![]() |
Citat:
Portul femeii si al barbatului in perioada vetero si nou-testamentara erau foarte asemanatoare, difereau doar prin accesorii, nu atat vestimentatia propriu-zisa, insa n-am auzit pe nimeni sa acuze pe barbatii de atunci ca ar fi imbracat haine femeiesti. (nu se purtau pantaloni). |
Citat:
n-am spus de la mine..... ci de la cineva vrednic |
Citat:
|
mai putem gandi si singuri.....
In alta ordine de idei, dar in aceeasi tema, nimeni nu a pus problema rochiilor de mireasa, cu care se imbraca tinerele (ori mai putin tinerele) care intra in biserica pentru oficierea cununiei. Unele par sa fie in drum spre bar, pentru dansul la bara... Macar in biserica ar putea sa acopere cu ceva, chiar elegant (o capa, o pelerina), goliciunile ori partile transparente, pe care le vor descoperite de rochia de mireasa... |
Oare cum erau imbracate femeile care au fost nevoite sa apere Constantinopolul asediat de avari in anul 626 in absenta trupelor plecate la razboi cu persii alaturi de imparat? Nu mi le imaginez ca in icoane cu fuste, batic pe cap si pantofiori, dimpotriva, in armuri (cele care aveau la indemana), vestimentatie de aparare, dotate cu sabii, pietre sau/si alte arme. In mod asemanator, pe toate femeile care, in situatii atipice, au trebuit sa-si asume functii militare, de aparare, ori profesii "nefeminine" fie in lipsa barbatilor, fie cand acestia sunt prea ocupati sa socializeze in carciumi.
Spre exemplu, cum si-o imagineaza imbracata maica citata in postarea de mai sus pe femeia constransa sa asigure intretinerea familiei intr-o comunitate izolata, in cazul in care sotul ei ar fi infirm? Ar merge la vanatoare in rochie? In mod asemanator in societatea moderna. Femeile, nu in putine cazuri, sunt silite de imprejurari sa adopte profesii si roluri traditional masculine. In asemenea cazuri, a merge la biserica in fusta si cu esarfa pe cap ar reprezenta un caz tipic de forma fara fond. |
Citat:
Nu cunosc vestimentatia femeilor la 626, probabil ca piesele de baza erau fusta si bluza, iar acolo, sub influenta popoarelor vecine, sa fi fost salvarii..:1:, precis insa nu erau imbracate in blugi :4: Dar decat sa ne tot batem noi capul aci, nu mai bine mergem fiecare femeie nedumerita si-l intrebam pe preotul nostru: parinte, cum e cuviincios sa intru eu in biserica? Si daca preotul ne spune sa venim rujate pana la urechi, cu mini, cu decolteu si cu parul valvoi, facem ascultare si asa venim! Caci, zice chiar unul din marii stareti, parintele Efrem Katunakiotul ca: ""Ai facut ascultare, mergi in Rai, nu ai facut, mergi in Iad."" http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=364 Si gata, am rezolvat dilema! |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Un preot la care ma spovedeam multa vreme ma sfatuia sa ma feresc de copii, ca inca nu e vremea. Apoi am plecat de la el. M-am intalnit mai apoi cu el, cand aveam deja trei copii. Sti ce mi-a spus? "Sper ca va opriti, nu faceti 100" Ce sa zic...No comment! Acum, on topic...ma intreb : oare unde o fi disparut decenta bunicilor noastre? In frumoasele lor poale bordate si ii inflorate. oare atunci femeia nu lucra in gradina, nu hranea animalele, unoeri mergea si la coasa, crestea copii, se ingrijea de casa. Fie vara, fie iarna tinuta ei era in fusta. Nici de frig nu plangea, nici de caldura nu suferea. oare toti marii duhovnici or gresi cand indeamna femeile sa poarte fusta si batic in biserica? inteleg, unu s-o insela, doi or fi in ratacire dar chiar toti? Inca nu am intalnit un parinte care sa zic; bine, fata sa vi la Biserica in nadragi, ca na lumea o evoulat, evoluati si voi cu ea... |
Citat:
