Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Asemanari esentiale intre ortodoxie si adventism (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16202)

roboam 04.03.2013 09:48:45

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 507444)
Va repet, toate cultele au aceeasi invatatura.

Nu cred. Eu doar la ortodocsi si la adventisti am citit, negru pe alb, despre "datoria de a pazi ziua a saptea ca zi de odihna inchinata Domnului" ( Catehismul Ortodox).

P.S. Alte culte chiar desfiinteza Decalogul. Ortodoxia si adventismul numesc Decalogul ca fiind "legea morala" si considera ca are un caracter vesnic. Asta este o alta mare asemanare. Vedeti Catehismul Ortodox, capitolul intitulat chiar "Legea Morala". http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ala-80574.html Gasim multe asemanari izbitoare intrea invatatura ortodoxa si invatatura adventista. Discutam despre aceasta mai tarziu.

Acum trebuie sa plec si eu.

ioanna 04.03.2013 09:51:21

Cred ca ati repetat si bolduit propozitia respectiva de cel putin 3 ori :))
Acum chiar va las, trebuie sa ies. Incercati sa va eliberati de prejudecati.

Citat:

P.S. Alte culte chiar desfiinteza Decalogul.
Cand reveniti sa spuneti cine desfinteaza decalogul, n-am auzit asa ceva pana acum. Eu stiu ca nimeni nu-l desfinteaza, ci Decalogul, ca toata legea veche de altfel se citeste in lumina Legii Noi, doar Hristos n-a venit sa strice legea, ci sa o intregeasca/desavarseasca.

centesimusseptimus 04.03.2013 09:55:20

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 507437)
nu consider Decalogul (deci implicit si ceea ce ati bolduit) o asemanare majora intre ortodoxie si adventism, din moment ce acesta e comun tuturor crestinilor.

Nu e o asemănare majoră, dar este una esențială! Decalogul reprezintă chintesența, expresia caracterului lui Dumnezeu și e datoria oricărui creștin (ortodox, ori adventist) s-o aibă în vedere dacă-L iubește pe Dumnezeu și dacă-și iubește semenii.

centesimusseptimus 04.03.2013 09:58:25

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 507440)
Sunt un produs al Evangheliei, atat timp cat forma fizica concreta respecta anumite canoane.

Aceste "canoane" se găsesc cumva în Evanghelii? Mai degrabă în acea "altă evanghelie"...

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 507440)
Iar faptul ca au un caracter sacru (spre deosbire de cele adventiste, iehoviste) arata ca reprezinta intr-adevar pe cine trebuie.

Că nu au caracter sacru pentru dventiști, ai dreptate; cât despre "sacralitatea" icoanelor, aceasta e conferită de om. Când Dumnezeu sfințește ceva, El ne și anunță. Chiar în scris. Chiar cu Mîna Lui Proprie. Vezi porunca a IV-a. Când El numește ceva la polul opus, chiar sub amenințarea blestemului, o face la fel. Vezi porunca a II-a.

AlinB 04.03.2013 09:58:26

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 507444)
Va repet, toate cultele au aceeasi invatatura in privinta poruncii respective din decalog. ( 6 zile lucratoare + a 7-a, ziua de odihna, ziua Domnului ce trebuie tinuta/pazita). Ce e atat de fabuloasa descoperirea? Tind sa cred ca aveti mari prejudecati in privinta Orodoxiei de poate sa va mire ca scrie asa ceva in invatatura ortodoxa.

Ia si citeste de aici (si adventistul la fel)

http://www.scribd.com/doc/2520734/Pa...dinta-ortodoxa
http://www.scribd.com/doc/2397550/Pa...dinta-ortodoxa

Sau o descarci de aici:
http://fisierulmeu.ro/22DYXXQMO73U/P...odoxa-pdf.html

Cap 28 Pag. 326 "Despre serbarea Duminicii în locul sâmbetei"

