Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Calugarul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5013)
-   -   MOTIVELE pentru care mă CĂLUGĂRESC (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18656)

Copacel 14.11.2016 12:59:14

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 634711)
Iuliu, dar eu n-am vorbit despre trăirile mele duhovnicești, am vorbit doar puțin despre citit și puțin despre har :) cât despre mințit... fiecare minut petrecut înafara doririi lui Dumnezeu, este un minut în care ai trăit în minciună... deci eu cred că sunt cel mai mare mincinos, că îmi consum minutele, pe orice, dar nu pentru și pe dorirea Domnului.

Zburătorule (flying) mulțam fain :) să ai grijă la zborurile tale și la pragurile care le vei lovi și frăția ta. Pomenește-mă.

Pana la urma tu confirmi una din banuielile mele: ca nu este bine sa se citeasca nici o carte duhovniceasca fara in prealabil cu binecuvantarea duhovnicului, duhovnic care sa stie daca fiul sau spritual are sau nu nevoie de un tratament psihiatric .
Altfel exista marele risc sa ajungi in delir mistic, care nu esta altceva decat manifestarea depresiei insa pe fond mistico-religios.Acest comportament este foarte cunoscut de medicii psihiatrii.

Copacel 14.11.2016 13:11:07

Citat:

În prealabil postat de flying (Post 634709)
Toti trecem prin faza asta...o sa dea cu capul de pragul de sus si o sa se trezeasca din "sfintenie" .Important e ce faci dupa ce te trezesti din visul asta.

Sweet dreams are made this, who am I to disagree, I travel the world
and the seven seas, everybody's looking for something , some of them want to use you , some of them want to get used by you, some of them want to abuse you , some of them want to be abused.

https://www.youtube.com/watch?v=2nXOTvbWpXQ

AlinB 14.11.2016 14:23:27

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 635724)
Pana la urma tu confirmi una din banuielile mele: ca nu este bine sa se citeasca nici o carte duhovniceasca fara in prealabil cu binecuvantarea duhovnicului, duhovnic care sa stie daca fiul sau spritual are sau nu nevoie de un tratament psihiatric .
Altfel exista marele risc sa ajungi in delir mistic, care nu esta altceva decat manifestarea depresiei insa pe fond mistico-religios.Acest comportament este foarte cunoscut de medicii psihiatrii.

Stie dar ce poate sa faca duhovnicul?

El nu e medic psihiatru, poate conlucra cu unul, dar daca pacientul nu conlucreaza, prea putine poate sa faca.

Cred ca sunt si oameni relativ normali, dar care nu vin la duhovnici in dorinta de a creste ci de autojustificare, cu astia n-ai ce sa-i faci decat sa zici mersi ca mai vin inca, sa-i sfatuiesti de bine desi nu se stie cat o sa inteleaga si sa aplice si chiar si asa nu se stie cand o li se nazare ca sunt mult deasupra amaratului de duhovnic si nu au ce sa mai caute pe acolo.

AlinB 14.11.2016 14:25:49

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 635718)
Daca ajunsi acolo incepem sa judecam pacatele altora cum mai e?

Pai ar trebui sa stii ca esti campioana la asta si justificari ai pe masura.
Ca sa nu mai vorbim ca multe sunt inventate.

AlinB 14.11.2016 14:28:43

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 634708)
Pai eu macar nu ma laud. Care e rostul pentru care minti daca oricum nu te crede nimeni ? Las-o in colo ca ala care vrea sa afle ce simti cand primesti har poate sa citeasca si el cartile pe care le-ai citit tu, nu trebuie sa insinuezi tu ca ai avea nu stiu ce trairi pe care nu le-ai avut nici macar in vise. :)

Unii se lauda cu performantele lor in materie de fete, altii cu performanele lor in probleme duhovnicesti. Probabil ca astia duhovnicesti nu prea au avut succes la fete. :71:

Bate saua sa priceapa capra :21:

Iorest 14.11.2016 14:56:13

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 635718)
Uneori trebuie sa invatam sa fim muti, surzi si orbi. Asa, in liniste, ne putem regasi pe noi, insine. Nu conteaza prea mult daca suntem in lume sau in manastire, mai ales in zilele noastre. Important este sa mentinem legatura cu Dumnezeu, o legatura stransa. Nici zidurile, nici haina monahala nu ne mantuiesc, ci doar mila lui Dumnezeu unita cu dorinta noastra de a face voia sa fie in manastire, fie in mijlocul multimii.

Daca suntem in lume si evitam locurile de pierzanie si citim si ne rugam ca la manastire fara a face valva din asta, nu e bine oare? Daca mergem la manastire si consideram ca am facut cine stie ce sacrificiu, oare nu ne e spre paguba? Daca ajunsi acolo incepem sa judecam pacatele altora cum mai e? Caci si acolo sunt tot oameni cu ispite. Iar, daca megem la manastire si ne asumam conditia de monahi, fireste ca acest lucru e spre slava lui Dumnezeu si spre folosul nostru.