1. Mai intii o cugetare din parintele Teofan Zavoritul , care spunea vis-a-vis de primirea credintei fara sovaire :,,... pt.cei ce cred nu este nevoie de dovezi iar pt. cei ce nu cred dovezile sunt de perisos ". Chiar astazi , la Evangheluie, s-a citit a X-a fericire : ,,Fericiti ce ce cred si nu au vazut " (nu li s-a facut vreo demonstratie pt. credinta ) 2. Mare mi-a fost mirarea cind aflindu-ma in Min. Cetatuia- Negru Voda, Arges , staretul, parintele Modest , in predica liturgica, a evidentiat faptul ca este firesc ca si placut , ca femeia sa fie ingrijita, aranjata, infrumusetata discret , cu putin ruj , cu putin fard, cu putin contur la ochi , ca de, asa ii sta bine unei femei . Chipurile nu ostentativ , dar asa putin , ca sa poata atrage mai lesne ! De asemenea nu putine sunt minastirile in care am vazut maicute pensate la sprincene si cu lac incolor pe unghii. Cu siguranta ca pt. Hristos se ingrijesc sa fie minunate ! Abia acum am inteles cuvintele gheronului Paisie Aghioritul care spunea despre monahi si despre mireni : ,,...in vremurile din urma , oamenii vor fi ca dracii iar monahii ca oamenii" Probabil ca nu suntem departe de acele vremuri. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Doar Unul a fost fara greseala si fara pacat. |
Citat:
Deci va intreb : stiti de ce ,,costumul" monahilor ortodocsi este negru , pana de corb , si nu este ca al budistilor , portocaliu, gri sau maro ca al cisticercanilor , galben cu maro ca al ... nu mai stiu cui ? Va intreb aceasta deoarece are f, mare legatura cu acest raspuns al dvs. desi aproape ca ati primit rasspunsul, sau un raspuns ! |
Citat:
|
Citat:
Desi este un om ca oricare altul , in clipa in care a depus voturile monahale el jura ca va muri lumii acesteia si in acelasi moment jura ca imbraca chipul ingeresc . Adica , traind pe pamint el voieste sa vietuiasca ca si ingerii inca din viata aceasta . Iar si mai mult pt. un calugar este din momentul in care imbraca imbraca MAREA SCHIMA. Desigur ca toti gresim , si noi si ei , precum si sfintii , dar numarul si mai ales felul greselilor este mult diferit fata de al mirenilor . Nici macar nu incape comparatie intre ei si noi . Nu ii judecati pe toti dupa exceptiile dintre ei . Nici preotii nevrednici nu reprezinta Biserica , nici militarii viciosi nu reprezinta Armata , nici medicii tilhari nu sunt Medicina, nici profesorii fara vocatie nu reprezinta Dascalii acestui neam... si tot asa si monahii cazuti . Este o cinste si o bucurie duhovniceasca nemasurata sa vezi , sa stai de vorba sau sa ai duhovnic un monah adevarat ! Doar acestia te pot invata sa traiesti cu adevarat in Hristos , restul , marea majoritate a purtatorilor de rasa neagra pot cel mult a vorbi maiestrit despre cine este si ce vrea Dumnezeu ! Exista chiar si mireni care se nevoiesc traind in duh si adevar destul de mult fata de un om de rind dar care din diverse neputinte nu pot ajunge chiar monahi si atunci , cu binecuvintare, duc un fel aparte de viata , asemanatoare monahismului si numita calugaria alba ! Si-apoi , batrinul Cleopa ne spune de ce un mirean intra in minastire : - mai intii ca se ispiteasca pe el , sa se infricoseze sau sa se scirbeasca si sa plece crezind ca nu este de el minastirea ; - mai apoi intra in minastire ca in afara de el sa mai sminteasca si pe altii cu gindurile si cu faptele lui si sa ii scoata din minastire ; - si abia in ultimul rind intra ca sa se mintuiasca cu desavirsire in cinul monahal ! |
Citat:
Ei bine, la chestia cu frigul am avut probleme în anotimpul rece. Terezei îi era frig în fustă. M-am tot întrebat cum de bunicelor noastre, pe când erau fetițe, nu le era frig. Răspunsul a fost simplu, nu și soluția. Lor nu le era frig, fiindcă, mai întâi, aveau un anumit tip de chiloți "cu mânecuțe". Sunt imposibil de găsit azi în magazinele de confecții. Peste acești chiloți cu mânecuțe, aveau, de fapt, un fel de pantalonași. De obicei, ei aveau un caracter de pantaloni bufanți, adică spre capăt mânecuța pantalonașilor era prinsă cu un elastic (sau sfoară) care făcea ca frigul de la picioare să nu treacă în sus, spre bazin. Nu am găsit pe nicăieri asemenea pantaloni, deși magazinele cu lenjerie pentru femei s-au dovedit pline cu tot felul de chestii care m-au uluit. Peste pantalonașii bufanți, bunicile noastre mai aveau, până la fustă, fustanela. Astăzi, puținele fete și femei care