Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   DESPRE RUGACIUNEA LUI IISUS (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4462)

carmina 24.02.2009 21:22:28

Istorioară despre puterea „Rugăciunii lui Iisus”

Un frate, lucrător al rugăciunii mintii si a inimii, rugându-se a avut următoarea vedenie: «A văzut cu mintea sa că se află în Iad, în Tartar, acolo unde este locuinta tuturor demonilor. Acolo a văzut o cetate foarte mare, care era plină de întuneric foarte gros si aproape pipăibil, despre care, spune Mântuitorul nostru Iisus Hristos: „Acolo va fi întunericul cel din afară”, deoarece nici o rază de lumină nu pătrunde acolo. Acolo a hotărât Domnul să locuiască demonii, în vecii vecilor. Iar portile acestor cetăti erau mari si puternice, fiind păzite de câtiva demoni înfricosători de urâti. Înăuntrul cetătii locuiau demoni fără de număr. Unii dintre ei ieseau din cetate, iar altii intrau, ca albinele în stup.

Fratele stătea lângă drum. Era aplecat, fruntea lui sprijinindu-se pe genunchi, trupul lui fiind arcuit ca un pod, iar pieptul lui adâncit ca o boltă.

Astfel stând, fratele spunea cu durere, din inimă: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-mă pe mine păcătosul”. Spunând astfel rugăciunea, la fiecare rugăciune a sa, iesea din gura lui o flacără de foc imaterială, care se îndrepta către un demon si-l ardea, încât demonul rămânea pe loc ca „un bustean”. Spunând mai departe rugăciunea, alt demon era ars de para de foc ce iesea din gura lui. Rugându-se fratele astfel mai mult timp, a reusit cu Darul lui Dumnezeu să ardă mai multi demoni, care stăteau în fata portilor iadului.

Demonii, care se aflau înăuntrul cetătii, vedeau că dispar demoni, vedeau si sabia de foc a „Rugăciunii lui Iisus”, care îi nimicea, dar de unde venea aceasta nu puteau afla, pentru că numele lui Dumnezeu îi ametea, precum ameteste fumul albinele.

Atunci, au mers si au spus cele întâmplate împăratului lor, Satana, care aflând de nenorocire, s-a tulburat foarte, dar se temea să iasă din cetate, pentru a nu fi ars si el. A scos, însă, capul său necurat afară din cetate, pentru a vedea ce se întâmplă si de unde vine sabia de foc. În acele clipe, flacăra de foc a rugăciunii l-a atins în fată, arzându-l. Atunci, s-a retras repede înăuntru, închizând portile Iadului.

Iar fratele, venindu-si în fire si cugetând la cele întâmplate, se bucura de nimicirea demonilor, slăvind si multumind Domnului nostru Iisus Hristos, care a dat atâta har si putere celor care îl iubesc din tot sufletul si îl cheamă din adâncul inimii în ajutor.

despre Rugaciunea lui Iisus - carte format html
http://www.rugulaprins.go.ro/

cristiboss56 08.03.2009 12:55:45

Această rugăciune scurtă trebuie repetată fără incetare spre a absorbi gândurile misticului și a le instrăina de orice tentație. Sfântul Nichifor susținea că țelul vieții spirituale este să ia cunoștință de tainele " comorii ascunse in inimă", care e " lăcașul lui Dumnezeu". Această unire se face "coborând" prin intermediul respirației, mintea in inimă. Prin aceasta , inima se pune in armonie cu milostivirea Mântuitorului. Invocarea numelui lui Iisus este calea cea mai simplă a rugăciunii neâncetate. Repetată , adesea de o inimă plină de "smerită atenție", ea nu se pierde intr-un șuvoi de cuvinte, ci păstrează cuvântul ce duce rod intru răbdare.
Așa cum ne arață Sf. Ioan Scărarul, Nichifor și Grigore Palama, Rugăciunea Inimii, este cu putință in orice clipă, pentru că nu este o ocupație alături de oricare alta, ci unica ocupație , " aceea de a-L iubi pe Dumnezeu, Care insuflețește și transfigurează orice acțiune intru Iisus Hristos."

ioanhodean 08.03.2009 13:25:49

toti vorbiti despre aceasta rugaciune..
si dupa parerea mea denuimrea ei este foarte prost pusa in comparatie cu rugaciunea!
cand zicem de ex rugaciunea sf efrem sirul ne referim la rugaciunea care acest sf o zicea.
dar cand zicem rugaciunea lui Iisus..Iisus are nevoie sa se roage de cineva??
NU!
mai degrab rugaciunea catre Iisus sau rugaciunea inimii..ca aceasta denumire e foarte prost pusa!

