![]() |
Citat:
|
Citat:
Cristi, pacate facem cu totii, insa nu toate opresc de la cea mai imporanta Taina lasata de Hristos. Si presupun ca tu nu comiti pacatele de moare mentionate de Sfantul Nicolae Cabasila. Si nu uita: ascultarea este buna numai si numai avand baza in Sfintele Scripturi si Sfanta Traditie. La proba contrarie - alt duhovnic! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Fumatul mi se pare o slabiciune omeneasca benigna, personal. Sigur, daca nu ajungi sa fumezi foarte mult, sa dai bani pe tigari cand nu ai pt familie, si sa te imbolnavesti. Atunci este patima. Dar sa fumezi moderat, nu mi se pare, personal, o patima asa de grava. Daca e pe asa, si bautul cafelei a pacat, ca este o mica dependenta omeneasca. Sau orice tabiet - sa manaci aia si nu aia la micul dejun, sa bei ceai din ala si nu din ala, paine prajita bine si nu slab etc. Sigur, acum se stie ca fumatul este nociv pt sanatate, asta ar fi un argument. Dar si stresul este nociv. Daca cineva are o viata profesionala si familiala trepidanta (nu stiu cati copii, serviciu greu in care isi face datoria, probleme financiare, decese in familie), asta este un factor de stres major care este, statistic vorbind, cel putin tot atat de cancerigen ca si fumatul, ba chiar si mai si (exista statistici oficiale). Dar pe cine ai vazut tu sa opreasca un um ducand o astfel de viata de la impratasanie, ca isi distruge sanatatea? Sigur, nu te obliga nimeni sa fumezi. Dar unii fumeaza tocmai pentru a se destresa. Poate lor le face mai bine o tigara pt sanatate decat sa stea mereu in tensiune nervoasa. Dar ne indepartam de la subiect. |
Citat:
Doamne ajuta si pofta buna! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
edit ..am sters si :),nu mai folosesc emotioane .gata. |
Sa nu ne indepartam, sa recapitulam
Conform canoanelor, pentru impartasit trebuie urmatoarea pregatire:
1. post alimentar - in perioada de post 1 saptamana cel putin, in rest 3 zile, plus miercuri si vineri (si luni ?). Nu stiu de ce spunea cineva aici ca postul din cele 2-3 zile din saptamana este aleatoriu. Macar cand vrei sa te impartasesti trebuie sa-l tii. Trebuie ajunat sambata. Exact n-am inteles notiunea. Ce fel ai voie sa mananci sambata? Si da, de la ora 12 in sus nu mai ai voie nimic. Am inteles ca si duminica dupa slujba trebuie sa tii post in mod normal. Deci raman marti si joi sa mananci normal. Nu stiu luni. Am inteles ca numai la manastiri se tine lunea post. 2. abstinenta trupeasca - sambata, duminica (dupa slujba), miercuri, vineri si la fel cu semn de intrebare luni. Este de fapt regula normala pentru cei casatoriti, dupa scriu monahii si canoanele. Ramane deci: marti si joi. 3. pregatire sufleteasca: rugaciune, linistire suflet, impacare, iertare etc. 4. spovedanie 5. La astea se adauga: iubire de aproape (fapte de milostenie), mers regulat la biserica. Daca in timpul saptamanii mai sunt liturghii (sarbatori) 1-2, postul de orice fel se intinde pe toate cele 7 zile. Concluzia este: ca sa ne impartasim mereu trebuie fie sa ne dea parintele dezlegare de toate, fie sa traim la manastire. Acum exista si exceptii: oameni care sunt oricum vegetarieni hotarati, altii care nu sunt casatoriti si nu au relatii trupesti (in lume). Preotii (ca s-a pus intrebarea): scrie ca ei trebuie sa se impartaseasca la fiecare liturghie si trebuie sa fie pregatiti pentru asta (post alimentar si de la