Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Unde greseste Biserica? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9112)

Garrett 21.04.2010 20:57:16

pt Domnul Daniel777

Adevarul este Dumnezeu. Acest lucru nu se va schimba niciodata. Va dau dreptate din acest punct de vedere. Dar niciun alt cuvant nu isi are locul in aceasta fraza, precum nicio interpretare nu ii poate fi atribuita.

In ceea ce priveste Biserica Ortodoxa, nu este asa de 2000 de ani, ci a devenit ceea ce este astazi. Ori devenirea implica schimbare, evolutie, scopuri pe care le urmareste si reforma. Unicul element de perpetua identitate cu sine este Dumnezeu. Mi se pare nepermis de mandra ideea ca Biserica (fie ea Ortodoxa, Catolica etc.) este perfecta. Omul se apropie de Dumnezeu tocmai prin recunoasterea greselilor sale si apoi prin lupta sa continua pentru perfectionare si invrednicire. Biserica Ortodoxa in ce categorie "valorica" se incadreaza: divin sau uman?

Tin pe aceasta cale sa amintesc ca regula bunei cuviinte in astfel de dezbateri cere sa regandesti de cateva ori raspunsul tau inainte de a-l publica, astfel incat sa elimini orice urma de trivialitate si iritare. Trebuie sa transmitem idei, opinii, argumente, si nu sentimente de iritare.

Garrett 21.04.2010 21:05:31

pt Domnul Costel

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 237704)
Garrett, Biserica nu are nevoie de PR pentru a-i impartasi omului Trupul si Sangele Domnului.

Iar dogma nu este o creatie umana, ci un adevar descoperit de Dumnezeu.

Inteleg ce ati vrut sa transmiteti prin raspunsul privind pr-ul si in acest sens va rog sa imi permiteti a ma scuza pentru orice alaturare de notiuni care v-a provocat indignare.

Imi permit totusi a va intreba: daca oamenii nu sunt constienti de insemnatatea si puterea impartasaniei, si din aceasta cauza (dar nu numai) ei nu se apropie, ci se indeparteaza de Dumnezeu, nu revine credinciosului adevarat (cu atat mai mult Bisericii) ca o datorie morala sa faca tot ce ii sta in puteri spre a intoarce oamenii cu fata spre Mantuire? Amintesc in acest sens faptele intailor Apostoli ai lui Hristos.

In ceea ce priveste dogma, nu va pot da dreptate decat partial. Izvorul ei reprezinta un adevar descoperit de Dumnezeu, dar nu pot accepta faptul ca in 2000 de ani de devenire, aceasta nu a dobandit si o insemnata conditionare umana.

gavriil 21.04.2010 21:47:24

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 237791)
Nu stiu ce orientare ai,dar iti spun ca cei care merg la Biserica ortodoxa,nici prin gand nu le trece sa o critice,ci vin in ea ca sa se salveze si sa se mantuiasca.cei care nu vor sa asculte de Biseica,au aceasta libertate,sa faca ce vor,sa citeasca ce vor,sa cante muzica pop etc.S-au format atatea opinii si biserici,incat ceea ce spui tu nu este o noutate.
Poti sa fii liber in Biserica Ortodoxa,care are planul ei de mantuire,sau poti sa fii liber in alta biserica,mai modernista,care te lasa sa faci ce vrei...
Tu alegi.....Dar ,degeaba bati la poarta Bisericii Ortodoxe ,cerand reforma ,pentru ca a este asa de 2000 de ani,Adevarul nu se schimba.Oamenii ortodocsi nu te vor asculta..Asa ca bate la alte porti,si citeste ce vrei si cand vrei..

Problema e simpla dar oamenii care conduc bisericile au complicato cu aceste reguli care nu isi mai au rostul acum cind omul a devenit cu mult mai constient si mai liber decit cel de acum 1500 de ani.Nu poti aduce oamenii la biserica spunindule ca daca nu vin se vor duce in iad.