cristiboss56 08.03.2009 13:56:45

Citat:

În prealabil postat de ioanhodean (Post 121082)
toti vorbiti despre aceasta rugaciune..
si dupa parerea mea denuimrea ei este foarte prost pusa in comparatie cu rugaciunea!
cand zicem de ex rugaciunea sf efrem sirul ne referim la rugaciunea care acest sf o zicea.
dar cand zicem rugaciunea lui Iisus..Iisus are nevoie sa se roage de cineva??
NU!
mai degrab rugaciunea catre Iisus sau rugaciunea inimii..ca aceasta denumire e foarte prost pusa!

Dragul meu Ioan de pus nu o punem noi , ci Sfinții Părinți . Răsfoiește dragul meu cele lasate de Ei, răsfoiește din cele lăsate de Părintele Cleopa , etc. Mai răsfoiește Dicționarul Enciclopedic de cunoștinte religioase al Prof. Ene Braniște și Ecaterina Braniște. Hai, că te-am incărcat prea mult pentru săptamâna viitoare , pentru lecturi particulare. Mai vorbim ! Spor . . .

geo.nektarios 08.03.2009 15:08:51

....+

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 121089)
Dragul meu Ioan de pus nu o punem noi , ci Sfinții Părinți . Răsfoiește dragul meu cele lasate de Ei, răsfoiește din cele lăsate de Părintele Cleopa , etc. Mai răsfoiește Dicționarul Enciclopedic de cunoștinte religioase al Prof. Ene Braniște și Ecaterina Braniște. Hai, că te-am incărcat prea mult pentru săptamâna viitoare , pentru lecturi particulare. Mai vorbim ! Spor . . .

...Zbornicul... Pelerinul rus... Vedere Duhovniceasca (de un sihastru anonim din Sf.Munte)... si TOATE PATERICELE...

cristiboss56 08.03.2009 17:35:25

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 121092)
...Zbornicul... Pelerinul rus... Vedere Duhovniceasca (de un sihastru anonim din Sf.Munte)... si TOATE PATERICELE...

Mulțumim frumos Geo !

carmina 08.03.2009 18:39:03

calea rugaciunii launtrice

"Manualul isihiei" sau "Calea rugaciunii launtrice" - scris de Vladica Antonie Marturisitorul - pune accent nu numai pe tehnica prin care se poate dobandi aceasta rugaciune,ci arata ispitele cu care ne confruntam si felul in care pot fi ele depasite.Este,mai degraba sfatul pe care ni-l da acel duhovnic incercat si care cunoaste lucrarea rugaciunii.
Pentru ca Parintele insusi a trait prin si pentru rugaciune,a scris acest manual practic la rugamintile fiilor sai duhovnicesti la finele anilor '50 (Rusia).

Dutzu 08.03.2009 19:17:02

De putina vreme incerc sa zic si eu cat de mult pot rugaciunea lui Iisus Hristos in gandul meu, patesc de exemplu sa rostesc rugaciunea de cateva ori, dar dupaia parca uit o perioada si dupa aceea iar imi amintesc....rugaciunea nu trebuie spusa mecanic, nu?

geo.nektarios 08.03.2009 19:36:52

Citat:

În prealabil postat de Dutzu (Post 121124)
De putina vreme incerc sa zic si eu cat de mult pot rugaciunea lui Iisus Hristos in gandul meu, patesc de exemplu sa rostesc rugaciunea de cateva ori, dar dupaia parca uit o perioada si dupa aceea iar imi amintesc....rugaciunea nu trebuie spusa mecanic, nu?

cand iti aduci aminte de Dumnezeu, INMULTESTE rugaciunea ta, ca atunci cand vei uita tu pe Dumnezeu, El sa isi aduca aminte de tine! (Sf.Marcu Ascetul, Filocalia 1)

cristiboss56 08.03.2009 19:59:00

Citat:

În prealabil postat de Dutzu (Post 121124)

Da, e vorba de imprăștierea minții, ce multora se-ntâmplă. Puterea de concentrare este strâns legată de starea sufletească, de curățenia viețuirii noastre. Cu multă răbdare, dragoste și ințelegere , toate vor merge pe făgașul normal.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:20:17.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.