sotie, spovedit). Cum se realizeaza asta, nu stiu. Trebuie sa aibe duhovnic langa ei mereu, iar de sotie nu mai vorbesc. Problema cu pacatele: - nici eu nu consider fumatul pacat care sa impiedice impartasitul. Fani a explicat f.bine. Nu sunt fumatoare, urasc fumatul si ma deranjeaza fumul. Totusi nu vad in fumat un pacat in sensul definitiei teologice. Il pun cam pe aceeasi treapta cu baticul la femei, sau cu sapunul parfumat. Sigur partea cu efectul nociv asupra sanatatii ramane. Dar vorba unora: ar trebui asa opriti de la impartasit si cei care beau cafea, sau mananca ciocolata, sau mai stiu eu. - m-a socat citatul din Nicolae Cabasila, cu pacatele de moarte. Mania pacat de moarte? Dar este cineva care nu se enerveaza, nu se supara niciodata in viata asta nebuna. Ma iertati ca spun, dar asa un om s-ar chema "nesimtit". Ah, da, la manastire se poate. Dar si acolo sunt certuri, oho! Am acum in fata carticica mea veche cu rugaciuni si povete. Scrie acolo despre porunci, pacate si fapte de milostenie (trupesti si sufletesti). Exista acolo mai multe grupe de pacate. Cele mai grele sunt cele impotriva Duhului Sfant: necredinta, ura impotriva Domnului si deznadejde. In grupa de pacate strigatoare la cer sunt: ucidere, desfranarea, oprirea platii, asuprirea vaduvelor, batjocorirea parintilor, sinuciderea. Abia la sfarit sunt pacatele zise de capetenie: mania, lacomia, iubirea de arginti, lacomia, invidia,mandria, lenea. Si acum spuneti voi, cine le face pe toate cum scrie si este perfect, ca sa ia impartasanie zilnic, sau macar saptamanal? Nimeni. De aceea spun ca trebuie lamurit la nivel de patriarhie si mai sus, sinod, acest aspect. Ori Htistos s-a jertfit pentru toti si a avnit mai ales pentru cei ce au nevoie de El si aceia sa fie lasati sa-L ia mereu, ca pe un medicament, ori este asa cum spuneau si altii aici "coronita" pentru cei mai buni dintre noi, si atunci sa mearga ei si atat, la impartasanie. |
pai ..sa nu ne indepartam atunci
|
Fumatul este un pacat,si majoritatea duhovnicilor nu dau dezlegare pentru fumatori.
Fumatul este o prevestire a potopului de foc ce va sa vina inainte de sfarsitul lumii.... Impartasirea este in functie de dispozitia fiecaruia,si aici nu putem trasa reguli precise.Cred ca sunt oameni care se impartasesc saptamanal,altii la 2-3 saptamani,altii la 40 de zile,altii in posturi,iar altii o data pe an. Fiecare dupa viata si dragostea care o are pentru Hristos! |
Citat:
|
Citat:
|
Propun sa discutati despre fumat pe alt topic, ar trebui sa fie unele deja deschise. Pana atunci, nu uitati ca vorbim despre un viciu cauzator de moarte, deci merge la categoria pacatelor de moarte care opresc de la impartasanie.
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
1. Nu mi-e clar nici mie ce se face sambata. Lumea vorbeste de ajunare.
Dar concret ce se mananca peste zi, nu stiu. Totusi ar trebui post, daca a doua zi te impartasesti. Si se spune (si la asta ma refeream si eu) ca n-ai voie sa iei nimic in gura dela 12 noaptea (sambata spre duminica). 2. Scrie peste tot ca si duminica, dupa slujba, se tine post alimentar si trupesc (mai ales asta). Nici eu n-am inteles de ce si stiu ca se cam bate cap in cap cu regula ca sambata si duminca este pacat sa postesti. Dar nu ma intreba pe mine. In rest ai dreptate. Si da, exista multa confuzie in ortodoxie, din pacate, si e rau pentru oameni. |
Citat:
|
Citat:
|
Of mai oameni buni...