"Preotul: In zadar ai înșirat atâtea citate biblice care ți se par că susțin rătăcirea dumitale și a tuturor sâmbătarilor, căci noi știm limpede că nu mai avem nici o obligație să serbăm sâmbăta. Noul Testament a înlocuit pe cel Vechi și a instituit o altă zi de odihnă și de serbare, și anume ziua dintâi a săptămânii sau Duminica. Instituirea acestei zile ca zi de sărbătoare și de odihnă este independentă de cea a sâmbetei vechi.
Sâmbăta Legii Vechi - după cum am arătat mai sus - a fost instituită de Dumnezeu ca zi de sărbătoare și de odihnă, în
amintirea ieșirii din robia Egiptului a unui singur popor: a poporului Său, Israel. Iar Duminica creștină o serbăm în amintirea Învierii Domnului - prin care s-a făcut crearea din nou și înnoirea întregii lumi - și, totodată, ieșirea noastră din robia cea mult mai grea decât cea egipteană, adică ieșirea din robia păcatului, a satanei și a morții, precum și dobândirea Canaanului ceresc."

Teologic vorbind, perspectiva din catehism e oarecum gresita, mai ales daca vrei sa o intelegi gresit.

Este probabil pentru mintile simple, cum este si adventistul nostru, care de altfel a mai fost pe forum de cateva ori si banat - emblema lui este obsesia pentru acea parte din catehism si dupa cum vezi, orice explicatie ar primi oricum nu e lamurit cu nimic, scopul lui e sa faca "norma".

roboam 04.03.2013 10:01:27

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 507447)
Cred ca ati repetat si bolduit propozitia respectiva de cel putin 3 ori :

Sper ca nu v-a deranjat ca am repetat o invatatura din Catehismul Ortodox.

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 507447)
Cand reveniti sa spuneti cine desfinteaza decalogul,

Cand revin, prefer ca pe acest topic sa continuam discutia despre asemanari. "Legea Morala" este un subiect bun.

Despre alte culte si pozitia lor fata de Decalog putem discuta pe alt topic.

roboam 04.03.2013 10:04:09

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 507450)
Gresesti Ioana, ca si adventistul in cauza.

Ia si citeste de aici (si adventistul la fel)

Eu am citat din Catehismul Ortodox care se gaseste chiar sub nasul nostru (pe site-ul "Crestinortodox"). Sa inteleg ca nu am citat de unde trebuie?

AlinB 04.03.2013 10:06:09

Si cu invierea si dumnezeul diabolic al adventistilor cum a ramas?

Ca toti adventistii o dau cotita la problema asta.

Sau cu "sfanta traditie" adventista sunteti de acord?

ioanna 04.03.2013 10:07:00

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 507450)
(...)

Pentru adventisti legea noua e in continuarea legii vechi, pentru noi legea veche se citeste prin prisma legii noi, adica nu o separam de Hristos, caci El este cel care confera legii vechi sensul ei adanc.

Citat:

emblema lui este obsesia pentru acea parte din catehism si dupa cum vezi, orice explicatie ar primi oricum nu e lamurit cu nimic, scopul lui e sa faca "norma".
De ani de zile osutafaraunu ne spune acelasi lucru, trebuie sa-i intelegi, se straduiesc din rasputeri sa ne arate cat de pura e doctrina lor si cat de mult am fi deviat noi de la dreapta-credinta :) Nu exista adventist care sa nu se lege de "duminica" si de "icoane", e obsesia lor, nu a noastra. De icoane se leaga si martorii lui Iehova, dar ei mai au in plus obsesia pomenirii celor trecuti la cele vesnice, nu exista sa nu te abordeze fara sa nu-ti spuna despre inutilitatea parastasului si sa te convinga ca nu-i bine sa nu te rogi pentru cei adormiti.

roboam 04.03.2013 10:15:28

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 507453)
Si cu invierea si dumnezeul diabolic al adventistilor cum a ramas?

Ca toti adventistii o dau cotita la problema asta.

Sau cu "sfanta traditie" adventista sunteti de acord?

Revenim la cele doua probleme, desi la prima vi s-a raspuns.
Cunosc antropologia ortodoxa. Tocmai de aceasta era legata nedumerirea mea: care este scopul invierii pentru un mort care traieste deplin (cu gandire, simtiri, etc), in prezenta Domnului? Doar ca sa-si recapete carcasa (trupul)?

Cat priveste traditia, adventistii o respecta (la fel ca ortodocsii) daca nu contravine Cuvantului lui Dumnezeu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:47:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.