![]() |
Citat:
Pt ca sunt femeie,si nu ma las doborita/doborata de tinutele sexy ale altor participante la slujba,totusi in ultimul timp am descoperit altceva care ma doboara,ma enerveaza si irita la culme in timpul slujbelor:tipetele si plansetul nestavilit al copiiilor!!!! Daca ar intra in biserica cohoarte intregi de fotomodele de la victoria's secret in lenjerie si tot nu mi-ar fugi linistea si calmul sufletesc asa cum se intampla de fiecare data cand am langa mine parinti"moderni"ce-si lasa progeniturile sa faca legea in lumea adultilor. Cred ca este vb despre o ispita,deoarece oriunde ma asez,chiar langa mine isi va gasi locul o mama cu vreo 2-3 copii mici,care in ruptul capului nu si-ar dori sa fie acolo. Si aici,este vb tot despre un egoism feroce si tone de nesimtire:chiar daca copiii nu sunt la varsta intelegerii,ii duc la biserica.Daca nu vor sa stea,nu-i nimic,eu ii suport acasa sa-i mai suporte si altii,in public.Daca ii ignor vreo 2 ore,poate obosesc si tac...Nu conteaza ca le stric si altora slujba,este musai sa-mi aduc copiii la biserica,asa trebuie,asa este norma.Asa-s copiii plang,tipa- toata lumea trebuie sa suporte haosul acesta,este normal,face parte din evolutia unei fiinte umane! Si atunci de ce sa ne mai legam de vestimentatia altora cand manierele unora lasa de dorit??Eu nu cred ca vestimentatia nepotrivita nu te lasa sa asculti slujba,pe cand niste oameni nesimtiti,da!!! |
Citat:
Si la Biserica la mine sunt copii, dar nu fac galagie sunt cumintei. S-a mai intamplat sa vina o mama cu cate un bebe care sa mai planga, sa faca galagie. E intr-adevar deranjant. Una e cand se inampla odata, de doua ori si alta e cand pe aproape toata durata slujbei copilul urla. Teoretic, si in aceste conditii capul nostru ar trebui sa fie la slujba, practic mai greu. Am citit o povestioara, cred ca tot pe acest forum, unde un om, care a ajuns sfant-i-am uitat numele,iertare- vroia sa isi aleaga o Biserica unde sa se duca. Cand intra in prima Biserica, a scos o sorcova cu clopotei si a scuturat-o si oamenii l-au alungat. Si la fel si la urmatoarea si tot asa pana a gasit o Biserica unde toti au ramas atenti la slujba cand a facut galagie cu acei clopotei si la Biserica aceasta a ales sa se duca pe viitor. Nu stiu acum exact cum e la tine si cat de mare e galagia facuta de acei copiii. Ce sa zic, incearca sa rabzi si sa te concentrezi pe slujba. Daca mamele lor nu fac nimic si ii lasa de capul lor nu prea ai ce face. Eventual sa vorbesti cu preotul, dar dupa sa nu iasa urat. Ce sa mai zic de babele care vin si barfesc sau de parfumurile unor doamne care te lasa lata.:)) |
Rezist cu stoicism la parfumuri stridente, cai aici nimeni nu vb in biserica in schimb isi lasa copiii sa se dea si cu capul de pereti cu senitatea celui care nu vede nimic!!
Eu una nu as putea sa stau ca o mamaliga in preajma copiilor,pana si pe cei ai altora ii strunesc,le spun o vorba,ii intreb una-alta ca sa uite de plans,de altfel imi plac copiii;tot la fel imi plac si alte lucruri,dar in biserica venim tocmai pt a ASCULTA. Daca in alte conditii si locuri plansetul copiiilor poate fi ignorat(cu greu...)gen restaurante,magazine,sali de cinema,spitale etc in biserica , in salile de cursuri sau biblioteci este practic imposibil. Tocmai ca nu suntem sfinti sa avem aceea putere,dar chiar si asa in nemernicia noastra de pacatosi ordinari,chiar si asa sa nu avem sansa de a auzi o slujba de la cap la coada?Atunci,ce sa zic...este trist! |
Citat:
personal, nu o cunosc...sa-i dea Domnul sanatate, dar cred ca tinuta dansei nu era deloc potrivita cu toposul sacru al unei biserici...si mai avea si un par lung lasat pe spate si vopsit intr-un fel de gri platine,inspre alb,si ala asa tipator ! |
Citat:
in fusta mini, inca nu am vazut, si sper sa nu vad, dar in pantaloni foarte mulati pe picior,da ,si multe cazuri !!! |
Citat:
Am sa fiu putin off topic cu o parere asemanatoare , despre linistea din biserica . In tirgul in care locuiesc obisnuiesc sa merg consecvent la o biserica a militarilor si mult mai rar la biserica mea de parohie . Ele sunt asezate echidistant de casa mea si la o distanta de 3-400 de metrii intre ele, adica vreu sa zic ca sunt destul de apropiate. In biserica militarilor este atmosfera si rinduiala de minastire : este liniste deplina atit inafara slujbelor cit mai ales in timpul lor, fiecare isi ia un loc in biserica de la venire si nu se mai plimba chiar daca ar mai avea si alte scopuri infara de a da un pomelnic la altar . Si si pe acela il duce singur la usa altarului daca este imbracat cu bun simt si in acord cu ceea ce se intimpla acolo (slujba, bineinteles) si acoperit , daca este femeie. Daca nu este astfel pregatit , exista o persona clar stabilita care ii preia pomelnicul si il duce... sau persona respectiva renunta (daca se simte ofuscata de situatie). Nimeni nu se urca pe solee pt. a saruta icoanele catapetesmei, nici inafara slujbelor si nici in timpul lor. Au pt. inchinare sau prosternare pe cele de la tetrapoade. Lumea nu se trinteste pe jos , in genunchi vreau sa zic, cind le vine fiecaruia si nici gimnastica nu fac in biserica ( serii de inchinaciuni cu diverse ocazii sau momente ,,deosebite") ci cel mult o singura inchinaciune corect facuta. Nimeni nu isi bate pe piept serii de cruci strimbe si pitice aratindu-si ,,evlavia" ci se inchina simplu cu o cruce mare si dreapta, la momentele oportune. Deoarece in tirg este facultate de teologie, la strana cinta cintareti de prima mina