Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Cine a zis... (recunoasteti citatul)? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15561)

Annyta 22.05.2013 10:18:36

Dați-mi voie să intervin eu cu un citat scurt și aproximativ: "Ortodoxia nu convinge, ci seduce."

Ekaterina 22.05.2013 10:20:46

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 519663)
Dați-mi voie să intervin eu cu un citat scurt și aproximativ: "Ortodoxia nu convinge, ci seduce."

Parintele Rafail Noica?

Annyta 22.05.2013 10:26:31

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 519664)
Parintele Rafail Noica?

Am citit asta într-o carte despre părintele Rafail Noica, dar citatul este atribuit unui scriitor/teolog rus.

Mihailc 22.05.2013 17:21:11

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 519668)
Am citit asta într-o carte despre părintele Rafail Noica, dar citatul este atribuit unui scriitor/teolog rus.

Serghie Bulgakov în "Ortodoxia".....

Annyta 22.05.2013 17:38:39

Bravoo, Mihai!

Mihailc 22.05.2013 18:04:33

Propun următoarea explicație remarcabilă a Întrupării:

"Așadar, întrucât cel căruia dreptatea îi cerea să achite datoria și să câștige această biruință era rob. Iar Dumnezeu, Căruia Îi era cu putință nu era dator cu nimic, iar din aceste pricini nici unul din ei nu lua asupra lui această luptă și astfel păcatul trăia și era cu neputință să răsară viața cea adevărată - fiindcă unul era dator cu acest trofeu, iar altul îl putea câștiga -, de aceea era nevoie să vină la un loc atât unul, cât și altul, și astfel Unu și Același să fie amândouă firile: atât aceea a unuia ce i se cuvenea să ducă războiul, cât și aceea a Celui ce putea să câștige biruința. Prin urmare, se și face acest lucru și Dumnezeu își face a Sa proprie lupta pentru oameni, fiindcă era și om, iar un om biruie păcatul fiind curat de orice păcat, întrucât era Dumnezeu. Și în acest mod firea noastră este eliberată de ocări și, căzând păcatul, este încinsă cu cunună de biruință"

Consider corect răspunsul care conține atât identificarea autorului, cât și a lucrării în care se regăsește fragmentul de mai sus.

Annyta 25.06.2013 20:14:48

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 519765)
Propun următoarea explicație remarcabilă a Întrupării:

"Așadar, întrucât cel căruia dreptatea îi cerea să achite datoria și să câștige această biruință era rob. Iar Dumnezeu, Căruia Îi era cu putință nu era dator cu nimic, iar din aceste pricini nici unul din ei nu lua asupra lui această luptă și astfel păcatul trăia și era cu neputință să răsară viața cea adevărată - fiindcă unul era dator cu acest trofeu, iar altul îl putea câștiga -, de aceea era nevoie să vină la un loc atât unul, cât și altul, și astfel Unu și Același să fie amândouă firile: atât aceea a unuia ce i se cuvenea să ducă războiul, cât și aceea a Celui ce putea să câștige biruința. Prin urmare, se și face acest lucru și Dumnezeu își face a Sa proprie lupta pentru oameni, fiindcă era și om, iar un om biruie păcatul fiind curat de orice păcat, întrucât era Dumnezeu. Și în acest mod firea noastră este eliberată de ocări și, căzând păcatul, este încinsă cu cunună de biruință"

Consider corect răspunsul care conține atât identificarea autorului, cât și a lucrării în care se regăsește fragmentul de mai sus.

Mihai, să știi că eu m-am tot gândit, dar nu știu cine a scris/ spus cele de mai sus. Dacă nu ghicește cineva, vrei să ne spui tu răspunsul? :-)

Mihailc 26.06.2013 09:37:09

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 524426)
Mihai, să știi că eu m-am tot gândit, dar nu știu cine a scris/ spus cele de mai sus. Dacă nu ghicește cineva, vrei să ne spui tu răspunsul? :-)

Sfântul Nicolae Cabasila :1:

Annyta 26.09.2013 15:25:16

Propunere: (cui aparține citatul?)

