Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   O definitie a neoprotestantului... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6269)

AlinB 19.04.2010 18:15:34

Citat:

În prealabil postat de florin1966 (Post 236873)
continui sa fii dobitoc chiar daca ti-ai shimbat numelede cateva ori

Ai impresia ca dreapta credinta are nevoie de remarci de genul asta sau e o rafuiala strict personala?
Poate in cazul asta era mai bine sa renunti la eticheta aia cu "ortodox" de la profil.

Eu daca as fi administrator ti-as da ban cel putin 3 zile pentru o exprimare de genul asta (daca esti la prima infractiune), inclusiv eroului de care ziceam pe pagina precedenta.

Chiar n-as fi crezut ca ortodocsii au astfel de scapari de conduita pe un forum public.

vasalie 19.04.2010 18:23:11

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 236858)
Serios? Unde "se vorbea"?
Ce surse de informare ai avut?
Din ce ai recunoscut cand scriai sub alt nume, nici macar catehismul nu l-ai citit cat ai fost "ortodox".

Si, daca citeam "catehismul ortodox" la acea vreme (cand eram ortodox) poate dezamagirea mea ar fi fost mai mare (sa vezi ca in ortodoxie nu sunt respectate multe invataturi din "catehismul ortodox").

Citat:

In schimb ai pretentia sa ne inveti ACUM pe noi ce si cum ar trebui sa intelegem din crez.
Esti cam hilar, nu crezi?

As fi interesat sa vad cum interpretezi si respecti tu ultimele puncte din crez. Ca, nu se impaca deloc cu teoria sufletului nemuritor si a rasplatirii inainte de revenirea Domnului Iisus Hristos.

Ti se pare hilar faptul ca un adventist are credinta mai apropiata de "Crez" decat un ortodox?

Citat:

Ce pacat ca ceea ce inteleg ei ca "crestinism" nu e decat "moralism crestin".

Ai inteles gresit. Crestinismul inseamna credinta in Dumnezeu, prin Domnului Iisus Hristos iar moralitatea (nu moralismul) reprezinta roada Duhului Sfant:

"Roada Duhului, dimpotrivã, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga rãbdare, bunãtatea, facerea de bine, credinciosia, blîndetea, înfrînarea poftelor."(Galateni 5:22,23)

"Nu e decat moralism crestin" - spui tu. Ti se pare un lucru asa de nesemnificativ acest "moralism crestin"?

Citat:

Si ala destul de serios deformat, in unele cazuri pana la absurd (adventistii cu iudaizarea).

Arata ceva ce fac adventistii si nu a existat in invataturile si practica Domnului Iisus Hristos si a Sfintilor Sai Apostoli.

AlinB 19.04.2010 18:24:08

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 236870)
1. Am vrut sa ma duc la baptisti [unde mai fusesem o singura data dar nu ma impresionase prea mult ] dar surorile baptiste s-au hotarat in ultimul moment sa treaca pe la penti.

2. Da

3. Dupa terminare, cand ieseam spre usa. Rugaciunea era solicitata de unii bolnavi, nu facea parte din program. Era de fapt o [mir]ungere cu untdelemn.
Si nu dormeam chiar bustean, ca mi-era rusine. Atipeam des. Insa nu am gasit nimic interesant in toata slujba, chiar muzica mi s-a parut tare...slabuta, sa zic asa.

4. Inainte de a merge m-a avertizat o baptista, usor jenata, sa nu ma sperii ca penticostalii au prooroci. Nu mi s-a parut nimic anormal.

1. Nu-ti cunosc toata povestea deci ai fost la baptisti mai intai?

2. Ce inseamna "sa treaca pe la.." e un fel de conduita generala in sensul ca baptistii ii considera pe penticostali un fel de "alta biserica" sau sunt unii mai 'ecumenici' care n-au o preferinta anume?
Intreb pentru ca stiu baptisti care ar argumenta ca vorbirea in limbi de la penticostali e o facatorie..

3. Mi-e destul de greu sa imi inchipui scena de la iesire, in sensul ca sa ai timp sa dai mana cu toata lumea + sa te si rogi pentru fiecare care vine sa ceara ajutorul cu cate o problema + sa vezi si respectivul cum isi revine instant intre doua strangeri de mana..hm. Eu is mai sceptic.

4. Tanti baptista ti-o explicat de cei penticostalii au proroci si la ei e un fenomen atat de rar incat ar fi de speriat?

5. In general esti asa usor de convins, in sensul ca daca cineva iti spune "acolo sunt proroci", n-ai nici cea mai mica indoiala?

AlinB 19.04.2010 19:00:07

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236878)
Si, daca citeam "catehismul ortodox" la acea vreme (cand eram ortodox) poate dezamagirea mea ar fi fost mai mare (sa vezi ca in ortodoxie nu sunt respectate multe invataturi din "catehismul ortodox").

Dezamagirea in raport cu ce anume?
Ca ti s-ar fi spus ca modul tau de viata nu este crestinesc si ortodox?