insotiti de citiva crestini adulti care au talent si cunostinte despre cintarea psaltica. Asa fiind cintarile, lumea din bisrica nu indrasneste , cit ar fi de ,,emotionati", sa ogeasca sau sa antifoneze strana ! Cu alte cuvinte , se cinta dumnezeieste iar crestinii prezenti traiesc bucuria slujbei in pace , smerenie si liniste. Pe timpul slujbei linistea este deplina , axul central al bisericii este larg liber in permanenta iar oamenii stau in rinduiala si nu gramada. Atunci cind copii mici (pt. ca in biserica sunt adusi multi copii de toate virstele)dau semne de agitatie , in functie de virsta lor (suzeta, ceai, mincare , luare in brate, leganare in brate,) sunt domoliti sau sunt putin scosi afara pina se calmeaza si pt. a nu deranja o biserica intreaga. Cersetorii stau si ei in biserica , deoarece se stie ca milostenie primesc de la oameni , doar cei care au stat la Sf. Liturghie . Dupa terminarea slujbei preotul miruieste , cintaretul imparte anafora iar oamenii parasesc biserica dupa ce au luat si de pe masa de prinoase un coltisor de piine binecuvintata ! Orice greseala pe care o fac oamenii in biserica si nu dau semne de smerenie si de regret ca au gresit , este discutata imediat in predica de catre preot, este aratat in ce consta greseala si este insistat ca ea sa nu se mai repete . Astfel fiind lucrurile , nimeni nu se simte stingherit , ofensat, incomodat, stresat de ceva anume, deranjat ci gusta din plin linistea si tihna slujbelor , cintarile deosebite si toata lucrarea Duhului Sfint. Dar aici s-a ajuns prin 10 ani de truda si combatere neincetata a apucaturilor gresite si a lipsei de bunsimt a mirenilor, prin cultivarea moralei ortodoxe , prin renuntarea la indiferenta si toleranta prost inteleasa si prin contrarea categorica a nesimtirii . Sigur ca si in aceasta biserica vin straini care se comporta conform educatiei lor : unii cauta si apreciaza linistea si ordinea din timpul slujbelor , altii se inrosesc de rusine cind sunt observati pt. neglijentele lor si nu mai vin nici o data (sunt destule biserici fara liniste unde isi gasesc salasul) iar altii chiar se revolta uitind ca sunt oaspeti in casa Tatalui si nu stapini ! In biserica de parohie ... eeeee ! este cu totul altceva . Vesnic in timpul slujbelor este o plimbare continua de oameni care intra , se plimba pe la icoanele catapetesmei sa se inchine , indiferent de momentul slujbei, ca de, ei de aceea au venit la biserica, merg dau pomelnic , isi baga mina in vasul de anafora si incepe sa aleaga cele mai ,,bune" bucati , apoi isi saluta suratele, vecinii si prietenii si ori pleaca acasa multumiti ca au fost la ,,slujba" ori isi aleg un loc linga cineva cunoascut , dupa care incepe sa vorbeasca despre penise cit este de mica, despre fata de la Bucuresti, despre diriginta baiatului , despre barbatu-sau ca este acasa bolnav ... si tot asa pina la Vohodul mare , cind incep sa ii buseasca evlavia si se trintesc pe jos (adica in genunchi , dar nu in genunchi cum este corect , ci fel de fel de ,,in genunchi"), apoi sa ii dubleze pe preotii cintind ,,Iubite-voi Doamne" si sa isi dea drumul la voce la timpul Axionul cintind dupa puterile sale . La sfirsit , femeile nu mai au bun simt sa astepte ca intii sa se miruie barbatii ci folosesc diverse tertipuri lumesti de politete (probabil ca au auzit ca a 11-a porunca data de Dumnezeu lui Moise a fost cea cu politetea) si se intercaleaza printre ei sau inaintea lor producind dezordine si imbrinceli, apoi fac cozi la inchinarea la icoanele catapetesmei neavind treaba ca preotul este prezent si miruieste, baga apoi mina in bolul de anafura si ia 2 miini ca sa-i dea si lui barbata-sau , si vecinii , si la femeia de servici a blocului si sa aibe si ea sa se sature pina saptamina viitoare . Ei, toare acestea fac ca pe timpul slujbelor sa fie un murmur si o miscare continua , plinsete de copii , copii de scoala care isi pierd rabdarea si incep discutii cu parintii (mama, mi-e foame!... mai stam ?; ma dor picioarele, mi-e sete! ce beau eu acum ? vreau la toaleta, vreu prajituri de acolo de pe masa, da-mi doua mai mari ! etc !) batrine surde care astfel fiind vorbesc tare cu altele tot asa de surde, barbati care uimiti fiind de stirile de aseara este musai sa ii spuna prietenului si vecinului sau de alaturi, forfota , zgomot si tensiune imediat dupa binecuvintarea prinoaselor deoarece incepind cu babele toate femeile se reped la prinoase sa ia cite ceva ca sa fie sigure ca apuaca ; daca ar lasa aceasta pina dupa miruire , nu ar mai gasi nimic , nici fata de masa ! Preotii, deoarece aici sunt 3 preoti tineri, le spun oamenilor cum ar trebui sa fie , dar asa mai cu sfiala , fara putere si greutate in cuvint, ca de, daca infrunta lumea combatindu-le apucaturile rele nu mai dau pe la biserica si astfel s-a dus cu bunastarea. Dar si aici tot se gasesc 150-200 de crestini adevarati (adevarati asa cum vi i-am descris) carora le place modul acesta de slujbe si slujire si care pleaca acasa multumiti si impacati ca si in duminica asta au fost in comuniune cu Dumnezeu ! Eu unul , merg la biserica militarilor . Aceasta este pe sufletul meu . NB: Iacata , cit de multe motive de sminteala exista in biserica ! Despre tinuta femeii in biserica eu am discutat deja pe alt fir ... sau poate chiar pe acesta ! |
Sa presupunem ca vine o prostituata in biserica,chiar asa din tura de noapte:fusta cat o bentita,ciorapi de plasa,cizme lungi,in loc de bluza sutien,machiata si parul blond-gri lasat pe spate etc...
