Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   O definitie a neoprotestantului... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6269)

AndruscaCIM 20.04.2010 13:43:02

Ca o concluzie, destul de evidenta:

Cred Doriana, ca tu nu ai stiut niciodata ce cauti, si nu stii nici acum...dar ai obosit sa cauti in stilul in care ai tot facut-o, si simti ca vei fi dezamagita de tine, si ai deveni si mai confuza...daca ai mai cauta in continuare, asa ca preferi sa ramai aici...si sa iti spui, cu glas ridicat: L-am gasit! Sa stiti cu totii ca L-am gasit!"

Doamne ajuta!

Nicu Mestereaga 20.04.2010 14:20:24

Nu se poate

Citat:

În prealabil postat de ClaudiuT (Post 136159)
"Incerc un fel de dictionar al pseudoculturii contemporane de tip neoprotestant: goana dupa realizarea normei de "convertiti", Biblii lasate pe noptiere la hotel si care se schimba odata cu prosoapele de baie, reviste cu hristosi hollywoodiei, evlavii cu batic de nailon, manele increstinate, mimica studiata si ochi rasturnati peste cal la amvon, vindecatori si vindecati pe stadion, apocalipse, termopane, masini de lux, kitsch, fiinta colective abrutizate si manipulate...
Produs al revolutiei indistriale, al instrinarii de obarsii, cultura neoprotestanta nu este altceva decat o telenove spirituala care seamana cu un imens buchet de flori din plastic."
Pr. Vasile Istrate, Zbor spre adancuri, p. 22-23

Stiu de ce imi place asa de mult acest citat, si mai stiu caci cu cat il citesc mai mult cred tot mai tare ca acest parinte a scris sub inspiratia Duhul Sfant ..... Cred ca are mare dreptate si cineva trebuia sa o spuna ....
Mi-ar place sa-mi spuneti ce parere aveti, si poate mai aveti de completat cu ceva "insusiri" lista parintelui de "calitati" ale neoprotestantilor...

Har si Pace de la Domnul!

Sunt crestin neoprotestant penticostal, si va spun drept ca nu ma reprezinta cu nimic aceasta definitie. Va pot spune ca dorinta noastra este sa vedem ca toti cei credinciosii, indiferent cum s-or numi, traiesc ceea ce cred, iar cei care nu cred (si sunt atatia) sa cunoasca Evanghelia, deoarece, spune sfantul apostol Pavel ,,credinta vine in urma auzirii".

Ioana-Andreea 20.04.2010 18:26:59

Doriana,dar nu ti se pare ciudat ca tu ai avut "revelatia " asta dupa ce l-ai vazut pe pastor,dar doar la iesire?In timpul predicii,ti s-a parut foarte plictisitor.Ti-a placut comportamentul lui,nu parerea lui despre Biblie si interpretarile mincinoase.Atunci,daca tot L-ai cunoscut,acum intoarce-te in Biserica Lui.

AndruscaCIM 20.04.2010 18:46:58

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 237301)
Doriana,dar nu ti se pare ciudat ca tu ai avut "revelatia " asta dupa ce l-ai vazut pe pastor,dar doar la iesire?In timpul predicii,ti s-a parut foarte plictisitor.Ti-a placut comportamentul lui,nu parerea lui despre Biblie si interpretarile mincinoase.Atunci,daca tot L-ai cunoscut,acum intoarce-te in Biserica Lui.

Pai asta mi s-a parut si mie...cam lipsit de substanta, pentru ca daca as simti lucrurile asa...m-as putea dupa toti nenii cu fata luminoasa, si cine stie prin ce locuri plictisitoare as putea ajunge, care de fapt nici nu mi-ar suscita interesul...:4:

Doriana 20.04.2010 19:24:10

:39:
Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 237174)
Ca o concluzie, destul de evidenta:

Cred Doriana, ca tu nu ai stiut niciodata ce cauti, si nu stii nici acum...dar ai obosit sa cauti in stilul in care ai tot facut-o, si simti ca vei fi dezamagita de tine, si ai deveni si mai confuza...daca ai mai cauta in continuare, asa ca preferi sa ramai aici...si sa iti spui, cu glas ridicat: L-am gasit! Sa stiti cu totii ca L-am gasit!"

Doamne ajuta!

Parerea dvs e foarte importanta pentru noi. Please hold the line :21:

Andrusca, ca sa o spun mai finut voi zice doar ca nu pari sa fi gasit ce-mi lipseste mie si, prin urmare, nu ai ce oferi nici macar la nivel de sfat. In rest , acuzatii aud in fiecare zi si vin dintr-o singura directie... Atat.

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 237301)

Putin inexact: mi-a placut de Dumnezeu care s-a manifestat la un moment dat prin el. Nu in timpul predicii ci in timpul rugaciunii. Omul acela si-a vazut apoi de treaba lui si eu de a mea. Probabil nici acum nu stie ce rol important a avut in viata mea. Dar eu am inteles ce inseamna Dumnezeu si acum nu mai sunt singura indiferent daca omul acela este sau nu, daca cei din jur sunt sau nu, daca sunt pe insula pustie sau in valea umbrei mortii, nu ma mai tem. Si sper ca asta e ultima referire la viata mea personala.