Citat:

As fi interesat sa vad cum interpretezi si respecti tu ultimele puncte din crez. Ca, nu se impaca deloc cu teoria sufletului nemuritor si a rasplatirii inainte de revenirea Domnului Iisus Hristos.

Nu se impaca dupa intelegerea gresita a adventistilor asupra acestor chestiuni.
E ceva complet diferit.
Vrei sa vorbesti despre asta?
Deschide un topic, nu ridica aceleasi probleme "offtopic" simultan pe N alte topicuri.

Citat:

Ti se pare hilar faptul ca un adventist are credinta mai apropiata de "Crez" decat un ortodox?

Afirmatia asta da, mi se pare hilara.

Citat:

Ai inteles gresit. Crestinismul inseamna credinta in Dumnezeu, prin Domnului Iisus Hristos iar moralitatea (nu moralismul) reprezinta roada Duhului Sfant:

"Roada Duhului, dimpotrivã, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga rãbdare, bunãtatea, facerea de bine, credinciosia, blîndetea, înfrînarea poftelor."(Galateni 5:22,23)

"Nu e decat moralism crestin" - spui tu. Ti se pare un lucru asa de nesemnificativ acest "moralism crestin"?

Eu am zis moralism totusi.
Daca ai sa citesti tot pasajul acolo ai sa vezi ca erezia n-are cu nimic de a face cu Duhul Sfant.
Asa ca nu inteleg de ce pretind ereticii (daca nu iti place "sectarii") ca ar putea invata pe altii despre roadele Duhului Sfant.

Citat:

Arata ceva ce fac adventistii si nu a existat in invataturile si practica Domnului Iisus Hristos si a Sfintilor Sai Apostoli.

Pana la Cruce sau dupa?

AndruscaCIM 19.04.2010 19:02:09

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236866)
Recunosc ca nu am fost un mare ortodox. Eram preocupat sa cunosc cat mai mult si aveam multe intrebari de ordin spiritual, la care ortodoxia nu mi-a oferit raspuns. Nu m-au atras niciodata slujbele si ritualurile. Voiam sa cunsosc cat mai mult. Intalnirea mea cu Sfanta Scriptura (pe care mi-au pus-o in mana niste "pocaiti") a avut un impact decisiv in viata mea.

Hmm, dar Sfanta Scriptura o avem si noi ortodocsii...ai preferat sa o primesti gratis, decat sa o cumperi tu personal, si sa o citesti, asa cum fac mai toti crestinii ortodocsi?:1:

De ce nu ai ramas pocait, daca demersul lor a avut un impact decisiv asupra ta?

Sa inteleg ca daca Sfanta Scriptura pusa in mana de catre pocaiti nu a fost de ajuns pentru tine, si ai mai cautat in continuare, astfel incat ai ajuns la adventisti...te-a atras faptul ca ti-au mau spus niste lucruri, pe langa Sfanta Scriptura...nu?
Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236866)
Nu sunt partizanul nici unei confesiuni religioase (nici macar al celei din care fac parte, desi o apreciez). Chiar detest asa ceva. Duce la fanatism.

Imi pare rau, dar nu am inteles nimic din fraza asta...

AndruscaCIM 19.04.2010 19:09:00

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 236870)
1. Am vrut sa ma duc la baptisti [unde mai fusesem o singura data dar nu ma impresionase prea mult ] dar surorile baptiste s-au hotarat in ultimul moment sa treaca pe la penti.

3. Dupa terminare, cand ieseam spre usa. Rugaciunea era solicitata de unii bolnavi, nu facea parte din program. Era de fapt o [mir]ungere cu untdelemn.
Si nu dormeam chiar bustean, ca mi-era rusine. Atipeam des. Insa nu am gasit nimic interesant in toata slujba, chiar muzica mi s-a parut tare...slabuta, sa zic asa.

4. Inainte de a merge m-a avertizat o baptista, usor jenata, sa nu ma sperii ca penticostalii au prooroci. Nu mi s-a parut nimic anormal.

Doriana scuza-ma , dar ceea ce tot afirmi tu aici...suna foarte ciudat. Asta ai spus si despre Biserica Ortodoxa, ca nu prea intelegeai ce spunea preotul acolo...si ca deci totul eram cam sec pentru tine, care nu puteai simti nimic.

In aceasta postare afirmi din nou...ca nu ai fost atenta la slujba, cantarea era slabuta, nu ai gasit nimic interesant in ea, si ca mai si atipeai..astfel incat indraznesc sa te intreb ( am eu asa o banuiala), pastorul e tanar, single, are ochi frumosi...si zambet shiny?:10:

danyel 19.04.2010 19:14:09

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236833)
La mine s-a intamplat tocmai invers. Cat timp am fost ortodox nu tin minte sa fi auzit despre preocuparea pentru cresterea in sfintenie, prin dorinta de a avea o viata placuta lui Dumnezeu. Se mai vorbea despre o oarecare sfintenie, dar in mod mistic, prin intermediul a fel si fel de slujbe si ritualuri.

La neo-protestanti se pune accent pe partea practica a crestinismului (credinta si trairea crestina). De fapt, crestinismul este un mod de viata, bazat pe cunoasterea Cuvantului lui Dumnezeu si credinta in jertfa Mantuitorului.