Omul zilelor noastre este cu mult mai superior omului care trebuia sa fie condus de cineva acum omul pote decide sinu entru el doar cel care este bolnav si nu poate gindi mai este condus de un alt om.

Jane Says 21.04.2010 22:00:14

Citat:

În prealabil postat de gavriil
Omul zilelor noastre este cu mult mai superior omului care trebuia sa fie condus de cineva acum omul pote decide sinu entru el doar cel care este bolnav si nu poate gindi mai este condus de un alt om.

Ba suntem fix la fel, asta cu superioritatea si progresul e doar gargara ce tine de aspectele exterioare ale vietii. Creierii ni-s la fel, psihologia e aceeasi, singura diferenta e ca avem mult mai multe modalitati de ratacire.

Garrett 21.04.2010 22:06:17

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 237846)
Ba suntem fix la fel, asta cu superioritatea si progresul e doar gargara ce tine de aspectele exterioare ale vietii. Creierii ni-s la fel, psihologia e aceeasi, singura diferenta e ca avem mult mai multe modalitati de ratacire.

Cum sa fie psihologia aceeasi? Ati negat omului mii de ani de evolutie. Cred ca faceti o confuzie intre spirit si psihologie. Ceea ce nu s-a schimbat este spiritul uman, care nu exista decat prin raportare directa la Dumnezeu si care, indiferent cu ce "haina" sociala este imbracat, ramane acelasi. Pe de alta parte, psihologia Omului are o determinare strict lumeasca. Este un produs al evolutiei sale sociale.

Mihnea Dragomir 21.04.2010 22:07:54

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 237846)

Mă tem că nici pe departe creierii nu ne mai sunt la fel. Este incredibil cât de mult a involuat omenirea în raport cu Evul Mediu, nu mai vorbesc de antichitate.

P.S: Ne cunoaștem de pe forumul catolic și de pe cel baptist ? Mă bucur oricând întâlnesc vechi cunoștințe, fie chiar din lumea virtuală. Eu acolo semnez "Fortunatus", respectiv "Altior".

Garrett 21.04.2010 22:09:44

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 237854)
Mă tem că nici pe departe creierii nu ne mai sunt la fel. Este incredibil cât de mult a involuat omenirea în raport cu Evul Mediu, nu mai vorbesc de antichitate.

Din ce punct de vedere a involuat?

Mihnea Dragomir 21.04.2010 22:16:18

Citat:

În prealabil postat de Garrett (Post 237858)
Din ce punct de vedere a involuat?

Păi cam din toate. Involuția este generală, doar că este mai evidentă în unele aspecte decât în altele. Cel mai evident apare în domeniul spiritual, moral, artistic, politic. Știu că sună incredibil la prima vedere (mă rog, auzire), dar există o involuție inclusiv la nivel științific și tehnic. Am auzit deseori că niciodată omenirea nu a avut un orizont atât de larg. Eu cred dimpotrivă, că niciodată orizontul ei nu a fost atât de îngust.

Garrett 21.04.2010 22:28:14

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 237865)
Păi cam din toate. Involuția este generală, doar că este mai evidentă în unele aspecte decât în altele. Cel mai evident apare în domeniul spiritual, moral, artistic, politic. Știu că sună incredibil la prima vedere (mă rog, auzire), dar există o involuție inclusiv la nivel științific și tehnic. Am auzit deseori că niciodată omenirea nu a avut un orizont atât de larg. Eu cred dimpotrivă, că niciodată orizontul ei nu a fost atât de îngust.

Intr-adevar, propriile noastre victorii ni se intorc impotriva. Trebuie totusi sa recunoastem ca si provocarea este mult mai mare. Daca acum 500 de ani, omul se intreba ce forma are pamantul, astazi ne confruntam cu intrebari de genul "ce forma au vecinii nostrii din galaxia x, dar din galaxia y etc." asta doar ca sa dau un exemplu la indemana tuturor. Orizontul larg al lui Newton a fost completat de orizontul propus de Einstein, ca la randul sau sa fie deja completat de unul si mai complex si tot asa. In privinta involutiei din punct de vedere stiintific, nu va pot da dreptate.

