Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   cuvinte de folos (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4627)

Jane Says 18.04.2010 23:02:32

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 236535)
" Cand un om reuseste sa faca ceva ce i-a solicitat mult efort , in el incepe sa lucreze trufia . Cel ce slabeste , se uita cu dispret la grasi , iar cel ce s-a lasat de fumat rasuceste nasul dispretuitor cand altul se balaceste , inca , in viciul sau . Daca unul isi reprima cu sarg sexualitatea se uita cu dispret si cu trufie catre pacatosul , care se casneste sa scape de pacat , dar instinctul i-o ia inainte ! Ceea ce reusim , ne poate spurca mai ceva decat pacatul insusi . Ceea ce obtinem se poate sa ne dea peste cap reperele emotionale in asa maniera incat ne umple Sufletul de venin . Banii care vin spre noi ne pot face aroganti si zgarciti , cum succesul ne poate rasturna in abisul infricosator al patimilor sufletesti . . ."

Cat de adevarat. Si tot nu ma invat minte. Si da-i suflete si cazi si ia-o de la inceput pentru ca te-ai trufit in sinea ta.:mad: Si ti s-au si facut alea de pe urma mai rele decat cele dintai, amarul lor.

cristiboss56 20.04.2010 20:19:36

Despre viata . . .

Am urcat munti la care nu le-am vazut varfurile , am strabatut deserturi fierbinti si oceane fara sfarsit insa din pacate nu am vazut roua din iarba din fata casei mele ( citita undeva , candva . . . ) . Si o cugetare a lui Albert Einstein :" Sunt doua feluri de a-ti trai viata . . . Unul - de a crede ca nu exista miracole . Altul - de a crede ca totul este un miracol ".

glykys 21.04.2010 12:00:04

Schimbarea lumii incepe cu iesirea pe usa

Se spune despre un tanar ce avea ravna mare ca venind odata la o renumita manastire si preocupat fiind de un anumit gand, s-a oprit sa se spovedeasca la duhovnicul de acolo. Ajuns in fata batranului duhovnic, tanarul a inceput a isi desfasura gandurile ce il macinau, aproape fara a mai rasufla, zicand:
- Parinte, ce pot face eu pentru ca lumea sa-si gaseasca pacea, sa nu mai existe atat de multe conflicte militare si pentru a nu mai muri atat de multi oameni nevinovati ?
Duhovnicul cel batran, intelegand starea tanarului si cautand a-l face pe acesta sa priveasca spre cele de trebuinta lui si spre cele ce ii erau lui in putere, adica asupra pacatelor si faptelor sale, fara a-l lua catusi de putin in ras, ii zise:
- Pentru pacea lumii tu poti face urmatorul lucru, care este si un lucru de capatai: atunci cand vei iesi din chilia aceasta, sa ai grija sa nu trantesti prea tare usa !

Daniel777 21.04.2010 13:27:42

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 237553)
Schimbarea lumii incepe cu iesirea pe usa

Se spune despre un tanar ce avea ravna mare ca venind odata la o renumita manastire si preocupat fiind de un anumit gand, s-a oprit sa se spovedeasca la duhovnicul de acolo. Ajuns in fata batranului duhovnic, tanarul a inceput a isi desfasura gandurile ce il macinau, aproape fara a mai rasufla, zicand:
- Parinte, ce pot face eu pentru ca lumea sa-si gaseasca pacea, sa nu mai existe atat de multe conflicte militare si pentru a nu mai muri atat de multi oameni nevinovati ?
Duhovnicul cel batran, intelegand starea tanarului si cautand a-l face pe acesta sa priveasca spre cele de trebuinta lui si spre cele ce ii erau lui in putere, adica asupra pacatelor si faptelor sale, fara a-l lua catusi de putin in ras, ii zise:
- Pentru pacea lumii tu poti face urmatorul lucru, care este si un lucru de capatai: atunci cand vei iesi din chilia aceasta, sa ai grija sa nu trantesti prea tare usa !