Mda..asta arata cat de "ortodox" ai fost, poi da, sfintenia se face prin harul lui Dumnezeu, prin unirea mistica in sfintele taine,
la neo-protestanti e vorba doar de o filosofie despre Dumnezeu si un set de valori morale, e atat de legalist, secularizat.. mai au penticostalii ceva mistic dar ei insista mai mult pe dobandirea de experiente emotionale decat pe urcusul duhovnicesc

almaris 19.04.2010 19:24:22

Citat:

În prealabil postat de florin1966 (Post 236873)
ti-ai shimbat numelede cateva ori

Ma confunzi "maestre"

vasalie 19.04.2010 19:43:26

Citat:

În prealabil postat de danyel (Post 236891)
Mda..asta arata cat de "ortodox" ai fost, poi da, sfintenia se face prin harul lui Dumnezeu, prin unirea mistica in sfintele taine,
la neo-protestanti e vorba doar de o filosofie despre Dumnezeu si un set de valori morale, e atat de legalist, secularizat..

Iti dau un citat din ceea ce ne invata Sfantul Apostol Petru, despre sfintenie:

"Dupa Cel ce v-a chemat este sfant, fiti si voi sfinti in toata purtarea voastra"(1Petru 1:15). La ce crezi ca ne indeamna Sfantul Apostol: la "un set de valori morale" (ca sa respect exprimarea ta) sau la misticism?

AndruscaCIM 19.04.2010 19:52:31

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236906)

"Dupa Cel ce v-a chemat este sfant, fiti si voi sfinti in toata purtarea voastra"(1Petru 1:15). La ce crezi ca ne indeamna Sfantul Apostol: la "un set de valori morale" (ca sa respect exprimarea ta) sau la misticism?

Uite, cu speranta ca am inceput sa invat interpretarea data versetelor din Biblie, de catre diferitele denominatiuni...spun ce am retinut, si am inteles eu.

Sfantul Apostol Petru indeamna clar a ceva, dar pastorii au adaugat un nou inteles, dat de ei : "Fiti si voi sfinti in toata purtarea voastra...ca de nu, pana la mila lui Dumnezeu, va facem noi de ras in fata vecinilor vostri, si dupa va dam afara de tot...asa ca pana sa simtiti voi cum trebuie sa va fie purtarea, memorati amenintarile mele, cu tot cu intonatie!"

vasalie 19.04.2010 20:01:41

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236889)
Hmm, dar Sfanta Scriptura o avem si noi ortodocsii...

Ce folos ca aveti Sfanta Scriptura dar o tineti in raft. Cum poti sa pui Cuvantul lui Dumnezeu in mana cuiva daca nici tu nu te atingi de el.

Citat:

ai preferat sa o primesti gratis, decat sa o cumperi tu personal, si sa o citesti, asa cum fac mai toti crestinii ortodocsi?:1:

Ai o logica formata la supermarket (cred ca esti mai priceputa la shoping - una din pasiunile tale - decat la oameni si credinta).

Citat:

De ce nu ai ramas pocait, daca demersul lor a avut un impact decisiv asupra ta?

Cine a spus ca nu am ramas la pocaiti?

Citat:

Sa inteleg ca daca Sfanta Scriptura pusa in mana de catre pocaiti nu a fost de ajuns pentru tine, si ai mai cautat in continuare, astfel incat ai ajuns la adventisti...te-a atras faptul ca ti-au mau spus niste lucruri, pe langa Sfanta Scriptura...nu?

Adventistii sau alte confesiuni religioase nu mai au nimic de adaugat. Nu mi-au spus nimic pe langa Sfanta Scriptura. Mi-au spus multe din Sfanta Scriptura, ceea ce nu se intampla in biserica ortodoxa (stiu asta pentru ca traiesc intre ortodocsi si imi dau seama cat de mult au contact cu Scriptura).

Citat:

Imi pare rau, dar nu am inteles nimic din fraza asta...

Ti-e greu sa intelegi ca un om nu pune pret pe apartenenta la vre-o biserica ci pe apropierea de Dumnezeu. Incearca sa nu mai dai atata slava bisericii ortodoxe (toata slava este a lui Dumnezeu) si atunci ai sa ma intelegi.

Este pagubos atasamentul fanatic fata de o biserica. Poti pierde din vedere singura tinta a credintei: Domnul Iisus Hristos.

vasalie 19.04.2010 20:12:31

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236907)
Uite, cu speranta ca am inceput sa invat interpretarea data versetelor din Biblie, de catre diferitele denominatiuni...spun ce am retinut, si am inteles eu.

Nu ai inteles si nu ai retinut nimic. Ai mintea prea plina de ura si dornica de minciuni si barfe, ca sa poti intelege limpede ceva.

Ceea ce a spus Sfantul Apostol Petru suna destul de limpede si frumos. Nu era nevoie sa vii tu cu rautatile tale.

Totusi, ca sa raspund la insinuarile tale: pastorii nu au fost educati intre rafturile magazinelor, ca sa ajunga sa gandeasca la fel ca tine.