Mai bine te-ai ingrijora tu de ce-ai face pe o insula pustie fara icoane, lumanari si preoti sa-ti ierte pacatele. Mantuirea ta ar fi in pericol, cred...:39:

AlinB 20.04.2010 19:32:07

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 236935)
1. Am spus; doar o data.
2.Sa zicem ca avem libertatea sa mergem in orice biserica si sa ne rugam.

"Avem" o spui de parca ai fi fost baptista cand de fapt spui ca n-ai fost la baptisti decat o singura data.
Probabil o greseala de exprimare, nu?

Citat:

4. Nu prea, dar avea experiente negative cu altii care s-au cam uitat urat :21:
Crezi ca nu erau aspecte din comportamentul acelor oameni care i-ar fi facut pe altii, poate mai circumspecti, sa-i priveasca urat?

Citat:

5. Ma stiu destul de incapatanata. Intai zic "nu" si apoi "da" . Insa citisem in Biblie, nu mai stiam exact pe unde, ca Dumnezeu a vorbit prin prooroci. Deci mi se parea normal sa o mai faca si azi.
Si la pasajele in care vorbeste despre proroci mincinosi nu ajunsai?

AlinB 20.04.2010 19:34:38

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236965)
Citeste Evanghelia dupa Matei cap. 6:5-15. Mantuitorul nu ne-a invatat sa facem spectacol cand ne rugam.

Iar daca citesti tot Noul Testament vei vedea ca Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli se rugau fara nici un fel de coregrafie (adica slujbe sau ritualuri). Rugaciunea crestina reprezinta modul cel mai simplu si mai sincer de a te adresa lui Dumnezeu. Nu este novoie de tot circul acela care da bine la impresia artistica.

Sa intelegem ca vioara, pianul, chitara si alte instrumente cu care se dau spectacole pe la neoprotestanti + cantarile numerotate pe deasupra, nu sunt "coregrafie"?

Nu e asta circ cu impresie artistica?

Doriana 20.04.2010 19:39:41

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 237325)
"Avem" o spui de parca ai fi fost baptista cand de fapt spui ca n-ai fost la baptisti decat o singura data.
Probabil o greseala de exprimare, nu?

Aveau ei atunci. Acum am si eu.

Citat:

"
Crezi ca nu erau aspecte din comportamentul acelor oameni care i-ar fi facut pe altii, poate mai circumspecti, sa-i priveasca urat?

Nu stiu. Posibil. Ar avea si motive. Unii chiar nu fac cinste slujbei lor.

Citat:

"
Si la pasajele in care vorbeste despre proroci mincinosi nu ajunsai?

Chiar daca as fi ajuns nu cred ca mi-ar fi schimbat felul de a privi lucrurile. Daca exista prooroci mincinosi asta nu inseamna ca nu mai exista prooroci adevarati, nu?

AlinB 20.04.2010 19:41:28

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 237327)
Chiar daca as fi ajuns nu cred ca mi-ar fi schimbat felul de a privi lucrurile.

Nu crezi ca ai fi fost mai circumspecta? De ce nu?

Citat:

Daca exista prooroci mincinosi asta nu inseamna ca nu mai exista prooroci adevarati, nu?
Corect. Dar nu inseamna ca e musai ca primii care iti ies in cale is aia adevarati.

Pana la urma ce te face sa crezi ca i-ai intalnit pe cei adevarati?

Doriana 20.04.2010 19:45:06

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 237329)

Corect. Dar nu inseamna ca e musai ca primii care iti ies in cale is aia adevarati.

Pana la urma ce te face sa crezi ca i-ai intalnit pe cei adevarati?

Sa-ti zic cum am facut: Am intalnit multi prooroci ai lui Dumnezeu dar pe langa ei si din cei falsi. La inceput ii credeam pe toti. Apoi m-am saturat sa tot fiu mintita si amagita si m-am rugat mult lui Dumnezeu sa ma invete sa-i deosebesc. Acum n-au decat sa minta; slabe sanse sa-i si cred. :1:

AlinB 20.04.2010 19:55:33

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 237330)
Sa-ti zic cum am facut: Am intalnit multi prooroci ai lui Dumnezeu dar pe langa ei si din cei falsi. La inceput ii credeam pe toti. Apoi m-am saturat sa tot fiu mintita si amagita si m-am rugat mult lui Dumnezeu sa ma invete sa-i deosebesc. Acum n-au decat sa minta; slabe sanse sa-i si cred. :1:

Deci cu alte cuvinte alegerea ta se bazeaza pe convingerea ca Dumnezeu ti-ar fi dat darul de a discerne prorocii mincinosi dupa miros (metaforic vorbind), fie chiar si prin somn.

Adica fara macar sa-i asculti ce au de zis, care ti-au mirosit "a adevarat" e musai sa fie adevarati, care ti s-au parut falsi, e musai sa fie falsi.

Am inteles bine?

Doriana 20.04.2010 19:58:48

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 237332)
Deci cu alte cuvinte alegerea ta se bazeaza pe convingerea ca Dumnezeu ti-ar fi dat darul de a discerne prorocii mincinosi dupa miros (metaforic vorbind), fie chiar si prin somn.

Adica fara macar sa-i asculti ce au de zis, care ti-au mirosit "a adevarat" e musai sa fie adevarati, care ti s-au parut falsi, e musai sa fie falsi.