Foarte bun exemplul,si actual...

mirelat 22.04.2010 06:34:00

:53:
Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 237352)
Am urcat munti la care nu le-am vazut varfurile , am strabatut deserturi fierbinti si oceane fara sfarsit insa din pacate nu am vazut roua din iarba din fata casei mele ( citita undeva , candva . . . ) . Si o cugetare a lui Albert Einstein :" Sunt doua feluri de a-ti trai viata . . . Unul - de a crede ca nu exista miracole . Altul - de a crede ca totul este un miracol ".

superbe amandoua cugetarile. multumiri, Cristi, pentru contributia constanta la acest topic. :103::53:

eduardd 25.04.2010 14:27:31

"Exista oameni care urasc. Ei pot invinge doar daca reusesc sa te determine si pe tine sa faci aceasta!"

(citat din memorie, autorul nu mi-l mai amintesc)

eduardd 28.04.2010 08:14:26

Cînd un om reușește să facă ceva ce i-a solicitat mult efort, în el începe să lucreze trufia.
Cel ce slăbește, se uită cu dispreț la grași, iar cel ce s-a lăsat de fumat răsucește nasul disprețuitor cînd altul se bălăcește, încă, în viciul său.
Dacă unul își reprimă cu sîrg sexualitatea, se uită cu dispreț și cu trufie către păcătosul, care se căznește să scape de păcat, dar instinctul i-o ia înainte!

"Acum știu, știu că orice ură, orice aversiune, orice
ținere de minte a răului, orice lipsă de milă, orice lipsă de înțelegere, bunăvoință, simpatie, orice purtare cu oamenii care nu e la nivelul grației și gingășiei unui menuet de Mozart... este un păcat și o spurcăciune; nu numai omorul, rănirea, lovirea, jefuirea, înjurătura, alungarea, dar orice vulgaritate, desconsiderarea, orice căutătură rea, orice dispreț, orice rea dispoziție este de la diavol și strică totul.

Acum știu, am aflat și eu... "

sursa http://www.sfintiiarhangheli.ro/nico...am-aflat-si-eu

cristiboss56 28.04.2010 08:30:52

Citat:

În prealabil postat de eduardd (Post 240335)
Cînd un om reușește să facă ceva ce i-a solicitat mult efort, în el începe să lucreze trufia.
Cel ce slăbește, se uită cu dispreț la grași, iar cel ce s-a lăsat de fumat răsucește nasul disprețuitor cînd altul se bălăcește, încă, în viciul său.
Dacă unul își reprimă cu sîrg sexualitatea, se uită cu dispreț și cu trufie către păcătosul, care se căznește să scape de păcat, dar instinctul i-o ia înainte!

"Acum știu, știu că orice ură, orice aversiune, orice
ținere de minte a răului, orice lipsă de milă, orice lipsă de înțelegere, bunăvoință, simpatie, orice purtare cu oamenii care nu e la nivelul grației și gingășiei unui menuet de Mozart... este un păcat și o spurcăciune; nu numai omorul, rănirea, lovirea, jefuirea, înjurătura, alungarea, dar orice vulgaritate, desconsiderarea, orice căutătură rea, orice dispreț, orice rea dispoziție este de la diavol și strică totul.

Acum știu, am aflat și eu... "

sursa http://www.sfintiiarhangheli.ro/nico...am-aflat-si-eu

Daa, mare adevăr ! L-am dat și eu ceva mai sus citatul ăsta . Bun site și de mare ajutor ! Iertare buna mea Jenica și sâ -ți răsplătească Domnul după sufletul tău mare și bun. Cu mult drag port la mine , chiar de au trecut ceva ani , Acatistele trimise de tine prin poștă , iar icoana Maicii Domnului ce mi-ai dăruito cu atâta drag mi-a fost de un real folos , drept pentru care îți mulțumesc din nou din toată inima ! Doamne ajută !+

LapetiteMoc 01.05.2010 17:44:59

"Unii oameni sunt atat de saraci incat nu mai au nimic altceva decat bani"...

