Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   IPS Teodosie pus sub control judiciar ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18655)

Florinvs 21.11.2016 11:53:00

Admiteti ca un om (indiferent cine ar fi acel om si indiferent ce calitate oficiala sau functie ar aveea) , poate gresi , in relatiile cu alti cetateni, ca si comportament in societate ori poate comite o contraventie sau o infractiune ?

Admiteti ca si preotii sunt tot oameni, supusi slabiciunilor omenesti ?

Nu cred ca a critica un om atunci când greseste (fie el si preot), reprezinta un atac asupra Bisericii! Doar criticam actiunile omului respectiv, nu criticam Biserica!

AlinB 21.11.2016 12:23:03

Poti sa-l critici dupa ce o sa fie condamnat. Daca.

Copacel 21.11.2016 18:44:09

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 636298)
Nu cred ca a critica un om atunci când greseste (fie el si preot), reprezinta un atac asupra Bisericii! Doar criticam actiunile omului respectiv, nu criticam Biserica!

E mai mult decât un atac.
Ce a zis Dumnezeu ? "Nu judeca "
Pai atunci NU JUDECA BAH !

gpalama 21.11.2016 21:58:13

Mai bine putina curatenie in Biserica.
Ajuta mult din cand in cand sa faci asa ceva, isi mai indreapta si altii purtarile.

Si vorba vine, daca purtarile noastre sunt curate, sa le vada toti, daca sunt murdare, la fel, sa le vada toti, noi ar trebui sa fim curati in toate.

Iar daca nu suntem curati, sa ne curatim, sa nu facem de ras Biserica.

simpllu 21.11.2016 22:06:43

Cazul nu este întâmplător, părerea mea este că avem nevoie să fim scuturați.

NicolaeM 22.11.2016 12:11:32

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 636353)
Cazul nu este întâmplător, părerea mea este că avem nevoie să fim scuturați.

Parerea mea e ca trebuie sa asteptam finalul anchetei. Pana atunci discutia e barfa si pierdere de timp.

AlinB 22.11.2016 12:44:33

.............

ionica49 29.11.2016 20:43:32

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 636255)
Ionica, fugi tata la televizor, pe urma iesi la o bere si un mic cu prietenii unde discutati ce bine v-ati "informat", pe Internet iti prinzi urechile.

Da imi place oricum ca romanul stie sa faca haz de necaz din orce subiect. Cuvintele handralaii astia in sutana , sau faptul ca s-a adus aminte de catre ziaristi de exemplul din Biblie cu Fariseii si hainele lor nepotrivite fastuoase , nu trebuie sa supere pe unii sau pe altii. Se intampla azi in democratie din cauza traiului greu pe care guvernantii nostrii hoti ni l-au facut.

ioan67 29.11.2016 21:55:23

Citat:

În prealabil postat de ionica49 (Post 636995)
... din cauza traiului greu pe care guvernantii nostrii hoti ni l-au facut.

Cu larga noastră participare, domnule, cu deplina noastră învoire.
P.S. Apropos, Domnul oier și dreptmăritor și pușcăriaș Becali: a ajuns cumva un stâlp al Justiției în românica??
P.P.S. Dar doamna Esca, mai știți cumva ce mai face? Sănătoasă? Zâmbăreață și gureșă? Am auzit că de-o vreme a intrat în manualele de istorie, alături de bravii noștri înaintași!! (Vă întreb, că nu am tembelizor de vreo 10 ani și nu mai știu cum merg unele treburi pe la noi...)

Copacel 29.11.2016 22:57:20

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 636998)
Cu larga noastră participare, domnule, cu deplina noastră învoire.

Dar nu e dupa tine, e dupa intersele strainilor
Citat:

P.S. Apropos, Domnul oier și dreptmăritor și pușcăriaș Becali:
Mah , cand o sa facem milostenie cat a facut Gheorghe Becalli de abia atunci
avem voie sa comentam.
Citat:

a ajuns cumva un stâlp al Justiției în românica??
De ce nu ? Tinand cont ca justitia in romania se face pentru cine da banul cel mai mult. Este o mafie care pt alti bani primiti de la alta mafie, executa "contracte".

ioan67 30.11.2016 02:14:44

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 637000)
Mah , cand o sa facem milostenie cat a facut Gheorghe Becalli de abia atunci
avem voie sa comentam.