Am inteles bine?

O mica corectie: cei pe care Dumnezeu mi-i dovedeste ca fiind falsi.
Cum sa-ti explic...tu nu ai nici o certitudine in viata? De unde stii ca esti pe calea cea buna, ca faci ceea ce este bine? Totul e doar indoiala?

AlinB 20.04.2010 19:58:54

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 237327)
Nu stiu. Posibil. Ar avea si motive. Unii chiar nu fac cinste slujbei lor.

Cu alte cuvinte sa inteleg ca prorocia e o slujba de fapt?

Sau ca desi sunt proroci autentici pot totusi sa aiba un comportament neadecvat?

Atunci cum de i-a facut Dumnezeu proproci? Sau cum de le mai da darul asta?

PS. Nu ti-am urmarit toate postarile, pana la urma esti la baptisti sau la penticostali?

Ioana-Andreea 20.04.2010 20:02:18

Citat:

Mai bine te-ai ingrijora tu de ce-ai face pe o insula pustie fara icoane, lumanari si preoti sa-ti ierte pacatele. Mantuirea ta ar fi in pericol, cred...
:21:Dar tu,fara Sola Scriptura?

Situatia asta nu ma scoate din Biserica Lui,pentru ca am botezul .
Daca as avea pacate foarte grave nespovedite,da,ar fi in pericol mantuirea mea.
Una e sa nu ai icoane si alta e sa nu le ai pentru ca le crezi idoli.

Doriana 20.04.2010 20:04:25

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 237337)
Cu alte cuvinte sa inteleg ca prorocia e o slujba de fapt?

Sau ca desi sunt proroci autentici pot totusi sa aiba un comportament neadecvat?

Atunci cum de i-a facut Dumnezeu proproci? Sau cum de le mai da darul asta?

PS. Nu ti-am urmarit toate postarile, pana la urma esti la baptisti sau la penticostali?

1. Da, o slujba duhovniceasca. Deci Dumnezeu da acest dar pentru a fi folosit in folosul Bisericii
2. Uneori, in momente de cadere. Dar crestinul serios isi plange apoi pacatul, se indreapta si nu mai face
3. Unii au fost buni si s-au indepartat de Dumnezeu. Altii proorocesc din duhuri inselatoare.
4. Penty

AlinB 20.04.2010 20:04:41

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 237336)
O mica corectie: cei pe care Dumnezeu mi-i dovedeste ca fiind falsi.

Cum tii dovedeste Dumnezeu mai exact? Iti apare in vedenie si zice cutare este fals sau nu?

Citat:

Cum sa-ti explic...tu nu ai nici o certitudine in viata?
Ba da, dar fiecare ne construim certitudinile poate in alt mod.
Eu sunt interesant de cum ti le construiesti tu pe ale tale.

Citat:

De unde stii ca esti pe calea cea buna, ca faci ceea ce este bine?
Daca te intereseaza, am sa-ti explic imediat dupa ce ma lamuresti tu ce si cum in ceea ce te priveste.

Citat:

Totul e doar indoiala?
La inceput poate sa fie. Chiar trebuie sa fie.
Experienta m-a invatat sa nu ma arunc cu capul inainte, indiferent cat de interesante sunt perspectivele.
Cu atat mai putin sa fac alegeri la nimereala pe baza primei impresii.

Doriana 20.04.2010 20:05:24

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 237338)
:21:Dar tu,fara Sola Scriptura?

Situatia asta nu ma scoate din Biserica Lui,pentru ca am botezul .
Daca as avea pacate foarte grave nespovedite,da,ar fi in pericol mantuirea mea.
Una e sa nu ai icoane si alta e sa nu le ai pentru ca le crezi idoli.

O am in minte :wink:

Ok, m-ai linistit atunci... :4:

vasalie 20.04.2010 20:05:24

Citat:

În prealabil postat de danyel (Post 237143)
Trecand peste partea ca esti incapabil sa intelegi cultura ortodoxa

Multumesc pentru apreciere. Dar, ma intereseaza prea putin "cultura ortodoxa". In schimb, sunt foarte interesat de crestinismul autentic (asa cum l-am descoperit in Evanghelii si epistolele Sfintilor Apostoli).

Citat:

si frumusetea rugaciunilor sacramentale ,

Rugaciunile sunt sacre in simplitatea si sinceritatea lor.

Citat:

da trebuie sa ne rugam din inima lui Dumnezeu dar neavand un saboln s-ar putea tare sa ne rugam unui dumnezeu confectionat de noi si nu celui adevarat si cuvintele rostite din inima nu trebuie sa fie aiurea si adresarea la fel ca de multe ori atat voi cat si noi ne confectionam un dumnezeu caruia ii cerem si ii impunem fel si fel de lucruri

Nu avem nevoie de sabloane in rugaciune, pentru a-l cunoaste pe Dumnezeu. Avem nevoie de sabloane cand nu il cunoastem pe Dumnezeu.

In ceea ce priveste cunoasterea de Dumnezeu, aceasta este o conditie a mantuirii noastre:
"Si viata vesnicã este aceasta: sã Te cunoascã pe Tine, singurul Dumnezeu adevãrat, si pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu."(Ioan 17:3) Si, aceasta cunoastere nu se capata folosind sabloane de rugaciune.