Pai oamenii astia nu au nevoie si ei de Dumnezeu??Daca a intrat inseamna ca ceva foarte important s-a intamplat in sufletul ei,nu intri in biserica doar asa sa te afli in treaba!!De ce sa ne oripileze?Eu m-as bucura. |
Citat:
Acum ce le putem face copiilor din Biserica? Daca sunt luati prea tare de oamenii din jur apoi o sa tina minte pe mai tarziu si o sa fie impotriva bisericii-depinde,cazuri si cazuri-. Da Yasmina. Dar daca aceiasi persoana vine de mai multe ori imbracata necuviincios, este deja rea vointa si nesmintire. Una e cand vii odata, hai de doua ori..apoi sa vie cum trebuie. Bine ar fi sa existe un afis in fiecare Biserica unde sa scrie cu litere mari regulile Bisericii, sa stie lumea. Eu nu suport parfumul tare, mi se face greata. Acum ce sa facem, suportam si incercam sa luam ce-i mai bun. |
Citat:
|
Citat:
Deci se poate si mai rau...Ce sa mai zic?Trebuie sa recunosc ca in afara copiiilor,pe care parintii tineri ii aduleaza,drept urmare ii lasa sa se suie si in capul lor(la propriu) randuiala si bunele maniere sunt prezente in biserica. Desi fiecare se cunoaste cu fiecare,nimeni nu vb cu vecinul lui ci doar daca a pierdut sirul cantarilor printr-un limbaj al semnelor iti da de inteles ca a pierdut pagina iar tu ii arati unde se afla. Toti isi iau un loc de la inceput si nu se muta nici in cazul in care copiii bat din picioare chiar in tamplele lor(cu exceptia mea-eu ma mut cand haosul copilaresc atinge apogeul). Icoanele se saruta inainte de slujba sau dupa slujba;anafura este disponibila la sfarsitul slujbei,dupa binecuvantare,iar preotul intinde mana si-ti da 1 bucata;daca vrei si pt altcineva trebuie sa-i comunici-eu nu cer alta bucata ci o impart pe a mea in doua. Sunet de telefon nu auzi,caci toti le inchid inainte de a se aseza sau inca de pe hol. Exista un singur moment cand toata lumea se roaga in genunchi stand corect,decent cu genunchii pe o bara nu asa cu fundul in sus sau pe vine cum am tot vazut pe acasa. Nu am vazut pe nimeni sa vina doar pt o perioada nelimitata de timp,iar apoi sa plece.Chiar daca vin mai tarziu de inceperea slujbei,toti asteapta finalul. La binecuvantare te duci in ordinea in care te-ai asezat,nu conteaza sexul;nici nu se aseaza femeile separat de barbati,iar de obicei barbati dau intaietate femeilor chiar daca este randul lor. Dupa aia este loc destul de socializare,exista coffee hour,cafea si diverse gustari sponsorizate de membrii bisericii,pe rand in fiecare saptamana. Acestia sunt ortodocsi greci si americani. |
Citat:
Nu am inteles insa cum pot ispiti barbatii in biserica , dar daca sora respectiva o zice , inseamna ca asa o fi ! |
Citat:
Aveti dreptate,se pare ca oriunde si in orice conditii o ispita va iesi la suprafata. Am sa-mi pun niste bomboane si fructe in geanta,poate voi imbuna copiii. |
Citat:
Sa stii ca si eu am vazut barbati cu blugi mai stramti, de le scoate in evidenta partea dorsala. Sau care se mai dau cu parfum.:29: Sau in pantaloni pana la genunchi. Si daca mai stam si amestecati, barbati cu femei...pf. Nu stiu de ce se crede ca femeia nu se poate ispiti absolut deloc. ;)) Mie mi se par unele motive de "ispita" sustinute de barbati aberante, in sensul ca nu le inteleg. In sfarsit. Yasmina. Si la noi stam amestecati si personal ma enerveaza chestia asta. Eu eram obisnuita de acasa cu stanga femeile, dreapta barbatii. Si bancile in stil catolic iarasi ma enerveaza. Ei, amu asta e. Ca veni vorba de ars, si mie mi-a luat foc geaca odata de la lumanare, cand stateam sa ma impartasesc. Eram mai mica,clasa I. Destul de aiurea. |
Citat:
toti stau in banci cuminti,nu se pot misca liberi prin biserica cum ar vrea ei;este mai multa ordine asa,decat cu obisnuita gramada in care cei care vin dinainte sunt imbranciti pe la spate de cei care intra sau isi cauta un loc.Asa locurile sunt batute in cuie. Apoi barbatii stau cu femeile deoarece fac parte dintr-un cuplu,doar se spune ca si la judecata se vor prezenta cu jumatatea sa,asa ca de ce in biserica sa stea astfel? Insa persoanele care vin singure isi pot alege un loc cum le convine,daca sunt doamne normal ca vor cauta sa stea langa alte doamne singure,tot asa si barbatii. |