Dacă îmi amintesc bine, ai apărut pe Forum cu numele de "oiță". Și încă, una "cugetătoare".
Apăi și oierul Becali e cugetător! Mai nou e la rang de ... judecător!!! Prin biștari, desigur...
De unde, concluzia necesară: te credem, bre. Că doar ești oaie becalist-corporatistă, nu?

P.S. Milostenia e taină mare. Și nu-i, în orice caz, ceea ce pare oilor și oierilor din epoca postdecembristă.

P.P.S. De când bre, oaie, numim "milostenie" returnarea mafiotă a unor fonduri oarecare din imensele golănii financiare? Nu ți-e rușine, bre, să behăi așa în văzul lumii? Ai făcut dintr-un bișnițar și scelerat notoriu un milostiv al Sfintei Biserici?
Rușinează-te omule, că ai întinat Sfânta Taină a milosteniei!

Copacel 30.11.2016 03:29:07

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 637002)
Dacă îmi amintesc bine, ai apărut pe Forum cu numele de "oiță". Și încă, una "cugetătoare".
Apăi și oierul Becali e cugetător! Mai nou e la rang de ... judecător!!! Prin biștari, desigur...
De unde, concluzia necesară: te credem, bre. Că doar ești oaie becalist-corporatistă, nu?

P.S. Milostenia e taină mare. Și nu-i, în orice caz, ceea ce pare oilor și oierilor din epoca postdecembristă.

Atunci este o taina la care participa din plin.Omul asta a facut mult bine.Pe multi oameni i-a ajutat.De aceea este purtat mereu in rugaciunile elor pe care i-a ajutat.
Citat:

P.P.S. De când bre, oaie, numim "milostenie" returnarea mafiotă a unor fonduri oarecare din imensele golănii financiare? Nu ți-e rușine, bre, să behăi așa în văzul lumii? Ai făcut dintr-un bișnițar și scelerat notoriu un milostiv al Sfintei Biserici?
Nush ce vorbesti tu aici.Insa Gheorghe Becalli este cel mai cuminte om de afaceri.:21:
Citat:

Rușinează-te omule, că ai întinat Sfânta Taină a milosteniei!
N-am intinat nici o taina.Dupa ce vom face milostenie mai multa decat a facut el, atunci putem sa comentam , pana atunci guritza mica si joc de glezne.:67:

ioan67 30.11.2016 04:01:46

Bre, ține minte ce-ți spun că a doua oară nu-ți mai zic: habar nu ai ce e sfânta milostenie.
Hai, joc de glezne în voie!
P.S. Revezi, când te lasă corporația și oierul, pilda cu bănuții văduvei. Poate fi o licărire în noaptea minții tale. Nu e încă lumina - la asta tre să participi din plin - dar e o licărire posibilă, totuși. O sămânță, vorba dispărutului Mihailc.

ioan67 30.11.2016 09:35:58

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 637007)
Omul asta a facut mult bine.Pe multi oameni i-a ajutat.De aceea este purtat mereu in rugaciunile elor pe care i-a ajutat.

Fără a nega asta și totodată apreciind faptul că oamenii îl poartă în rugăciuni (foarte bine!, recunoștința e un sentiment sănătos și binefăcător), îți spun doar că milostenia nu se măsoară în cantitatea ori măreția darului, ci în simțământul și faptul concret al jertfei.
Cu cât mai simplă lepădarea și cu cât mai intensă dragostea pentru Hristos și pentru aproapele, cu atât mai autentică milostenia. Încă mai mult, gestul este anonim, discret - precum bine știi.
La polul opus, amintind de cei care vor să își răscumpere păcatele cu bani sau care vor să-l "cumpere" pe Dumnezeu, stă maimuțăreala milosteniei. Iar dacă "milostivul" face și gestul demonstrativ, în văzul lumii și al camerelor de luat vederi, gestul e de-a dreptul grețos. Nu mai e milostenie, ci lăudăroșenie și grandomanie.
Iar dacă omul mai e și politician, ce să mai zic... Populism și altele asemenea.
Milostivul își face treaba în taină, fără să știe lumea că a făcut vreo ispravă. Ba chiar, uneori, e bârfit cum că habar n-are de iubirea față de aproapele.
Fiindcă n-o trâmbițează, cum fac mulți....

Copacel 30.11.2016 11:51:43

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 637009)
Bre, ține minte ce-ți spun că a doua oară nu-ți mai zic: habar nu ai ce e sfânta milostenie.
Hai, joc de glezne în voie!
P.S. Revezi, când te lasă corporația și oierul, pilda cu bănuții văduvei. Poate fi o licărire în noaptea minții tale. Nu e încă lumina - la asta tre să participi din plin - dar e o licărire posibilă, totuși. O sămânță, vorba dispărutului Mihailc.