Si, daca ar fi cum zici tu, nu mi-e teama deloc de vre-o amenintare omeneasca (pamanteasca). Mi-a teama doar sa nu fiu sters din "Cartea vietii Mielului".

AndruscaCIM 19.04.2010 20:25:52

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236915)
Si, daca ar fi cum zici tu, nu mi-e teama deloc de vre-o amenintare omeneasca (pamanteasca). Mi-a teama doar sa nu fiu sters din "Cartea vietii Mielului".

:10:.......

Danut7 19.04.2010 20:27:46

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236921)
:10:.......

Oare sa-l credem ? :66: :10:

vasalie 19.04.2010 20:29:20

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236915)

Ma refeream la teama de "amenintarile bisericesti" (la care facea referire Andrusca).

vasalie 19.04.2010 20:30:43

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 236922)
Oare sa-l credem ? :66: :10:

Dar, cine are nevoie sa fie crezut de voi (Danut si Andrusca)?

AndruscaCIM 19.04.2010 20:41:46

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236925)
Dar, cine are nevoie sa fie crezut de voi (Danut si Andrusca)?

Dar eu nu vreau sa fiu pe lista neagra, mai ales ca e atat de scurta...:20:

danyel 19.04.2010 20:49:22

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236906)

Eu nu neg importanta valorilor morale despre care vorbeste si Hristos si apostolii dupa cum arati dar ceea ce am accentuat eu e reducerea crestinismului la o simpla filosofie lipsita de sacralitate sa zic asa reducerea crestinismului la a fi politicosi unii cu altii si atat
lipsa sacralitatii din crestinism face din el doar un set de valori bune de urmat la fel ca alte seturi de valori morale din alte culturi sau religii

Doriana 19.04.2010 20:52:52

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 236879)
1. Nu-ti cunosc toata povestea deci ai fost la baptisti mai intai?

2. Ce inseamna "sa treaca pe la.." e un fel de conduita generala in sensul ca baptistii ii considera pe penticostali un fel de "alta biserica" sau sunt unii mai 'ecumenici' care n-au o preferinta anume?
Intreb pentru ca stiu baptisti care ar argumenta ca vorbirea in limbi de la penticostali e o facatorie..

3. Mi-e destul de greu sa imi inchipui scena de la iesire, in sensul ca sa ai timp sa dai mana cu toata lumea + sa te si rogi pentru fiecare care vine sa ceara ajutorul cu cate o problema + sa vezi si respectivul cum isi revine instant intre doua strangeri de mana..hm. Eu is mai sceptic.

4. Tanti baptista ti-o explicat de cei penticostalii au proroci si la ei e un fenomen atat de rar incat ar fi de speriat?

5. In general esti asa usor de convins, in sensul ca daca cineva iti spune "acolo sunt proroci", n-ai nici cea mai mica indoiala?

1. Am spus; doar o data.
2.Sa zicem ca avem libertatea sa mergem in orice biserica si sa ne rugam. Acele femei voiau sa mearga si ele sa vada cum e la penticostali, caci auzisera ca se roaga mult mai mult ca baptistii. Simpla manifestare a liberului arbitru.
3. In timp ce coboram de la balcon se ruga pentru oameni. Eu vedeam toata scena. Cand am ajuns jos a terminat si a iesit la usa sa dea mana cu toti.
4. Nu prea, dar avea experiente negative cu altii care s-au cam uitat urat :21:
5. Ma stiu destul de incapatanata. Intai zic "nu" si apoi "da" . Insa citisem in Biblie, nu mai stiam exact pe unde, ca Dumnezeu a vorbit prin prooroci. Deci mi se parea normal sa o mai faca si azi.

Doriana 19.04.2010 21:09:13

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236890)
Doriana scuza-ma , dar ceea ce tot afirmi tu aici...suna foarte ciudat. Asta ai spus si despre Biserica Ortodoxa, ca nu prea intelegeai ce spunea preotul acolo...si ca deci totul eram cam sec pentru tine, care nu puteai simti nimic.

In aceasta postare afirmi din nou...ca nu ai fost atenta la slujba, cantarea era slabuta, nu ai gasit nimic interesant in ea, si ca mai si atipeai..astfel incat indraznesc sa te intreb ( am eu asa o banuiala), pastorul e tanar, single, are ochi frumosi...si zambet shiny?:10:

Avea opt copii si putea sa-mi fie tata. Daca citeai ce am scris vedeai ce m-a facut sa raman acolo. Rusinica pentru ca te gandesti la prostii... :68:

AndruscaCIM 19.04.2010 21:11:42

Eu cred ca am inteles ce mare greseala face Biserica Ortodoxa...cred, pentru ca s-ar putea sa fie ceva si mai hilar de atat.

Deci..pentru cei care dorm in timpul slujbei, nu inteleg nimic, atipesc, nu le plac cantarile...preotul ar trebui sa stea macar la sfarsitul Slujbei la usa, si sa dea mana cu toti, astfel incat...poate poate, credinciosul plictisit, ar cerceta mai bine fata preotului :10:

Mda, cred ca unii pastori de alte denominatiuni au prins ideea... si stiind ca unii crestini care il cauta pe Hristos, vin la biserica, dar dorm, nu aud..nu vad, plictiseala totala, desi ei cauta intens, pastorul se posteaza la usa (eye contact)...siiiii, treaba se schimba!!!

