MihaiG |
26.05.2013 14:46:42 |
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
(Post 520233)
Este un sit care, in timp ce se pretinde catolic, sustine hirotonia femeilor, dupa cum declara insusi situl, in subpagina de deschidere. Avem, deci, o alerta care trebuie avuta in vedere.
|
Mă așteptam la această replică.
Pe de altă parte, studiind istoria bisericii din care rezultă clar că au existat ab origine diaconițe hirotesite, ordinate prin punerea mâinilor, și că această practică a încetat la un moment dat, situație care poate fi atribuită unui anumit curent care a tins spre dominația absolută a bărbaților în cadrul clerului, îmi apare clar că și studiile ulterioare (precum cel pe care îl citați mai jos) trebuiesc luate sub beneficiu de inventar. Subiectivism există peste tot, chiar și în Biserica Catolică.
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
(Post 520233)
Inteleg de aici ca, in acea secta, existau doua categorii deosebite de femei care isi spuneau "diaconite" si erau considerate astfel in comunitatile respective:
-mai intai, erau diaconite care nu erau socotite in cler. Probabil ca ele slujeau la catehumenat si la botez, precum Phoebe, cea pomenita in Biblie.
-mai erau diaconite care erau socotite in cler, avand slujiri pe care le au si azi diaconii (ca asistenti ai presbiterilor).
Ultima propozitie ne spune ca acestea din urma sa fie socotite intre laici.
|
Nu știu cum ați ajuns la această concluzie. Textul spune clar că existau în schisma pavliciană diaconițe care erau socotite în cler, deși nu aveau hirotesie, iar acestea, pentru că nu aveau hirotesie, trebuiau socotite în Biserică drept laici; și nicidecum că a fi fost imposibilă hirotesia femeilor.
Pe de altă parte, din chiar studiul pe care l-ați citat rezultă că în Biserica Primară diaconițele erau ordinate prin punerea mâinilor, chiar dacă se contestă caracterul sacramental al practicii.
|