AlinB 20.04.2010 20:06:31

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 237339)
1. Da, o slujba duhovniceasca. Deci Dumnezeu da acest dar pentru a fi folosit in folosul Bisericii
2. Uneori, in momente de cadere. Dar crestinul serios isi plange apoi pacatul, se indreapta si nu mai face

Deci crezi ca Dumnezeu nu ridica darul chiar daca respectivul pacatuieste?
Adica poate avea un comportament care tu de ex. il observi ca fiind scandalos si totusi sa fie un proroc autentic?

Citat:

3. Unii au fost buni si s-au indepartat de Dumnezeu. Altii proorocesc din duhuri inselatoare.
La penticostali sunt din astia? Adica care sa proroceasca in public, fiind totusi inselati de duhuri?

AndruscaCIM 20.04.2010 20:07:21

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 237320)
Andrusca, ca sa o spun mai finut voi zice doar ca nu pari sa fi gasit ce-mi lipseste mie si, prin urmare, nu ai ce oferi nici macar la nivel de sfat. In rest , acuzatii aud in fiecare zi si vin dintr-o singura directie... Atat.

Mi-am dat si eu cu parerea, in baza celor afirmate de tine...in plus te-am mai intrebat si cum L-ai cautat pe Dumnezeu in Biserica Ortodoxa?

Cat de mult ai obosit cautandu-L, si cat de vasta ti-a fost cautarea?

Te intreb de asemenea, cum l-ai cautat in cultul baptist..pentru ca si acolo ar fi fost necesar sa poposesti ceva timp, pentru a-L cauta pe Dumnezeu, logic?

Nu gasisei raspunsuri, sau nici nu le cautai prea sarguincios ( de moment ce pana si slujba de la penticostali nu ti-a transmis mai nimic)? asa cum ar putea afirma un crestin...care a cautat, si le spune si celorlalti...cum a cautat el, si cum a aflat ce cauta...:1:

AndruscaCIM 20.04.2010 20:12:46

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 237342)
Multumesc pentru apreciere. Dar, ma intereseaza prea putin "cultura ortodoxa". In schimb, sunt foarte interesat de crestinismul autentic (asa cum l-am descoperit in Evanghelii si epistolele Sfintilor Apostoli).

Pot sa intreb si eu cand anume ai inceput sa fii interesat de crestinismul autentic?

Ai fost interesat dintotdeauna, te nemultumea crestinismul neautentic din BO?...deci ce simteai tu mai exact, si cat de mult erai interesant de aflarea crestinismului autentic in general?

As vrea sa cred ca tu personal cautai, citeai, faceai comparatii, simteai lucrurile, si nu ca au dat altii cu interesul peste tine...:3:

Doriana 20.04.2010 20:12:54

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 237344)
Mi-am dat si eu cu parerea, in baza celor afirmate de tine...in plus te-am mai intrebat

Iar eu am spus ca poti sa ma intrebi pe privat, desi nu stiu daca vreau sa discut , avand in vedere ca e clar pentru ce vrei sa iti povestesc viata mea.

In orice caz, sa stii ca imi esti foarte simpatica. :6:

AndruscaCIM 20.04.2010 20:15:36

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 237347)
Iar eu am spus ca poti sa ma intrebi pe privat, desi nu stiu daca vreau sa discut , avand in vedere ca e clar pentru ce vrei sa iti povestesc viata mea.

In orice caz, sa stii ca imi esti foarte simpatica. :6:

:6: .............

florin1966 20.04.2010 20:21:20

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 237344)
Mi-am dat si eu cu parerea, in baza celor afirmate de tine...in plus te-am mai intrebat si cum L-ai cautat pe Dumnezeu in Biserica Ortodoxa?

Cat de mult ai obosit cautandu-L, si cat de vasta ti-a fost cautarea?

Te intreb de asemenea, cum l-ai cautat in cultul baptist..pentru ca si acolo ar fi fost necesar sa poposesti ceva timp, pentru a-L cauta pe Dumnezeu, logic?

Nu gasisei raspunsuri, sau nici nu le cautai prea sarguincios ( de moment ce pana si slujba de la penticostali nu ti-a transmis mai nimic)? asa cum ar putea afirma un crestin...care a cautat, si le spune si celorlalti...cum a cautat el, si cum a aflat ce cauta...:1:

pai asta e racoleza cand i se infunda da cu nu ai inteles si fenteaza ca fotbalistii.nu ai observat ?toti merg pana la un punct crezand ca ortodoxii sunt nestiutori ca si ei care mergeau la biserica la inviere sa ia lumina si plecau ,pe preot il vedeau de la cel putin 50 metri si acum arunca cu praf poate mai orbeste pa cineva in rest nimic

AndruscaCIM 20.04.2010 20:30:33

Citat:

În prealabil postat de florin1966 (Post 237353)
pai asta e racoleza cand i se infunda da cu nu ai inteles si fenteaza ca fotbalistii.nu ai observat ?toti merg pana la un punct crezand ca ortodoxii sunt nestiutori ca si ei care mergeau la biserica la inviere sa ia lumina si plecau ,pe preot il vedeau de la cel putin 50 metri si acum arunca cu praf poate mai orbeste pa cineva in rest nimic

Da da...asa e, dar eu am alta dilema acum...eu am inventat termenul " racoleza" sau o fi fost inventat de altii inainte?:7:...

vasalie 20.04.2010 20:46:14

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 237346)
Pot sa intreb si eu cand anume ai inceput sa fii interesat de crestinismul autentic?