Citat:
Ba da , si femeile se pot ispiti ... unele mai usor , altele mai greu si altele mai deloc. Dar , prin firea lor, prin natura lor diferita de a barbatilor , rezistenta in fata ispitirii ca si usurinta declansarii mecanismelor de a se lasa ispitita este mult mai buna iar mecanismele sunt mult mai stabile , mai bine controlate , mai inertiale, mai lente . Discutia ar putea fi continuata pe baze afectiv-stiintifice si ar putea fi interesanta dar nu pt. un forum ortodox . Pt. nivelul nostru de aici este suficient ca reactualizam aceasta diferenta bine stiuta de ambele sexe. Chiar se spune ca o femeie se lasa ispitita doar atunci cind vrea ea (pt. femeie un rol insemnat in decalnsarea ispitirii il are aspectul circumstantial al faptei) fata de barbat care este lovit de ispita . La ea este vorba de a accepta , la barbat de a lupta ... cu ispita ! Cam asa... |
Citat:
Banci,scaune. La biserica unde merg eu, desi sunt banci, tot in picioare se sta. Numai cand se face pomenirea viilor si a mortilor se sta jos si la predica. In rest, sus in picioare. Aia cu imbrancitul tine de bun simt pana la urma. Asa sunt oamenii, n-ai ce sa le faci. |
Cele 14 reguli pentru mergerea la biserica
Fratilor, trebuie sa stiti ca un crestin care merge la biserica are 14 reguli canonice de buna cuviinta, daca vrea sa-l foloseasca sfanta biserica. Daca nu le implineste, se duce la biserica spre osanda.
Am sa va spun regulile de buna cuviinta pentru un crestin care merge la sfanta biserica. Daca vreti sa fiti fii cu adevarat ai Bisericii lui Hristos celei dreptmaritoare, care ne naste pe noi prin apa si prin Duh la Botez, de aproape 2000 de ani, in Biserica lui Hristos, care este stalp si intarire a adevarului, sa stiti regulile de mergere la biserica, dupa cum urmeaza : 1. Prima conditie canonica pentru a merge la Sfanta Biserica este sa te ierti cu toti. Daca merge mama la biserica, sau tata, sa zica : " Iertati-ma, mai baieti ! Iarta-ma, sotie !" 2. A doua conditie canonica. Cand mergi la Biserica sa duci un mic dar din casa ta. Macar o lumanarica, macar un banut, o prescura, un pahar de vin, ce poti. Ca prin acel mic dar pe care-l duci tu la biserica se binecuvinteaza toata averea ta, caci il dai jertfa lui Dumnezeu. 3. A treia conditie canonica. La biserica este bine sa mergi mai de dimineata, ca sa poti apuca Evanghelia Invierii de dimineata si Slavoslovia. Si totodata daca te duci mai devreme, te poti inchina linistit, nu-i lume multa la biserica, te duci la locul tau fara sa deranjezi slujba. 4. A patra conditie canonica. Totdeauna barbatii in biserica trebuie sa stea in partea dreapta, iar femeile in partea stanga. Si in ordinea aceasta trebuie sa stea in biserica : barbatii batrani in frunte, cei mai putin carunti la spate, cei mai tineri in spatele lor, flacaii si baietii tot asa. La fel si femeile. Iar intre barbati si femei, sa lasati o carare in biserica, ca sa mearga cine vine sa se inchine si sa duca darul la Sfantul Altar. 5. A cincea conditie canonica este sa nu vorbiti in biserica, ca este mare pacat. Daca este mare nevoie sa vorbesti, vorbeste in soapta sau prin semne. 6. A sasea conditie canonica. Daca mergi la biserica, sa nu iesi pana nu se termina slujba. Numai, Doamne fereste, daca esti bolnav, sau daca patesti ceva. Dar altfel sa nu iesi, ca, daca iesi inainte de terminarea Liturghiei, esti asemenea cu Iuda, care a iesit de la Cina de Taina, unde erau la masa Mantuitorul cu Apostolii si s-a dus si L-a vandut pe Hristos. Asa arata Sfantul Ioan Gura de Aur. 7. A saptea conditie canonica pentru cei ce merg la biserica. Cand va inchinati la sfintele icoane, sa nu sarutati sfintii pe fata , ca-i pacat. Nu-i voie. Daca sfantul este pictat in picioare, ii saruti picioarele, daca este pictat pe jumatate, il saruti la partea de jos. |
8. A opta conditie canonica. Sa stiti ca dupa ce da preotul binecuvantare de Sfanta Liturghie, nimeni nu mai are voie sa se inchine la icoane in biserica sau sa mai duca daruri la altar, ca este mare pacat.