LapetiteMoc 01.05.2010 17:48:30

"Cei care cred ca stiu totul ne calca pe nervi pe noi, cei care intr-adevar stim totul"

Jane Says 01.05.2010 17:59:55

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 241678)
"Cei care cred ca stiu totul ne calca pe nervi pe noi, cei care intr-adevar stim totul"

Foarte, foarte tare :D

LapetiteMoc 01.05.2010 18:09:16

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 241682)

Si mie mi s-a parut superba maniera de a replica la o afirmatie naiva. De aceea am si postat. Nu stiu cui apartine, l-am gasit intamplator, tot cu ghilimele.
:6:

cristiboss56 01.05.2010 19:40:41

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 241682)

Este o realitate ce purcede din "cancerul " MANDRIEI , caci cel calcat si care se considera astfel e la fel de MANDRU ca cel ce-l calca pe coada si poate chiar mai mult decat acela . Mandria este intradevar marea problema cu care ne confruntam, caci , iubirea de sine aduce vrajba , ura si dispretul .

cristiboss56 02.05.2010 21:49:42

Sf. Ioan Gura de Aur

" NU zidi in aceasta lume palate , care peste o vreme vor cadea si se vor face una cu pamantul . Dar ce tot spun ? Inainte ca acestea sa fie distruse , tu insuti vei muri si vei merge la iad . De aceea , zideste palate in ceruri , unde nu ai nevoie de zidari si de muncitori . Acolo , palatele sunt ridicate de saracii pe care ii ajuti pe pamant . Acestea nu numai ca nu se darama niciodata , dar atrag asupra ta bunavointa lui Dumnezeu , te curata de pacate si te poate uneori sa te izbaveasca chiar de la moarte . Sa nu te mntele mele . Cu totii suntem fara putere dinaintea mortii . Dar daca suntem milostivi , putem chiar sa o biruim . " ( Despre miliostenie - Ioan Gura de Aur )

glykys 02.05.2010 21:58:17

Tot de la parintele Cleopa citire

- Cum se cuvine sa ma comport duhovniceste intre oameni?

- Sa fii la aratare cu pogoramant si dragoste, iar in ascuns sa ai lucrare duhovniceasca. Aceasta este taina vietii noastre. Sau, cum spune in Pateric: "Folosul fratelui este roada ta." Ajutand, miluind, mangaind si iubind pe aproapele, te mantuiesti pe tine. Rugaciunea mea este sa te hranesc pe tine, sa te adap pe tine, sa te odihnesc si sa te folosesc pe tine. Ca mai inalta este dragostea intru randuiala sa decat rugaciunea. Ca rugaciunea este numai una din faptele bune, iar dragostea este legatura desavarsirii. Dragostea pe toate faptele bune le cuprinde.

costel 03.05.2010 16:05:45

"Cand mintea iese din grijile trupesti incepe sa vada, in masura in care a iesit, lucrarile vrajmasilor nevazuti". (Marcu Ascetul)

cristiboss56 04.05.2010 07:34:00

"Dacă Dumnezeu își amână pedeapsa , atunci tu nu-ți amâna întoarcerea"( Fericitul Augustin ) . "Sufletul pătimașului e fabricat de gânduri rele". (Sf. Talasie Libianul ) . "A ști să te smerești înseamnă să știi să-L urmezi pe Iisus Hristos ". ( Sf. Vasile cel Mare ) . "Nu putem ajunge la adevărata cunoștință,câtă vreme patima curviei zăbovește în ascunzișurile sufletului" ( Sf. Simeon Noul Teolog ).

forfota 04.05.2010 18:45:04

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 242322)
"Cand mintea iese din grijile trupesti incepe sa vada, in masura in care a iesit, lucrarile vrajmasilor nevazuti". (Marcu Ascetul)

Cu adevarat un cuvant de folos!

cristiboss56 04.05.2010 19:15:36

"Așa cum norii ascund soarele, la fel și gândurile viclene întunecă mintea"(Sf. Ioan Sinaitul )