Mi-ai adus aminte de o apoftegmă din Patericul Atonit citez :

„Cu mulți ani în urmă, ieromonahul Matei trăia într-o cameră mică, unde se ruga neîncetat, lângă locul unde sunt păstrate oasele părinților decedați de la Schitul Sfânta Ana. Într-o zi, a auzit un zgomot în gropniță. El a deschis ușa și a văzut niște tineri frumoși, care cărau de acolo oase și le duceau în altă parte. Alții aduceau oase și le puneau în osuar. Părintele Matei se întreba mirat, dar mirarea lui a fost rezolvată de unul dintre acei tineri încântători:
– De ce ești uimit, părinte Matei? a întrebat el. Suntem îngerii lui Dumnezeu, și Maica Domnului ne-a poruncit să facem ceea ce vezi.
Apoi a continuat:
Noi mutăm aici oasele acelor oameni a căror minți au fost permanent la Muntele Athos și dorința lor a fost ca să-și sfârșească zilele aici, dar nu s-a întâmplat așa. Noi așezăm oasele lor aici, ca să învie în acest loc la a doua venire a lui Hristos.
Iar celelalte oase, pe care vezi că le mutăm de aici în lume, sunt oasele călugărilor care au fost numai cu trupul aici, iar cu mintea lor în lume. Ei au dorit să fie în legătură cu rudele și cu ceilalți oameni din lume. În ziua Judecății ei nu vor învia pe Sfântul Munte, ci în lume”
.

sursa Patericul Atonit , capitolul 30 despre Cuget și Gânduri

http://www.pateric.ro/capitolul-xxx-...et-si-ganduri/

suslik 15.11.2016 17:52:35

Off-topic:

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 635725)
Sweet dreams are made this, who am I to disagree, I travel the world
and the seven seas, everybody's looking for something , some of them want to use you , some of them want to get used by you, some of them want to abuse you , some of them want to be abused.

https://www.youtube.com/watch?v=2nXOTvbWpXQ

Yeah, asta e fundalul sonor din scena cu Quicksilver din X-Men Apocalypse. Splendid realizat personajul paramesianic arhetipal, mutantul stravechi En Sabah Nur. Serios, chiar asa cred ca se va manifesta unul din (para)mesianicii care vor veni foarte curand ca sa scoata specia umana din rahat sau, dupa caz, sa o bage intr-un rahat si mai mare: va fi un mutant cu puteri imense, care va vadi ridicola si impotenta toata tehnologia noastra lumeasca, si va domni exact ca acel tip de personaj de care e plin SF-ul in ultimele trei sa u patru decenii: "imparatul-zeu/imparatul-vrajitor".
Fascinant, cum fabricile de iluzii de la hollywood si bioware scriu istoria si devoaleaza Planul cel Mare cu cativa pasi doar in fata realitatii cotidiene. Yeah.

Schimbarea cea mare e in toi, e chiar dupa colt.

Abia astept sa vina si sa se intimple.

Anna 28.11.2016 08:24:54

Am inceput cu interes topicul acesta, apoi totul s-a transformat in Igor vs ceilalti. Macar de era vreunu sa tina partea lui Igor era mai echilibrat romanul :21:

Oricum inceputul ala cu o postare Igor o postare Crincrin, fiecare pe a lui, pe langa rasul vinovat pe care mi l-a provocat chiar ca m-a facut sa cred ca citesc literatura, o facatura de doua personaje, unul tragico-dramatic, si unul care vine ca bata in balta cu ridicolul ca sa echilibreze :))

Apoi a devenit cum spuneam Igor si ceilalti asa m-am cam plictisit. Plus ca unele postari sunt kilometrice. Apoi stau si ma intreb, oare ce ii face pe oameni sa scrie chiar atat? Dar nu numai pe un forum, ci chiar si carti. Dar oare de ce ne legam de cineva care posteaza pe un forum, si nu ne punem sa facem critica la o carte adevarata? Cine ii poate intelege pe oameni?....

AlinB 28.11.2016 13:31:01

E facebook pentru credinciosi :)

gpalama 29.11.2016 18:19:50

Igor, calugareste-te odata si nu ne mai ameninta.

Ai binecuvantare in manastire pentru facebook & forum & goliciunile de pe net ?

E o mare lipsa de duhovnicie si echilibru cand tu vorbesti si vorbele tale nu aud echilibru ci tulburare si ceara.
Sfintii semanau pace.
Tu Igor semeni tulburare.

Stii, zice Apostolul Pavel ca roada luminii este blandetea, pacea, dragostea...
Iar roada ta este alta.

ioan67 29.11.2016 19:45:06

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 636849)
Dar oare de ce ne legam de cineva care posteaza pe un forum, si nu ne punem sa facem critica la o carte adevarata? Cine ii poate intelege pe oameni?....

Exact! Te rugasem să îmi dai o mână de ajutor legat de cartea aceea a lui Dostoievski... Poți s-o faci?

Ophanim 02.12.2016 17:46:45

Vezi sa nu te biruie mandria.Spune Domnul in Scriptura ca abstinenilor le voi da un nume mai de pret decat fii si fiice.

suslik 03.12.2016 00:07:22

Citat:

În prealabil postat de Ophanim (Post 637162)
Vezi sa nu te biruie mandria.Spune Domnul in Scriptura ca abstinenilor le voi da un nume mai de pret decat fii si fiice.