Cand auzi ca zice preotul : " Binecuvantata este Imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor ", este gata ! De atunci fiecare sta la locul lui linistit, nu se mai duce sa se inchine. Chiar de-ai venit cu un dar in biserica, cu lumanare si cu prescura, le dai la urma. Ca din timpul acela preotul intra in Sfanta Liturghie si nu mai are timp sa ia darul. Ca daca te duci si el se opreste de la Liturghie, ii raman o multime de rugaciuni si are pacat. Deci darurile se dau la biserica pana se da binecuvantarea de Liturghie. De atunci inainte nu mai este voie nici sa te inchini la icoane, pentru ca ii tulburi pe cei care vor sa asculte Sfanta Liturghie. 9. A noua conditie canonica. Crestinii trebuie sa stea in genunchi cand se sfintesc preacuratele daruri, cand se canta : " Pe Tine Te laudam, pe Tine bine Te cuvantam... !" Altii stau in genunchi si la Evanghelie. Nu-i o greseala. La Axionul Maicii Domnului si la Tatal nostru, atunci se sta. Si dupa ce se canta Tatal nostru se face sarutarea pacii. Asa se facea inainte. Acum in unele biserici s-a uitat. Cei ce au dezlegare si vor sa se impartaseasca cu Preacuratele Taine, trebuie sa-si ceara iertare de la toti, de la cei mai batrani pana la cei mai tineri. Daca sunt barbati, se duc la cei mai batrani oameni din frunte. si de la care au avut vreo suparare, Doamne fereste, sa ceara iertare : " Iarta-ma, frate ! Iarta-ma, cumetre sau vecine !" La fel si femeile sa se duca la cele mai batrane si sa ia iertare, sa le sarute mana, iar acelea sa le sarute pe frunte. Aceasta randuiala se face inainte de a merge la Sfanta Impartasanie. Si apoi iei o lumanarica aprinsa si la iconostas o dai in mana paraclisierului; nu mergi cu ea inaintea preotului, in fata Sfantului Potir. Pentru ca in fata Sfantului Potir, cand mergeti, nu aveti voie sa fiti cu lumanarea aprinsa, nici sa mai faceti Sfanta Cruce, ca-i mare primejdie. Multi, facand cruce, s-a intamplat ca au lovit Sfantul Potir, pe preot, si au varsat Sfintele. S-a intamplat in multe biserici. Eu am patit-o. A venit unul de la Sasca Mare la impartasanie; eram staret la Manastirea Slatina, si m-a lovit peste Sfantul Potir si, daca nu-l tineam, il zvarlea in mijlocul bisericii. Aveam Sfintele in el. Si tot mi-a varsat cele noua cete ingeresti. Trei au cazut din acelea. Am avut de facut canon si randuiala. Un baietan cand si-a facut cruce, a dat peste Sfantul Potir. Si daca nu-l tineam strans mi-l varsa tot si nu mai puteam sa fiu preot din cauza asta . A incremenit si el. Si doar le-am spus, ca erau sute de oameni cu lumanari aprinse : " Nu mai faceti cruce cand ajungeti in fata Sfantului Potir, si lumanarile lasati-le colo la iconostas !" Cand mergi in fata Sfantului Potir pui mainile crucis pe piept. Si atunci preotul ia cu lingurita Preasfintele si Preacuratele Taine si ti le da sa ie mananci. 10. A zecea conditie canonica. Dupa ce-ai primit Preacuratele Taine ale lui Iisus Hristos, treci la usa diaconeasca, ca acolo sa-ti dea anafora si un paharut de vin. Apoi treceti la strana sau in pridvor, sa va cititi molitfele sau rugaciunea de multumire dupa Sfanta Impartasanie. Trebuie sa stiti ca nimeni nu are voie sa se impartaseasca daca nu si-a citit rugaciunile de impartasire ( molitfele ). Apoi, cele de multumire. Cel ce s-a impartasit, nu mai are voie sa sarute mana preotului. Pana nu stai la masa nu mai ai voie sa saruti nici sfintele icoane, nimic, ca ai primit pe Hristos atunci. Dupa masa poti sa saruti mana si sfintele icoane. Dupa impartasanie n-ai voie sa scuipi trei zile si trei nopti. Asa-i dupa randuiala canonica. Dar macar pana a doua zi, macar 24 de ore sa tineti minte. Dar, trei zile arata cartea. Asa este dupa Sfanta Impartasanie. Cei casatoriti, care vor sa se impartaseasca cu Preacuratele Taine, trebuie sa pazeasca curatia in familie, macar trei zile, iar dupa ce s-au impartasit sa tina macar doua zile. Iar in posturi, trebuie sa traiasca toate zilele in curatie. 