Jane Says 19.04.2010 21:13:22

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236946)
Eu cred ca am inteles ce mare greseala face Biserica Ortodoxa...cred, pentru ca s-ar putea sa fie ceva si mai hilar de atat.

Deci..pentru cei care dorm in timpul slujbei, nu inteleg nimic, atipesc, nu le plac cantarile...preotul ar trebui sa stea macar la sfarsitul Slujbei la usa, si sa dea mana cu toti, astfel incat...poate poate, credinciosul plictisit, ar cerceta mai bine fata preotului :10:

Mda, cred ca unii pastori de alte denominatiuni au prins ideea... crestinii care il cauta pe Hristos, vin la biserica, dar dorm, nu aud..nu vad, plictiseala totala, dar daca el sta la usa...eeeeee, treaba se schimba!!!

Marketing & Public Relations:69:

Doriana 19.04.2010 21:15:12

Bravo, Andrusca! Esti fata inteligenta... :29:

vasalie 19.04.2010 21:23:40

Citat:

În prealabil postat de danyel (Post 236934)
Eu nu neg importanta valorilor morale despre care vorbeste si Hristos si apostolii dupa cum arati dar ceea ce am accentuat eu e reducerea crestinismului la o simpla filosofie lipsita de sacralitate sa zic asa reducerea crestinismului la a fi politicosi unii cu altii si atat

Ba, dupa cum se vede, negi importanta valorilor morale, sau o minimalizezi, dandu-i atribute de "filozofie lipsita de sacralitate" sau simplu act de politete.

"Deci, fiindcă toate aceste lucruri au să se strice, ce fel de oameni ar trebui să fiți voi, printr-o purtare sfîntă și evlavioasă, așteptînd și grăbind venirea zilei lui Dumnezeu, "(2 Petru 3:11,12)

"Căci noi suntem lucrarea Lui, și am fost zidiți în Hristos Isus pentru faptele bune, pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele."(Efeseni 2:10)

Sfintii Apostoli au scos in relief caracterul sacru al faptelor bune, pregatite de Dumnezeu (sunt multe citate de felul acesta). Tu confunzi sacrul cu misticismul.

Citat:

În prealabil postat de danyel (Post 236934)
lipsa sacralitatii din crestinism face din el doar un set de valori bune de urmat la fel ca alte seturi de valori morale din alte culturi sau religii

Ceea ce ne diferentiaza de alte culturi sau religii este harul lui Dumnezeu, adica iertarea pe care ne-a oferit-o fara sa o meritam, prin jertfa Domnului Iisus Hristos.

Celelalte religii nu ofera iertarea prin jertfa Celui care iarta.

Daca totusi cauti o asemanare intre unele confesiuni crestine si alte culturi sau religii (pagane) o gasesti in accentul pus pe misticism. Crestinismul autentic, prezentat in Sfanta Scriptura, nu se bazeaza pe misticism ci pe credinta si vietuire crestina (in viata de zi cu zi).

Nu ai sa-L bucuri pe Dumnezeu tinand o gramada de slujbe si ritualuri. Dar, il vei bucura daca vei crede si vei primi darul Sau fara plata (viata vesnica prin Jertfa Fiului) facand apoi(ca urmare a credintei tale) fapte pline de dragoste fata de semenul tau.

AndruscaCIM 19.04.2010 21:24:37

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 236945)
Avea opt copii si putea sa-mi fie tata. Daca citeai ce am scris vedeai ce m-a facut sa raman acolo. Rusinica pentru ca te gandesti la prostii... :68:

Doriana, eu chiar nu inteleg ce te-a facut sa ramai acolo...sincer iti spun, tu dai niste explicatii...insa...uite ceea ce am retinut eu despre tine:

In Biserica Ortodoxa mergeai rar, nu intelegeai mai nimic, preotul nu ti se parea cine stie ce...si ai simtit nevoia sa cauti, sa afli raspunsuri in alte parti.

Ai mai vizitat diverse biserici, ai ajuns in biserica penticostala...si acolo, cautandu-l pe Hristos cu toata inima...ai atipit in timpul slujbei, nu iti placeau cantarile, nu stii ce a zis pastorul...dar acelasi care era la usa, si care emana aceeasi sfintenie...in timpul slujbei, ca si in tocul usii.

Deci cum cautai, ce ai simtit in Biserica penticostala, spre diferenta de celelalte prin care ai mai fost...deci nu in tocul usii?

Cand a inceput sa iti placa Biserica penticostala? Dupa ce ai dat mana cu pastorul...sau cumva ar fi trebuit sa simti acel sentiment de cum ai fi auzit si ce spunea omul ala, cum predica?