"Nu știu dacă și în alte părți Psalmii Vechiului Testament s-au citit la fel de mult ca la noi.
În orice caz, eternitatea românească despre care vorbesc este de acest tip.
Nu o plenitudine istorică, nu realizări majore - pe care neamul nostru nici n-ar fi avut când să le înfăptuiască - dau garanția duratei; ci sentimentul că, în fond, există un plan față de care toată frământarea istorică este irosire și pierdere.
Dar - și aici e aspectul nou față de tânguirea biblică - neamul românesc e și el, într-un fel, solidar cu acel plan neschimbător....."

Mihailc 26.09.2013 15:47:30

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 535656)
"Nu știu dacă și în alte părți Psalmii Vechiului Testament s-au citit la fel de mult ca la noi.
În orice caz, eternitatea românească despre care vorbesc este de acest tip.
Nu o plenitudine istorică, nu realizări majore - pe care neamul nostru nici n-ar fi avut când să le înfăptuiască - dau garanția duratei; ci sentimentul că, în fond, există un plan față de care toată frământarea istorică este irosire și pierdere.
Dar - și aici e aspectul nou față de tânguirea biblică - neamul românesc e și el, într-un fel, solidar cu acel plan neschimbător....."

Constantin Noica în "Pagini despre sufletul românesc".

Annyta 26.09.2013 15:59:49

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 535657)
Constantin Noica în "Pagini despre sufletul românesc".

Nici nu mă mir că ai răspuns corect :-)

Ești invitat să iei cuvântul, deși eu nu ghicesc așa ușor. Dar mai sunt și alții care pot răspunde.

Mihailc 26.09.2013 16:55:32

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 535658)
Nici nu mă mir că ai răspuns corect :-)

Ești invitat să iei cuvântul, deși eu nu ghicesc așa ușor. Dar mai sunt și alții care pot răspunde.

Merci!

Iată și propunerea mea:"Peste tot în cărțile mele nu e vorba decât despre intensitatea experienței. Nu pretind că am vreo originalitate în privința concepției despre existență. Ce poate fi mai banal decât moartea? Numai că în același timp este vorba de un fenomen capital și nu e defel o întâmplare că ea ocupă un loc central în toate marile religii ale lumii. Dacă vrei să construiești o filozofie originală, ar trebui să pleci de la știință, adică de la singurul domeniu în care inovația e posibilă. O asemenea filozofie ar fi neîndoielnic originală, numai că ea ar fi lipsită de orice interes. Ceea ce trebuie să fie cu adevărat nou și important este în ultimă instanță timbrul, tonul, nota, ceea ce emană din intensitatea unei experiențe. Din scrisorile pe care le primesc, mai cu seamă din ale tinerilor, reiese că plecând tocmai de la felul meu de a formula ei ajung să fie conștienți de cutare sau cutare experiență, care de altminteri este accesibilă și ultimului imbecil. Când simplifici o gândire dincolo de expresia ei originală, ea devine banală, nu mai spune nimic".

Cine precizează autorul textului de mai sus și cartea în care a apărut primește un premiu și anume un exemplar din "Triodul explicat " de Makarios Simonopetritul, o frumoasă și edificatoare lucrare de teologie liturgică!

Annyta 26.09.2013 17:10:41

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 535665)
Merci!

Iată și propunerea mea:"Peste tot în cărțile mele nu e vorba decât despre intensitatea experienței. Nu pretind că am vreo originalitate în privința concepției despre existență. Ce poate fi mai banal decât moartea? Numai că în același timp este vorba de un fenomen capital și nu e defel o întâmplare că ea ocupă un loc central în toate marile religii ale lumii. Dacă vrei să construiești o filozofie originală, ar trebui să pleci de la știință, adică de la singurul domeniu în care inovația e posibilă. O asemenea filozofie ar fi neîndoielnic originală, numai că ea ar fi lipsită de orice interes. Ceea ce trebuie să fie cu adevărat nou și important este în ultimă instanță timbrul, tonul, nota, ceea ce emană din intensitatea unei experiențe. Din scrisorile pe care le primesc, mai cu seamă din ale tinerilor, reiese că plecând tocmai de la felul meu de a formula ei ajung să fie conștienți de cutare sau cutare experiență, care de altminteri este accesibilă și ultimului imbecil. Când simplifici o gândire dincolo de expresia ei originală, ea devine banală, nu mai spune nimic".