11. A unsprezecea conditie canonica. Cel ce a venit la biserica dintr-o familie, se cheama apostolul familiei. El trebuie sa ia sfanta anafora pentru toti cei de acasa. Cei de acasa n-au voie, Doamne fereste, in Duminici si sarbatori, sa manance ceva, pana nu vine cel de la sfanta biserica, sa le aduca sfanta anafora, sa se impartaseasca cu sfanta anafora in locul Preacuratelor Taine. Ca sfanta anafora pe greceste se cheama antidoron, adica contra chip, tine locul Preacuratelor Taine pentru cei ce nu pot sa se impartaseasca. Duminica si in sarbatori, in timpul Sfintei Liturghii, n-ai voie sa faci mancare, ca este mare pacat. Fa mancarea de sambata seara si pune-o undeva la rece, ca aveti acum frigidere, si o incalzesti cand veniti de la biserica. In caz de mare nevoie, dupa ce iesi de la Sfanta Liturghie, ai voie sa faci mancare. Dar in timpul Sfintei Liturghii, cand preotul leaga cerul cu pamantul si scoate particele pentru milioane de suflete, tu sa nu te apuci atunci sa faci mancare, ca-i mare pacat ! Asa a fost la stramosii nostri. Intrebati batranii. ca asa tineau inainte ! Nu se facea mancare Duminica. Este mare pacat. Nu-i voie sa faci focul si sa faci mancare cand preotul face dumnezeiasca Liturghie pentru atatea milioane de crestini, unde mijloceste iertarea atator suflete, si pentru cei din iad si pentru cei din ceruri si pentru cei de pe pamant. 12. A douasprezecea conditie canonica. Cel ce a fost la sfanta biserica, cand a zis preotul : " Cu pace sa iesim ! Intru numele Domnului" si a facut otpustul, adica sfarsitul Liturghiei, face trei inchinaciuni in mijlocul bisericii si merge acasa. De la biserica sa nu se opreasca pana la usa lui. Nu cumva sa-l duca diavolul de la biserica la crasma sau la joc, ca atunci e vai de el. A inceput cu Dumnezeu si termina cu diavolul. Ca asa face vrajmasul : " Da, oare sa ma duc pe la cutare cumatru; dar, sa ma duc pana la cutare; dar, sa merg oleaca la crasma ". Bucuria diavolului ca te-a scos din raiul lui Dumnezeu si te duce in iad, caci crasma este gura iadului. Asa o numesc toti Sfintii Parinti. Dracul, cand ai intrat in crasma iti bate trei cuie. Primul cui, cand ai pus piciorul pe pragul crasmii; al doilea, cand ai stat pe scaun la masa, in crasma; si al treilea, cand ai luat primul pahar. Pe urma esti al lui; te tine el acolo, nu scapi degraba. Ti-a batut trei cuie. Deci, de la usa bisericii du-te direct acasa ! 13. A treisprezecea conditie canonica. Cand mergi acasa, zi o rugaciune la sfintele icoane si cand toti stau la masa, tu sa le povestesti ce ti-a ramas si tie in cap de la biserica. " Uite, a fost Apostolul cutare, Evanghelia cutare; preotul a tinut predica cutare; uite asa a cantat dascalul, asa frumos a fost !", ca sa auda si cei ce n-au putut merge la biserica, din motive binecuvantate. 14. A paisprezecea conditie canonica. Dupa ce ai stat si tu la masa, sa te odihnesti doua ore. Apoi trebuie sa te duci in Duminici si sarbatori sa faci vizite si sa cercetezi pe cei bolnavi si saraci. Daca stii un batran bolnav sau o femeie bolnava sau un copil, sau cineva care zace de multi ani, du-te si-l cerceteaza, ca auzi ce spune Hristos in ziua Judecatii : Bolnav am fost si nu m-ati cercetat (Matei 25, 36). Daca nu poti duce un dar cat de mic la cel bolnav, du-te si-i spune un cuvant de mangaiere : " Rabda, frate ! Roaga-te lui Dumnezeu ca te iubeste ! Dumnezeu, pe care-L iubeste, il cearta. Si daca ai sa rabzi in lumea asta, n-ai sa mai rabzi dincolo. Asa a rabdat Iov, asa a rabdat Lazar !" Deci regula a paisprezecea este sa cercetam pe batrani si pe cei bolnavi in Duminici si sarbatori. Acestea sunt pe scurt cele paisprezece reguli de buna cuviinta pentru crestinii care merg la sfanta biserica in Duminici si in sarbatori. Pr.Cleopa Ilie Orice preot stie regulile astea, caci nu sunt de azi,ieri. |
Citat:
Daca vrei sa-i "imbunezi".. hartie si creioane colorate- cu asta-l tineam cuminte pe cel mic cand era f mic. Daca vrei sa le dai dulciuri, mai bine dupa slujba. Pe mine ma deranjeaza in mod particular ca ai mei sa primeasca bomboane tari (sau caramele!). Cel mai sigure sunt acadelele pe bat, nu le aluneca accidental pe gat. |
Multumesc anna21,am uitat de creioane colorate.
Data viitoare insa... Trebuie sa fac ceva, deoarece pe americani ii doare in cot in timp ce pe mine ma doare capul...Ei,exagerez si eu :) |
Citat:
Si eu am avut o perioada in adolescenta in care nu concepeam sa ma imbrac decat la moda, provocator sau nu, acest aspect nu ma interesa. Tarziu mi-am dat seama ca eram de fapt produsul televizorului, asemenea tinerilor de varsta mea. Eram imbracati toti la fel, ca intr-o uniforma. Duhul lumii acesteia isi pune amprenta asupra noastra si ne ghideaza cum sa ne imbracam, cum sa gandim, cum sa fim in ansamblu si nu ne lasa sa fim altfel nici macar in biserica. |
HRISTOS A ÎNVIAT!