Ma interesat crestinismul autentic din momentul in care am inceput sa cercetez Sfanta Scriptura. In Cuvantul lui Dumnezeu am gasit raspunsuri pe care le cautam de mult.

Citat:

Ai fost interesat dintotdeauna, te nemultumea crestinismul neautentic din BO?...deci ce simteai tu mai exact, si cat de mult erai interesant de aflarea crestinismului autentic in general?

Aveam multe intrebari de genul :cine sunt, de unde vin, unde ma duc, etc. Iar slujbele si ritualurile nu raspund la astfel de intrebari. Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli nu au tinut ritualuri ci le-au vorbit mult oamenilor.

Citat:

As vrea sa cred ca tu personal cautai, citeai, faceai comparatii, simteai lucrurile, si nu ca au dat altii cu interesul peste tine...:3:

Nu au dat altii peste mine. Eu am dat peste ei. Am fost contactat,cu ceva ani in urma, de martorii lui Iehova. Ei mi-au pus o Biblie in mana (traducerea Cornilescu, nu cea pe care o folosesc acum). Dar, dupa ce am inceput sa cunosc Biblia si mi-am dat seama de greselile lor de interpretare, am decis sa nu ma mai intereseze de nici un fel de biserica. Consideram ca bisericile (inclusiv cea ortodoxa) se aseamana foarte mult cu niste partide politice care cauta sa adune cat mai mult electorat.

Am decis sa am o credinta solitara, incercand sa fac voia lui Dumnezeu dupa ceea ce descopeream in Sfanta Scriptura. Ceva totusi ma framanta foarte tare: simteam nevoia sa fac un legamant cu Dumnezeu, prin botez. Nu stiam unde sa ma duc. Intr-o seara, am nimerit pe o frecventa radio, unde se vorbea despre Dumnezeu. Am ascultat acele emisiuni (erau numai seara) mai multe seri la rand. Mi-a placut foarte mult ce auzeam (se potrivea foarte mult cu Sfanta Scriptura). Dar, nu stiam cine sunt cei care vorbesc la acele emisiuni (nu-si declinau identitatea). I-am gasit totusi si am ajuns in biserica lor. Am fost placut impresionat de limpezimea doctrinei lor. Am decis sa fac legamantul meu cu Dumnezeu in acea biserica (din care fac parte si azi).

AndruscaCIM 20.04.2010 21:10:08

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 237364)
Nu au dat altii peste mine. Eu am dat peste ei. Am fost contactat,cu ceva ani in urma, de martorii lui Iehova. Ei mi-au pus o Biblie in mana (traducerea Cornilescu, nu cea pe care o folosesc acum). Dar, dupa ce am inceput sa cunosc Biblia si mi-am dat seama de greselile lor de interpretare, am decis sa nu ma mai intereseze de nici un fel de biserica. Consideram ca bisericile (inclusiv cea ortodoxa) se aseamana foarte mult cu niste partide politice care cauta sa adune cat mai mult electorat.

Am decis sa am o credinta solitara, incercand sa fac voia lui Dumnezeu dupa ceea ce descopeream in Sfanta Scriptura. Ceva totusi ma framanta foarte tare: simteam nevoia sa fac un legamant cu Dumnezeu, prin botez. Nu stiam unde sa ma duc. Intr-o seara, am nimerit pe o frecventa radio, unde se vorbea despre Dumnezeu. Am ascultat acele emisiuni (erau numai seara) mai multe seri la rand. Mi-a placut foarte mult ce auzeam (se potrivea foarte mult cu Sfanta Scriptura). Dar, nu stiam cine sunt cei care vorbesc la acele emisiuni (nu-si declinau identitatea). I-am gasit totusi si am ajuns in biserica lor. Am fost placut impresionat de limpezimea doctrinei lor. Am decis sa fac legamantul meu cu Dumnezeu in acea biserica (din care fac parte si azi).

Ai afirmat, la timpul trecut oarecum, asta: " Consideram ca bisericile (inclusiv cea ortodoxa) se aseamana foarte mult cu niste partide politice care cauta sa adune cat mai mult electorat."

Lucrurile s-au mai schimbat, sau tot la fel vezi Bisericile?

Cum se impaca aceasta conceptie a ta, dupa cele citite in Sfanta Scriptura...de a avea o credinta solitara, incercand sa faci voia lui Dumnezeu, asa cum o vedeai tu in Biblie...dar fara sa fii integrat intre alti credinciosi, sa te rogi impreuna cu ei, sa faci ascultare de cineva...?

Eu cred asa, Biserica lui Hristos nu poate fi constituita dintr-o singura persoana, persoana care sa nu fie in comuniune cu nimeni...din Biserica Lui!

Esti sigur ca tu in solitudinea aleasa, dar neconforma cu Biserica lui Hristos, ai putut intelege Biblia asa cum trebuia, sau ai facut voia lui Dumnezeu?

vasalie 20.04.2010 21:44:10

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 237372)
Ai afirmat, la timpul trecut oarecum, asta: " Consideram ca bisericile (inclusiv cea ortodoxa) se aseamana foarte mult cu niste partide politice care cauta sa adune cat mai mult electorat."