Cine precizează autorul textului de mai sus și cartea în care a apărut primește un premiu și anume un exemplar din "Triodul explicat " de Makarios Simonopetritul, o frumoasă și edificatoare lucrare de teologie liturgică!

Din căutările mele am dedus că citatul aparține lui Emil Cioran și a apărut în cartea "Ușa interzisă" a lui Gabriel Liiceanu. Citatul este un răspuns al lui Cioran în cadrul unui interviu filmat în anul 1990.

Mihailc 26.09.2013 17:14:35

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 535667)
Din căutările mele am dedus că citatul aparține lui Emil Cioran și a apărut în cartea "Ușa interzisă" a lui Gabriel Liiceanu. Citatul este un răspuns al lui Cioran în cadrul unui interviu filmat în anul 1990.

Răspuns corect în proporție de 70%. Mai rămâne de precizat cum se numește interviul respectiv pe baza căruia a apărut și o carte cu titlu identic cu al filmului!

Annyta 26.09.2013 17:21:23

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 535668)
Răspuns corect în proporție de 70%. Mai rămâne de precizat cum se numește interviul respectiv pe baza căruia a apărut și o carte cu titlu identic cu al filmului!

"Apocalipsa după Cioran"?

Mihailc 26.09.2013 17:23:57

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 535669)
"Apocalipsa după Cioran"?

Răspuns corect 100%, felicitări! Aștept un mp cu o adresă unde să trimit cartea!

Annyta 26.09.2013 17:30:06

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 535670)
Răspuns corect 100%, felicitări! Aștept un mp cu o adresă unde să trimit cartea!

Mulțumesc frumos :-)

fallen 05.10.2013 10:13:02

Felicitari Annyta! Sper sa iti placa cartea pe care ai castigat-o.
Intrebare: cine a scris citatul de la semnatura mea, ca eu am uitat !?! Poate imi amintesc daca imi dati cateva sugestii....dar nu stiu ce recompensa as putea sa va dau...(poate doar adresa blogului pe care scriu???)

Yasmina 05.10.2013 10:24:21

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 536568)
Felicitari Annyta! Sper sa iti placa cartea pe care ai castigat-o.
Intrebare: cine a scris citatul de la semnatura mea, ca eu am uitat !?! Poate imi amintesc daca imi dati cateva sugestii....dar nu stiu ce recompensa as putea sa va dau...(poate doar adresa blogului pe care scriu???)

Proverbe sau Pildele Lui Solomon(nu sunt convinsa 100%).

Annyta 05.10.2013 11:04:00

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 536570)
Proverbe sau Pildele Lui Solomon(nu sunt convinsa 100%).

Am căutat pe internet, și ai dreptate. Mai precis, Pildele/ Proverbele lui Solomon, Capitolul XII "Sfaturi folositoare pentru viață", versetul 16 (în unele versiuni versetul 15).

fallen 05.10.2013 13:16:27

Multumesc, fetelor...voi stiti adresa mea, scrieti doar blogspot.ro (sau .com???). Oricum mare parte din postari daca nu toate le gasiti si aici la "poveste interactiva".
Citatul l-am luat dintr-un articol pus pe FB de Crestinortodox sau Manastirea Prislop, care era un interviu cu un mare parinte, care la randul lui cita pe cineva, nu mai stiu exact...

Annyta 07.11.2013 11:02:10

"Fiindcă am și fost iubit, dar am și ajuns într-ascuns în lanțul plăcerii, astfel încât mă legam bucuros cu declarații zbuciumate, pentru ca mai apoi să mă las biciuit de vergile de fier arzânde ale geloziei, ale bănuielilor, ale temerilor, ale acceselor de mânie și ale certurilor."