Scriptura, per se, e doar o carte. Cartea, ca orice obiect, e mort. Ce poate face vie o carte este punerea ei în ecuația interpretărilor inspirate de Sfîntul Duh. Așa că verdicte categorice, bazate doar pe citate de acolo...sînt ceva ce este bine să ocolim.
De aceea avem un primat al Bisericii asupra Scripturii: Biserica e formată din oameni vii, uniți sacramental în Trupul Mistic al lui Hristos.

ioan67 03.12.2016 01:53:19

Citat:

În prealabil postat de Ophanim (Post 637162)

Vezi că tocmai ce te-a miluit Domnul, prin postarea lui suslik.

Anna 09.12.2016 05:51:57

Am mai incercat sa citesc din nou pe aici si iarasi m-a bufnit rasul, acolo la partea cu smerenia iar a fost genial tot dialogul acela. Unul care se lauda cu smerenia, si altul care cica n-are smerenie, e "smerit mandruletul" :24::34:
Doar ca nu-mi dau seama daca e de ras sau de plans.
E asa totala treaba ca incep sa cred ca e ceva troll care inventeaza tot, un fel de Caragiale. Sau poate comicul din viata reala bate "filmul". Numai atata sa nu fie cazul cum am mai auzit ca "rad dracii de noi" Dar ce treaba au ei? Io nu inteleg. Sper ca numai noi oamenii sa radem de noi si atat.

Demetrius 09.12.2016 06:31:18

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 637588)
...Sper ca numai noi oamenii sa radem de noi si atat.

Oare cine crezi ca-i diavolu' daca nu chiar omul insusi?

Copacel 09.12.2016 09:12:32

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 637592)

Alo domnu vezi ca ai luat -o pe arătură rău de tot.
Nu mai spurca zidirea lui Dumnezeu.Tu te auzi ce spui ?
Să spui ce ai spus tu este echivalent cu faptul de ai cere lui Dumnezeu să te blesteme dooh.In acest caz mai bine nu te-ai fi nascut

gpalama 09.12.2016 18:04:18

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 634675)
Poate că te simți bine în această companie.
Pe de altă parte, cred că ești generos; poate că raportul este invers. Sau poate diferența e dată doar de numărul țiglelor care ne lipsesc. :)

Monumental. Ar trebui sa intre in Istoria Forumului poate la categoria 'Best post'.

Sa fiu sincer, posturile lui Igor au avut si o parte buna, parca au unit membrii forumului intr-o directie comuna.

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 634689)
Dar îți spun ce am mai încercat eu și tu ai trecut pe lângă ?
Sfinții lui Hristos.
Nimic și nimeni nu se compară cu o minte limpede în Duhul Sfânt, care se exprimă pentru omenire.

Încearcă prima dată să citești Noul Testament cap coadă de 3 ori, apoi încearcă și tu Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie de Nazians, Sfântul Ignatie Briancianinov, Sfântul Grigorie Palama, Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Marcu al Efeseului, Sfântul Dionisie Areopagitul, Sfântul Isaac Sirul, Sfântul Chiril al Alexandriei, Sfântul Nectarie din Eghina, Sfântul Fotie cel Mare, dar și gândirea ciudată a lui Augustin, Tertulian, Lactanțiu, Origen, Teodoret de Cir, Eusebiu de Cezareea, și în general viețile Sfinților, Filocaliile, psb-uri...

Și apoi, după ce vei bea din apa vie care ți-i va da Hristos, prin Sfinții Lui, vino să vorbim !
Ce dialoguri minunate vom avea atunci în Hristos !

Iti zic eu ceva Igor pe langa care ai trecut: Hristos.
Te imbeti recitand din Sfinti insa nu l-ai cunoscut pe Hristos...

Vorbesti orice dar nu vorbesti despre Hristos. Prin asta se recunoaste papagalul de texte si vazatorul de Dumnezeu. Unul recita texte fara sa le fi inteles, altul il vede pe Hristos, si traieste in lumina lui si vorbeste despre lumina lui.

Poti sa reciti in continuare din toti Sfintii, masura asta este masura unui memorator de texte duhovnicesti. Oamenii duhovnicesti reali vorbesc despre lumina si faptele pe care le faci pentru Hristos.
Daca tu crezi ca textele sfintilor te apropie de Hristos te inseli.
Daca tu crezi ca multa citire din sfinti te apropie de Hristos iar te inseli si ajungi in inselare si mai mare pentru ca multa cunoastere iti da doar o falsa apropiere de Hristos, un sentiment fals de propiere.

Dialoguri minunate in Hristos... mai bine zis dialoguri despre Hristos, pentru ca adevaratul dialog in Hristos este tacerea in rugaciune si contemplatie.

Esti un tanar pe o cale gresita, inchipuita, pe care ti-ai asezat-o singur.

Ti-as da niste sfaturi bune cum se face o zidire duhovniceasca de la temelie in sus, dar se pare ca tu esti la o masura mult mult mai mare, si ai ajuns la nivelul 'greilor', iar sfaturile maruntilor de pe forum sunt nimicuri pentru tine.
Doar Ioan Gura de Aur si altii asemenea mai sunt la masura ta.

gpalama 09.12.2016 18:17:27

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 634692)
Văd că tu nu prea mai vrei să-ți înmulțești credința. Și încerc să te sprijin cu ce pot, cât pot... Dacă vrei să te ridici, întro măsură măcar, e bine, dacă nu, eu am încercat. În ipostaza digitală, cam asta-i tot ce pot face.