Lucrurile s-au mai schimbat, sau tot la fel vezi Bisericile?

Lucrurile s-au mai schimbat. Intre timp am descoperit si biserici care sunt interesate de mantuirea oamenilor si nu au ca scop ingrosarea randurilor.

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 237372)
Cum se impaca aceasta conceptie a ta, dupa cele citite in Sfanta Scriptura...de a avea o credinta solitara, incercand sa faci voia lui Dumnezeu, asa cum o vedeai tu in Biblie...dar fara sa fii integrat intre alti credinciosi, sa te rogi impreuna cu ei, sa faci ascultare de cineva...?

Eu cred asa, Biserica lui Hristos nu poate fi constituita dintr-o singura persoana, persoana care sa nu fie in comuniune cu nimeni...din Biserica Lui!

Esti sigur ca tu in solitudinea aleasa, dar neconforma cu Biserica lui Hristos, ai putut intelege Biblia asa cum trebuia, sau ai facut voia lui Dumnezeu?

Nu este bine sa ai o "credinta solitara". Esti mult mai vulnerabil in fata celui rau. Nu ai cu cine sa te inveti la bine sau sa te imbarbatezi atunci cand ai caderi, etc.

Cat despre intelegerea Sfintei Scripturi, in solititudinea mea... ceea ce am inteles atunci, am inteles bine. Scriptura este pentru oameni.

Lavrentiu 21.04.2010 09:18:24

Vasalie, ce cauti tu pe forumul asta?

Daca esti de alta confesiune si cauti sa ne "luminezi" pe noi, mai bine ti-ai vedea de treaba.

Dar eu cred, mai degraba, ca in adancimea constiintei tale esti mustrat de Hristos, care iti da astfel "ghes" sa vii sa cercetezi Ortodoxia. Chiar daca nu o intelegi, apropiindu-te de ea e posibil sa ajungi sa respiri "aerul" ei, ceea ce iti doresc din toata inima.

Dar oricum ar fi, tie ti-ar placea sa vina cineva la tine in casa si sa adreseze cuvinte urate la adresa ta si a familiei tale? Eu cred ca nu, si de aceea sper sa realizezi ca toate acuzele si invectivele la adresa noastra nu se potrivesc in gura unui urmator al lui Hristos, asa cum pretinzi ca esti.

Domnul sa ne lumineze!

danyel 21.04.2010 14:26:32

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 237342)

Rugaciunile sunt sacre in simplitatea si sinceritatea lor.

Nu avem nevoie de sabloane in rugaciune, pentru a-l cunoaste pe Dumnezeu. Avem nevoie de sabloane cand nu il cunoastem pe Dumnezeu.

In ceea ce priveste cunoasterea de Dumnezeu, aceasta este o conditie a mantuirii noastre:
"Si viata vesnicã este aceasta: sã Te cunoascã pe Tine, singurul Dumnezeu adevãrat, si pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu."(Ioan 17:3) Si, aceasta cunoastere nu se capata folosind sabloane de rugaciune.

Nu vroiam sa te jignesc doar constatam o stare de fapt
Poi daca tot combati ortodoxia nu ti se pare ca ar trebui sa o cunosti? cum altfel te poti pronunta asupra unui lucru pe care nu-l cunosti si asupra unei credinte pe care n-ai trait-o

Nu cunosti frumusetea rugaciunii sacramentale asa ca n-ai cum sa te pronunti, ti-asi recomanda sa citesti niste rugaciuni ortodoxe si sa imi spui cu ce nu ar fi Dumnezeu de acord din ele?

Iti amintesti ca Dumnezeu i-a trasat lui Moise in detaliu modul de inchinare care trebuie adus
lipsa unui sablon sti unde duce? la impunerea propriilor noastre gusturi si a nevoilor personale care ne satisfac iar nu la o inchinare care sa-l multumeasca pe Dumnezeu, astfel de exemplu in adunarile neo-protestate au patruns melodii laice cu versuri crestine, pana si manele crestine care nu ii aduc slava lui Dumnezeu ci satisfac gusturile unora care altfel s-ar plictisi sa se inchine lui Dumnezeu, aici este problema, rugaciunea sacramentala nu face altceva decat sa te uneasca cu Biserica din toate timpurile si te face sa aduci aceeasi inchinare cu toata Biserica de pretutindeni
E frumos sa te rogi liber si eu o fac dar exista un pericol asa cum am mai spus acela de ati confectiona un "dumnezeu" dupa propriile gusturi, argumentand ca daca ai inima curata ele sunt bune, daca n-ai un sablon, Biblia, Traditia, Biserica, s-ar putea sa nu ajungi sa cunosti acelasi Dumnezeu care este propovaduit in crestinism, si te mai si pune in postura de ati impune propriile gusturi
cat despre repetarea rugaciunilor, uite de exemplu Biblia de ce o citesti de mai multe ori? cantecele religioase care ma gandesc ca si in intelegerea neo-protestanta sunt intelese ca o rugaciune, de ce se canta de mai multe ori?
pana si rugaciunile libere din adunari sunt dupa un anumit sablon dar pe deasupra il fac pe cel ce le spune sa isi ia mintea de la adevarata rugaciune si sa fie atent la cuvintele pe care le spune pe moment, plus ca unora le da si o stare de mandrie

Doriana 21.04.2010 18:46:37

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 237340)
Cum tii dovedeste Dumnezeu mai exact? Iti apare in vedenie si zice cutare este fals sau nu?
...fiecare ne construim certitudinile poate in alt mod.
Eu sunt interesant de cum ti le construiesti tu pe ale tale..

