![]() |
Dacă spui că asta e principala cauză (de unde reiese?), de ce n-au mers ca să o lămurească împreună? Nu ăsta e scopul sinoadelor? Cu atât mai mult, cu cât nu se putea adopta nimic fără unanimitate.
|
Citat:
Adica neclaritatile dogmatice ale unor documente si modul de functionare al Sinodului (doar unii voteaza). Pe langa acestea sunt si alte neintelegeri legate de jurisdictie (de exemplu Biserica Serbiei invoca neintelegerile cu Biserica Romana). Din ce am citit principala obiectie a Bisericii Antiohiei era legata e casatoriile cu eterodocsii. |
Citat:
Pentru ca melodia asta care o canti intens, de la ei o stim, "noi ortodocsii adevarati, voi ecumenistii", etc. etc. Motive se pot invoca multe, unele fiind fara doar si poate pretexte, tocmai asta este si ideea cand exista un dezavord, oamenii se intalnesc sa vorbeasca si sa se lamureasca, nu se izoleaza si mai mult. Dupa cum vezi, pana la urma n-a fost nimic batut in cuie, cei care au venit si-au adus contributia, cei carora nu le-au placut concluziile, n-au semnat - si nu le-a pus nimeni cutitul la gat, etc. Asta mi se pare actiunea logica, daca atitudinea este opusa, se poate presupune ca de fapt altele sunt intentiile si nu "ecumenismul" ese subiectul de disputa, chiar daca e melodia ta preferata. Este irelevant ce hartii ies pana la urma in urma Sinodului ala, lumea a vazut insa ceva ce poate nu era cazul, o ortodoxie divizata, condusa de orgolii si interese ascunse. Din perspectiva asta da, era mai bine daca se amana, fie si indefinit sau ma rog, ar fi fost inlocuit cu o serie de conventii periodice, sesiuni pe skype, chat -uri pe facebook, comentarii pe bloguri, etc. pana se lamureau chestiunile in discutie. Vezi tu, toata treaba asta ar trebui sa te linisteasca, daca ditamai ortodocsii plini de duh si adevar, n-au putut intra in unitate pai ce sanse sunt sa fie o unitate cu altii mult diferiti cum ar fi de exemplu romano-catolicii? |
Zero, nunca, nada, zip, void...
|
Citat:
Articolul este complet in spirit ecumenist, autorul straduindu-se sa arate, de exemplu, ca Biserica ar fi recunoscut Tainele catolice si ca (daca se intelege bine din traducere) Biserica nu i-ar fi condamnat pe catolici (si invatatura catolica), deci ar fi la fel ca ortodocsii. Iar acesta a fost in delegatia Patriarhiei Ierusalimului, la Sinod. Legat de citatele date in articol, am citit tot pasajul cu Sfantul Marcu Evghenicul. Poate fi o formulare din timpul Sinodului Florenta, dar e posibil ca acele cuvinte sa fie adresate ortodocsilor din delegatie, nu latinilor. In cadrul delegatilor ortodocsi au fost disensiuni si par exact acel gen de cuvinte. Unii din cei care au conceptii venite din ecumenism, pentru a argumenta ce cred, folosesc si citate scoase din cotext sau trunchiate. Se stie ca Sfantul Marcu le-a spus celor din delegatia ortodoxa ca latinii nu sunt doar schismatici, se stie din trecut ca sunt si eretici. Legat de celelalte pasaje, se stie ca la Muntele Athos si la ale manastiri sunt primiti si cei din alte culte si sunt lasati sa ia doar anafura. |
Citat:
Intrebi de unde reiese ca aceasta e principala cauza. Dar pana acum despre ce s-a scris si discutat peste tot, doar nu era cauza ca era luna plina. In comunicatele lor Patriarhiile au spus si care sunt cauzele. Documentele au fost redactate de comisii formate din diferiti teologi si clerici. Abia cu putin timp inainte de Sinod au fost date publicitatii. Le-au aflat si ierarhii, monahii si credinciosii, s-au formulat acele obiectii, iar unele Patriarhii au tinut cont de aceste probleme ce tin si de dogma. In plus, e primul Sinod din istorie unde doar unii episcopi au drept de vot. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Nu e vorba de a tine partea Patriarhului Rusiei, care, fata de predecesorul sau, a semnat acea declaratie comuna cu Papa, plina de idei din ecumenism. Citat:
Legat de negarea propriilor afirmatii, Patriarhia Rusa nu a participat la discutiile de la Ravenna. Nu a dat vreo declaratie anterioara, abia atunci comisia teologica a spus concluziile. Si, in mod evident, ortodocsii nu au acceptat eroarea numita primat, din cate imi amintesc la Ravenna s-a spus doar ca se va discuta in viitor despre primat. Ca Mitropolitul Zizioulas sau altii ar fi inteles altceva e si normal. Iar asta cu unirea Bisericii Ortodoxe cu catolicii e o mare aiureala. Catolicii nu au cum sa renunte la ceva din dogma lor, ar insemna sa spuna ca s-au inselat sute de ani, ca papii infailibili s-au inselat si ca n-au avut biserica dupa Schisma. Se poate intampla o unire doar daca vine un Papa si spune "pana aici", ne-am aflat in eroare o mie de ani si acum redevenim ortodocsi. Putin probabil, dar minuni se pot intampla. Modernistii unionisti din ortodoxie vor sa schimbe dogma, in mod subtil, ca sa fie in concordanta cu cea catolica, sa accepte aia sa ne unim. Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
E primatul de orice fel erezie? Pana si tu recunosti ca exista un primat administrativ, dar dupa aia de fastasesti ca orice fel de primat e suprema erezie. Hotaraste-te. Citat:
Citat:
p.s. in prisma a ceea ce am scris mai devreme, da, din punctul asta de vedere, Zizioluas are dreptate. Nu poti sa declari ceva, si dupa aia sa retragi ce ai zis. Citat:
Citat:
"2. While the fact of primacy at the universal level is accepted by both East and West, there are differences of understanding with regard to the manner in which it is to be exercised, and also with regard to its scriptural and theological foundations." Deci o forma de primat universal este recunoscuta. Citat:
Corect. Pana si melkitii au zis la Vatican I ca infailibilitatea o sa fie o mare piedica pe viitor. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"Întregul oras [Constantinopol] este plin de [argumente despre teologie], pietele, targurile, intersectiile de drumuri, aleile; vanzatorii de haine vechi, cei care schimba bani, cei care vand mancare: Toti acestia sunt ocupati certandu-se. Dacă întrebi pe cineva daca poate sa iti schimbe niste bani, el filosofează despre Cel Nascut sau Nenascut, dacă întrebi de costul unei franzele, ti se spune, prin replică că Tatăl este mai mare si Fiul inferior, dacă întrebi "este baia mea gata?" participantul răspunde că Fiul a fost făcut din nimic ". -Sf. Grigorie de Nyssa, Despre Divinitatea Fiului |
Citat:
|
Citat:
Observ ca exista un grup, si nu doar pe acest forum, ci pe internet in general, si in viata reala cu atit mai virtos, pentru care, in dispretul istoriei ecleziastice celei mai elementare si generale, poporul nu exista ca parte a asimilarii si/sau validarii unui aspect dogmatic. Repet: daca poporul nu are drept de write, ci doar de read in chestiuni dogmatice, de ce isi mai cunoaste credinta prin cateheza? Teoretic, ca sa isi deosebeasca credinta de erezii. No, daca tocmai cei care trebuie sa o pazeasca ("episkopos" inseamna "veghetor") o pot, la o adica, modifica sau trada subtil, nu neaparat ca in vechime pe calea directa, brutala si vizibila a modificarilor dogmatice ci pe calea ocolita, insidioasa si "diplomatica" a modularii politicii pastorale si intretinerii relatiilor lumesti cu tot felul de "institutiuni", atunci la ce bun sa asculti de niste unii de care te deosebesc doar faptul ca poarta niste haine rituale si niste titluri? Eu inteleg ca acei care sustin ca mirenii sint cam ca tabla in raport cu creta (sau cu Creta?) stiu sau simt ca trebuie sa scrie/spuna ce vrea puterea ecleziastica, si mai important, puterile din spatele puterilor ecleziastica si politica sa auda de la "supusii" lor. No, majoritatea vor sa o duca bine. No, sper sa nu le iasa. Deloc. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
De ce ortodocsii nu pot accepta un primat al unui Patriarh? (nu doar onorific) Ca altfel s-ar face un capat de tara pentru nimic, cum vor sa insinueze cei ce vor sa schimbe dogma dupa cea catolica. Pentru ca in ortodoxie Capul Bisericii exista deja si nu poate fi altul. Iisus conduce efectiv Biserica, in timp ce la catolici Iisus S-a inaltat si a lasat un vicar, El fiind un fel de Cap onorific. In ortodoxie Iisus este Capul Bisericii si conduce in mod efectiv, oricine se pretine peste ceilalti Patriarhi uzurpa de fapt locul lui Hristos. Nu ai citit in scrieri ortodoxe (ale sfintilor) acuzatia ca Papa a luat locul lui Hristos? Ortodoxia pastreaza modelul de la inceput, Iisus si Apostolii, iar Apostolii sunt toti egali. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Iata de fapt care e adevarul: https://en.wikipedia.org/wiki/Chrysostomos_I_of_Cyprus Nu a fost niciun amestec in alta Patriarhie. Arhiepiscopul Ciprului a facut alzheimer si a cazut in coma. Scrie ca ei nu aveau o procedura in caz de incapacitate si au cerut Patriarhului Ecumenic sa convoace un Sinod pan-ortodox care sa gaseasca o solutie. Deci exact in atributiile Patriarhului ecumenic. Iar in 2005 a facut la fel, a convocat un Sinod pan-ortoodx in legatura cu Patriarhul Ierusalimului. Sper ca ti-ai lamurit toate neintelegerile, nu vad ce ar mai putea fi adaugat pe tema asta, a primatului. |
Cataline, da' la meciul de diseara ce pronostic poti sa ne dai?
|
Citat:
Imi aduci aminte de Luther, cum a bagat Episcopa lui Iacov la sfarsitul Bibliei, ca ii tulbura visele de sola fidae. Nu, e primus inter pares. Ambele parti din sunt importante. Citat:
-nu consider ca ceilalti episcopi sunt intr-o relatie de subordonare cu el; -nu consider ca protosul reprezinta ultimul cuvant(desi poate avea un cuvant greu cand aceasta este dezbatuta. Vezi la Chalcedon:"Sfantul Petru a vorbit prin Leon") in materie de dogma, ci sinodul; -nu consider ca protosul e vicarul lui Hristos; Acum poti inceta cu acuzatia asta stupida? Nu tot ce nu iti place e catolicism/ecumenism/ce alt bau-bau ai tu. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
A, stai, nu e asa. Citat:
Citat:
p.s.scumpul tau Munte Athos a primit calugari catolici(nu, nu calugari bizantini din Italia) ceva timp dupa Mare Schisma, pana la inceputul secolului XII. Chiar fusesera admisi ca parte a conducerii insulei, iar manastirea lor fusese ridicata la gradul de "manastire imperiala." Au disparut mai tarziu, odata cu decaderea Republicii Amalfite, si politica-anti-latina a lui Andronicus II. Oricum, expresia "in toata istoria" nu are nici un sens, din moment ce Sfantul Munte nu a devenit centrul monastic al Bisericii decat prin secolul X. Citat:
Citat:
http://www.newadvent.org/cathen/06111a.htm Nevertheless the reunion of the Churches was not yet an accomplished fact. The Greek representatives insisted that their aforesaid declarations were only their personal opinions; and as they stated that it was still necessary to obtain the assent of the Greek Church in synod assembled The question now was to secure its adoption in the East. Citat:
Citat:
La fel ca tine. Singura diferenta e ca la ei, durata in care s-a intamplat asta e ceva mai mare. Citat:
fact of primacy at the universal level is accepted by both Nu merge sa iei doar jumatatea din propozitie care iti place. Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Exact ce ti-am scris si eu, inclusiv ca s-a convenit ca la intalnirile anterioare sa se discute si intelegerea primusului de catre ambele parti (si care, bineinteles, nu va duce la vreo intelegere, cum spera Mitropolitul Zizioulas si Patriarhul Ecumenic). Citat:
In cazul cu Mocova, mi-am pierdut timpul sa caut si asta. https://en.wikipedia.org/wiki/Basil_Osborne Un episcop din Anglia, care apartinea de Biserica Rusa, a cerut sa fie primit sub jurisdictia Patriarhiei Ecumenice. In tarile acestea situatia e mai complicata cu jurisdictia, find prezente mai mule Patriarhii (si BOR are episcopii). Episcopul rus cerea sa treaca impreuna cu credinciosii, desi doar unii au ales sa il urmeze. Patriarhia Ecumenica a fost de acord, dar Patriarhia Rusa a acuzat de imixtiune in jurisdictia altei Patriarhii. Patriarhia ecumenica, in mod gresit, a invocat canoane ale Sinodului Calcedon, care prevad ca Patriarhia Constantinopolului poate judeca diferendele intre episcopi, mitropoliti. dar acele canoane se refera doar la jurisdictia Constantinopolului, asa cum spune si sf. Nicodim Aghioritul, care citeaza si alti autori. Altfel s-ar intelege ca poate judeca si pe cei din jurisdictia Romei, care era atunci primus. BO a Greciei a fost de partea Patriarhiei ruse. Dupa patru ani in jurisdictia Patriarhiei Ecumenice acel episcop a cerut sa fie trecut laic, pentru a se putea recasatori. Discutia se poarta doar daca Patriarhul Ecumenic are doar titlu onorific sau are si acele prerogative, nu de superioritate, primat sau orice altceva. Chiar si dreptul de a convoca sinodul ecumenic, acesta nu pare a decurge din intaietate, pentru ca in primul mileniu Roma nu a convocat Sinoadele ecumenice, desi era primus. Probabil decurgea din faptul ca era capitala imperiului. Iar legat de cealalta prerogativa, jurisdictia in teritoriile barbare, canoanele spun doar de teritoriile din jurul jurisdictiei, de aceea chiar si BOR are episcopii in tari din afara jurisdictiei ei. Tu iei partea Patriarhiei ecumenice, dar BOR se plaseaza pe aceiasi parte cu Patriarhia Rusiei (plus a Greciei, Serbiei, Bulgariei, Georgiei), chiar e si acuzata uneori de aceleasi lucruri. Desi al inceput am spus ca ar avea prerogative in plus, se pare ca nu le are nici pe acelea, e un titlu doar onorific acest primat. Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Vei vedea ca a fost judecat de patriarhii fostei pentarhii. Prin Sinod, evident. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Exact tu esti in citatul de mai sus, ai destule intelegeri gresite si cunostinte limitate, nu poti sa recunosti niciodata cand gresesti iar cand nu o scoti la capat cu cliseeele repetate papagaliceste, incepi sa aplici etichete, ca aialalti sunt ignoranti, ecumenisti si mai stiu eu ce, iar tu, se intelege, teologul ortodox adevarat, profund cunoscator si documentat. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