Și un micuț secret: când ai har, când știi ce-i harul, când îl simți, nu mai vrei nimic altceva, niciodată, decât să trăiești în har. Da, primesc har des, dar îl pierd tare repede, ca un nătâng ce sunt... Of, așa rău îmi pare... vreau să mă călugăresc în nădejdea că poate voi reuși cumva să țin mai mult timp harul și viața în Hristos...

Te îmbrățișez în Hristos.

Daca ai primi cu adevarat har 'des' asa cum spui ai sti in mod clar ce vrea harul de la tine.

Harul se uneste cu tine si stii de la el in mod clar ce vrea.

Harul nu este numai un Mangaietor in tine, ci este cu adevarat un Invatator, un Luminator pe o cale catre Hristos, pana cand Hristos se salasluieste in tine.

Ar trebui sa vorbesti cu cineva la fel ca tine care stie exact lucrarea harului si care primeste ca si tine har si lumina de la Dumnezeu.

Esti un novice total in cele ale harului. Si nu poti sa intelegi asta. Pentru ca sunt foarte putini cei care vad lumina lui Dumnezeu, te crezi acum singur intr-o lume in care... sunt multi mult peste tine. Ascunsi. Si pentru ca nu gasesti povata de la cineva serios ti-ai luat-o rau de tot in cap.

Dumnezeu te-a trimis sa inveti de la noi, nu noi de la tine. Invata bine asta.

Biserica este Sinaxa. Adunare. In care pleci capul (in mod real) si inveti. Si un animal poate sa te invete ceva daca te smeresti.

Stii care e povestea cu David si Goliat? Poti sa ai tu muschi cat vrei, daca esti prost mori.

La fel este valabil si pentru cei care pentru putin timp castiga har si lumina. Ii prabuseste diavolul in primul rand prin LIPSA DE EXPERIENTA.

Invatatura unui prieten ieromonah a fost: diavolul iti rade in fata pentru zeci de Psaltiri citite; insa se cutremura daca peste 10 ani iti vei face canonul serios.

Copile, bucuria harului nu te scuteste de a invata cu adevarat 'calea duhovniceasca'.
Daca esti in bucurie duhovniceasca este pentru ca esti IMATUR DUHOVNICESTE si pentru ca Dumnezeu nu a slobozit diavolul peste tine, pentru ca nu esti capabil sa lupti cu el.
Si te lasa sa te bucuri de har.

Dar daca va veni clipa parasirii si a luptei reale cu diavolul, o sa iti tremure gandurile in tine de la ce vine.

Nu stii ce se intampla cu tine, nu stii unde esti duhovniceste, ce este in fata ta, ce este in spatele tau, ce vrea Dumnezeu de la tine.

Esti ca un copil care a primit o acadea de la Dumnezeu si sta cu ea in brate si se bucura si ii acuza pe toti ceilalti ca nu au acadele.... Ai sa le traiesti pe toate, insa copiilor Dumnezeu nu le ia jucariile si bucuria.

Diavolul te bate cu orele. Nu stii ce este smerenia pentru ca nu a slobozit Dumnezeu diavolul peste tine.

gpalama 09.12.2016 18:32:06

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 634695)
Așa, așa, bun venit ! :) tărâmul meu, spui? E tărâmul luptei cu sinele, cu păcatele, lumea și demonii, adică "tărâmul" oricărui creștin...

Apoi lăsam cititul, și mă puneam pe genunchi, la Sfânta Rugăciune, la Canon, o oră sau două ore, numai cu mintea la rugăciune, depinde de canon, de evenimente sau sărbătoare. Apoi la 10 seara, la somn, cu metania în mână, să adormi spunând rugăciunea inimii, apoi la 6 trezirea, la 7 să fiu la Sfânta Liturghie, la catedrală, că se ține zilnic. Așa era la facultate... și în multe alte zile libere, când vroiam să citesc... când nu eram pe forum, sau când mă uitam la documentare sau altele asemenea, când nu eram la servici, unde din nou, la magazinul bisericesc, era destul timp de citit...

Nu mă dau drept exemplu, că nu-i al meu nimic, îți arăt doar că se poate, este posibil, dacă vrei cu adevărat să citești, să te îmbunătățești, să descoperi, măcar teoretic, să studiezi teologie... Dar taina cea mare este să trăiești teologia. Că de studiat, e relativ, oarecum ușor... :)

Iartă-mă, frățior și pomenește-mă.

Da, da, mai rău ca un drac... :21: la fel ca tine ! Mustră-ne Domnul !

Stai linistit Igor, sunt altii MULT, MULT, MULT PESTE TINE.

Sa iti zic 2 lucruri pe care le-ai NU le-ai invatat inca, pentru ca esti inca un copil.

1. In fata lui Dumnezeu conteaza structura ta ca om mai mult decat orice.
Avraam, Isaac, Iacob, precum si mult oameni drepti au fost aratati ca fiind MAI MARI decat Sfantul Antonie cel mare, si altii.

Un om din lume care este cu adevarat DREPT in toate cele sufletesti, valoreaza de 10 ori cat tot ce faci tu.

Nu ai invatat inca din tot ce ai citit ca MATURITATEA CA OM DUHOVNICESC, adica inaltimea lui Hristos este cel mai mare lucru?

Esti inca tanar, trebuie sa treci prin viata, sa vezi ca a citi si recita din carti este prea putin.
A sti sa-ti traiesti viata este de 1000 de ori mai mult.