Jane Says 19.04.2010 21:26:55

Citat:

Nu ai sa-L bucuri pe Dumnezeu tinand o gramada de slujbe si ritualuri.
Aveti urechi si n-auziti, aveti ochi si nu vedeti.
Toate slujbele si ritualurile pe care nu le ascultati sunt RUGACIUNE. Absolut TOT ce se aude de la strana si ce zice preotul in altar, tare sau in taina, e RUGACIUNE.

Doriana 19.04.2010 21:29:04

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236955)
Deci cum cautai, ce ai simtit in Biserica penticostala, spre diferenta de celelalte prin care ai mai fost...deci nu in tocul usii?

Pe Dumnezeu. Punct. Si sper sa-ti fie suficient, nu stiu ce intelegi atat de greu.
Nu ca n-ar fi fost si pe la altii, dar acolo L-am vazut eu.
Si cam atat despre viata mea personala, alte detalii se discuta pe privat. Merci.

vasalie 19.04.2010 21:36:19

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 236956)
Aveti urechi si n-auziti, aveti ochi si nu vedeti.
Toate slujbele si ritualurile pe care nu le ascultati sunt RUGACIUNE. Absolut TOT ce se aude de la strana si ce zice preotul in altar, tare sau in taina, e RUGACIUNE.

Citeste Evanghelia dupa Matei cap. 6:5-15. Mantuitorul nu ne-a invatat sa facem spectacol cand ne rugam.

Iar daca citesti tot Noul Testament vei vedea ca Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli se rugau fara nici un fel de coregrafie (adica slujbe sau ritualuri). Rugaciunea crestina reprezinta modul cel mai simplu si mai sincer de a te adresa lui Dumnezeu. Nu este novoie de tot circul acela care da bine la impresia artistica.

Jane Says 19.04.2010 21:47:12

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236965)
Citeste Evanghelia dupa Matei cap. 6:5-15. Mantuitorul nu ne-a invatat sa facem spectacol cand ne rugam.

Iar daca citesti tot Noul Testament vei vedea ca Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli se rugau fara nici un fel de coregrafie (adica slujbe sau ritualuri). Rugaciunea crestina reprezinta modul cel mai simplu si mai sincer de a te adresa lui Dumnezeu. Nu este novoie de tot circul acela care da bine la impresia artistica.

Ce spectacol fratilor, ca mai toti de pe-aici spuneti ca nu pricepeati o iota, va treceau cuvintele pe langa urechi, fix de spectacol va durea pe voi. Daca era asa spectacol sigur ati fi fost atenti si-ati fi stiut toate rugaciunile pe de rost inainte sa plecati pe la alte culte confesiuni si secte. Hai sa fim seriosi, auzim la radio in treacat show de genul Beyoncee si dupa doua repetari stim refrenul, dar la Biserica unde e tot asa, 'spectacol', mergem si stam ca momaile cine stie cat timp si nu ramanem cu nimic, mai si avem nonsalanta sa spunem pe urma "aaah ca mie nu mi-a vorbit nimeni de vietuire curata bineplacuta Domnului". Ba tocmai ca se vorbea dar repet, cine n-are urechi de auzit n-aude. Altii de ce aud si fac ce aud?

Eu daca as ajunge, din vreo intamplare nefasta a fiintei mele, pe la altii, show-neshow as asculta macar, daca nu de altceva, din curiozitate. Adica am pretentia ca Il caut pe Hristos, intru in Biserica Lui, nu aud si nu pricep si nimic si pe urma zic ca nu e acolo, a trebuit sa vina sa ma traga cineva de manecuta sa vad cum e la NP si-acolo, eei, acolo da, era si mi-au picat mie solzii de pe ochi.

Cam interesanti solzii astia.

vasalie 19.04.2010 22:07:21

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 236969)
Daca era asa spectacol sigur ati fi fost atenti si-ati fi stiut toate rugaciunile pe de rost inainte sa plecati pe la alte culte confesiuni si secte.

Rugaciunile nu se invata pe de rost. Nu-i reciti lui Dumnezeu texte invatate. Nu asa ne-a invatat Mantuitorul.

In religiile pagane se obisnuieste sa se recite anumite texte (se mai numesc si mantre). Dumnezeul nostru are nevoie de o rugaciune sincera a inimii, nu de texte repetate.

Ioana-Andreea 19.04.2010 22:19:26

Citat:

Ai o logica formata la supermarket (cred ca esti mai priceputa la shoping - una din pasiunile tale - decat la oameni si credinta).
:24::24::24:
Andrushca,e a doua oara cand cineva se ia de shopping-ul tau!Mare pacat o fi si asta.

Ioana-Andreea 19.04.2010 22:21:51

Citat:

Ma stiu destul de incapatanata. Intai zic "nu" si apoi "da" . Insa citisem in Biblie, nu mai stiam exact pe unde, ca Dumnezeu a vorbit prin prooroci. Deci mi se parea normal sa o mai faca si azi.
In Biblie spune si de prooroci mincinosi.

AndruscaCIM 19.04.2010 22:22:21

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236989)
Rugaciunile nu se invata pe de rost. Nu-i reciti lui Dumnezeu texte invatate. Nu asa ne-a invatat Mantuitorul.