S-a ajuns la o situatie de blocaj in noua Patriarhie a Moscovei, prin retragerea Patriarhului Nikon. S-a convocat un Sinod prezidat de Patriarhii Alexandriei si Antiohiei (la cererea rusilor). Confirma egalitatea patriarhiilor. Citat:
Citat:
|
Citat:
|
[quote=catalin2;625591]Ai vazut ca nu-ti raspund la mesaje, nu ma intereseaza sa discut cu tine. [/quote[]
Dupa cum se vede, tocmai ai raspuns, deci ai obieceiul sa te minti singur. Sau in orice caz, una spui, alta faci. Stai linistit, ca nu mizam pe un raspuns, oricum esti foarte steril ca si partener de discutie, in afara de debitat ca un tonomat niste clisee si lansat categorisiri si invinuri cand nu iti sunt acceptate aprioric, nu esti capabil de mare lucru. Nu-ti place ortodoxia, doar cei ce au aceleasi conceptii ca tine (inclusiv catolici cu conceptii ecumeniste). Exact ce-ti spuneam, papagal mediocru si ai si tupeul sa acuzi pe altii ca jignesc. Citat:
Citat:
Citat:
Si mai aveti altceva in comun: nu poate procesa informatia in termeni umani. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Logic, rational, cu argumente. Aici nu se incadreaza stilul tau de repetat papagliceste clisee produse de talmacirile tale subiective a unui texte asa cum ti-am demonstrat in alte randuri. Plus cliseul tau dupa care toate argumentele tale finale se reduc la al face pe celalat ori ecumnist ori protestant, indiferent de subiectul de discutie e absolut hilar. Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Vezi ca tocmai ceea ce scrii tu te acuza, lansand astfel de categorisiri singur te incadrezi la cei "aroganti si agresivi" care "nu pot lasa orgoliul deoparte" si implicit ai "inteles gresit invatatura". |
Tiparul dupa care decurg discutiile cu catain2
Cineva: "Fasole cu carnati de porc este o mancare buna". catalin2: "Absolut gresit, ideea ca fasolea cu carnati e o mancare buna, este la originile ei, o idee protestanta. S-a infiltrat in mintea unui ortodox pe filiera ecumenismului apusean. Adevarul este ca branza cu mamaliga este de fapt o mancare buna. De carnati trebuie sa ne ferim deoarece porcul poate fi crescut de un eretic si conform Canonului X, trebuie sa ne ferim de tot ceea ce este eretic Pe cand branza e un specific traditional romanesc, deci ortodox" Cineva: "dar poate taranul nu merge la biserica si mai multe pacate decat ereticul." catalin2: "Astfel de pareri sunt emise de persoane care nu au suficiente cunostinte si inteleg gresit invatatura ortodoxa. Un ortodox adevarat stie ca indiferent de pacate si injuraturi la adresa lui Dumnezeu, el tot ortodox ramane si cu "pomana" care i se va face dupa moarte spre bucuria pantecelui rudelor deja imbuibate, intra in Rai, pe cand ereticul nu." |
Citat:
Daca romanii ar fi uniti si n-ar mai intra trei luni in bisericile in care sinodul este laudat si nici n-ar mai merge in pelerinaje, sa vezi cum s-ar pocai toti new-agistii! Ca la buzunare sunt sensibili! Si sa li se spuna motivul. Ce-i cu bataia asta de joc pe care o promovezi la adresa ortodocsilor? |
Nu la adresa ortodocsilor, ci la adresa ta si a lui Catalin2. Care, ca sa fim sinceri, o cam meritati...
