii Tale Împărății. Amin. O întru tot Milostive Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, caută și mă păzește pe mine roaba Ta, de frică și de duhurile cele rele care caută să strice lucrul mâinilor Tale, iar când va veni ceasul și timpul meu, izbavește-mă de dureri. Luminează-mi neputințele cele din timpul ieșirii și dă-mi întărire și putere la naștere. Fă-o grabnică prin Atotputernicul Tău ajutor, ca slava lucrului Tău este aceasta și tăria Atotputerniciei Tale, lucrul Harului Tău și a inimii tale milostive. Amin! |
Doamne . . .
Flămândul își închipuie că umblă după pâine, dar îi e foame de Tine, Iisuse. Bolnavul râvnește sănătatea sa, dar boala lui nu-i decât lipsa de Tine. Cine caută bunurile și frumusețile de pe lume, Te caută pe Tine, fără să-și dea seama, Cel Ce ești frumusețea întreagă și desăvârșită. Cine urmărește adevărul, Te dorește fără voia lui pe Tine, Cel Ce ești singurul adevăr, iar cine se străduiește să statornicească pacea, Te caută pe Tine, singura pace în care nu pot odihni decât inimile liniștite. Toți Te cheamă fără a ști că Te strigă, iar strigătul lor e nespus mai sfâșietor ca al nostru care Te cunoaștem și credem în Tine…
|
Doamne, ajută-mă să le pot spune celor puternici adevărul în față. Să nu mint doar pentru a câștiga aplauzele celor slabi. Dacă-mi dai binecuvântări, nu-mi lua fericirea. Dacă-mi dai putere, nu-mi lua rațiunea. Dacă-mi dai succes, nu mă lipsi de umilință. Iar dacă-mi dai umilință, nu-mi lua demnitatea. Ajută-mă ca întotdeauna să văd și reversul medaliei. Nu mă lăsa să-i învinovățesc pe ceilalți pentru că nu gândesc ca mine. Învață-mă să iubesc oamenii ca pe mine însumi. Învață-mă să mă judec ca pe restul. Nu mă lăsa să alunec în orgoliu și nici în disperare sau eșec. Mai bine amintește-mi că eșecul este experiența care precede triumful. Învață-mă ca în ciuda suferinței să merg înainte. Învață-mă ca în ciuda decepțiilor să nu-mi pierd încrederea. Învață-mă că A IERTA este cel mai important lucru pentru cel puternic și că răzbunarea este semnalul primitiv al celui slab. Dacă îmi iei binecuvântările, lasă-mi speranța. Dacă îmi iei succesul, lasă-mi puterea de a trece peste eșec. Dacă eu aș greși cuiva, dă-mi curaj să-mi cer iertare. Dacă cineva mi-ar greși mie, dă-mi curaj să-l iert. Doamne, dacă eu uit de Tine, Tu să nu uiți de mine!
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:08:37. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.