Spiritualiceste, sunt intrucatva de acord. De ce doar partial? Pentru ca nu sunt foarte convins ce intelegeti dumneavoastra prin " omenire ". Va referiti la varfuri, la persoane exceptionale, sau va referiti la omenire ca suma de indivizi? Pentru ca a afirma superioritatea spirituala a "omenirii" evului mediu este cumva pe muchie de cutit, pentru ca noi nu cunoastem pulsul evului mediu decat prin relatarile varfurilor (persoanelor exceptionale) de atunci. Pe de alta parte, putem usor judeca omul individual (normal) din ziua de azi, intrucat ne este la indemana.

Mihnea Dragomir 21.04.2010 22:49:34

Citat:

În prealabil postat de Garrett (Post 237875)
Daca acum 500 de ani, omul se intreba ce forma are pamantul, astazi ne confruntam cu intrebari de genul "ce forma au vecinii nostrii din galaxia x, dar din galaxia y etc."

Da, forma pământului este o chestiune științifică importantă. Acum 500 de ani mulți se întrebau ce formă are, în timp ce majoritatea considera că este plat. Numai că acest lucru are o explicație în sensul teoriei involuției: oamenii pur și simplu uitaseră acum 500 de ani ceea ce în antichitate era un lucru binecunoscut: forma rotundă a Pământului. Totuși, involuția Evului Mediu în raport cu Antichitatea este aproape insesizabilă în comparație cu involuția noastră în ultima sută de ani. Cu alte cuvinte, nu numai că (în ciuda unor oscilații de mică perioadă) mersul omenirii este general descendent, dar involuția nu este uniformă, ci accelerată.

Citat:

Spiritualiceste, sunt intrucatva de acord. De ce doar partial? Pentru ca nu sunt foarte convins ce intelegeti dumneavoastra prin " omenire ". Va referiti la varfuri, la persoane exceptionale, sau va referiti la omenire ca suma de indivizi? Pentru ca a afirma superioritatea spirituala a "omenirii" evului mediu este cumva pe muchie de cutit, pentru ca noi nu cunoastem pulsul evului mediu decat prin relatarile varfurilor (persoanelor exceptionale) de atunci. Pe de alta parte, putem usor judeca omul individual (normal) din ziua de azi, intrucat ne este la indemana.
Legea involuției e universală, indiferent că vorbim de vârfuri sau de omul mediu. Desigur, comparăm vârfuri cu vârfuri și medii cu medii.
Eu am mari dubii că azi am mai putea construi catedrale precum Sf Petru sau Sf Sofia. Nu e vorba numai de arhitectură, unde involuția mi se pare evidentă, ci de inginerie: pur și simplu nu mai construim cu trăinicia cu care se construia în antichitate și în evul mediu. Sunt secrete care s-au pierdut, este o iscusință și o plăcere și o mândrie (în sensul bun al cuvântului) a lucrului bine făcut, care a dispărut. Când vine vorba de marfa chinezească de unică folosință, veți spune că asta e și intenția unei societăți de consum: producătorii chiar urmăresc să facă marfă cu durată mică de viață. Dar adevărul e că nu mai suntem în stare să facem altfel. Asfaltul de azi este MULT mai slab calitativ față de asfaltul din vremea lui Hitler. Asemenea asflat se toarnă acum în piața Ch de Gaulle în locul pietrei cubice nemodificate de 40 de ani. Motivul ? Nu mai știm să aliniem piatra cubică. Muncitorul de azi nu mai este pietrar de meserie, de "carieră" din tată în fiu, ci un țăran venit la oraș. Dar nu numai construcțiile noastre crapă peste tot, la fel se întâmplă cu mașinile. Cu hainele. Cu mobila. Cu orice. Asta nu se mai explică prin intenția producătorului, ci mult mai simplu: prin nepricepere.

Când eram puști am văzut un film minunat despre toate acestea. Se chema "Planeta maimuțelor".

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:59:49.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.