2. Sunt crestini care fac 1 Psaltire pe zi. Si multe multe altele.

Si au grija de o casa, de o familie.

Esti un copil care nu a inteles ca dreptatea in fata lui Dumnezeu este cu totul altceva decat cititul, recitatul despre Dumnezeu si altele din astea.

E totul degeaba, daca tu esti un copil care nu a trecut prin viata si nu stii ce este viata. Le stii pe toate despre Hristos, dar NU IL CUNOSTI PE HRISTOS.

Chiar crezi ca 2 ore de rugaciune in fata lui Hristos sunt ceva?

SUNT NIMIC. Sunt un nimic total daca esti egoist, ingamfat, mandru.

Insa o ascultare dreapta, bunavointa si iubire valoreaza cu mult mai mult.

Viata nu se traiese in biblioteca, se traieste in ... viata.

simpllu 09.12.2016 18:34:55

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 637615)
Ti-as da niste sfaturi bune ....

Sfătosule, de unde atâta siguranță pe tine?

gpalama 09.12.2016 18:41:40

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 637620)
Sfătosule, de unde atâta siguranță pe tine?

Buna intrebare... demonteaza intai ce am zis si apoi vorbim.

Dintr-o logica duhovniceasca simpla si curata pe care am incercat sa mi-o insusesc din Evanghelie & Mistica Ortodoxa, dintr-o putina experienta crestina, dintr-o viata putin alaturi de Biserica.

simpllu 09.12.2016 18:57:56

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 637622)
Buna intrebare... demonteaza intai ce am zis si apoi vorbim.

Dintr-o logica duhovniceasca simpla si curata pe care am incercat sa mi-o insusesc din Evanghelie & Mistica Ortodoxa, dintr-o putina experienta crestina, dintr-o viata putin alaturi de Biserica.

Acum înțeleg, se pare că m-am înșelat.

Demetrius 12.12.2016 11:22:44

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 637595)
Citat:

În prealabil postat de Demetrius;

Alo domnu vezi ca ai luat -o pe arătură rău de tot.
Nu mai spurca zidirea lui Dumnezeu.Tu te auzi ce spui ?
Să spui ce ai spus tu este echivalent cu faptul de ai cere lui Dumnezeu să te blesteme dooh.In acest caz mai bine nu te-ai fi nascut

Te rog sa ma ierti, Copacel! N-am vazut aratura ta.
Eu vorbeam despre pacatosi ca mine, care nu se cred zidire a lui Dumnezeu.

P.S. Totusi, ghiceste: oare cine ar pacatui daca n-ar exista oameni(ca mine, nu ca tine)?

Iorest 12.12.2016 11:44:22

.............................

AlinB 12.12.2016 12:49:05

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 637821)
Dacă am înțeles bine, omul pune genunchiul la rugăciune de vreo lună pe Sfântul Munte, dar în continuare i se fac observații că nu ar știi ce-i cu el, deși el poate-și cercetează la ora asta ascultarea sub sfătuirea unui duhovnic.

Seriooos? De cand? Inainte sa deschida topicul sau dupa ce l-a parasit?

Citat:

Mai degrabă asta ar fi tragismul, al observațiilor în lipsă, plus toate acuzele de nebunie, omul a plecat cu un oarecare zăduf probabil de la acuze făcute din partea unor persoane care nu-l cunosc la modul real.
Sau poate..cine stie, inseamna ca s-a folosit de tot ce s-a scris pe aici.

Iorest 12.12.2016 21:29:04

.................................................. ..............

gpalama 12.12.2016 23:23:54

Daca este in muntele Athos cinste lui.... orice dispute as fi avut cu el, faptul ca l-a asumat pe Hristos ...

AlinB 13.12.2016 10:00:17

Nu te grabi cu concluziile.

Daca si acolo face cum a facut pe aici, curand o sa-l (re)vedem spunandu-ne cat de mult a decazut monahismul athonit si cat de surzi sunt grecii la ideile lui reformatoare..

Eu sper sa-si gaseasca linistea si sa faca mai mult pentru sufletul lui decat a lasat impresia pe aici.

Ni_kos 28.07.2017 02:42:55

Citat:

În prealabil postat de crincrin (Post 632806)
3. Tipuri de persoane pseudo-duhovnicești

3.1. Tipul patologic

Tipul patologic, psihopatul, a cărui vocație mistică apare datorită unor deranjamente psihice personale, este un tip de obicei activ, având numeroase „convorbiri cu Dumnezeu” și „vedenii de sus”, prin care își alimentează mândria cu învestirea unor misiuni importante chiar pentru omenirea întreagă.

Între acești autointitulați „prooroci”, unii sunt psihopați confirmați de știința medicală, iar tratarea lor necesită și o intervenție clinică (tratament, internare în spital). Alții însă, a căror boală nu e întotdeauna și pentru toți evidentă, se dau drept reprezentanți ai unei spiritualități autentice, cucerindu-și adepții prin convingerea puternică în ceea ce spun, convingere susținută și prin manifestări exterioare agresive, uneori chiar ridicole și prin „rețete” proprii de spiritualitate.

