![]() |
Mie mi s-a părut că nu de lucrurile de suprafață se leagă el, ci de ce stă în spatele lor, și anume o credință motivată psihologic, numită religiozitate, care nu urmărește decât conservarea eului, mimând și schimonosind dragostea. E un semnal de alarmă că alunecăm la vale închipuindu-ne că urcăm, că suntem morți crezându-ne vii, că ne credem în împărăția lui Dumnezeu în timp ce sufletele noastre sunt pustii.
|
Citat:
|
N Priceputu,
Cu siguranta a crede ca esti mantuit, cat inca mai esti aici, e un lucru primejdios. Parintii chiar spun ca in clipa in care crezi ca esti mantuit ai si pierdut mantuirea. Eu insa ma refeream la altceva. Citind cartea lui Yannaras m-a frapat in primul rand tonul extrem de tafnos, agresiv chiar pe alocuri. Apoi faptul ca exagereaza anumite aspecte. Ajunge sa se ia pana si de formula " acum si pururea si in vecii vecilor " pe care o considera perimata si invechita. Omului asta pare ca nu ii convine nimic. Spre sfarsitul cartii face apologia evolutionismului si sustine ca biserica ramane cantonata in mituri atunci cand invata crearea lumii dupa Scriptura si sfintii parinti. O sa-mi spuneti ca are dreptate in privinta faptului ca exista multi crestini care confunda credinta cu formalismul. Poate ca asa e. Dar pe de alta parte, pot eu sa ma consider superior acelora si sa zic precum fariseul, multumesc ca nu sunt ca ei ? Fiecare cred ca trebuie sa se vada intai pe sine si apoi sa-i observe pe altii. Nu suntem in situatia de a arunca cu piatra. Apoi depinde ce intelegeti prin conservarea eului. Daca intelegeti dorinta omului ca persoana de a exista pentru totdeauna, de a fi constient de sine pentru totdeauna, eu unul nu vad nimic rau in asta. Nu am auzit pana acum pe cineva care sa zica ca el doreste sa se anihileze, sa nu mai existe. Cred ca Yannaras a vrut intentionat sa socheze de dragul de a soca, asta e scopul cartii. Si mai cred ca speculeaza anumite lucruri. E un maestru al speculatiei. Asta e parerea mea. |
Ca o completare as mai adauga ca pentru Yannaras chiar si dogmele bisericii sunt forme ale blindajului psihologic. Cu alte cuvinte, parintii ar fi consfintit in sinoade dogmele de credinta lasate de Mantuitorul ca sa-si blindeze eul sau ca sa nu-l blindeze pe al nostru.
Cu astfel de exagerari eu nu pot fi de acord. |
Corectare : " sa ni-l blindeze pe al nostru"
|
Citat:
|
Citat:
Conservarea eului e conservarea egoismului, e imposibilitatea de a te transcende, e neputința de a te jertfi, mimând, însă, ipocrit, jertfa. E o încercare de a te pune bine cu Dumnezeu continuând să te iubești pe tine însuți, refuzând lepădarea de sine pe care a cerut-o Hristos, refuzând crucea. E un fel de a înțelege religia ca pe o poliță de asigurare: plătesc ceva aici (nu prea mult, dacă se poate), ca să am parte de bunătăți veșnice, de nemurire. E o centrare pe sine, nu e dragostea care uită de sine și care-l înveșnicește pe cel ce o manifestă. Felul ăsta de a te raporta la divinitate e comun tuturor religiilor. Creștinismul e (trebuie să fie), însă, altceva. E lepădarea de omul vechi, firesc, lepădarea de orice grijă sau frică, încredințarea totală în mâinle lui Hristos; fără rezerve. În ce-l privește pe Yannaras, mărturisesc că și pe mine m-a cam pus pe gânduri, venind cu o critică atât de severă. Poate e discutabil, poate nu trebuie îmbrățișat cu totul; dar cel puțin în unele aspecte mi se pare că are dreptate. |
Citat:
|
Citat:
|
Eu pot accepta faptul că oricine, fie și savant, fie și teolog, poate greși parțial (sau, mai degrabă, nu sunt pregătit eu să-l accept, să-l înțeelg total).
Oare nu toți sesizăm nereguli în Biserică, practici care nu-și au locul? De ce n-am crede că din dragoste pentru Biserică Yannaras o vrea mai curată, mai luminoasă, mai fidelă Mirelui? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:21:57. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.