mai poartă fustanelă o poartă cusută de fustă (jupă) și, de regulă, atunci când fusta este mai transparentă. Dar atunci se purtau pentru a ține cald și erau independente de fustă. În sfârșit, fusta însăși, fusta de iarnă, era lungă peste genunchi și dintr-un material cu textură generoasă. Greu de găsit, azi, în magazine pentru copii și adolescente asemenea fuste. Și atunci, doamnele din familia mea nemaiștiind croitorie (domnii nu au știut nicicând), eu a trebuit să-i fac toate acestea de comandă. Materiale și croitor pentru fustă am găsit ușor (dar nu ieftin), în schimb mult mai greu mi-a fost să găsesc o lenjereasă. În primul rând, lenjerese mai sunt extrem de puține. Iar eu locuiesc în mijlocul Bucureștiului, mă gândesc dacă la Slobozia, de exemplu, există vreuna. Cu greu, am găsit o lenjereasă. A priceput foarte greu ce vreau de la ea, a trebuit să-i desenez. Doar chiloți a refuzat să-mi facă, neștiind cum. "Haideți, domnu', că nu mai face nimeni chiloți!". Mi s-a părut ciudat ca o lenjereasă să nu facă chiloți. Ca o asistentă medicală care nu face injecții. Până la urmă, aventura s-a terminat cu bine, și, în schimbul a vreo trei milioane, fetița mea are, acum, două fuste de iarnă, fustanelă roșie, fustanelă albă și două perechi de pantalonași cu mânecuțe bufante home-made. Doar că am rămas în urmă cu gazul, mai am ceva facturi de iarnă înaintate spre plată. Deci, dacă se vrea, se poate, dar nu simplu. |
Citat:
Ce-i cu aceasta confuzie? |
Citat:
Mai sunt si dresuri cu o textura foarte groasa,grosime care se masoara in Deni,de exemplu cei de 100 deni sunt cei mai grosi. Daca fusta este groasa si se combina cu colanti si dres gros ne apropiem de realitatea purtarii fustei pe timp friguros. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Treaba cu fustita a venit de la ea, eu chiar am insistat cand frigurile erau prea mari sa renunte la fustita, dar cu greu am convins-o Poate si datorita faptului ca la gradi multe fetite veneau in fustite, fie vara fie iarna. Stiti care e ciudatenia ? ca mogaldeata de nici 3 ani, cat avea pe atunci,m-a determinat sa renunt defintiv la pantaloni(ii mai purtam ocazional, mai ales la birou cand era foarte frig). |
Citat:
Ideea cred ca e aceasi, dar exprimarea , in prima situatie e mai grava. Oare o fi vorba de traduceri diferite? |
Citat:
|
Citat:
Caci uite ce nazbatii le trece la unii prin cap, iti vine sa-ti iei campii: http://www.razbointrucuvant.ro/recom...dine-politica/ Scriam undeva nu de mult despre aceste ciudatenii ale zilelor noastre, baietii par din ce in ce mai efeminati (o fi de vina si lipsa armatei? eu ma gandesc ca da!) fetele par din ce in ce mai lipsite de feminitate, asa vad eu pe strada, in jurul meu.. (nu generalizez, dar am sesizat acest aspect) Citat:
La acei tip de chiloți "cu mânecuțe". eu le ziceam amuzant "gogosari" asa mi se pareau mie...Dar erau flausati si foarte caldurosi, numai ca atunci, copil fiind, nu voiam sa-i iau pe mine in ruptul capului!!!! Sa va spun ceva: eu as purta azi un asemenea port, cum aveau mama, bunica, femeile de la tara (mama si-a pastrat portul pana in ultima zi si dupa! caci a lasat pregatite hainele de ingropaciune), am probat vara, am adoptat stilul acela de fuste si este extraordinar de comod, imi place foarte tare. In plus mi-e foarte drag, chiar azi cand vad pe strada femei de la tara imbracate in portul traditional ma intorc si ma uit dupa ele, iat atunci in vin in minte anii copilariei.... Doar ca un asemenea port e foarte greu de confectionat (dar e si durabil) iar noi suntem in epoca "repede si de unica folosinta" |
Citat:
|
Citat:
Majoritatea monahilor budisti poarta portocaliu, ca parte a traditiei. In perioada de inceput a Budismului robele lor erau confectionate din tesaturi vechi, donate de oameni si vopsite de calugari in culoarea cea mai ieftina disponibila de atunci- sofranul (portocaliu). |
Citat:
|
Citat:
|
apropo de aspectul de mai devreme al discutiei, acela al frigului iarna cand e vorba de fustele femeilor.