Ținuta femeii în biserică ... și nu numai ... trebuie să fie una decentă. Ce înțeleg prin ținută decentă? Nici sexi, nici vulgar, nici femeia obligatoriu in fustă, fusta cel puțin până la genunchi, cu batic pe cap și toate cele. Simplu. Cât mai simplu pentru că nu prin îmbrăcăminte îți arăți credința față de Dumnezeu. Dumnezeu ne cunoaște pe fiecare și știe câtă credință avem noi, fiecare-n parte, in El. Trebuie știut că la biserică mergem să ne reculegem, sa ne rugăm lui Dumnezeu, să îi mulțumim pentru tot ceea ce ne dă, pentru ajutor și sprijin...fiecare știe de ce merge la biserică, de ce se roagă. La biserică nu mergem ca să criticăm pe unii și pe alții cum se îmbracă, cum arată, ce fac, cum se roagă. Noi, în primul rând, trebuie să ne învățăm pe noi cum să ne îmbrăcăm și cum să ne comportăm într-o biserică și abia apoi pe cei din jurul nostru. E o părere.!!! |
Citat:
Dar daca preotul spune sa venim in fuste pana dupa genunchi si cu capul acoperit atunci nu inteleg de ce sa nu ascultam. |
Citat:
Da, sunt zone unde preotul își impune părerea și spune credincioșilor cum să vină îmbrăcați, însă ... rămân la părerea mea: decent! |
Uneori constiinta nu-ti dicteaza nimic :)
|
Citat:
Daca ar fi sa tinem cont de constiintele si de parerile personale ale fiecaruia ar iesi asa o harababura...... |
Citat:
Da, sunt si biserici, manastiri unde este afisat la intrare cum trebuie sa fie tinuta celui care trece pragul acelui lacas. Dar scrie...tinuta decenta ... si atunci ... nu ajungem la constiinta??? Si ... chiar conteaza tinuta femeii in biserica? Conteaza acel cap acoperit? Acea fusta lunga dinjos de genunchi? Nu spun ca sa se mearga in fuste scurte si cu o imbracaminte iesita din normal. Ce conteaza mai mult: tinuta femeii sau ce are in suflet, ce simte? Nu e mai importanta credinta in Bunul Dumnezeu si ceea ce simtim cu adevarat decat ... tinuta??? In fata lui Dumnezeu toti suntem egali, ne priveste la fel pe toti, indiferent de cum aratam - la exterior ma refer. E doar o parere ... Nu ma judecati prea aspru ... :) |
Citat:
O punere a problemei asemănătoare am întâlnit-o atunci când vine vorba despre forma credinței (adică ritualuri) versus fondul credinței. Dar e o punere a problemei, după părerea mea (nu mi-o luați în nume de rău) pur și simplu sucită. Pentru mine, fond și formă sunt în deplină unitate. Faptul, indiscutabil, că există un primat al fondului, în cazul topicului acesta un primat a "ceea ce are în suflet" versus "ținuta afișată" nu înseamnă că forma ("ținuta afișată") nu ar conta, ci că a doua urmează primeia așa cum coada unui zmeu urmează zmeul însuși. Atunci când zmeul este sus în zbor, aproape de Cer, atunci în acord cu această situare se află și coada lui. Cei care au urcat mai mult pe drumul spiritual, bărbați și femei, putem fi siguri că vor avea o ținută adecvată. Iar cei care au o ținută neadecvată sunt cei care fie nu sunt ei înșiși bine poziționați pe drumul urcușului pe Munte, fie au făcut abia primii pași și încă nu au auzit limpede răspunsul lui Dumnezeu la credința și rugăciunile din inima lor: când îl vor auzi, atunci se vor îmbrăca nu așa cum le place lor, ci așa cum Îi place Lui. Eu nu cred că Maica Domnului, dacă ar fi printre noi astăzi, ar purta minijup. Nici nu cred că s-ar afișa sâmbătă la sinagogă la buricul gol, eventual având un tatuaj sub el: "God inside!". Mai degrabă îmi închipui că ar veni îmbrăcată nu cu același stil din icoane, dar cu aceeași decență. Probabil că ar veni cu fustă: greu de spus dacă midi sau maxi, dar în niciun caz cu coapsele la vedere. Capul i-ar fi acoperit cu o pălărioară. Așa îmi imaginez, dar pesemne că imaginația nu îmi e suficient de luxuriantă (sau luxurioasă, nu știu). |
Citat:
Citat:
|
Nu am spus ca sunt pro sau contra tinutei femeii in biserica. Important este ce simte fiecare-n suflet, cum intra in biserica.
Am fost si sunt adepta decenței..si asta am si spus...o tinuta decenta. |
Citat:
|
tinuta femeii in biserica....
Hristos a inviat!!!! acest subiect este destul de controversat,l-am urmarit mereu si poate am avut reactii inversunate (si sigur am avut),ptr.ca stiu cum gandeam acum 2 ani si cum gandesc acum decand vorba d-lui Mihnea,am mai inaintat putin pe "cale"....si mai ales decand mi-a cazut in mana cartea lui Florin Stuparu..."un barbat si o femeie de la facerea lumii si pana la sfarsitul veacului"...parca asa se numeste ....o recomand cu caldura tuturor celor care vor sa afle care e rostul nostru pe acest pamant.......mi-a schimbat modul anterior de gandire, in asa fel ,incat acum consider ca si acea "palariuta",pe care de altfel o "am inca in dotare"....nu-si mai are rostul pe crestetul meu ,mai ales in Sfanta Biserica .....mult mai corect este o esarfa,care sa acopere crestetul unei femei...iar cu imbracamintea e si mai complicat.....acei pantalonasi de tot felul si culorile mai stramti,sau mai largi ..etc...chiar nu-si au rostul pe corpul femeii(indiferent de ce comentarii vor fi ulterior)..."pantalonul" face parte cu precadere din vestimentatia barbatului,iar noi urmasele Evei ,nu ar trebui sa vrem a lua locul care i se cuvine barbatului ,in viata noastra.......din pacate in zilele noastre se cam intampla acest lucru si e f.f.f. grav......cititi si veti vedea ,de ce ......
