Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Împotriva EREZIILOR NEO-PROTESTANTE - Cuvântul al II-lea - ICOANELE (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17729)

catalin2 07.10.2015 21:15:16

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 602364)
Mi se pare lipsită de respect concluzia D-vs., o generalizare cu nimic mai prejos decât acelea ale unor protestanți de genul "toți ortodocșii sunt închinători la cip cioplit etc."

Considerați, de pildă, că al nostrucoleg de forum Pelerin spre Răsărit este și el ignorant ? Sau sectar ?

De obicei sunt numiti sectari neoprotestantii. Deci nu si protestantii. Asta nu inseamna ca cei din afara Bisericii, fie protestanti sau catolici nu ar fi in eroare. Eterodocsii de pe forum nu sunt ignoranti, dar sunt ceva mai grav, pentru ca ei au auzit adevarul, se impotrivesc adevarului (asta fara vreo exceptie). Mai bine e sa fii ignorant, e o scuza.

GMihai 07.10.2015 21:25:09

Dacă scriai "se împotrivesc adevărului așa cum îl înțeleg eu" îți dădeam dreptate, Cătăline2.

stefan florin 07.10.2015 21:57:29

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 602373)
Domnule, de câte ori să ti se atragă atenția că chivotul era într-o cameră în care nu pătrundea nimeni? Închinarea poporului era adusă într-un loc sacru, dar care era total lipsit de tablouri cu chipuri de oameni, sfinți, îngeri, ori Doamne iartă-i cu fantezii privitoare la Dumnezeire.
La mare distanță se află închinarea în bisericile ortodoxe, unde totdeauna creștinii aduc reverență și se fac slujbe legate de aceste tablouri. Chiar nu sesizează nimeni prăpastia asta dogmatică?

si atunci de ce Biblia spune ca Iosua impreuna cu batranii poporul au ingenuncheat inaintea Chivotului, si NU in fata cortului marturiei (cortul sfant) care gazduia Chivotul?

CristianR 07.10.2015 22:08:05

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 602374)
Desigur, o închinare nelalocul ei, chiar în absența icoanelor poate cădea în păcatul idolatriei; dar noi discutăm aici tocmai de această cramponare a ortodoxului de obiectul de lemn, sticlă, ghips... De ce nu întâlnim măcar una sau două biserici (din zecile de mii) fără aceste icoane, fără acest ”rigorism” cum spuneți?

Cred că am fost cam ambiguu. Ceea ce încercam să spun este că poticnirea obsesivă de obiectele de cult ale ortodocșilor poate fi, pentru neoprotestanți, o specie de idolatrie, întrucât îi depărtează de esențial, de închinarea în duh și adevăr.

De aceea, chiar dacă am scoate din biserici icoanele, nu înseamnă că am scoate și idolatria. Icoana îi poate fi de mult folos duhovnicesc celui care Îl caută pe Dumnezeu, după cum nu-i poate fi de folos celui care o vede ca pe un obiect magic sau celui care o desconsideră cu totul.

EzioAuditore 07.10.2015 23:55:56

Bai! hai terminati cu prostiile! Uite ce s-a intamplat azi 7 oct(8)mbrie:
https://www.youtube.com/watch?v=rjBsQ9SygnE

bob2909 08.10.2015 00:09:59

Cam codat mesajul... la ce te referi?

EzioAuditore 08.10.2015 00:12:14

Fiecare intelege cat poate. Rece - Fierbinte! Dar nu caldicel!

CristianR 08.10.2015 07:52:31

Ca sa fiu si mai explicit: Idolatria nu rezida in obiectul ei, ci in subiect, in inchinator. Altfel ar trebui distrus/ucis orice/oricine face obiectul adoratiei.
Cei care cred ca obiectul este fie purtator de puteri magice, fie de idolatrie, nu fac decat sa se invarta in jurul lui, uitand de Subiect.

OctavianAdrian 08.10.2015 09:07:19

Subscriu

"Credinta adevarata se traieste, inclusiv ca exemplu, in tacere, nu se "urla" prin tastatura. " , cum bine a zis un frate. Mi se pare ca acest forum devine, pe alocuri, un mod de a-ti urla demonii interiori.

Oricum, daca dupa "solve", nu urmeaza "coagula" apare o disolutie a eului.

Tot ce putem face este sa ne rugam pentru ei, sa fie luminati, si eventual sa ii atentionam ca directia pe care merg (mai ales, prozelitismul martorilor lui Iehova) este gresita.

Igor_Paslusnik 08.10.2015 15:53:49

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 602139)
Ai arătat gresit, deoarece acele asa-zise icoane (heruvimii din Sfânta Sfintelor) nu erau în sala unde se ruga poporul evreu. Nici măcar preotii de rând nu aveau acolo acces, decât marele preot si doar o singură dată pe an.

Heruvimii erau nu numai pe capacul Chivotului Legii, ci și pe perdelele din interiorul Cortului Legământului și în Templu, anume perdele, care despărțeau Sfânta de Sfânta Sfintelor, cum avem noi azi, Iconostasul sau Catapeteasma, ei aveam heruvimi.
Și tot heruvimi erau și pe covoarele din Sfânta și din Sfânta Sfintelor.

Acum, spune-mi:

Se închinau evreii, cu fundul la acele perdele cu heruvimi și cu fața spre ușa de ieșire?

Și dacă evreii erau conștienți că în heruvimii aceia intra Dumnezeu și le vorbea de acolo cum spune Biblia, oare nu se gândeau ei că Dumnezeu intră nu doar în heruvimii de aur de pe Chivotul Legii, dar și în heruvimii de pe perdele și este și pe heruvimii din covoare?

Erau conștienți că erau în orice arăta heruvimii, cei cu câte 6 aripi. Și se închinau lui Dumnezeu care era în heruvimii Lui.

Așadar, creștinii sunt contienți că se închină lui Dumnezeu, care este în heruvimii lui din Sfintele Icoane, și Hristos fiind icoana Tatălui, este prezent în Sfânta Icoană care Îl reprezintă.

Și Sfinții sunt prezenți prin Sfintele Icoane, unde ei sunt reprezentați, fiindcă ei nu sunt morți, ci sunt vii, la fel cum Moise și Ilie, nu erau morți niciunul, ci s-au arătat cu Hristos, la schimbarea la față, pe muntele Taborului.

Trebuie să ai logică, frățior drag, să gândești mai înalt, nu doar la suprafață.

Noi, deși suntem puțin aspri cu tine, să știi că te iubim cu adevărat.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:35:31.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.