Bre cand tu din banii tai o sa salvezi atatea persoane cat a salvat nea becalli de abia atunci poti sa-l critici.Sunt atatia in tzara asta care au bani mult mai multi
decat becalli si ii doare in cot de aproapele.

E interesant, cum de face cineva un bine toata lumea ii sare in cap: "pai vezi domne ca ala face bisnita, pai nu domne' ca ala uite ce invarteli face .."
Dar cand cineva precum Iohannis asta vine si face bisnita cu viitorul tau si al copiilor tai ,"domne este presedintele tzarii, vai dar trebuie sa respectam pe presedintele tzarii"

Vedeti ca traiti in tzara unde preshdintele' vostru vrea "tzara inapoi" iar premierul vrea "tzara inainte".Mai prosti ca'n Caragiale.

Noi astia din corporatii avem o vorba : Cum gandesti asa traiesti !

ioan67 30.11.2016 12:08:07

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 637018)
Bre cand tu din banii tai o sa salvezi atatea persoane cat a salvat nea becalli de abia atunci poti sa-l critici.

De unde ai scos criteriul ăsta?
Și stai nițel, că nu îl critic. Îl descriu, cu un gest anamnetic, așa cum se lasă cunoscut de ani în șir prin circul pe care l-a întreținut în media.
De criticat îl critici tu, că îi inventezi presupuse milostenii în locul unor socoteli și mascarade de care nu se mai îndoiește nimeni. Vorbești de milostenii când omu își spală banii în public?

P.S. Copăcele, tu chiar îl consideri pe nentu Becali ... salvatorul românilor?...:)))
Deh, oaia (cugetătoare) ascultă de oier (filosof și "mistic" așazis "athonit").
Halal păstor ți-ai tras, bre!

CristianR 30.11.2016 12:47:21

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 637018)
Bre cand tu din banii tai o sa salvezi atatea persoane cat a salvat nea becalli de abia atunci poti sa-l critici.

Ai văzut filmul „Nașul”? Corleone era iubit de mulți, fiind un om milostiv, mulți îi cereau ajutorul și nu-i refuza. Îi ocrotea pe mulți, iar aceștia răspundeau milei cu recunoștința, respectul și chiar dragostea lor. Asta îl făcea puternic.

Își iubea nevasta, copiii, neamurile. Era gata să-și dea propria viață pentru ea.
Era și foarte credincios; în felul lui. Mergea la biserică, făcea donații consistente, nășea mulți copii.
Ce mai contează modul în care obținea banii și puterea și că tot ce conta pentru el era neamul extins, famiglia? Asta era, în fond, religia lui.

Citat:

Cum gandesti asa traiesti !
Adevărat. De-aia trebuie să ne curățim mintea și inima și să-L rugăm pe Dumnezeu să ne lumineze atunci când gândim.

ioan67 30.11.2016 13:32:15

Foarte bun exemplul, Cristian. Ai spus mai bine ca mine ceea ce voiam de fapt să zic.
Deși am tot zis în ultima vreme că trăim într-un sistem mafiot, o caracatiță cu mii de brațe care ne învăluie duios, așa ca nenea Becali al lui Copăcel și ca mulți alți indivizi lipsiți de orice educație morală și virtute.

Și îmi e foarte greu să continui o conversație cât de cât amicală cu oameni care, iată, îi fac pe cei lipsiți de multe ca pe un fel de modele demne de urmat. Oameni ca Becali, ca Esca și multe alte nulități din lumea noastră care și-a inversat valorile, au ajuns să conducă opinii, minți, destine... Iar oameni ca Rafail Noica au ajuns să fie considerați trădători ai Bisericii...
Și Copăcel vrea să îi apreciez pe alde "nenea" ai lui, cum face el! Păi nu pot în veac să îi apreciez, întrucât oamenii care m-au educat pe mine, direct sau prin operele și viața lor frumoasă și demnă erau exact din tabăra opusă lui nenea Becali. Ar însemna să mă neg nu doar pe mine, ci și pe învățătorii mei.

Pe de altă parte recunosc, da, că nu-mi face deloc plăcere să îi combat lui Copăcel idolii și valorile - măcar că îl necăjesc și nu îmi place asta. Mi-am spus opinia și mă opresc aici. Dumnezeu să ne lumineze pe toți!

ioan67 30.11.2016 13:37:57

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 637020)
Îi ocrotea pe mulți, iar aceștia răspundeau milei cu recunoștința, respectul și chiar dragostea lor. Asta îl făcea puternic.