Totdeauna se dau pe sine drept mari personalități[1] și țin neapărat să fie considerați ca atare, mergând uneori până la sacralizarea propriilor persoane și obiecte (delir de grandoare). Au adesea „vedenii în duh” sau „convorbiri cu îngeri”, despre a căror importanță nu se consultă niciodată cu Biserica și pe care niciodată nu le raportează la reperele dumnezeiești ale Sfintei Scripturi și ale Sfintei Tradiții. Duhurile cu care comunică le dau un fel de autonomie în cele spirituale, întărindu-le convingerea propriei infailibilități astfel încât ajung să se propovăduiască pe ei înșiși și nu pe Dumnezeu[2]. Unii ca aceștia nu cunosc nimic despre smerenia adevărată, despre dreapta socotință, despre deosebirea duhurilor, virtuți absolut necesare oricărui creștin drept-măritor.

Toți acești „prooroci”, având „comunicări directe cu Dumnezeu”, se cred mai presus chiar și de Sfânta Scriptură, pe care o folosesc ca să-și argumenteze „misiunea”, făcând de obicei, propagandă de grup, sacrificând orice pentru grup, chiar logica, bunul simț și omenia, provocând mari crize sufletești în ascultătorii naivi și nepregătiți și aproape terorizându-i cu propriile lor obsesii și neliniști. Lângă ei nu ai sentimentul seninătății, al odihnei și al bucuriei pe care-l trăiești la întâlnirea cu un om îmbunătățit, ci o teribilă încrâncenare și teamă; sunt făcători nu de pace, ci de panică. Apogeul dezechilibrului îl ating fanaticii, manevrați clar din umbră de duhurile viclene, care-i aruncă în excese și exagerări cu totul străine de viața Bisericii.

https://unsufletortodox.wordpress.co...sul-misticism/

Esti monah acum? Cum este viața monahală? Nu sunt ironic, întreb, vrem să cunoaștem din experințele tuturor.

Ni_kos 28.07.2017 02:44:03

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 632804)
Hristos a înviat,
Doamne ajută,

Spunea un frățior creștin, că ar fi greșit dacă un om își anunță plecarea în monahism în mod public. Dar oare se supără Dumnezeu pe cineva dacă mărturisește motivele dragostei sale față de El și față de omenire, motivele călugăriei și dedicării vieții sale, Domnului, Sfinților și omenirii, altor oameni? Nu se supără.

Scriu aceste motive sau argumente, pentru oricine dorește să se călugărească și încă mai are lupte și îndoieli, și nu biruiește ușor, lipsindu-i mult suport moral și sprijin, acestea să-i fie spre întărire în alegerea călugăriei și afierosirii Domnului Hristos.

Sunt un tânăr de 29 de ani, deci sunt ca voi, am studiat, am cercetat, am citit mult, în multe domenii, dar nu beletristică, nuvele și romane, ci cultură generală, știință, domenii reale de studiu actual și mai ales teologie și sincer, m-am îndrăgostit de Teologie și de Dumnezeu. De Biblie, de Patristică și Dogmatică. Scriu motivele și pentru mama mea și frații mei, colegi și cunoștiințe. Mama care m-a crescut singură, cu jertfă grea, fiind orfan de la 2 ani și mama văduvă, ea care nu înțelege hotărârea mea și care se smintește cu plânsul, în loc să-și plângă păcatele, decând a aflat de plecare. Vreau să devin un creștin mai plăcut Domnul, să mă pocăiesc cu adevărat, să împart tot ce am săracilor, să mă lepăd de mine însumi, să-mi iau crucea și să urmez Domnului. Să-mi pierd sufletul pentru Domnul, să-l pot găsi pentru Împărăția Cerurilor, spune Scriptura.

Fiindcă sunt precum voi, toți oamenii, cu lupte, ispitiri, încercări, avem poate aceleași căutări. Doar că eu iubesc pe Domnul Treime mai mult ca voi, caut să-L înțeleg în măsura dăruită mie de El și cer o măsură mai mare, fiindcă mi-e sete și foame și dor de Dumnezeu și doresc pe Bunul, pe Domnul, mult mai mult ca majoritatea, mult mai mult decât orice altceva știu, văd și simt că există, văzut și nevăzut, înțeles și neînțeles.

E o maximă în filosofie: "Cuget, deci exist." Însă e foarte puerilă. Adevărata maximă filosofică este: "Exist, fiindcă Dumnezeu există". Cum deci, să nu-ți dedici fiecare minut lui Dumnezeu?

Scriu aceste argumente pentru voi, frați și surori în Hristos Iisus Domnul. Îmi cer iertare anticipat, celui căruia va fi nemulțumit de orice conținut al textului, îl rog să citească până la final și să nu mă judece prea aspru, de crede sau nu.

Iar dacă consideră cineva că judec pe cineva, să-și amintească versetul: "cu măsura cu care judeci, cu aceea vei fi judecat." Să mă judece Dumnezeu cu măsura cu care "judec" și eu pe alții, cu măsura Bisericii și-a Sfinților Lui, care vor judeca pământul.

Dar sunt rânduri scrise cu inima, nu cu mintea, cu inima în care Domnul a pus dragoste și durere... Și unde pune El, pune din belșug.
Atenție ! Vă avertizez să nu citiți nimic din ce e scris aici, dacă nu vreți să vă călugăriți. Că veți ajunge să vă călugăriți. E un lucru bun și minunat, călugăria, preaînalt, dar trebuie să fi-ți hotărâți și să nu acționați la sentiment și emoție, ci pentru toată viața. Lucid și responsabil.

