![]() |
Citat:
Eu stiu ca legatura casatoriei, cea binecuvantata de Biserica, este pana la moarte. Nimic mai mult. Citat:
Dar, in general astea sunt legaturi de natura subiectiva, exista o dragoste care nu este limitata la acest gen de legaturi, mult mai mare, mult mai puternica, jertfelnica (adica doare tare) si care inca mai avem de lucru pana sa o aflam. Iar daca in naivitatea noastra ne cantonam la cea din prima categorie, crezand ca l-am prins cu ea pe Dumnezeu de un picior, confundand indragosteala si alte fenomene hormonale cu dragostea autentica, si mai mult, turnam si incapatanre peste acesta gresala, s-ar putea sa ajunge sa aflam si de a doua, dar nu pe cai tocmai fericite. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
De la ceea ceea ce avem ca dar, potential, pana la ce avem ca lucrare e o distanta destul de mare, de cele mai multe ori. |
Citat:
Si din nou, ce este rau in a sistematiza credinta? Un sfant nu are nevoie de catehism sau sa i se spuna ca Sf. Biserica are 7 Sf. Taine, si acestea sunt: ... . Dar unui copil sau unui om obisnuit ii este mai usor sa inteleaga ca Dumnezeu isi revarsa harul in multe feluri in lume, dar felul cel mai vizibil prin care Dumnezeu lucreaza in Biserica este prin ceea ce Biserica defineste ca cele 7 Sf. Taine. Asa a creat Dumnezeu creierul omenesc: sa se ghideze dupa categorii, si are o tendinta naturala sa formeze categorii si sa sistematizeze. O sti Dumnezeu de ce. :3: |
Citat:
De ce iti bati joc? Ce are de-a face sexul in grup cu ce spuneam eu? Poti scrie fara sa dai si picioare in fund? Putem comunica civilizat? Invatatura ca 'casatoria este un contract care se rupe la moarte' este tot de tip scolastic. Este Cununia o Taina a Imparatiei? Poarta mirele si mireasa coroane (cununi), semn al intrarii in imparatie (sigur, doar 'obiective', nu si 'subiective', vorba lui Eugen de mai sus, caci Imparatia este printre noi, si in acelasi timp trebuie dobandita, antinomie din nou..)? Acel verset in care Hristos spune ca vom fi ca ingerii trebuie inteles ca rapuns la cei care nu credeau in inviere si vedeau casatoria aproape exclusiv ca un mijloc de a avea copii (viziune care era, totusi, legitimata de asteptarea Mesiei). El trebuie inteles antinomic in complectare cu ceea ce sfatul Pavel spune despre 'marea taina' a unirii care este imagine a unirii dintre Hristos si Biserica. "Broken by death, assimilated with human agreement, marriage, in the prevailing Westen view, is only an earthly affair, concerned with the 'body", unworthy of entering the Kingdom of God.' (John Meyendorff, Marriage, an orthodox perspective) A se vedea si cartea parintelui Vasile Gavrila, Cununia viata intru imparatie, unde nu gasesc acum un citat concludent. Dar si el vorbeste despre sensul vesnic al cununiei. Probema este ca teologia de tip vestic scolastic care domneste prin universitatile ortodoxe si prin catehisme a rupt cununia de euharistie, facand din ea un fel de legatura lumeasca binecuvantata ce-i drept de Dumnezeu. |
Citat:
Tot asa cum 'Iosif nu a cunoscut-o pe Maria pana ce a nascut' nu insemana ca dupa aia 'a cunoscut-o' (a trait trupeste cu ea), - asta e interpretarea ortodoxa a acestui verset... Recasatorirea vaduvilor se face prin iconomie in BO. Cununia se considera in principiu unica. |
M-ai înnebunit. Cu tot ce nu ești de acord e scolastic.:43:
Catehismul BOR e scolastic, Sfânta Cununie la ortodocși e scolastică. Recunosc: eu sunt scolastic.:34: |
Citat:
Înțeleg să ne "ciondănim" pe cestiuni mai subtile, da' aici e destul de clară exprimarea. |
Citat:
Nu am zis ca e scolastica cununia, e scolastica conceptia juridica asupra ei. Din fericire, in slujbe s-a pastrat adevarata teologie. Noroc cu conservatismul liturgic ortodox, ca altfel se ducea pe apa sambetei ortodoxia. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:49:20. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.