Îmi amintesc acum de nostalgia tovarășului Florin pentru "oamenii de bine" din vechiul regim, cărora le aducea omagii fioroase pe alt topic...
Ce lume bolnavă! Ce dezumanizare, ce urâtă contrafacere a noimei omului... Păcat.

CristianR 30.11.2016 14:01:45

Da, din tagma lui Corleone sunt așa-zișii oameni de bine. Marin Preda spunea despre ticăloși că (ne) sunt în general simpatici. Sunt ''băieți buni'', ''de gașcă''; îi simțim ca fiind de-ai noștri.

Dacă ne întrebăm cum e posibil să aibă atâta putere, atâta influență, ei fiind, totuși, niște oameni oarecare, răspunsul este că noi, cei mulți, suntem cei care le-o dăm. Tocmai admirația, respectul sau chiar afecțiunea noastră este cea care îi face puternici. Fără ele n-ar fi nimic și, conștienți de unde le vine puterea, ar face orice ca să câștige astfel de sentimente din partea mulțimilor. Cu mai mult sau mai puțin cinism, că sunt și ei mai mult sau mai puțin oameni.

Dar așa ajung oamenii să facă zid în jurul lor și eventual să-i huiduie pe polițiștii sau procurorii care ar îndrăzni să se apropie de ei sau să formeze imense alaiuri la înmormântarea lor.

Această putere a lor dată de mulțimi este dublată de cea câștigată prin favorurile, escrocheriile, șantajele practicate cu alți puternici de pe scena lumii. Corleone își câștigase fidelitatea unui număr de congresmani, de procurori, judecători, polițiști etc.

La noi mafiile mai mari sau mai mici, înrudite sau nu, parazitează cam tot ce se poate: partide, ministere (sănătate, învățământ etc.), primării ș.a.m.d., unde nu poți accede decât tot prin compromis: dai mită ca să intri, apoi închizi ochii la ce vezi, taci, consimți sau devii jucător activ dacă vrei să urci în ierarhie.

Repet: Noi le dăm puterea.

cristiboss56 30.11.2016 15:16:47

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 637028)

Noi le dăm putere si cu durere o spun , ca si Biserica din care facem parte pune botu la asa ceva !
A pus si pune botu la tagma lui Corleone , in cazul de față la o arătare precum Becali !
Îți spun eu , ca tu un mirean obisnuit , intri cu greu intr o audiență la Patriarh, pe când "arătarea "are toate usile Patriarhei deschise.
De ce , Dumnezeu stie , dar eu nu le înțeleg deloc :(

Copacel 30.11.2016 16:23:23

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 637020)
Ai văzut filmul „Nașul”?

Ce treaba are fantezia lui Mario Putzo cu Gheorghe Becalli ?
N-au nici o treaba.Hai sa amestecam SF-urile cu realitatea ca sa facem o "baza" pentru a ne justifica .

Citat:

Adevărat. De-aia trebuie să ne curățim mintea și inima și să-L rugăm pe Dumnezeu să ne lumineze atunci când gândim.
Pai roaga-L mai intens, ca nu prea te aude.

Copacel 30.11.2016 16:27:04

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 637028)

Nu poti sa dai ceea ce n-ai avut, nu ai, si nu o sa ai niciodata.
Puterea niciodata nu se primeste ci se obtine de multe ori prin mijloace neortodoxe.:16:

Citat:

De ce , Dumnezeu stie , dar eu nu le înțeleg deloc
Pai e simplu.Esti "cablat" pe optica lui Cristian si Ioan, care este aceiasi optica cu a "tinerilor frumosi si liberi" care este aceiasi optica cu "ne vrem tzara inapoi " dar in acelasi timp "ne vrem tzara inainte" care este aceiasi optica cu "tzara se imparte intre penali si ne-penali" care este aceiasi optica cu "DNA-ul este dumnezeul nostru, el ne face dreptate" intelegi ?

Eu d-asta la alegerile astea ( sunt primele alegeri la care ma implic de la 18 ani) , o sa votez numai PENALI. Pt ca eu ii consider pe acei penali mult mai nevinovati decat noi cei care suntem liberi.
Ca majoritatea au fost bagati in parnaie ca sa nu se ajunga la creierele afacerii , care sunt stapanii actualei puteri.