Scotianul 04.05.2010 19:16:34

Din perspectiva subiectului topicului

recomand acesta carte.Parerea mea>merita citita si spun asta din tot sufletul.Bye
http://www.librarie.net/carti/131161...i-contemporani

delia31 05.05.2010 03:41:33

Citat:

În prealabil postat de eduardd (Post 239396)
"Exista oameni care urasc. Ei pot invinge doar daca reusesc sa te determine si pe tine sa faci aceasta!"

in esenta acelasi lucru cu " un om rau ti-a gresit cu ceva? iarta-l ca sa nu fie doi oameni rai"

delia31 05.05.2010 03:45:33

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 241677)
"Unii oameni sunt atat de saraci incat nu mai au nimic altceva decat bani"...

sau "cat de bogat trebuie sa fii in launtrul tau ca sa nu-ti doresti nimic de la cele din afara ta?"
iar reversul
"cat de sarac trebuie sa fii pe dinauntru, ca sa-ti doresti atat de multe de la cele din afara ta"

delia31 05.05.2010 03:49:43

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 241678)

"Omul care stie prea multe se poate chema un intelept nefericit. Dar omul care crede ca stie numai el ce stie toata lumea e un fericit dobitoc.

cristiboss56 05.05.2010 22:16:42

Respectul copiilor fata de parinti

" Copiii trebuie sa aiba foarte mult in vedere aceasta chestiune a respectului fata de parinti . Cand copiii vorbesc impotriva si nu-i respecta , devin cauza principala a plecarii harului de la ei si in al doilea rand se fac receptivi la energiile si inrauririle demonice ".( Ieromonahul Hristodul- Parintele Paisie )

LapetiteMoc 05.05.2010 22:39:37

Nicolae Iorga

"Omul cu adevarat bun este acela care putea sa fie rau, dar a ales sa nu fie." (N. Iorga)

LapetiteMoc 05.05.2010 22:43:10

Citat:

În prealabil postat de eduardd (Post 239396)

parintele Nicolae Steinhardt :8:

cristiboss56 07.05.2010 07:18:31

Sfântul Ioan Hrisostom :

" Hrănește-ți trupul , dar nu-l omorî prin lăcomie " .

Rodica50 07.05.2010 19:54:48

Paul Evdochimov- Dumnezeu nu se impune nimanui;Ceea ce face lumea absurda si disperata este absenta lui Dumnezeu...Niciodata nu se poate merge spre Dumnezeu decat plecand de la El....;
Isaia:Ah, daca Tu ai sfasia cerurile si ai cobori pe pamant!...
Pascal:Dumnezeu se ascunde in chiar aratarea Lui...
Evdochimov- Orice mare iubire este o iubire crucificata
Dostoievski- daca mi s-ar dovedi clar ca a plus b ca adevarul nu este de partea Lui Hristos, eu raman cu Hristos...
Fericitul Augustin- Tu erai deodata in mine,in adancul meu si deasupra, pe culmea eu-lui meu...
Veselia sincera, copilareasca este o trasatura tipica a marilor sfinti...
Crucea este pomul vietii sadit pe calvar, locul marii batalii cosmice...
Dumnezeu poate totul,afarade a-l sili pe om sa-L iubeasca...
Arma cea mai puternica impotriva raului este rugaciunea unui sfant... destinul iadului depinde de dragostea sfintilor...
Siluan Atonitul- Ramai cu sufletul in iad, dar nu deznadajdui...
Mana intinsa spre Hristos nu va ramane niciodata goala...
Tatal este iubirea crucificata, Fiul este iubirea crucificata, Sfantul Duh este iubirea nebiruita a crucii- Filaret al Moscovei
Sf. Ioan Scararul- Eu merg inainte cantandu+TI...
Sf. MACARIE- NU JUDECA PE NIMENI SI INVATA SA TACI...