|
Citat:
Si daca nu tine, sa punem mana pe furci si topoare. |
Citat:
Deocamdata insa pare chiar mai slaba. Omul are macar un stil, niste citate ceva, tu n-ai nimic. Citat:
|
Citat:
Eu cred ca tu ai ajuns la o stare extrem de ingrijoratoare. Pentru ca nu te-a tras nimeni de maneca (mai bine zis pentru ca tu crezi ca niciodata nu gresesti) ai ajus sa crezi ca tu ai dreptul sa faci orice si sa te comporti oricum, ca ti se cuvine totul, in schimb chiar si daca iti spune cineva ca ai inteles ceva gresit e o mare insulta pentru tine, orgoliul tau e grav ranit. Cat poate un om sa aiba mandria? Eu cred ca tu ai nevoie de ajutor, ai pierdut contactul cu realitatea, nu stiu daca acest ajutor il poti capata pe forum. In privinta mea, cum ai procedat tu de multe ori? Nici macar nu ti-am zis ceva, doar pentru ca spuneam o invatatura ortodoxa care nu corespundea cu credintele tale, fara sa-ti spun nimic, incepeai sa ma ataci si jignesti, aliindu-te cu altii (de obicei MihaiG). Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Dar iti propun sa imi dai datele (ca presupun ca nu vrei sa le pui pe forum) pe mesaje private si sa ne intalnim, sa imi spui acolo ce imi spui si aici, sa vad daca esti tot asa vocal. Astept, ne intalnim, discutam, sa arati ca ai curaj sa sustii aceleasi lucruri si fara sa te ascunzi dupa calculator. |
Citat:
In a doua parte expui conceptiile gresite pe care le ai, despre care am mai discutat. In primul rand nu intelegi rolul pomenirii mortilor. O intelegi ca in catolicism (care cred ca cei ajunsi in Iad nu mai pot iesi de acolo, de aceea ei fac pomeniri pentru cei din Purgatoriu). Du-te tu la orice preot si o sa iti spuna ca am spus si eu, ca unii din cei morti in dreapta credinta, fara pacate grave, pot iesi din Iad, cu rugaciunile Bisericii. Asta dovedeste ca nu ai citit prea multe articole sau carti despre ortodoxie. In al doilea rand marturisesti eroarea (erezia) lui Priscilian, cum ti-am explicat detaliat. Negi importanta botezului, harului, a Intruparii Mantuitorului, a Bisericii si Sfintelor Taine. Bineinteles, fara sa intelegi cum si de ce (si fara sa vrei sa intelegi), pentru ca nu ai cunostinte suficiente si totul e un amalgam de diferite credinte la tine. Si, pentru simplul fapt ca afirmam invatatura ortodoxa si nu doream sa accept aceasta erezie, tu m-ai balacarit si jignit data trecuta. Citat:
Iar despre ecumenism au scris si vorbit toti duhovnicii si sfintii din ultimul secol, doar tu te faci ca nu stii nimic, pentru ca esti vizat. Si pe toate site-urile ortodoxie scrie despre asta, tu citesti doar ce spune cate un user pe aici si afirmi ca asta e adevarul si ii dai cu el in cap oricui te contrazice. Cauta tu in toate mesajele mele si n-o sa gasesti o invatatura diferita de cea ortodoxa. Dar trebuie sa intrebi pe cineva care stie (un preot, de exemplu), nu dupa intelepciunea ta. Si eu nu sunt nici cu cipuri, nici cu legionari, ca sa ai de ce sa te legi, asa ca inventezi ca fariseii in trecut vini imaginare. P.S.1 Si nu ma mai asocia cu diferite persoane, care au si unele concpetii diferite fata de mine, doar ca sa ma denigrezi. Asa pot sa te asociez si eu cu Florin, care sustine budismul in concordanta cu ortodoxia, ca si el are idei moderniste (new-age de data asta, dar nu vrei sa te legi de amanunte). P.S.2 Sper ca ai inteles ca astept sa imi dai datele pe mesaj privat ca sa imi spui fata in fata ce ai de zis, nu dupa calculator. Si n-o sa ma pui sa-mi pierd mai mult timp decat am facut-o deja si sa imi scrii alte mesaje aici, ca sa trebuiasca sa raspund la ele. Ti-am zis ca am vazut ceea ce crezi, cum esti, si nu am ce sa discut cu tine, mai ales (sau in primul rand) pentru ca nu poti purta o discutie civilizata, fara sa fii agresiv (pe langa ciudateniile pe care le sustii). |
Citat:
Citat:
De fapt, nu e decât ultima fază a tipicului pe care bine l-a observat Alin. După ce se termină (puținele) argumente, treci la faza a doua, aceea cu "ești un protestant, ești un ecumenist !!!" iar la final, faza cu "ești agresiv !!! Nu am ce să discut cu tine !!!" După care o iei de la capăt. |
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:42:32. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.