CristianR 30.11.2016 16:35:15

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 637034)
Ce treaba are fantezia lui Mario Putzo cu Gheorghe Becalli ?
N-au nici o treaba.Hai sa amestecam SF-urile cu realitatea ca sa facem o "baza" pentru a ne justifica.

Din păcate, aia e realitate, nu fantezie. Legătura o vede cine are ochi să vadă.
Mafiotizarea e arhiprezentă în lumea noastră. Nu e altceva decât supraviețuirea spiritului tribal, unde legile sunt valabile doar în cadrul propriei familii (trădarea unui membru fiind poate lucrul cel mai grav); în rest, ceilalți sunt dușmani și față de ei orice este permis.

Extinsă la nivel de popor, mentalitatea este la fel de rea și de necreștină, pentru că dragostea și mila lui Hristos s-a arătat către toate neamurile.

CristianR 30.11.2016 16:41:47

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 637035)
Nu poti sa dai ceea ce n-ai avut, nu ai, si nu o sa ai niciodata.
Puterea niciodata nu se primeste ci se obtine de multe ori prin mijloace neortodoxe.:16:

Exemplu: Ceaușescu era un om simplu, ca tine și ca mine. Aplauzele a sute de mii de oameni adresate lui nu însemnau decât un transfer de putere de la ei către el, care devenea în felul ăsta un delegat al tuturor.

Hitler nu era nimic fără milioanele de heil Hitler care-i erau adresate. Stalin...

În societatea noastră cu modele de carton, aplauzele se dau la TV, în presă, sau pe net, cu like-uri, ori aici, pe forum.

Copacel 30.11.2016 16:49:04

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 637036)
Din păcate, aia e realitate, nu fantezie. Legătura o vede cine are ochi să vadă.

De unde stii tu cum este o mafie ? Din ce mafie faci tu parte ? =))

Citat:

Mafiotizarea e arhiprezentă în lumea noastră. Nu e altceva decât supraviețuirea spiritului tribal, unde legile sunt valabile doar în cadrul propriei familii (trădarea unui membru fiind poate lucrul cel mai grav); în rest, ceilalți sunt dușmani și față de ei orice este permis.
My dear chestia asta nu este mafie, chestia asta se numeste: establishment/
partid/familie/SRL/companie/corporatie.
Tu confuzi lucrurile.
Citat:

Extinsă la nivel de popor, mentalitatea este la fel de rea și de necreștină,
Corect, cand unul ca Becalli salveaza oameni prin milostenie se gasesc altii se gasesc sa-i critice modul de viata si valorile, stergand cu buretele faptele bune ale lui Becalli si evidentiand in mod hiperbolizat defectele sale de caracter.
Sunt cei care se inchina in fata DNA(aka politia politica moderna) ca la un zeu si care se autoproclama ortodocsi si nu acepta oameni cu defecte sau penali langa ei, ci doar oameni super-cinstiti si onesti .
Mai Christiane si altii care gandesc ca tine, ai grija ca deveniti prea pretentiosi in ale cinstei si corectitudinii si sa nu cumva fara voia voastra sa ajungeti in Iad mai repede decat cel mai corupt penal al tzarii. :65:

CristianR 30.11.2016 16:49:09

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 637035)
Eu d-asta la alegerile astea ( sunt primele alegeri la care ma implic de la 18 ani) , o sa votez numai PENALI.

Cum gândești, așa alegi; și cum alegi, așa (o să) trăiești.
Poate o să regreți peste o vreme; sigur, dacă nu intri în clan. Însă dacă vei regreta găsești repede soluția: pleci în Occidentul decadent dar foarte ofertant.

Copacel 30.11.2016 16:52:08

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 637037)
Exemplu: Ceaușescu era un om simplu, ca tine și ca mine.

Nu.Ceasusescu nu era un om simplu.Un om simplu nu poate conduce o tzara.

Citat:

Hitler nu era nimic fără milioanele de heil Hitler care-i erau adresate. Stalin...
Hitler nu are nimic fara societatea oculta Thule care a pompat miliarde de dolari in campania sa ca sa produca un nou razboi mondial
Citat:

În societatea noastră cu modele de carton, aplauzele se dau la TV, în presă, sau pe net, cu like-uri, ori aici, pe forum.
Nu nu avem socitate.E doar o iluzie.Asa cum aveti iluzia ca Romania inca mai exista ca tzara cand ea a fost sparta in 2008 in cele 3 tzari.