Ma bazez pe credinciosia lui Dumnezeu:

"Și aceasta este încrederea pe care o avem către El, că, dacă cerem ceva după voința Lui, El ne ascultă."

Stiu ca e voia Lui sa nu fim amagiti si sa biruim in lupta credintei. De aceea m-am rugat sa ma invete sa deosebesc vocea Lui de vocea duhurilor inselatoare. Nu prea am vedenii, doar ca atunci cand un prooroc vorbeste recunosc vocea lui Dumnezeu, asa cum ai recunoaste tu vocea tatalui tau. Pe ce te bazezi, de fapt? Pe faptul ca il cunosti si stii ca e tatal tau, si orice ar fi nu poate altul sa se dea drept tatal tau ca nu i-ar merge.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 237340)
Experienta m-a invatat sa nu ma arunc cu capul inainte, indiferent cat de interesante sunt perspectivele.
Cu atat mai putin sa fac alegeri la nimereala pe baza primei impresii.

Desigur, exista o doza de prudenta si o analiza serioasa a faptelor. Nici vorba de aruncat cu capul inainte. Experienta m-a invatat [sac!] ca atunci cand ma arunc cu capul inainte capul e primul care se loveste... :17:

Doriana 21.04.2010 18:57:20

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 237343)
Deci crezi ca Dumnezeu nu ridica darul chiar daca respectivul pacatuieste?
Adica poate avea un comportament care tu de ex. il observi ca fiind scandalos si totusi sa fie un proroc autentic?

Este vorba de talantul ingropat. Stapanul [Dumnezeu] i-a dat darul dar omul l-a ingropat sub pacate . Nu i l-a luat Dumnezeu. Omul poate oricand sa dezgroape talantul si sa-l puuna in negot prin pocainta si smerire. Inima lui ar fi din nou curata si darul functional.
"Comportament scandalos", nu. Asta e deja un om dezaxat, nu prooroc. Numai omul care sta langa Dumnezeu poate sa auda vocea lui Dumnezeu si sa ne spuna si noua ce a zis.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 237343)
La penticostali sunt din astia? Adica care sa proroceasca in public, fiind totusi inselati de duhuri?

Mai ne trezim si cu de astia.

"Copii, este ceasul de pe urmă, și precum ați auzit că vine antihrist, iar acum mulți antihriști s-au arătat; de aici cunoaștem noi că este ceasul de pe urmă. Dintre noi au ieșit, dar nu erau de-ai noștri, "

Iar cand suntem vizitati de astfel de amagitori se pot intampla unele lucruri: ori se ridica pastorul si-l da pe fatza ca mincinos, ori alt prooroc, ori tac toti si nu-l cred. Posibil si sa amageasca pe unii . Dar nu pe cei seriosi.

Ioana-Andreea 21.04.2010 19:43:17

Citat:

"Comportament scandalos", nu. Asta e deja un om dezaxat, nu prooroc.
Biblia te contrazice.David nu era deloc un exemplu de moralitate,dimpotriva.

Doriana 21.04.2010 19:53:20

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 237760)
Biblia te contrazice.David nu era deloc un exemplu de moralitate,dimpotriva.

David nu a proorocit cat timp traia in pacat, ci inainte sau dupa ce s-a pocait . Asta apropo de dezgroparea talantului.

vasalie 21.04.2010 20:00:53

Citat:

În prealabil postat de danyel (Post 237606)
Nu vroiam sa te jignesc doar constatam o stare de fapt
Poi daca tot combati ortodoxia nu ti se pare ca ar trebui sa o cunosti?

Combat preamarirea oricarui sistem religios. Inchinarea si slava se cuvin numai lui Dumnezeu. Daca "adventismul" ar fi inaltat asa cum este inaltata ortodoxia, as combate acest lucru.

Citat:

Nu cunosti frumusetea rugaciunii sacramentale asa ca n-ai cum sa te pronunti, ti-asi recomanda sa citesti niste rugaciuni ortodoxe si sa imi spui cu ce nu ar fi Dumnezeu de acord din ele?

Rugaciunea sincera, adresata direct lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos, are un caracter sacramental.

Citat:

Iti amintesti ca Dumnezeu i-a trasat lui Moise in detaliu modul de inchinare care trebuie adus
lipsa unui sablon sti unde duce?