"Sus să avem inimile." Lectură e ușoară, nădăjduiesc să fi scris simplu și sper cu rost, pentru a vă fi de un folos și ajutor cât mai viu.

Cele 80 de motive, argumente, ca simbolistica zilei a 8-a, a Veșniciei, pentru care mă călugăresc și prin care oricine se poate călugări, dacă iubește cu adevărat :

1 - Hristos Dumnezeu, Domnul Treime Savaot Iubire.

2 - Păcatele mele, mari, multe, grele, care le fac în fiecare ceas și minut, care apasă pe mine și pe omenire, patimile și neputințele, care prin rugăciune, smerenie, dragoste, discernământ, asceză, nădăjduiesc să le fac cât mai puține, mai rare și mai mici, spre curățire, luminare și îndumnezeire.

3 - Suferința și dragostea pentru omenire; pentru ierarhi, preoți, diaconi și toți creștinii, ereticii, păgânii, ateii și întreaga creație.

4 - Biserica, Sfinții Săi, cei ce au îmbunătățit și îmbunătățesc chipul lui Hristos din ei și de pe ei, cei ce se dăruiesc altora, în cea mai mare dragoste, pusă pentru prietenii lor, care sunt toți creștinii, fiindcă toți poartă chipul lui Hristos, care suntem chemați să fim ca ei, să le urmăm lor, să trăim ca ei, să ne mântuim.

5 - Mai mult de 32.000 de oameni mor de foame (de foame!) în fiecare zi ! În fiecare 24 de ore. Dintre care 21.000 sunt înregistrați cu nume și prenume, ținuți în evidențe, se știe exact cine a murit din cei înregistrați. Deci mai mult de 22 de oameni în fiecare minut, adică 1 om la fiecare 2,7 secunde, deci aproximativ 11.680.000 în fiecare an, mor de foame. "Civilizației" nu-i pasă cu adevărat de ei... Și fiindcă numărul oamenilor pe pământ crește, și numărul muritorilor de foame va crește și mai mult.

6 - Aproximativ 8 milioane și 400.000 de oameni mor de cancer în fiecare an, multe tipuri de cancer, boală la care nu există leac oficial, deci aproximativ 23.000 de oameni pe zi, adică 16 oameni pe minut, mor de cancer, deci câte unul la 3,7 secunde.

7 - Datorită HIV (SIDA), moare o persoană la fiecare 20 de secunde, 180 pe oră, deci peste 1 milion și 576.000 de oameni pe an... Pentru mine acestea nu sunt sume, nu sunt numere și nici statistici, și nu face parte din sociologie și niciun sistem, sunt tragedii și personal, mor odată cu fiecare dintre ei...

8 - Mai mult de 1 milion și 220.000 de oameni mor anual de pneumonie, boală care se tratează, dar în Africa și Asia, adesea intenționat, nu ajung medicamente... Adică 3342 pe zi, sau 2,32 oameni pe minut. No comment.

9 - Peste 1 milion și 190.000 de oameni mor anual, de diarie/dezinterie... 3260 pe zi.

10 - Mai mult de 998.000 mor anual, de tuberculoză (despre care se spune că este boala nr. 1 mondial, de-a lungul istoriei, din cauza căreia au murit cei mai mulți oameni). Deci 2734 pe zi mor de tuberculoză.

11 - Peste 857.000 mor anual de malarie... 2347 pe zi mor de malarie. Știți că virusul malariei, transmis prin țânțari, te poate ucide în multe feluri ? Coloana vertebrală, mușchi, sistemul nervos, sânge, creier, plămâni, creier, splină, stomac. Și sunt 11 tipuri de malarie. Cunoscute. Și tratamentul pe lângă că nu este suficient și nu ajunge la toți, nici nu are efect la toți și riscă oricând reîmbolnăvire.

12 - Mai mult de 480.000 mor anual mai ales în Asia și Africa de la numitele "bolile copilăriei": varicelă, pojar, rujeolă, tetanus, tuse convulsivă, etc., (adunate împreună) acolo unde nu există vaccin și niciun tratament pentru aceste afecțiuni. Cu greu se obține un paracetamol sau un algocalmin. Deci 1315 morți pe zi. În cea mai mare parte copii.
Aceste statistici și evidențe sunt date de Crucea Roșie, Salvați Copiii, Unicef, Onu, ș.a., găsite și pe site-uri precum worldometers.info sau poverty.com)

13 - Poate cel mai dureros argument:
Ne amintim cu doliu și pocăință, având exemplu nevinovăția, dragostea, credința, inocența Mucenicilor, pe 28 și 29 decembrie, cei 20.000 de Sfinți Mucenici uciși în Nicomidia și a celor 14.000 de prunci uciși de Irod.

Da? Închideți ochii și gândiți-vă că muriți odată cu fiecare din amintiți mai sus. Gândiți-vă că muriți de fiecare dată, la fiecare 2,7 secunde, cu cel care moare de foame. Cum ar fi să mori de foame? Sunt convins că aceia nu se mai gândesc la mâncare în ultimele lor ore de viață, oricum mâncarea atunci nu-i mai ajută. Închideți ochii și muriți și voi odată cu ei, simțiți-le durerea... Plângeți cu ei și pentru ei...