Copacel 30.11.2016 16:53:37

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 637039)
Poate o să regreți peste o vreme; sigur, dacă nu intri în clan. Însă dacă vei regreta găsești repede soluția: pleci în Occidentul decadent dar foarte ofertant.

Neah bre imi fac clanul meu propriu aici si devin boier.:21:

cristiboss56 03.02.2017 17:22:05

Ultima oră!

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, în același dosar au mai fost deferite justiției cinci persoane, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, patru acuzate de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, iar una de tentativă la aceeași infracțiune.

În comunicat se mai precizează că față de fapta de luare de mită reținută anterior în sarcina arhiepiscopului Tomisului s-a dispus clasarea cauzei.

"În perioada 2010 — 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), în scopul de a primi fonduri europene. În documentele prezentate la APIA, inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită 'Ferma 3' — Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință 'vii pe rod cu struguri pentru vin'/'vii pe rod cu struguri nobili pentru vin', în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi", se arată în comunicatul DNA.

În declarațiile depuse apare și un alt aspect fals, și anume că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu, printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care parcelele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație, menționează DNA.

Din ancheta efectuată de procurorii Serviciului Teritorial Constanța al DNA a reieșit că faptele comise de inculpați au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică, în sumă totală de 1.392.964 de lei.

"În anul 2016, plățile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei", se mai arată în comunicatul DNA.

APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 de lei, iar procurorii au dispus instituirea unor măsuri asiguratorii constând în poprirea conturilor deținute de arhiepiscopul Teodosie și de persoanele responsabile civilmente — Arhiepiscopia Tomisului și Așezământul Monahal Sfântul Apostol Andrei.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Constanța, cu propunerea de a se menține măsura preventivă și măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

cristiboss56 16.05.2017 20:15:46

DNA cere arestarea la domiciliu !

Procurorii DNA cer arestarea la domiciliu a ÎPS Teodosie în dosarul în care este acuzat de folosirea de declarații false la obținerea subvențiilor agricole de la APIA. Magistrații justifică solicitarea prin faptul că ierarhul „a demarat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres și neechivoc prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar”.

Procurorii anticorupție spun că ÎPS a încălcat regulile impuse de controlul judiciar.

„În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe numitul Petrescu Teodosie, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanța Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha.

Prin emiterea împuternicirii ca Ștefan Aurelian să acceseze fonduri europene, inculpatul Petrescu Teodosie a încălcat simultan cele două obligații care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar, și anume:
- să nu desfășoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși,
- să nu se apropie de ceilalți inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii spun că, în consecință, ÎPS Teodosie a demarat procesul de accesare a fondurilor europene prin interpuși.

„A reieșit că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat prin interpuși, activitatea de accesare a fondurilor europene, adeverința de suprafață fiind necesară în cadrul cererii unice SAPS în legătură cu care inculpatul a și fost trimis în judecată, iar Cooperativa Agricolă Constanța Tomis este interpusa inculpatului Petrescu Teodosie. (Una dintre faptele pentru care inculpatul Petrescu Teodosie a fost trimis în judecată - cea aferentă campaniei 2016 - era tocmai aceea că, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, folosindu-se de interpusa Cooperativa Agricolă Tomis, reprezentată de inculpatul Ștefan Aurelian, a încercat să acceseze fonduri europene prin APIA, declarând în fals că folosește anumite suprafețe agricole)”, a precizat DNA.

Săptămâna trecută, ÎPS Teodosie a transmis că nu este vinovat de acuzațiile care i se aduc și că are încredere că procesul se va încheia cu o decizie de achitare.

„Reamintim poziția exprimată încă de la începutul procesului, aceea că IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a săvârșit nicio infracțiune. În cursul procesului, vom dovedi aceasta. Ne exprimăm din nou încrederea că la finalul procesului se va pronunța o soluție de achitare față de acuzele aduse”, se arăta în comunicat.

Arhiepiscopul Tomisului este trimis în judecată pentru „pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.

Procurorii DNA îl acuză că în perioada 2010-2016 în calitate de Arhiepiscop, ÎPS a prezentat declarații false la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene. Prejudiciul în dosar este de aproape 1,4 milioane de lei.

„Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 184.610,27 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei. În anul 2016 plățile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei”, mai precizează sursa citată.

Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

Iată comunicatul integral:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr 128/VIII/3 din 3 februarie 2017, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța solicită Curții de Apel Constanța înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu față de inculpatul PETRESCU TEODOSIE, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, trimis în judecată, alături de alte persoane, pentru infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (detalii în comunicatul nr 128/VIII/3 din 3 februarie 2017).
În prezent dosarul se află în procedură de cameră preliminară la Curtea de Apel Constanța, iar față de inculpatul Petresu Teodosie, este în vigoare măsura controlului judiciar, menținută de instanță.

În cererea procurorilor de înlocuire a măsurii controlului judiciar se menționează că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres și neechivoc prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar.
În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe numitul Petrescu Teodosie, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanța Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha.

Prin emiterea împuternicirii ca ȘTEFAN AURELIAN să acceseze fonduri europene, inculpatul PETRESCU TEODOSIE a încălcat simultan cele două obligații care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar, și anume:
- să nu desfășoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși,
- să nu se apropie de ceilalți inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia.

A reieșit că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat prin interpuși, activitatea de accesare a fondurilor europene, adeverința de suprafață fiind necesară în cadrul cererii unice SAPS în legătură cu care inculpatul a și fost trimis în judecată, iar Cooperativa Agricolă Constanța Tomis este interpusa inculpatului Petrescu Teodosie. (Una dintre faptele pentru care inculpatul PETRESCU TEODOSIE a fost trimis în judecată - cea aferentă campaniei 2016 - era tocmai aceea că, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, folosindu-se de interpusa Cooperativa Agricolă Tomis, reprezentată de inculpatul ȘTEFAN AURELIAN, a încercat să acceseze fonduri europene prin APIA, declarând în fals că folosește anumite suprafețe agricole).

Facem precizarea că trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, reprezintă o etapă a procesului penal, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Iorest 17.05.2017 20:15:38

.............................

GMihai 17.05.2017 22:13:54

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 648537)
Nu poate fi reținut la domiciliu are de ținut slujbe conform statutului canonic și nu ar fi nicio Biserică aproape de domiciliul său.

Și care sunt prevederile din Codul de procedură penală care împiedică luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu pe criteriul "are de ținut slujbe" ?

DragosP 18.05.2017 06:39:08

Domiciliul IPS e biserica, așa că nu văd care-i problema...

Lancelot 18.05.2017 12:05:57

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 648537)
Nu poate fi reținut la domiciliu are de ținut slujbe conform statutului canonic și nu ar fi nicio Biserică aproape de domiciliul său.

poate se gaseste vreo biserica la parnaie, pentru IPS

asta-i ca aia cu BOR n-are niciun amestec in promovarea referendumului.

cristiboss56 19.05.2017 20:26:14

Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, va afla luni dacă va fi judecat în stare de arest la domiciliu, în dosarul ”Nazarcea”, în care este acuzat, alături de alte persoane, de obținere fără drept de fonduri europene, după ce instanța a amânat, vineri, să se pronunțe.
Curtea de Apel Constanța a judecat, vineri, solicitarea procurorilor anticorupție de înlocuire a controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu în cazul Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, anchetatorii susținând că acesta ar fi încălcat condițiile controlului judiciar.
Ședința de judecată a durat numai câteva zeci de minute și a fost secretă, iar la ieșire avocatul prelatului, Maria Vasii, a declarat că totul este ”o înscenare”, iar documentul în baza căruia a fost formulată solicitarea procurorilor anticorupție, o adeverință, ar fi fost falsificat prin schimbarea datei. ”Diavolul îmi vrea răul!”, a completat Arhiepiscopul Tomisului.
”Am constatat cu stupoare că în 2017 se practică încă înscenări, într-o manieră grosolană. Îmi asum ceea ce spun”, a declarat, vineri, avocatul, precizând că documentul respectiv a fost falsificat, fiind întocmită ”o capcană”.
”Această cerere de înlocuire a măsurii controlului cu arestul la domiciliu privea un înscris pe care l-ar fi semnat Înaltul Teodosie la data de 12 mai, pentru ca Primăria din Ovidiu să elibereze un înscris pentru suprafețele de terenuri deținute de o cooperativă care gestionează terenurile. Ori, această adeverință se eliberează de Primărie cu o zi înainte, pe 11 mai. Ca atare, se vede că nu era necesar nici un înscris pe 12 mai, a doua zi. Era clar că a fost întocmit doar de capcană. De asemenea, după ce Înaltul Teodosie - vorba vine - ar fi semnat acea adeverință, se face o corectură, nu știm de către ce persoană, și se schimbă anul din 2016 în 2017. În mod fals. (…) Fals dovedit pentru că în dreptul schimbării anului este semnătura celui care și-ar asuma. (…) Cât de departe poate să meargă zelul, în ziua de astăzi, așa încât să ajungem al asemenea ipoteze”, a spus Maria Vasii.