Domnul Iisus Hristos a combatut sabloanele si ne-a invatat despre inchinarea in duh si adevar. "Dar vine ceasul, si acum a si venit, cînd închinãtorii adevãrati se vor închina Tatãlui în duh si în adevãr; fiindcã astfel de închinãtori doreste si Tatãl. Dumnezeu este Duh, si cine se închinã Lui, trebuie sã I se închine în duh si în adevãr." (Ioan 4:23,24)

Citat:

in adunarile neo-protestate au patruns melodii laice cu versuri crestine, pana si manele crestine care nu ii aduc slava lui Dumnezeu ci satisfac gusturile unora care altfel s-ar plictisi sa se inchine lui Dumnezeu, aici este problema,

La acest capitol sunt de acord cu tine. Multe din melodiile "cantate lui Dumnezeu", nu au nimic sacru. In plus, unele sunt de o calitate asa de proasta incat nu ar depasi nici faza de preselectie la festivalul de muzica usoara de la Mamaia (asta in cazul in care nu as avea nimic impotriva vre-unui gen muzical).

Desi avem foarte multe imnuri crestine deosebite ca melodie si versuri, genul de muzica "usoara, ieftina" a inceput sa patrunda si in biserica din care fac parte.

Ascult cu placere muzica bizantina ortodoxa. O consider o muzica sacra.

Citat:

E frumos sa te rogi liber si eu o fac dar exista un pericol asa cum am mai spus acela de ati confectiona un "dumnezeu" dupa propriile gusturi, argumentand ca daca ai inima curata ele sunt bune, daca n-ai un sablon, Biblia, Traditia, Biserica,

Nu-mi confectionez un "dumnezeu" dupa propriile gusturi. Sfanta Scriptura este "sablonul" meu dupa care invat sa-L cunosc pe Dumnezeu. Nu am un "dumnezeu" al traditiei sau al bisericii.

Citat:

cat despre repetarea rugaciunilor, uite de exemplu Biblia de ce o citesti de mai multe ori?

Citesc Sfanta Scriptura de mai multe ori pentru ca este un izvor nesecat de cunoastere. Rugaciunile nu le repet. Poate subiectul rugaciunilor mele se repeta (cer de mai multe ori acelasi lucru de la Dumnezeu, aduc multumiri repetate, etc.).

vasalie 21.04.2010 20:23:43

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 237489)

Dar eu cred, mai degraba, ca in adancimea constiintei tale esti mustrat de Hristos, care iti da astfel "ghes" sa vii sa cercetezi Ortodoxia. Chiar daca nu o intelegi, apropiindu-te de ea e posibil sa ajungi sa respiri "aerul" ei, ceea ce iti doresc din toata inima.

Ai o parere foarte urata despre Domnul Iisus Hristos. Il cobori la nivelul unui partizan al unui sitem religios. Mantuitorul a vazut credinta adevarata la un o siro-feniciana sau la un sutas roman. Nu suferea de complexul apartenentei la un grup religios.

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 237489)
sper sa realizezi ca toate acuzele si invectivele la adresa noastra nu se potrivesc in gura unui urmator al lui Hristos, asa cum pretinzi ca esti.

Domnul sa ne lumineze!

De acuze, cred ca sunt vinovat (nu stiu cat au fost de constructive). Cat despre invective, am fost numai la primire.

Ioana-Andreea 21.04.2010 21:04:35

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 237767)
David nu a proorocit cat timp traia in pacat, ci inainte sau dupa ce s-a pocait . Asta apropo de dezgroparea talantului.

Probabil te gandesti doar la pacatul din cauza acelei femei,dai el a proorocit si cat timp avea 10 neveste si de acest pacat n-am citit sa se fi cait vreodata.

Doriana 21.04.2010 21:18:39

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 237811)
Probabil te gandesti doar la pacatul din cauza acelei femei,dai el a proorocit si cat timp avea 10 neveste si de acest pacat n-am citit sa se fi cait vreodata.

Pe atunci acesta nu era considerat pacat. Chiar Dumnezeu i-a zis: "Ți-am dat casa domnului tău și femeile domnului tău la sânul tău; ți-am dat ție casa lui Israel și a lui Iuda și, dacă aceasta este puțin pentru tine, ți-aș mai adăuga."

Desigur, nu era fara pacat, insa statea langa Dumnezeu si , atat cat stia, se ferea de pacat. Pana cand a facut unul mare si cu buna stiinta. Si asta e foarte grav.

Ioana-Andreea 22.04.2010 00:15:48

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 237821)
Pe atunci acesta nu era considerat pacat. Chiar Dumnezeu i-a zis: "Ți-am dat casa domnului tău și femeile domnului tău la sânul tău; ți-am dat ție casa lui Israel și a lui Iuda și, dacă aceasta este puțin pentru tine, ți-aș mai adăuga."

:39::39:In capitolele de dupa cele 10 Porunci,scrie ca e.

Doriana 22.04.2010 07:57:07

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 237907)
:39::39:In capitolele de dupa cele 10 Porunci,scrie ca e.

Probabil te referi la porunca data de Dumnezeu in Deuteronom 17:

"Atunci să-ți pui rege peste tine pe acela pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tău: dintre frații tăi să-ți pui rege peste tine;......Să nu-și înmulțească femeile, ca să nu se răzvrătească inima lui, "

. Ei, David nu a avut multe. :)) Fiul sau, Solomon, a avut 300 neveste si 700 tiitoare, ceea ce a avut un efect dezastruos pentru el si tara. Nevestele straine l-au invatat sa se inchine la idoli, le-a facut si altare si tara s-a spurcat, iar imparatia s-a destramat in timpul fiului sau.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:10:25.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.