|
Citat:
Cei care s-au sfintit au lepadat lumea,lumescul si grija aspectului fizic.De ce oare sunt ei zugraviti in icoane purtand straie simple,ample,lungi ?De ce nu arata ca niste oameni moderni? |
Citat:
sau poate n-au fost la biserica pentru ca parintii lor au avut "bun simt" si nu i-au dus ca sa nu deranjeze slujba... |
Citat:
Astazi, cu voia lui Dumnezeu am fost la harmul unei frumoase manastiri si s-a tinut afara, intr-un decor bincuvantat de Dumnezeu. Ei, in tot acest decor, ceva iesea foarte prost in evidenta, precum magarul intre oi. Un individ la vreo 60 de ani cu o palarie a la JR, peste parul grizonat. Era singurul barbat acoperit, din intreaga multime. Pacat ca nu i-am facut o poza sa v-o arat... Mai sunt si barbati care smintesc, nu numai femeile... |
http://deveghepatriei.wordpress.com/...acov-tsalikis/
„La Sfintele Mănăstiri și la Sfintele Biserici închinătorii trebuie să vină cu modestie și cu bună cuviință. Într-o zi a venit la noi un tînăr student, doctor în agricultură, ca să viziteze mănăstirea. Purta cămașă cu mînecă scurtă. în curtea Sfintei Mănăstiri era o femeie demonizată care îndată s-a repezit și l-a apucat pe tînăr de braț. îl strîngea cu o putere ieșită din comun și-i zicea: «Bre, tu ateule, care nu crezi în nimic, vrei să scrii rețete să vindeci lumea! Cum mi-ai venit aici cu cămașă cu mînecă scurtă?». Cu multă greutate am reușit să-l smulgem din mîinile demonizatei. Sărmanul de el, a plecat înspăimîntat”. |
http://www.razbointrucuvant.ro/2009/...tie/#more-4339
Maica Nila: ""Cu multă durere vorbea maica despre femeile și fetele care umblă în pantaloni: - Nu este permis femeilor să îmbrace haine bărbătești, și bărbaților – femeiești. Pentru aceasta vor da răspuns înaintea Domnului. Singure nu purtați și pe celelalte opriți-le. Trebuie să știți că femeile care poartă pantaloni, în războiul viitor, vor fi recrutate în armată și puține se vor întoarce vii. In timp ce maica pronunța aceste cuvinte, o femeie dintre cele prezente s-a gândit: „Ce este rău în faptul că eu lucrez în grădină fiind îmbrăcată în pantaloni, doar așa-i mult mai comod?“. Maica imediat a reacționat la acest cuget: - Și tu în grădină umbli în pantaloni, nu face aceasta, vei răspunde în mod deosebit."" |
Citat:
Unul este alb , altul negru, altul tras de ochi, unul este bogat , altul sarac, unul frumos , altul urit , unul destept, altul prost ... si tot asa, nici macar in sanse nu suntem toti egali . Citi oameni , tot atitea diferente si omenirea este menita sa fie astfel de diferita inca de la creatie. Ba mai mult , intreg universul contine diferente din aparenta si pina in miezul adinc al sau ! Nici la judecata de obste nu vom fi judecati dupa aceleasi legi . Cei ce au cunoascut crestinismul, asanumitii ,,cei de-a dreapta Tatalui", vor fi judecati dupa legea dragostei a lui Hristos . Cei ce nu au cunoascut crestinismul (chiar daca se va ajunge la stadiul in care in intreaga lume se va propovadui ortodoxia , totusi aderarea sau nu la ea este ceva optional) adica asanumitii ,,cei de-a stinga Tatalui , vor fi judecati dupa legea morala naturala. Fiecare om este un unicat , cu un rost , cu un debut si o finalitate diferita de a altuia , o entitate stricta si precisa, o persoana unica si irepetabila iar punctul terminus al fiecaruia depinde de ceea ce a facut in viata. Chiar daca raiul este un loc unic, adica locul unde vor ajunge multi (adica multi vor avea un final la fel, identic, egal !), totusi si acolo este multa diferenta deoarece locurile la care vor ajunge fiecare difera mult intre ele : ,,... in casa Tatalui Meu , multe locasuri sunt ! " Si atunci , pun intrebarea : de unde aceste idei de egalitate ? De la Comuna din Paris ori poate si mai devreme , de la Revolutia Franceza ? In fata lui Dumnezeu suntem judecati dupa rostul fiecaruia (starea) in care am trait si a trebuit sa ne mintuim : tatal dupa legile tatilor si nu ale mamelor, a medicilor dupa legile lor si nu dupa ale avocatilor , s.a.m.d. De acuzat vom fi acuzati si de faptele facute dar mai ales de ceea ce puteam si a trebuit sa facem si nu am facut . Nici macar la Dumnezeu nu exista egalitate ! Exista insa altceva care se imparte tuturor in mod egal : sfintele si de viata facatoarele taine, doctoria vietii si a nemuririi , in care este dragostea netarmurita a lui Hristos , Duhul Sfint impartasit in mod egal tuturor in sfintul botez si mirungere. Adica , inafara de dragostea nemasurata a lui Dumnezeu , egal impartita tuturor, sunt si sfintele taine ale bisericii dreptmaritoare necesare mintuirii. Dar de modul cum primim si lucram cu harul lui Dumnezeu depinde toata sansa noastra de mintuire , locul final in care ajungem, chiar daca venim pe lume diferit si diferiti . |
Citat:
Altminteri riscai sa fi pusa la zid cu toata argumentatia ta monahala ! Sau poate ca tocmai din contra ei. |
Citat:
S-apoi n-ar fi prima oara si nici ultima! :4: |
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:31:22. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.