Potrivit avocatului, în documentul respectiv nu se menționează nimic de APIA, fiind doar o împuternicire pentru o Primărie.
”Nu vorbește niciunde de APIA. În acest înscris este o dovadă care ar arăta că a fost o împuternicire emisă pentru ca o primărie să emită o adeverință de suprafață. (…) Se spune că a fost emis în 12, ca o împuternicire pentru primărie. Dar, înscrisul de la primărie este emis în data de 11, deci despre ce discutăm atunci? (…) Am încredere că judecătorul va da soluția corectă”, a afirmat avocata.
Întrebată de jurnaliști dacă are informații despre existența unui eventual mandat de ascultare, avocatul a răspuns: ”Nu mă interesează!”.
La rândul său, întrebat cine i-ar vrea răul, Arhiepiscopul Tomisului a spus că ”Diavolul îmi vrea răul!”.
Instanța a judecat cererea DNA, dar a amânat pronunțarea pentru luni, 22 mai.
”În cererea procurorilor de înlocuire a măsurii controlului judiciar se menționează că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres și neechivoc prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar. În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe numitul Petrescu Teodosie, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanța Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188, 75 ha”, arăta DNA, într-un comunicat de presă.
Procurorii susțin că prin emiterea împuternicirii IPS Teodosie ar fi încălcat simultan cele două obligații care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar: să nu desfășoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși; să nu se apropie de ceilalți inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia.
”A reieșit că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat prin interpuși, activitatea de accesare a fondurilor europene, adeverința de suprafață fiind necesară în cadrul cererii unice SAPS în legătură cu care inculpatul a și fost trimis în judecată, iar Cooperativa Agricolă Constanța Tomis este interpusa inculpatului Petrescu Teodosie. (Una dintre faptele pentru care inculpatul Petrescu Teodosie a fost trimis în judecată - cea aferentă campaniei 2016 - era tocmai aceea că, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, folosindu-se de interpusa Cooperativa Agricolă Tomis, reprezentată de inculpatul Ștefan Aurelian, a încercat să acceseze fonduri europene prin APIA, declarând în fals că folosește anumite suprafețe agricole)”, mai precizează DNA.
Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au refuzat, marți, să comenteze solicitarea procurorilor DNA Constanța, precizând că analizează situația, urmând să ofere ulterior un punct de vedere.
Arhiepiscopul Tomisului este judecat, alături de alte persoane, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În prezent dosarul se află în procedură de cameră preliminară la Curtea de Apel Constanța, iar față de IPS Teodosie este în vigoare măsura controlului judiciar.

cristiboss56 22.05.2017 19:53:23

Curtea de Apel Constanța a respins arestul la domiciliu !

IPS Teodosie spune ca decizia Curtii de Apel Constanta, care a respins solicitarea DNA de inlocuire a controlului judiciar cu arestul la domiciliu, este obiectiva, iar acest lucru ii da sperante ca intregul dosar ”va avea parte de o justitie obiectiva”.

IPS Teodosie ramane sub control judiciar. Declaratia Arhiepiscopului Tomisului dupa ce a aflat sentinta Curtii de Apel

“Am primit aceasta veste de respingere a acuzatiilor de catre justitia din Constanta, respectiv de judecator, care a judecat obiectiv, nelasandu-se influentat de documentele depuse, de aceea mi-a dat speranta ca intregul dosar va avea parte de o justitie obiectiva”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului, luni, prin intermediul unui mesaj.
Curtea de Apel Constanta a respins, luni, ca neintemeiata cererea procurorilor DNA de inlocuire a controlului judiciar cu arestul la domiciliu pentru Teodosie Petrescu.
Decizia poate fi contestata la instanta suprema in termen de 48 de ore de la comunicare.

Iorest 22.05.2017 20:43:38

Mihnea Dragomir 22.05.2017 20:56:47

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 648613)
funcția superioară clericală.

Avand in vedere actuala actiune penala, dar si scandaluri mai vechi de simonie, care fac ca asupra acestui chiriarh sa planeze suspiciuni de ani de zile, daca nu cumva de decenii, poate ca ar fi fost mai nimerit ca autoritatea ecleziala canonica sa il suspende din functie inainte de-a avea de-a face cu cremenalul.

Iorest 22.05.2017 21:13:43

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:29:37.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.