Voi reveni...

cristiboss56 08.05.2010 13:56:38

Sfantul Iustin -recent canonizat de Biserica Ortodoxa Sarba :

" Tendinta umana spre eternitate si nemurire apartine insasi firii sufletului omenesc . Adevarata devenire a omului consta in biruinta asupra mortii si transfigurarea finala a sufletului si a trupului, eliberarea de pacat si rau , care sunt sursele mortii "

carmina 10.05.2010 08:57:55

Frica de sine

Cine nu s-a speriat niciodata de sine insusi, acela nu stie ce este frica.
Pentru ca toate grozaviile din afara de care se teme omul se afla in launtrul lui, si inca intr-un chip neimblanzit.

Se afla in noi un hau peste care, aplecandu-se candva, omul ramane uimit si ingrozit pana la moarte.
Toate lumile pot incapea in acest hau, fara sa-l umple.

Si cu toate numele date de noi acestui hau: suflet, minte, vointa, simturi, afecte, patimi, om launtric, constiinta - haul ramane negrait, nedeslusit si nenumit.

Omul se intinde pana unde se intinde foamea lui.
Limita unui salbatic este cea a privirii ochilor sai.
Limita unui om cu inaltime duhovniceasca se intinde dincolo de marginile acestei lumi.

Daca intregul cosmos s-ar preface intr-o masa, cu toate darurile lui intinse pe aceasta masa, omul duhovnicesc se va ridica flamand de la ea.

Caci tot acest cosmos impodobit ca o masa de nunta este despartit de Dumnezeu pentru cei saraci duhovniceste.
El nici nu exista pentru a satura foamea, ci pentru a o starni.

Cum poate el astampara foamea unui om duhovnicesc?
Cum poate el satura pe cel caruia ii si starneste foamea?

(Sf.Nicolae Velimirovici - "Ganduri despre bine si rau", Ed. Predania, 2009.)

cristiboss56 13.05.2010 21:31:27

Din Pateric

Zis-a avva Iperehie : Cel ce nu-si stapaneste limba in vremea maniei , unul ca acesta nici patimile nu le va stapani . Mai bine este a manca din carne si a bea vin , decat a manca carnea fratilor prin clevetire . Ca precum sarpele odinioara soptind , a scos pe Eva din rai ,tot asemenea cu sarpele este si cel care cleveteste ( adica vorbeste de rau pe cineva ) pentru ca si sufletul celui care aude se pierde si cel care cleveteste nu se mantuieste .

Rodica50 13.05.2010 22:35:47

Sa ne ajute Dumnezeu sa ne ferim de vorbirea de rau.

cristiboss56 14.05.2010 22:02:07

Sa fugim din calea pacatelor , daca vrem sa scapam nevatamati , pentru ca si Dumnezeu ne fereste si ne ajuta daca vede ca si noi luptam si ne ferim . Doamne Iisuse Hristoase , Mantuitorul nostru , Cela ce esti " Lumina Lumii " , vino Doamne in mijlocul nostru si lumineaza Tu ochii sufletelor noasre . Ridica negura pacatelor si scoate-ne din noaptea pierzarii , ca sa Te cunoastem pe Tine si sa urmam caile Tale . Ajuta tuturor celor ce nu te-au cunoscut pana acum , ca sa Te cunoasca pe Tine , Lumina cea adevarata , si sa se inchine si ei , impreuna cu noi toti, in vecii vecilor . Amin !+

Doriana 15.05.2010 19:21:19

"Cel care-si zice prieten, dar te lasa in necaz si se rusineaza cu tine cand esuezi nu te merita de prieten." - anonim

"Poti sa dai fara sa iubesti dar nu poti sa iubesti fara sa dai."

Arnell Carmichael

costel 15.05.2010 19:24:36

"Cuvantul fara lucrare se aseamana cu cel ce zugraveste apa pe pereti si poate sa moara de sete langa ea" Sfantul Isaac Sirul

cristiboss56 19.05.2010 18:16:58

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 248521)
"Cuvantul fara lucrare se aseamana cu cel ce zugraveste apa pe pereti si poate sa moara de sete langa ea" Sfantul Isaac Sirul

"Nimic mai greu , mai periculos decât să te lupți cu îngustimea și cu formalismul"( Arsenie Boca ) .