In religiile pagane se obisnuieste sa se recite anumite texte (se mai numesc si mantre). Dumnezeul nostru are nevoie de o rugaciune sincera a inimii, nu de texte repetate.

Deci sa nu ii recitim lui Dumnezeu texte invatate, precum rugaciunea " Tatal Nostru"...asa cum ne-a invatat Mantuitorul?:confused:

AndruscaCIM 19.04.2010 22:26:11

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 236996)
:24:
Andrushca,e a doua oara cand cineva se ia de shopping-ul tau!Mare pacat o fi si asta.

A 2 a oara cand se ia acelasi cineva...se poate sa fie si asa!!?!:confused:

Oricum singurul lucru stabil in toata ecuatia asta ramane...pasiunea mea, shopping-ul (care nu e trecuta in capul listei, ci in coada, dar stii cum e...unii citesc doar prooroci, dar de aia mincinosi nu mai citesc...desi tot in Biblie scrie si asta).:10:

vasalie 19.04.2010 22:34:37

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236999)
Deci sa nu ii recitim lui Dumnezeu texte invatate, precum rugaciunea " Tatal Nostru"...asa cum ne-a invatat Mantuitorul?:confused:

Mantuitorul ne-a aratat "cum sa ne rugam" nu "ce sa ne rugam". Si, daca tot vrei sa-I adresezi lui Dumnezeu rugaciunea "Tatal Nostru", nu trebuie sa o reciti ci sa o spui din inima. Numai ca majoritatea o recita, nestiind ce spun.

Tu, ai curaj sa-i ceri lui Dumnezeu sa-ti ierte greselile la fel cum si tu ierti gresitilor tai? Sau, nici nu stii ca ceri acest lucru?

Ce ai spune daca Dumnezeu iti iarta greselile tot asa cum ierti si tu? Recunosti ca ai fi pierduta? Eu nu am nici o indoiala despre mine (ca as fi pierdut daca Dumnezeu mi-arasculta o astfel derugaciune).

vasalie 19.04.2010 22:40:49

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 237001)
A 2 a oara cand se ia acelasi cineva...se poate sa fie si asa!!?!:confused:

Oricum singurul lucru stabil in toata ecuatia asta ramane...pasiunea mea, shopping-ul (care nu e trecuta in capul listei, ci in coada, dar stii cum e...unii citesc doar prooroci, dar de aia mincinosi nu mai citesc...desi tot in Biblie scrie si asta).:10:

In loc sa te mai smiorcai atata, mai bine incearca sa-ti cizelezi modul de a gandi. Arata ca nu esti doar o precupeata ci un om cu care se poate discuta. Si, daca discutam despre crestinism, ma astept sa vii cu mai multe invataturi crestine (ale Domnului Iisus Hristos, ale Sfintilor Apostoli,ale Sfintilor Parintii).

AndruscaCIM 19.04.2010 23:08:53

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 237004)
Mantuitorul ne-a aratat "cum sa ne rugam" nu "ce sa ne rugam". Si, daca tot vrei sa-I adresezi lui Dumnezeu rugaciunea "Tatal Nostru", nu trebuie sa o reciti ci sa o spui din inima. Numai ca majoritatea o recita, nestiind ce spun.

Tu, ai curaj sa-i ceri lui Dumnezeu sa-ti ierte greselile la fel cum si tu ierti gresitilor tai? Sau, nici nu stii ca ceri acest lucru?

Ce ai spune daca Dumnezeu iti iarta greselile tot asa cum ierti si tu? Recunosti ca ai fi pierduta? Eu nu am nici o indoiala despre mine (ca as fi pierdut daca Dumnezeu mi-arasculta o astfel derugaciune).

Vasalie, zau daca iti pot urmari toate schemele, rasucirile, mersul cu spatele, triplu-tulup-urile, parca ai fi pe gheata, nu alta!

Pana la urma, citim/recitam texte scrise... lui Dumnezeu, asa cum ne-a invatat Mantuitorul, sau nu?

Asta cu rugatul din inima o stiam si eu, insa rugaciunea e si recitata...si e tot text scris, sau spus...pentru ca eu asa am invatat rugaciunea, si compusa de mine nu e in nici un caz!!

danyel 20.04.2010 12:17:02

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236989)

Trecand peste partea ca esti incapabil sa intelegi cultura ortodoxa si frumusetea rugaciunilor sacramentale , da trebuie sa ne rugam din inima lui Dumnezeu dar neavand un saboln s-ar putea tare sa ne rugam unui dumnezeu confectionat de noi si nu celui adevarat
si cuvintele rostite din inima nu trebuie sa fie aiurea si adresarea la fel ca de multe ori atat voi cat si noi ne confectionam un dumnezeu caruia ii cerem si ii impunem fel si fel de lucruri

AndruscaCIM 20.04.2010 12:25:49

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 236969)
Ce spectacol fratilor, ca mai toti de pe-aici spuneti ca nu pricepeati o iota, va treceau cuvintele pe langa urechi, fix de spectacol va durea pe voi. Daca era asa spectacol sigur ati fi fost atenti si-ati fi stiut toate rugaciunile pe de rost inainte sa plecati pe la alte culte confesiuni si secte. Hai sa fim seriosi, auzim la radio in treacat show de genul Beyoncee si dupa doua repetari stim refrenul, dar la Biserica unde e tot asa, 'spectacol', mergem si stam ca momaile cine stie cat timp si nu ramanem cu nimic, mai si avem nonsalanta sa spunem pe urma "aaah ca mie nu mi-a vorbit nimeni de vietuire curata bineplacuta Domnului". Ba tocmai ca se vorbea dar repet, cine n-are urechi de auzit n-aude. Altii de ce aud si fac ce aud?