Recunoașteti autorul?

Mihailc 07.11.2013 15:06:41

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 539484)
"Fiindcă am și fost iubit, dar am și ajuns într-ascuns în lanțul plăcerii, astfel încât mă legam bucuros cu declarații zbuciumate, pentru ca mai apoi să mă las biciuit de vergile de fier arzânde ale geloziei, ale bănuielilor, ale temerilor, ale acceselor de mânie și ale certurilor."

Recunoașteti autorul?

Fericitul Augustin, episcop de Hippona.

Annyta 07.11.2013 15:12:37

Exact, autorul care mi-a oferit și ideea pentru semnătura mea electronică.

Și ce părere aveți de ale sale "Confesiuni"?

Mihailc 07.11.2013 15:38:24

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 539516)
Exact, autorul care mi-a oferit și ideea pentru semnătura mea electronică.

Și ce părere aveți de ale sale "Confesiuni"?

Cu precizarea că folosirea pronumelor de politețe în spațiul virtual mă cam inhibă, pot să spune că este operă foarte interesantă și extrem de utilă într-un anumit stadiu al dezvoltării spirituale. Dar trebuie să recunosc că-i prefer acum pe conteporanii lui Augustin din Antiohia și Capadocia (Ioan Hrisostom, Grigorie de Nazians, Vasile cel Mare și Grigorie al Nyssei)

glykys 12.11.2013 20:30:06

Continua jocul, MihailC!

Mihailc 12.11.2013 20:40:12

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 540058)
Continua jocul, MihailC!

Bună idee!

"Istoria nu va ajunge la sfârșit prin ea însăși, ci prin voia lui Dumnezeu"

tabitha 13.11.2013 20:42:53

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 540064)
Bună idee!

"Istoria nu va ajunge la sfârșit prin ea însăși, ci prin voia lui Dumnezeu"

Părintele Dumitru Stăniloae

Mihailc 13.11.2013 20:53:48

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 540219)
Părintele Dumitru Stăniloae

Da doamnă, aveți cuvântul!

tabitha 14.11.2013 02:58:49

Oh, dar ce-i cu superpolitețea asta? Să fie din cauză că m-am folosit de uncle Google pentru a afla răspunsul... :26:

tabitha 14.11.2013 03:02:23

ghiciți cine este autorul

"Esența este aceasta: dacă un mirean dorește să facă ascultare de duhovnic așa cum ar face un monah față de stareț, poate s-o facă, mai ales dacă el însuși dorește. Însă duhovnicul nu trebuie să ceară astfel de ascultare de la cei care i se spovedesc. Deci dacă cineva vrea să ne ceară sfatul în orice, noi ca duhovnici îl dăm cu bucurie, însă nu este corect ca duhovnicul să considere că mireanul păcătuiește dacă nu-i cere sfatul. Păcătuiește doar monahul care nu-l întreabă pe stareț."

Annyta 16.11.2013 05:29:05

Părintele Arsenie Papacioc?

Nu sunt sigură... dar dacă tot nu răspunde altcineva...

Mihailc 16.11.2013 06:18:22

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 540481)
Părintele Arsenie Papacioc?

Nu sunt sigură... dar dacă tot nu răspunde altcineva...

Este avva Efrem Vatopedinul, fragment dintr-o conferință foarte frumoasă și folositoare mai ales pentru cei căsătoriți sau care intenționează să facă acest pas.

http://sfantulmunteathos.wordpress.c...m-vatopedinul/

O rog pe Annyta să propună un text/citat după ce vine confirmarea corectitudinii răspunsului!

Yasmina 16.11.2013 09:05:20

Ce coincidenta! Acelasi citat a fost postat astazi pe pagina Manastirii Prislop !
Il citisem de dimineata :)

tabitha 17.11.2013 02:00:05

Da, este vorba de starețul Efrem Vatopedinul. Felicitari, Mihai ! ... Annyta, așteptăm să continui jocul.

