Mihnea Dragomir |
21.04.2010 22:49:34 |
Citat:
În prealabil postat de Garrett
(Post 237875)
Daca acum 500 de ani, omul se intreba ce forma are pamantul, astazi ne confruntam cu intrebari de genul "ce forma au vecinii nostrii din galaxia x, dar din galaxia y etc."
|
Da, forma pământului este o chestiune științifică importantă. Acum 500 de ani mulți se întrebau ce formă are, în timp ce majoritatea considera că este plat. Numai că acest lucru are o explicație în sensul teoriei involuției: oamenii pur și simplu uitaseră acum 500 de ani ceea ce în antichitate era un lucru binecunoscut: forma rotundă a Pământului. Totuși, involuția Evului Mediu în raport cu Antichitatea este aproape insesizabilă în comparație cu involuția noastră în ultima sută de ani. Cu alte cuvinte, nu numai că (în ciuda unor oscilații de mică perioadă) mersul omenirii este general descendent, dar involuția nu este uniformă, ci accelerată.
Citat:
Spiritualiceste, sunt intrucatva de acord. De ce doar partial? Pentru ca nu sunt foarte convins ce intelegeti dumneavoastra prin " omenire ". Va referiti la varfuri, la persoane exceptionale, sau va referiti la omenire ca suma de indivizi? Pentru ca a afirma superioritatea spirituala a "omenirii" evului mediu este cumva pe muchie de cutit, pentru ca noi nu cunoastem pulsul evului mediu decat prin relatarile varfurilor (persoanelor exceptionale) de atunci. Pe de alta parte, putem usor judeca omul individual (normal) din ziua de azi, intrucat ne este la indemana.
|
Legea involuției e universală, indiferent că vorbim de vârfuri sau de omul mediu. Desigur, comparăm vârfuri cu vârfuri și medii cu medii.
Eu am mari dubii că azi am mai putea construi catedrale precum Sf Petru sau Sf Sofia. Nu e vorba numai de arhitectură, unde involuția mi se pare evidentă, ci de inginerie: pur și simplu nu mai construim cu trăinicia cu care se construia în antichitate și în evul mediu. Sunt secrete care s-au pierdut, este o iscusință și o plăcere și o mândrie (în sensul bun al cuvântului) a lucrului bine făcut, care a dispărut. Când vine vorba de marfa chinezească de unică folosință, veți spune că asta e și intenția unei societăți de consum: producătorii chiar urmăresc să facă marfă cu durată mică de viață. Dar adevărul e că nu mai suntem în stare să facem altfel. Asfaltul de azi este MULT mai slab calitativ față de asfaltul din vremea lui Hitler. Asemenea asflat se toarnă acum în piața Ch de Gaulle în locul pietrei cubice nemodificate de 40 de ani. Motivul ? Nu mai știm să aliniem piatra cubică. Muncitorul de azi nu mai este pietrar de meserie, de "carieră" din tată în fiu, ci un țăran venit la oraș. Dar nu numai construcțiile noastre crapă peste tot, la fel se întâmplă cu mașinile. Cu hainele. Cu mobila. Cu orice. Asta nu se mai explică prin intenția producătorului, ci mult mai simplu: prin nepricepere.
Când eram puști am văzut un film minunat despre toate acestea. Se chema "Planeta maimuțelor".
|