Rodica50 21.05.2010 11:54:14

Monahul de la Rohia

..."Doar Dumnezeu exista, restul nu-i decat ipoteza."
..."Ce inseamna credinta?Increderea in Dumnezeu, desi lumea e rea, in ciuda nedreptatii, in pofida josniciei, cu toate ca de pretutindeni nu vin decat semnale negative."

cristiboss56 29.05.2010 21:52:52

Cate ceva despre PRIETENIE - Teofil Paraian

" Un capitol special in chestiunea prieteniei il constituie si prieteniile intre barbati si femei , intre baieti si fete . stazi este degradat cuvantul << prietenie >>, multi socotind-mai ales cand cand e vorba de prieteniile intre tineri si tinere, intre baieti si fete-ca prieteniile cuprind si lucruri care , de fapt ,nu tin de prietenie , ci tin de casatorie . Daca in cele ale prieteniei se amesteca cele ale casatoriei , prietenia nu este in rosturile ei si nu e binecuvantata de Dumnezeu . Ceea ce face omul, isi justifica :sunt atatia oameni care fac lucruri rele si le justifica . Le justifica , de exemplu , zicand :<< Asa fac altii >>sau le justifica pentru ca , ei zic , << Asa-i bine >> .Noi stim insa ca viata omeneasca trebuie sa se desfasoare in limitele anumitor principii . . . Sa ne gandim ce binecuvanteaza Dumnezeu , in ce conditii binecuvanteaza Dumnezeu Prietenia . Dumnezeu binecuvanteaza prietenia cand aceasta este la masurile pe care le are omul in manifestarea iubirii si respectului . Atat tine de prietenie : iubirea si respectul . Iubirea care ofera tot ce e frumos si bun, si respectul, la masurile pe care poate omul sa respecte . Nu stiu daca v-ati gandit vreodata ca in ceea ce priveste porunca cinstirii , Cel care ne-a dat porunca iubirii ne-a dat si porunca cinstirii , porunca respectului . Nu foarte expres, pentru ca iubirea adevarata cuprinde si respectul :nu poti sa iubesti pe cineva si sa-l defaimi in acelasi timp .Ori il iubesti si il respecti, ori ,daca nu-l respecti , inseamna ca nu-l iubesti . Exista si posibilitatea sa respecti pe cineva si sa nu-l iubesti , insa aceasta nu este dupa randuiala asezata de Dumnezeu . Poti sa ai un respect care tine mai mult de teama decat de respect , o cinstire care e altceva decat cea ce vrea Dumnezeu sa fie cinstirea . Dar daca e o iubire adevarata , ea cuprinde in sine si respectul . In prietenie toate merg spontan , adica lucrezi asa cum iti vine : cand iti vine sa iubesti , iubesti cu adevarat; iti vine sa respecti , respecti cu adevarat . Dar in cazul cand se amesteca in aceste lucruri ale prieteniei si lucruri care nu tin de prietenie , sigur ca Dumnezeu nu binecuvanteaza acea prietenie ,pentru ca n-are cum s-o binecuvanteze , ca nu-i dupa randuiala ".

glykys 29.05.2010 22:59:40

tot de la parintele Paraian

"M-am bucurat deci, si de credinta si de cultura, recomandandu-le, la randul meu, pe amandoua. Nu spun asta in sensul ca fara cultura nu se poate, ci in sensul ca este mai bine sa ai si cultura. Sigur, mantuirea ne-o da credinta, nu cultura. Insa cultura cultiva si ea. Si daca este o cultura adevarata, care isi merita numele si care are un continut indrumator de suflet, atunci este un lucru minunat sa fii si credincios si om cult."

Rodica50 30.05.2010 15:14:34

O prietenie intre un barbat si o femeie poate fi posibila numai pastrand inima curata, fara alte intentii, cu raportare permanenta la principiile crestine.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:10:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.