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 540485)
Ce coincidenta! Acelasi citat a fost postat astazi pe pagina Manastirii Prislop !
Il citisem de dimineata :)

citesc și ei forumul creștin-ortodox... :))

Annyta 17.11.2013 07:45:39

Vă mulțumesc pentru că îmi dați cuvântul. Iată alegerea mea:

"Rugăciunea oferită lui Dumnezeu în adevăr e nepieritoare. Acum și atunci putem uita lucrul pentru care ne-am rugat, dar Dumnezeu păstrează rugăciunea noastră în veci. În Ziua Judecății, tot binele pe care l-am făcut în timpul vieților noastre va fi de partea noastră, spre slava noastră. Și invers: răul pentru care nu ne-am căit, ne va osândi și ne va azvârli în întunericul cel din afară. Căința poate desființa efectele păcatului. În puterea lui Dumnezeu, viața poate fi restaurată în toată plinătatea sa - desigur nu printr-o intervenție unilaterală din partea lui Dumnezeu, ci întotdeauna numai cu consimțământul nostru. Dumnezeu nu face nimic cu omul fără împreună-lucrarea omului."

Dacă mă gândesc bine, și acest fragment arată frumusețea ortodoxiei :-)

Succes!

Mihailc 18.11.2013 10:23:34

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 540564)
Vă mulțumesc pentru că îmi dați cuvântul. Iată alegerea mea:

"Rugăciunea oferită lui Dumnezeu în adevăr e nepieritoare. Acum și atunci putem uita lucrul pentru care ne-am rugat, dar Dumnezeu păstrează rugăciunea noastră în veci. În Ziua Judecății, tot binele pe care l-am făcut în timpul vieților noastre va fi de partea noastră, spre slava noastră. Și invers: răul pentru care nu ne-am căit, ne va osândi și ne va azvârli în întunericul cel din afară. Căința poate desființa efectele păcatului. În puterea lui Dumnezeu, viața poate fi restaurată în toată plinătatea sa - desigur nu printr-o intervenție unilaterală din partea lui Dumnezeu, ci întotdeauna numai cu consimțământul nostru. Dumnezeu nu face nimic cu omul fără împreună-lucrarea omului."

Dacă mă gândesc bine, și acest fragment arată frumusețea ortodoxiei :-)

Succes!

Fragmentul de mai sus aparține Arhimandritului Sofronie Saharov și se găsește în frumoasa carte a sfinției sale intitulată "Rugăciunea, experiența vieții veșnice"

http://edituradeisis.ro/opencart/ind...product_id=104

Annyta 18.11.2013 10:37:45

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 540633)
Fragmentul de mai sus aparține Arhimandritului Sofronie Saharov și se găsește în frumoasa carte a sfinției sale intitulată "Rugăciunea, experiența vieții veșnice"

http://edituradeisis.ro/opencart/ind...product_id=104

Răspuns corect și complet!
Așteptăm și alți participanți la acest joc :-)

Mihailc 18.11.2013 10:47:45

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 540634)
Răspuns corect și complet!
Așteptăm și alți participanți la acest joc :-)

Mulțumesc și invit colegii de forum să participe la joc.
Pentru diversitate, o să postez un citat dintr-un autor...atipic:

"Îmi dau seama cât de important și de minunat este să ai oportunitatea de a merge la biserică și de a te gândi la întrebările importante la care te incită Ortodoxia și la răspunsurile pe care aceasta ți le oferă."

tabitha 18.11.2013 20:31:20

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 540635)
Mulțumesc și invit colegii de forum să participe la joc.
Pentru diversitate, o să postez un citat dintr-un autor...atipic:

"Îmi dau seama cât de important și de minunat este să ai oportunitatea de a merge la biserică și de a te gândi la întrebările importante la care te incită Ortodoxia și la răspunsurile pe care aceasta ți le oferă."

Citatul este din Tom Hanks, actorul american convertit la Ortodoxie.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:10:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.