Ce facem pentru ei? Cât facem? Cine face? Când? Cum? De ce? Până când? Care este ideologia, filosofia, fundamentul, argumentația, scopurile și organizarea vieții și societății fiecărei țări în parte? Și pentru care și prin care se și consumă bugetele și pib-urile fiecărei țări? Economii și bănci și proiecte... of...

Totalul de peste 26.400.000 de morți în fiecare an de foame sau boli, cine-i pomenește? Pomenim 14.000 de prunci uciși de Irod, dar pe acei mult peste 26 de milioane de oameni uciși anual, cine-i pomenește?

Nu sunt statistici. Sunt Sfinți Mucenici. Oricine este ucis de alt om, cu voie sau fără voie, sau e condiționat pentru a muri, prin multe căi și indiferența celor responsabili (până la urmă noi toți), cei care au puterea să facă ceva, dar care-i lăsăm să moară, prin diverse mijloace sau boli sau privare de drepturile elementare, în căi directe și indirecte, aceia uciși, sunt Sfinți Mucenici.

De ce? Fiindcă necredincioșii carei-au ucis sau i-au lăsat să moară, le-au luat timpul rămas de trăit și nu au mai putut descoperi Ortodoxia, nu s-au mai putut pocăi, nu au mai devenit creștini, ca cei ce doresc curățirea, luminarea și îndumnezeirea în Biserică. Astfel prin chinul lor, prin sângele vărsat, viața și libertatea luate forțat, se sfințesc, mântuirea le este dată "ca prin foc", precum tâlharului răstignit lângă Hristos, sângele vărsat le este Sfântul Botez, blândețea și nevinovăția le este mărturisirea, Sfânta Spovedanie, iar lacrimile le este Sfântă Împărtășanie, de aceea au devenit Sfinți Mucenici, pe aceia și doar pe aceia, îi mântuiește Dumnezeu și îi numără între Biserica Sa.

Pentru mine... ca creștin... lucrul acesta este cea mai mare tragedie ce am trăit-o în viața mea. În primul război mondial, au murit aproximativ 20 de milioane de oameni, iar în 2-lea război mondial, aproximativ 80 de milioane de oameni, cu tot cu armată, civili și cei ce au murit de foame și boli, din urma războiului. Deci aproximativ 100 de milioane.

Însăși cuvântul aproximativ îmi provoacă durere și fiori, când știu că oamenii, atât de minunați, Taina Persoanei, devin și sunt și azi, statistică, se ucid atât de ușor, atât de crud, de repede, cu fel de fel de mottouri, filosofii și motivații ale crimelor și războaielor lor.

Esti monah acum? Cum este viața monahală? Nu sunt ironic, întreb, vrem să cunoaștem din experințele tuturor.

Bucuriepedrum 02.10.2017 15:50:37

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 632853)
Pai nu, dar oricum, dintre ele se poate decela resortul real: n-a gasit o fata care sa fie de acord sa-i aduca certificat de virginitate de la ginecolog.

Am leșinat de râs. :)))))
Pe bune, thread-ul ăsta e o încântare, patologii din ce în ce mai diverse (nu vorbesc de dumneavoastră).

Bucuriepedrum 02.10.2017 15:52:41

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 634444)

De fanteziile tale cu Duhul Sfant care intra in magari i-ai povestit? Ce zice?

Citesc pe sărite. Zise și de măgari! Vai de sufletul meu! :))

catalin2 02.10.2017 18:07:20

Citat:

În prealabil postat de Bucuriepedrum (Post 652072)
Am leșinat de râs. :)))))
Pe bune, thread-ul ăsta e o încântare, patologii din ce în ce mai diverse (nu vorbesc de dumneavoastră).

Si eu m-am contrazis de cateva ori cu Igor, pentru ca spunea lucruri gresite. Dar e un lucru gresit sa isi bata joc cineva si sa jigneasca o persoana din aceasta cauza.

AlinB 02.10.2017 19:01:39

Lupul moralist.

Bucuriepedrum 02.10.2017 19:15:50

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 652085)
Si eu m-am contrazis de cateva ori cu Igor, pentru ca spunea lucruri gresite. Dar e un lucru gresit sa isi bata joc cineva si sa jigneasca o persoana din aceasta cauza.

Îmi pare rău că am râs, n-ar fi trebuit.

gpalama 02.10.2017 23:33:23

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 652090)
Lupul moralist.

Lupul agresiv.

gpalama 02.10.2017 23:34:56

Intreb si eu mai stie cineva ceva de Igor, pe unde umbla si cu cine se cearta acum?

Oare ce viata are acum in Atos? Acolo zicea ca se duce? Sau o fi din nou pe meleaguri romanesti.

catalin2 03.10.2017 14:36:01

Citat:

În prealabil postat de Bucuriepedrum (Post 652091)
Îmi pare rău că am râs, n-ar fi trebuit.

Nu e vorba doar de ras, mai mult de cuvantul "patologii".

Bucuriepedrum 03.10.2017 15:04:36

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 652134)
Nu e vorba doar de ras, mai mult de cuvantul "patologii".

Eh, acolo îmi dau dreptate mie (tocmai de aceea reacția mea a fost nepotrivită, nu se cădea să râd).

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:59:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.