Da, stiu, in mod normal, duminica si sambata nu se posteste. Noi vorbim insa aici de situatia in care te impartasesti duminica. Atunci nu trebuie sa postesti sambata? Pe urma in timpul saptamanii daca vrei sa te impartasesti la o liturghie, nu trebuie sa postesti inainte? Vorbim aici despre deasa impartasanie, adica in fiecare duminica, si chiar la liturghii din timpul saptamanii. Eu am auzit de la mai multe persoane, ca dupa ce ai luat impartasanie trebuie sa postesti in mod normal in ziua aceea. Poate confund iar. Eu de ex. nu mai postesc dupa ce am luat impartasanie. La fel, se scrie peste tot ca trebuie abstinenta trupeasca sambata si duminica. A fost un fir cu mari discutii contradictorii peaceasta teama. Cei care se casatoresc, trebuie chiar sa tina 3 zile dupa cununie, pentru ca se presupune ca au luat si impartasanie atunci. La fel se scrie pentru preoti sa tina post inainte si dupa impartasitul al fiecare liturghie. Deci ar trebui, daca se doreste asa multa aceasta impartasanie deasa, sa se puna si regulile clare. Ca uite cum se nasc atatea confuzii. Fiecare stie ceva si de obicei cam aiurea. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
1 Corinteni 7 5. Să nu vă lipsiți unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea, și iarăși să fiți împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre. 6. Și aceasta o spun ca un sfat, nu ca o poruncă. Citat:
Citat:
|
Adica daca vreau sa tin post sambata inainte de-a ma impartasi cad sub afurisenie sau ce :)
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
De aceea spun ca trebuie lamurit la nivel de patriarhie si mai sus, sinod, acest aspect. Ori Hristos s-a jertfit pentru toti si a venit mai ales pentru cei ce au nevoie de El si aceia sa fie lasati sa-L ia mereu, ca pe un medicament, ori este asa cum spuneau si altii aici "coronita" pentru cei mai buni dintre noi, si atunci sa mearga ei si atat, la impartasanie.[/quote] Da, ar trebui lamurit, de acord. |
Citat:
Cum tot spun, nu faptul ca exista un canon arata ca un lucru trebuie neaparat facut. Canoanele reflecta o realitate la alt nivel, unele din ele nu se mai aplica pt ca realitatea aceea nu mai este perceputa in acelasi fel. Pe atunci cand s-au scris aceste canoane, era conceptia despre impartasanie ca este absolut necesara pentru crestin, era de neconceput o liturghie un de sa te duci doar sa asisti si sa te rogi, fara sa te impartasesti, daca nu erai exclus oficial de la impartasanie prin pacate grave (si atunci ieseai ca 'iesiti'!, nu stateai sa te uiti la potir). Euharistia era vazuta ca ceea ce ne tine in viata, ceea ce ne leaga de Hristos, ne face sa fim Biserica. Aceasta conceptie din diverse motive s-a pierdut din pacate in zilele noastre; dar unii incearca sa o regaseasca. Intre timp au aparut in diverse locuri tot felul de conditii speciale pentru a te impartasi (sunt diferite, de acceea derutante, cum zice Sophia). In primele secole nu era asa. |
Corectati-ma daca gresesc
Citat:
Ci doar cupa comuna din care beau mirii.. e altceva. Dar poate gresesc. |
Citat:
|
Citat:
Nu, nu, Sophia e confuzata (a, sau cum se spune...) de ceva ce probabil a citit intr-una din cartile "Ne spune parintele Cleopa.." unde explica el cum ar trebui sa fie nunta ideala sau cum e nunta ortodoxa. Si spune ca in mod ideal mirii ar trebui sa participe la Sf Liturghie de duminica, se se impartaseasca, si apoi sa se cunune. Si cum la pr Cleopa abstinenta pentru impartasanie este o saptamana inainte si trei zile dupa.... |
Citat:
|
Citat:
Abia in sec. al 10lea s-a compus o slujba de cununie separata de liturghie, care nu este slujba euharistica. Asta pentru ca atunci imoparatul Leon a hotarat ca Biserica sa se ocupe exclusiv de casatorie, sa nu mai existe si casatorie laica, cum exista inainte. Deci Biserica a trebuit sa cunune incepand cu acel moment si oameni care nu se puteau impartasi o vreme pt ca erau sub un canon de pocainta - de ex. care se casatoreau a doua sau a treia oara sau care faceau pocainta pt un pacat grav. - si de acceea a compus aceasta slujba. Slujba de cununie se poate insa face si in zilele noastre in cadrul liturghei. Exista un tipic pt asta, de ex., atunci cand se face cu episcop, la greci. Noi asa ne-am casatorit - si am asistat si la alte cununii facute asa. |
Citat:
Dar exista mai multe feluri de a intelege pregatirea pt impartasanie. S-a vazut din cele scrise mai sus ca in Romania exista mai multe, ca in unele locuri preotii cer post de o saptamana, in altele de 3 zile, in altele sambata, in altele numai ajunare in ziua respectiva. (nu pun aici la socoteala posturile obisnuite ci numai pe cele facute in vederea impartasaniei) (de postul alimentar de DUPA impartasanie nu am mai auzit pana acum) Daca e sa luam lumea ortodoxa in general, gasim si mai multe variatii. Si, asta o spunem toti, in ortodoxie conteaza si indrumarea spirituala a unui parinte duhovnic, care ne cunoaste si poate sfatui lucruri diferite pt fiecare. Bineinteles, conteaza si conceptia acelui parinte... Sunt unii care au teoria din start ca impartasnia odata la 40 de zile 'ajunge', si ca este deja impartasanie frecventa.. sunt altii care cred, ca cel al lui Florin Ionut si al meu, ca ar trebui ca neimpartasirea sa fie o exceptie. Pana la urma, sophia, cred ca este important sa ne dam seama ca impartasania continua corespunde traditiei vechi si profunde a Bisericii, si ca restul sunt obiceiuri si traditii adaugate mai tarziu. Faptul ca aceste reguli exista si preocupa pe multi nu ne mai tulbura atunci. |
Citat din http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-c...raditiei-.html :
Sfantul Nicodim Aghioritul: "Multi spun ca pacatele se iarta prin Sfanta Cuminecatura, altii insa impotrivindu-se spun ca nu asa se iarta ele, ci numai prin marturisire. Noi insa spunem ca pentru iertarea pacatelor e necesara si pregatirea prin marturisire si satisfacere, precum si intrebuintarea Sfintei Impartasanii sau a Sfintei Cuminecaturi, fiindca n-am putea sa atribuim totul nici uneia, nici alteia. Dar, asa cum dupa ce o pata murdara e spalata, e nevoie si de caldura soarelui ca sa se usuce de apa si umezeala, caci daca ramane uda putrezeste si omul nu poate sa o mai poarte; sau asa cum o rana, dupa ce e curatita de puroi si sunt taiate partile putrezite, nu poate sa dispara fara alifie, in acelasi chip nici pacatul, dupa ce e spalat si curatit prin marturisire iar putreziciunea lui e taiata prin satisfacere, ca sa se usuce desavarsit si sa se vindece are nevoie ca de o alifie de dumnezeiasca Impartasanie; fiindca altfel iarasi vine la starea dintai, si cele de pe urma ale omului se fac mai rele decat cele dintai, cum spune Domnul (Matei 12, 45)." |
Citat:
|
Citat:
|
la 40 de zile este perfect daca poti sa te spovedesti si de Impartasit cand iti da voie Duhovnicul
|
Citat:
|
Din pacate preotul meu inca nu a gasit timpul de a discuta si a ma lamuri pe aceasta tema.
Daca se intampla am sa scriu aici. 40 zile - am auzit si varianta asta si nu o consider rea. Indiferent cand, important este sa aflam odata regulile, modul in care trebuie sa ne pregatim. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:13:07. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.