Eu daca as ajunge, din vreo intamplare nefasta a fiintei mele, pe la altii, show-neshow as asculta macar, daca nu de altceva, din curiozitate. Adica am pretentia ca Il caut pe Hristos, intru in Biserica Lui, nu aud si nu pricep si nimic si pe urma zic ca nu e acolo, a trebuit sa vina sa ma traga cineva de manecuta sa vad cum e la NP si-acolo, eei, acolo da, era si mi-au picat mie solzii de pe ochi.

Cam interesanti solzii astia.

Eu cred ca incep sa inteleg din ce in ce mai mult ceea ce afirma fostii ortodocsi, cautatori de raspunsuri, si de Hristos...cu toata inima!!!:22:

Deci, fostii ortodocsi, acum pocaiti, penticostali...nu prea treceau pe la Biserica, slujbele ii plictiseau, nu intelegeau mai nimic...si chiar nu le placea ideea de Slujba/e.

Buuuun, pana aici totul foarte clar...dar de aici incepe norul de cenusa:

Aceiasi fosti credinciosi ortodocsi, care nici nu prea dadeau pe la Biserica, Biblia nu le-o daduse nimeni in mana ( deci fix ca si cum nu au manifestat niciodata dorinta de a-si achizitiona o Biblie, in cautarea acerba de raspunsuri, si a lui Hristos)...afirma acum, pentru ca noi ortodocsii de pe acest forum...sa intelegem ca ei intelesesera atunci ( cand se plictiseau) ca preotii ortodocsi nu isi fac bine treaba, nu predica bine, nu se ingrijesc de enoriasi, de oameni...si nu raspandesc Cuvantul lui Dumnezeu!!

Oare au aflat ei personal aceasta stare generala de lucruri din Biserica Ortodoxa in care nu intrau, si cand intrau...ori se plictiseau, ori nu intelegeau...sau le-a spus cineva acest lucru, si ei au inghitit doar cumintei, molusca?

AndruscaCIM 20.04.2010 13:29:30

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 236958)
Pe Dumnezeu. Punct.

Si sper sa-ti fie suficient, nu stiu ce intelegi atat de greu.

Nu ca n-ar fi fost si pe la altii, dar acolo L-am vazut eu.

Bun, expresia asta ai tot folosit-o, dar in acelasi timp spui niste lucruri...care denota ca de fapt nu prea Il cautai pe Dumnezeu, si la altii...

Tu esti aceeasi persoana care critica Biserica Ortodoxa, modul cum predica preotii ortodocsi Cuvantul lui Dumnezeu, si ca de fapt nu prea il mai predica, acuzai BO de existenta cersetorilor, betivilor, oamenilor care nu au ce manca...si afirmai ca lumina sare de la un cult la altul, ( in viziunea mea cam asa...fix atunci cand se afirma: " Stoooop, avem un prooroc, a aparut in noaptea asta, si din aceasta dimineata, pentru ca avem un nou prooroc, trebuie sa ne si gandim ce nume sa ii dam acestui cult! E prooroc...fara intrebari, fara raspunsuri!")

Cum critici tu BO acum ( si in baza carei expreriente personale?), cand tu nici macar nu ai intrat in zeci de Biserici, Manastiri, nu ai vorbit si ascultat zeci, sau sute de predici,...cu atentie sporita ( ca un om care cauta, si e atent sa vada ...daca gaseste, sau nu?), nu ai citit carti ortodoxe banuiesc, nu ai facut pelerinaje pe la Manastirile din intreaga Romanie Ortodoxa...

Cati preoti ai ascultat tu, cati ai vazut...in cate perechi de ochi de preoti ortodocsi ai privit, in aceasta cautare a lui Dumnezeu? Cate ai facut din toate acestea...ca sa poti afirma ca ai cautat, si ca sa inteleg si eu ce inseamna aceasta cautare a crestinului insetat de Adevar?

Imi pare rau, dar nu pot intelege decat ca...tu nu nu stii sa cauti, si astfel am dubii serioase in legatura cu substanta a tot ceea ce afirmi tu aici...

De fapt nu inteleg de ce folosesti acest forum, pe post de jurnal..si nici nu te intereseaza ce inteleg ortodocsii din ceea ce spui tu?

Da, stiu ca aceste marturisiri...nu sunt pentru a te descarca de sfintenia pe care o simti, ci pentru a convinge de existenta sfintenie nemarginite din cultul penticostal, ceva ce nu nu ai gasit in BO (in cautarile tale necontenite)....insa cam dai chixl!:60:

Doamne ajuta!

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:02:31.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.