Nu dati cu pietre dar.... oare chiar atat de multa grija trebuie sa avem de trup? Nu spune nimeni sa nu ne ingrijim ca sa ne mentinem sanatatea dar... eu cred (ba chiar am confirmarea de la bunica mea) ca, inainte vreme, femeile nu se infofoleau atata si purtau fuste (nu, nu intotdeauna cu fustanela, chiloti cu manecute sau ciorapi de lana pe dedesubt) chiar si iarna, pentru ca erau obisnuite cu vremea aspra, erau "calite" cum se zice si nu se imbolnaveau atat de usor. Dar sa nu uitam ca, inainte vreme, nu existau geamuri de termopan, nici incalzire termica prin centrala, ca sa iti faci nevoile ieseai in curte chiar si pe gerul cel mai aspru, etc. Pe de alta parte, sunt sigura ca simteau si ele coltii muscatori ai gerului de multe ori si sufereau din aceasta pricina, oricat ar fi fost de calite. Insa asta nu le facea decat sa dea slava Lui Dumnezeu cu o traire autentica atunci cand iesea soarele si venea primavara. (Sper sa se inteleaga ce am vrut sa spun). Ca o concluzie personala, de multe ori am sesizat ca tot ceea ce ne-a adus confortul lumii moderne, in loc sa ne faca bine, ne face tot mai rau sufleteste vorbind, ne indeparteaza de Dumnezeu. |
Citat:
Nu cred ca trebuie sa facem apologia frigului indurat de femei in vremea aceea, vad la bunica mea ce reumatisme are din cauza faptului ca a purtat non stop fuste iarna, si nu si-a tratat racelile pentru ca atunci nu se gaseau medicamente. Lipsa de asistenta medicala era, nu lipsa de grija pentru propriul corp. Credeti ca oamenii nu erau la fel de pacatosi atunci? De ce vedeti totul idealizat? Nu credeti ca acum poti avea si termopane si poti fi si aproape de Dumnezeu, nu vad ce legatura este intre una si alta? Sa nu credeti ca fac apologia acestora, eu nici nu am la mine acasa... |
Citat:
Imi cer scuze daca nu m-am facut mai bine inteleasa. Nu am vrut sa supar pe nimeni insa de asta ma lovesc peste tot si mereu in legatura cu orice tema de spiritualitate. De fuga omului de suferinta si cautarea confortului lumesc in viata de aici nu in cea de apoi, asa cum ar fi normal. |
Citat:
|
Citat:
Din experienta mea cu cat o duci mai bine cu atat tinzi sa te departezi de Dumnezeu. Cel putin de acel Dumnezeu specific crestinilor ortodocsi. Ca sunt si alte confesiuni mai mult sau mai putin crestine care-L vad diferit. |
Citat:
Barbatul o percepe atragatoare prin prisma instinctelor sexuale puse acolo de Dumnezeu. Strict estetic vorbind nu vad cum doua pungi cu grasime atarnate in fata si alte doua mai mari plantate la spate pot fi considerate proportionale sau frumoase. Si totusi atrag pentru ca se gadila acel centru in creier responsabil cu reproducerea si probabil si altii activati inca din pruncie. Deci femeia dar si barbatul ar fi bine sa ascunda/deghizeze acele parti ale corpului care ne aduc aminte ca suntem animale, si sa conteze mai degraba pe o comunicare superioara ca intre fiinte superioare. Sunt foarte binevenite un neglijeu sau o camasa de noapte in dormitorul conjugal dar sunt total deplasate la biserica. Din pacate traim intr-o societate cu valorile inversate, astfel ca in dormitor o vezi intr-un camasoi de noapte inestetic iar la biserica purtand pantaloni de bumbac mulati pe fund... |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 08:09:21. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.